• 0

bedrijfsgeheim vorige werkgever

Ik ben van plan binnenkort te starten en ga hierbij een van mijn vorige werkgevers beconcurreren. Zij zijn dit te weten gekomen en stellen nu dat ik bedrijfsgeheimen ga gebruiken om mijn product te kunnen maken en eisen inzage in mijn recept en dreigen met een schadeclaim.

 

De volgende zaken zijn van belang:

De grondstoffen die ik gebruik zijn uitvoerig beschreven in het publieke domein en worden ook door andere (kleinere) spelers gebruikt. Ook is het vrij eenvoudig om achter de meest gebruikte ingrediënten te komen door chemische analyse maar ook door te zoeken in patentliteratuur of door contacten met leveranciers van de grondstoffen.

 

Zij zijn marktleider en in veel landen (bijna) monopolist.

Uiteraard neem ik ruime afstand zodat het product er anders uitziet (kleur/geur/verpakking enz).

 

Inmiddels heb ik een advocaat in de arm genomen maar zou graag contact krijgen met mensen die hier iets zinnigs over kunnen zeggen.

Aan de ene kant denk ik dat ze geen poot hebben om op te staan maar ik vrees toch wel de mogelijke schade claims.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik heb een concurrentiebeding getekend maar dat loopt binnenkort af en hier beroepen ze zich niet op. Ook heb ik een geheimhoudingsverklaring getekend waarin staat dat ik ook na mijn dienstverband geen geheimen openbaar mag maken of gebruiken. In de verklaring zelf wordt al aangegeven dat de grens moeilijk of niet is te trekken. Bij twijfel moet ik toestemming vragen.

 

De recepten die de voormalige werkgever gebruikt zijn gekopieerd van de concurrentie zoals dat in vele branches gebruikelijk is (ander geurtje, ander kleurtje).

 

Het gaat er dus om wat bedrijfsgeheim is.

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Nijnatten,

 

Ik zie dat je al een advocaat in de armen hebt genomen en die zal naar ik hoop alles over dit onderwerp weten. Met name advocaten met specialisatie arbeidsrecht zouden dit onderwerp moeten beheersen.

 

Het -betaalbare- handboek voor deze materie is "Bescherming van bedrijfsgeheimen" van prof. mr. Ch. Gielen, 1999 en verkrijgbaar bij de uitgever Tjeenk Willink onder nummer 90 271 5163 6.

 

Realiseer je dat zelfs als je concurrentie- en klantenbeding uit je oude arbeidsovereenkomst niet meer gelden dat je toch onder omstandigheden nog onrechtmatig kan handelen (en schadeplichtig wordt) als je oneerlijk concurreert. Het zet te denken dat je zegt dat "vrij eenvoudig om achter de meest gebruikte ingrediënten te komen door chemische analyse maar ook door te zoeken in patentliteratuur of door contacten met leveranciers van de grondstoffen.". Hieruit maak ik op dat er toch wel enige moeite moet worden gedaan om de nodige kennis te vergaren en het zal voor jouw zaak uitmaken of je zelf de nodige moeite hebt gedaan of dat jouw kennis voortvloeit uit het vorige dienstverband.

 

De vraag is of er een manier is om deze kwestie te schikken en in een vaststellingsovereenkomst het nodige vast te leggen. Let er daarbij op dat de afspraken in overeenstemming zijn met geldende mededingsingsrecht. Een advocaat die weet hoe grote bedrijven dit soort problemen oplossen weet z´n weg en kan z´n best doen om een dure (door jouw voormalig werkgever te starten procedure) te voorkomen.

 

Lawman

Legal Capital

advocaten en ondernemingsrechtadviseurs

 

 

 

Lawman

Ondernemingsrechtadviseur

Link naar reactie
  • 0

Intereressant onderwerp inderdaad. Ik ben momenteel bezig een nieuwe SBU voor een bedrijf op te zetten en we lopen op dit moment tegen dit onderdeel aan te hikken. De afweging die we moeten maken is anders dan het voorbeeld waar het om gaat. Wij moeten ervoor zorgen dat de persoon die we aan gaan nemen niet zomaar weg gaat lopen na 2 jaar bijvoorbeeld. ;)

Geld ligt op straat, je moet het alleen oprapen

Link naar reactie
  • 0

Leuk dat de andere kant van de medaille aan bod komt. Uiteraard moet je als ondernemer je eigen zaken goed regelen en beschermen. De zaken 100% dichttimmeren zal nooit lukken. Dit zou trouwens een ernstige belemmering vormen voor de ontplooiing van het individu en voor het bevorderen van eerlijke concurrentie. Beide zijn hard nodig om een economie levend te houden doordat ze de innovatie bevorderen.

