Dragons Den seizoen 2008

Aanbevolen berichten

Ik mis de uitstekende wekelijkse samenvatting van DD hier :) Vakantietijd?

Afijn, afgelopen maandag dus 1 pitch geslaagd: Swan Heights, de opleiding voor private-jet stewardessen van Andre en Heidi.

 

Ik denk dat Arjen de Koning het op het einde goed samenvatte: Deze pitch mist precies datgene waarom tientallen andere pitches al eerder zijn afgeserveerd: Het is niet mogelijk deze business eenvoudig op te schalen, en daarom deed hij niet mee.

In mijn ogen een goede conclusie. Voor de andere Dragons is het waarschijnlijk gewoon een leuke bedrijfje om een aandeel in te hebben, ook al levert het weinig op.

 

Ik vond de conclusie van Arjen ook een goede conclusie. Er zal best een groeiende markt zijn, maar deze is heel lastig schaalbaar te maken.

 

Persoonlijk zou ik denk ik niet op de eisen van de Dragons ingegaan zijn. 40% van de aandelen is in mijn ogen wel ontzettend veel voor de investering die gedaan wordt.

 

Net wat je zegt, een leuk bedrijfje voor erbij als je toch niet weet wat je met je geld allemaal moet doen. :D

Link naar reactie

Jammer dat de jongens van 1uptoys er niet in slaagden om de investeerders te overtuigen:

 

Hun Vbeat luchtgitaar en drums waren niet geoctrooieerd. Zij aakten gebruik van het fabricage geheim als bescherming. Antwoord van de investeerders: "Maar wat dan als één of andere slimme Chinees het kastje openschroeft? " Maar wat het belangrijkste probleem was: Er is een grote concurrent voor hun: de Wii ( als ik het goed heb) Daar kan je ook met heen en weer zwaaien met een joystick de computer allerlei dingen laten doen, dus ook muziek maken. Zij hadden het trouwens over een aantal nieuwe producten. Wellicht horen wij meer van hun in de toekomst.

Link naar reactie

1up toys is top. één van de beste startups van de laatste jaren. Hun producten lopen ook als een tierelier. De Wii vergelijking gaat mank. Daar heb je een TV voor nodig. Mijn zoon van 16 heeft een Wii en een set V-Beat drums, daar loopt hij mee over straat, een paar Ipod boxjes onder zijn trui, Black Betty van Nazreth aangesloten en drummen maar. Helemaal top. Naar mijn mening zaten de Dragons er een beetje naast. Anyway het was weer een boeiende uitzending :-\

 

Groeten uit Amman (ook van mij zoon die zijn drumsticks mee naar Jordanië wilde nemen)

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie

Gelukkig hebben de dragons zich niet laten inpakken door die jongens van 1uptoys. Dit soort spul wordt al jaren gemaakt in Japan, wat mijlenver voorloopt op Europa als het gaat om electronische speelgoedgadgets.

Het antwoord op de vraag waarom ze geen octrooi op hun "uitvinding" hebben aangevraagd moet dus ook zijn: "Dat kan niet, we hebben vrijwel alles gekopieerd".

Daarnaast laat je je natuurlijk niet verleiden (misleiden?) door de uitspraak: "We hebben wel al nieuwe plannen voor gelijksoortige producten. Ja, daar krijgen we wel octrooi op. Nee, we kunnen op dit moment er echt niets over vertellen. Maar wel graag allemaal even je zak met geld geven nu."

 

Ja, daaaagggg. Ik doe niet mee.

 

PS. Voorbeeldje na 5 sec. zoeken in Google:

http://www.takaratomy.co.jp/products/airguitar

 

edit: url toegevoegd.

Link naar reactie

Ik ben ook een ontzettende 1up toys fan! Leuke en enthousiaste kerels. Hebben New Venture geloof ik gewonnen. Daarom snap ik er ook niets van dat ze geen investering kregen.

 

Aan de andere kant was de pitch waardeloos (zoals hij op tv overkwam), dan zou ik zelf ook niet geïnvesteerd hebben. Te vaag, fouten in de cijfers, etc.

 

 

En het is natuurlijk ontzettend dom om voor het maximale bedrag te gaan. Er hoeft maar 1 dragon te zeggen dat hij niet mee doet (ik zie het niet/niet mijn ding/etc.) en het is over... Kan me dan ook niet voorstellen dat ze voornamelijk meededen voor de investering, misschien de "15 minutes of fame"?