 

Heel veel ondernemers hebben eerst in loondienst gewerkt en zijn daarna voor zichzelf begonnen. Zolang het er eerlijk aan toe gaat en de rechten van de ex werkgever worden gerespecteerd is er niets aan de hand. Dat deze zich desondanks verzet tegen concurrentie van een ex werknemer is begrijpelijk maar ook hier geldt dat rechten van de ex werknemer moeten worden gerespecteerd.

 

In sommige branches is het heel normaal dat iemand het vak leert en later voor zichzelf gaat beginnen, denk maar aan de horeca. Je ziet hier duidelijk dat innovatie sterk wordt bevorderd en dat hier uiteindelijk iedereen van profiteert doordat de markt groeit.

 

De innovatie op de PC markt is in gang gezet door het voor zichzelf beginnen van ex directeuren van IBM die de IBM compatible op de markt brachten. Uiteindelijk heeft ook IBM hier van geprofiteerd.

Link naar reactie
  • 0

Ik zat pas een mooi verhaal te lezen. Het ging over een bedrijf, wat verkocht werd. De voormalige eigenaar heeft er aardig aan verdient. Na een jaar (en het aflopen van het concurrentiebeding) is hij opnieuw begonnen in dezelfde business!

 

De 'nieuwe' eigennaar van zijn oude bedrijf werd hier best angstig van en heeft een bod gedaan. Uiteindelijk heeft hij het bedrijf voor vele miljoenen verkocht! Een niet operationeel bedrijf, zonder klanten met enkel maar plannen... de voorwaarde was wel dat hij niet meer opnieuw zou beginnen in dezelfde business... twee keer cashen voor één idee ;D

 

 

Leer alsof je eeuwig leeft, leef alsof het je laatste dag is!

Link naar reactie
  • 0

Zen heeft een goed punt. Geld is hier inderdaad een zeer belangrijke machtsfactor. In mijn geval dekt gelukkig mijn rechtsbijstandsverzekering mijn juridische kosten anders had ik de handdoek al in de ring gegooid.

 

Ik heb uiteindelijk besloten i.o.m. mijn advocaat om gewoon te starten. Als mijn ex werkgever een rechtszaak start (die kans bestaat nog steeds) hebben we een goede kans die voor het grootste deel te winnen. Het is zeer moeilijk voor ze om te bewijzen welke zaken überhaupt tot het bedrijfsgeheim behoren en niet tot het publieke domein of de al aanwezige kennis uit opleiding of vorige dienstverbanden, bovendien kennen ze mijn samenstelling alleen uit chemische analyse en die is niet 100% betrouwbaar en nooit volledig.

 

Mijn zaak heeft nog een vreemdere wending genomen. Mijn ex-werkgever onderzoekt enerzijds of ze mij voor de rechter kunnen slepen (zie bovenstaande) en anderzijds onderzoeken ze ook de mogelijkheid tot samenwerking. Ik vermoed dat ze de dreiging van een rechtszaak in stand willen houden om sterker te staan bij onderhandelingen over samenwerking. Het zou namelijk gaan om het nemen van een licentie op een door mij ingediende octrooiaanvraag.

 

Persoon:

Ook die mogelijkheid staat wat mij betreft open. Van mij mogen ze ook alles kopen. Ik vrees dat we dan mogelijk in strijd gaan handelen met de mededinginswet.

 

Link naar reactie
  • 0

Vanuit mijn eigen situatie sprekend is het een kwestie van de loyaliteit kopen. Simpel gezegd als wij te weinig betalen en de persoon loopt weg en gaat voor zichzelf met onze expertise aan de gang dan zal de rechter hem het voordeel geven aangezien broodroof niet mag.

Betalen wij een goed salaris (manager niveau) dan gaan wij natuurlijk spelen op bedrijfsgevoelige gegevens meenemen en misbruiken. Uiteraard vanuit het concurrentiebeding sprekende.

Zoals gezegd, compleet uitsluiten kan niet, maar salaris en nivieu waar je in de organisatie staat hebben wel een invloed op het concurrentiebeding. Het zou leuk zijn als ik een verslag zou kunnen publiceren van de complete vergaderingen hierover (nou ja gesprekken tussendoor etc.) en de somswat rare punten die naar boven komen, maar helaas kan ik (lees mag) dit niet :(

Geld ligt op straat, je moet het alleen oprapen

Link naar reactie
  • 0

blijf in dialoog met je ex werkgever, ga geen rechtzaak aan want dan gaan de deuren dicht en gaan ook deuren dicht die interesante mogelijkheden bied voor de toekomst.

gebruik ze...., maar maak een goed inschatting van hun bedoelingen, vanuit hun standpunt gezien.

je hebt er gewerkt toch?, dus je kent hun zwakten en sterkten.

gebruik die.

 

maar hou zelf de regie, want zelfs een rechtzaak zeg je zelf kun je winnen. maar geen aanrader.