Link naar reactie

Ik vond het ook een moeilijke. Ze willen te graag die dingen zelf uitgeven (meer risico) terwijl ze dit speelgoed al met een mooie deal gemakkelijk konden distribueren (minder risico). Ik zou als Dragon zijnde meer geïnteresseerd zijn in de licentie-deal met de speelgoedfabrikant. Je hoeft geen immense marketing-uitgaven te doen en je hebt je distributie-kanalen al.

 

Verder wel heel mooi speelgoed. Ik vond de vergelijking met de Wii ook geen enorm sterke (hoewel het wel dezelfde mogelijkheden kan bieden). Zeker omdat guitar-hero en rock-band al op de markt zijn, dat lijkt er al veel meer op.

Link naar reactie

Grappig die verscheidenheid aan meningen op Higherlevel. De één vindt dat 1uptoys een pracht product maken en zou wel zelf investeren, de ander ziet er niets in omdat er stevige concurrentie voor op de loer ligt. Dat zie je met alle deskundigen en investeerders: De ene vindt iets fantastisch en de ander vindt diezelfde innovatie rommel. Dat vind ik nu ook zo leuk aan de Engelse Dragons Den. Pitchers, waarvan de investering werd afgewezen door de Dragons, komen in beeld en hebben geregeld een succesvol bedrijf opgericht. Sommigen gaan door zo'n afwijzing nog harder aan de slag om iets op te bouwen. Dat is het enige wat helpt.

 

Tip de Engelse Dragons Den wordt meteen na de Nederlandse Dragons Den op BBC2 uitgezonden. Goed om die twee met elkaar te vergelijken dus. De vorige keer kwam er ide Engelse uitzending een heel erg onzeker Engels meisje aan het woord. Zij wilde een nieuwe modelijn uitzetten en had allemaal modellen meegenomen. Zij vroeg 56.000 Engelse ponden als investering. Wat schetst mijn verbazing Peter Jones bood haar meer geld dan zij gevraagd had: 75.000 pond. "Met 56.000 pond red jij het nooit met de marketing." Dit vind ik het toppunt van inzet van deze sympathieke investeerder. Er zitten echter ook echte draken bij die Engelsen, zoals die schot Duncan Bannatyne. Wat dat betreft zijn die Nederlandse investeerders een stuk vriendelijker. Er woirdt altijd gezegd dat wij zo bot zijn en de Engelsen veel beleefder. Dat fabeltje klopt dus ook niet altijd

Link naar reactie

Wat schetst mijn verbazing Peter Jones bood haar meer geld dan zij gevraagd had: 75.000 pond. "Met 56.000 pond red jij het nooit met de marketing." Dit vind ik het toppunt van inzet van deze sympathieke investeerder

 

Sympathiek? Gewoon business. Dat meisje was heel goed in wat ze deed maar ze kon het niet zo goed brengen. Jones is geen filantroop, hij zag gewoon doll^H^H^H pondtekens in zijn ogen. Reken maar dat hij zelf de business gaat runnen, of er iemand namens hemzelf op zet.

 

Jones en Pathitis waren wel leuk in Top Gear. Jones ging harder.

 

Link naar reactie

Dank voor de feedback op onze Dragons' Den pitch. Onze presentatie was niet foutloos (welke wel?), maar belangrijker: er ontbrak een 'klik' met de dragons. Zowel persoonlijk als de markt.

 

Wat we tijdens de opnames (in april) niet konden weten is dat de producten heel goed (HEEL erg goed) verkopen: de V-Beat was deze zomer de nummer 1 best selling music toy op Amazon.co.uk en Firebox.com. In alle landen lopen de producten erg goed.

 

In de speelgoedwinkel vind je zo veel speelgoed gitaartjes en drums. Maar de onze verkoopt het best. Zonder marketing inspanningen (die starten pas in de herfst). De lovende recensies hebben zeker geholpen (het Britse televisie programma The Gadget Show riep de AirGuitar uit tot beste muziek toy), maar daarnaast 'klopt' het hele product: juiste prijs (30 euro), aantrekkelijke verpakking, hoge geluidskwaliteit (zeker voor speelgoed), goede afwerking (soft-touch op de AirDrums, lak op de AirGuitar) en veel innovaties: Wii-achtige bewegingsherkenning (nieuw voor speelgoed), PC aansluiting (de V-Beat internet community is in aanbouw) en heel veel andere features. Dat allemaal (en niet een ding) goed te krijgen, is *de* uitdaging.