 

laat ze meegenieten van je product, maar onder jou regie, want dan kun jij ook eisen stellen, die scherp en doordacht zijn

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

uhm..als een verlater van mijn bedrijf mijn sterke en zwakke punten kent en misbruikt, zou ik heel onvriendelijk worden en dat zal meneer de rechter ook niet waarderen.

Rechtzaken houd niemand van, zal waarschijnlijk toch een schikking worden, je advocaat zal aangeven wie de rechter het voordeel geeft als het zover komt. Dan weet je of je moet schikken of niet, hun advocaat zal hetzelfde doen.

Rechtzaken kosten uiteindelijk bakken met geld en wat erger is zeeen met tijd, dus dat is voor jullie allebei geen oplossing.

Er werd al aangegeven dat de producten makkelijk te copieren zijn, dus is de technologie openbaar en hebben ze een zwakke poot om op te staan inderdaad. Hebben zij ook een degelijke advocaat dan weten ze dat.

Als je uiteindelijke product niet te verwarren valt met die van je concurrenten, dan mag dat product gewoon (iedereen mag hamburgers maken).

Wat nog een grappige is. Is de productinformatie die je hebt toevallig op internet te vinden? Een kennis van me is chemicus en die bouwde dmv internet te raadplegen van alles en nog wat in elkaar om te kijken of hij het kon (diverse illegale stoffen oa).

Voor de samenwerking moet ik je helaas behoeden, je toekomstige concurrent is een megabedrijf en jij starter. Maak niet de grootste fout door te denken dat je een goede afspraak met ze kunt maken. Grote bedrijven staan erom bekend tijdelijk samen te werken, kennis te jatten en je af te stoten of op te slikken. Meneer Gates is hier bijzonder goed in. Wat voor mooie aanbieding ze je ook maken, je wilt ondernemer zijn, geen slaafje.

 

Geld ligt op straat, je moet het alleen oprapen

Link naar reactie
  • 0

Er is zeer veel gratis recept informatie te vinden in op het Internet

 

octrooien. zie bijv

http://nl.espacenet.com

Een meer specifiek voorbeeld. Zwitsal babyolie.

http://l2.espacenet.com/espacenet/viewer?PN=EP0769292

 

Maar ook via leveranciers bv een anticondensproduct:

http://www.gesilicones.com/silicones/americas/business/industries/household/workshop/formularieshousehold-24.shtml

 

of via vakbladen:

http://www.happi.com/current/formula.htm

 

Het is uiteraard de kunst om uit de enorme hoeveelheid informatie de juiste te filteren.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Het gaat bij mij om een geheimhoudingsbeding. Met andere woorden: gebruik ik voor mijn product bij mijn vorige werkgever opgedane kennis die aantoonbaar tot het bedrijfsgeheim behoort en beconcurreer ik hiermee mijn ex werkgever oneerlijk?

Een goede definitie van bedrijfsgeheim heb ik niet kunnen vinden maar zou iets moeten zijn zoals: “alle informatie die niet bekend is buiten het bedrijf en die het bedrijf een zeker voordeel verschaft ten opzichte van de concurrentie”. Dit kunnen recepten zijn of productiemethoden maar ook leveranciers of klanten en informatie over inkoop- en verkoopprijzen.

 

Per definitie gebruik ik kennis die ik gedurende mijn dienstverband heb opgedaan, ik leer gelukkig nog elke dag. Is deze kennis allemaal bedrijfsgeheim? Neen, uiteraard niet, immers alleen de kennis die niet buiten het bedrijf bekend is kwalificeert voor bedrijfsgeheim. Alle kennis is overigens ook gedateerd, als het goed is gaan de ontwikkelingen in een groot bedrijf met een behoorlijke R&D afdeling snel. Wat vandaag bedrijfsgeheim is kan volgend jaar algemeen bekend zijn.

 

In mijn geval heeft mijn product alleen enige verwantschap met producten waarvoor door mijn ex werkgever octrooi is aangevraagd en gekregen. Zolang ik niet in strijd handel met deze octrooien mag ik volgens mij de informatie uit die octrooien gebruiken want die zijn openbaar en kwalificeren dus per definitie niet als bedrijfsgeheim.

 

Blijft de vraag of ik als concurrent op de hoogte zou zijn of kunnen zijn van de octrooien als ik niet bij het bedrijf gewerkt zou hebben. Mijn ex werkgever stelt van niet. Mijn stelling is dat iedere kundige productontwikkelaar een literatuur- en octrooionderzoek en een concurrentie analyse doet als hij een product gaat ontwikkelen. Het intypen van de naam van de grootste spelers uit de markt in een octrooizoekmachine behoort dan tot de allereerste acties.

 

Ik zou graag de mening zien van iemand die virtueel aan de ander kant van de tafel plaats neemt m.a.w. op de plaats van mijn ex werkgever. Wat zijn zijn mogelijke argumenten?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 223 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.