 

Met de timing hebben we ongelofelijk veel geluk gehad: Nintendo heeft de markt (inclusief retailers) rijp gemaakt voor motion controlled producten en door het succes van Guitar Hero krijgen we veel aandacht. Mensen die een Wii en/of Guitar Hero al hebben, blijken ook de V-Beat te kopen. Zoals Nils al zegt, de Wii is geen concurrent, dat is een ander product in een andere prijscategorie.

 

En voor de rest? Er zijn voor ons zoveel muziek toys voor ons geweest, en er zullen nog veel na ons komen. Maar wij hebben de nieuwe standaard gezet. Overigens, Tomy heeft hun AirGuitar pas dit jaar geïntroduceerd, wij hebben de V-Beat AirGuitar in feb 2007 al geannonceerd op de Nürnberg Toy Fair. Saillant detail: Tomy in 2007 onze buurman op de Nürnberg Toy Fair. :-)

 

 

Ronald Mannak

1uptoys

 

 

PS: Jenson, bel mij even. Mijn 06 nummer heb ik je per pm gestuurd.

 

 

Link naar reactie

Dank voor de feedback op onze Dragons' Den pitch. Onze presentatie was niet foutloos (welke wel?), maar belangrijker: er ontbrak een 'klik' met de dragons.

 

Ronald, dat lag niet aan jullie, dat lag voor 100% aan de dragons die gewoon geen benul hebben van goede producten. Ik zat met kromme tenen naar hun betogen te luisteren. Als je nog 's moet pitchen, dan wil Edo of ik of een ander hier je best wat laten sparren, voor optimaal resultaat :-)

 

Link naar reactie

Internet investeringen Dragons Den groot debacle

 

In de KRO serie Dragons Den lukten het enkele internetbedrijven het afgelopen seizoen om de Dragons (de investeerders) zover te krijgen om geld in hun projecten te stoppen. Naar nu blijkt zijn de investeringen in internetbedrijven het minst succesvol. Sterker nog: er was sprake van oplichting, en onderhandelingen lopen zeer moeizaam. Dat blijkt uit een artikel in de huidige Quote dat hyped.nl kreeg toegestuurd.

 

http://www.hyped.nl/details/20081102_internet_investeringen_dragons_den_groot_debacle

Link naar reactie

Hoi Jenson,

 

Bedankt voor dit interessante artikel.

 

In de investeringswereld worden de termen "niet succesvol" en "groot debacle" gebruikt als het bedrijf waarin geïnvesteerd gaat failliet dreigt te gaan. Hier is niet geïnvesteerd dus niemand heeft geld verloren of gewonnen. Versterkt weer eens onze indruk dat het bij dit programma meer om de show gaat dan om de inhoud.

 

Trouwens, dit artikel toont ook aan dat investeerders toch veel belang hechten aan due diligence en de contractonderhandelingen. Terecht want het gaat tenslotte om geld, in dit geval hun eigen geld.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

Link naar reactie

Mee eens. Een woord als "debacle" is niet op z'n plaats.

 

De strekking van het artikel is wel interessant.

Ik heb me tijdens de afleveringen altijd al verbaasd dat een Dragon bereid zou zijn een deal te sluiten na een pitch van krap 10 minuten. In vele gevallen moet je de pitcher maar op zijn blote ogen geloven.

 

Eigenlijk is het handenschudden en uitspreken van "proficiat, we hebben een deal" na een succesvolle pitch eigenlijk niet meer dan: "proficiat, we zijn bereid verder met je te praten".

 

Dragon's Den blijft natuurlijk verder wel een vermakelijk programma. Daar is het natuurlijk voor bedoeld. Niks meer. Niks minder.

Link naar reactie

Eigenlijk wordt het met het Due Diligence-verhaal toch een beetje een slappe hap.

 

Ik schets even een simpel voorbeeld:

er staat een enthousiaste aspirant-ondernemer te pitchen. Hij steekt zijn verhaal af, overhandigt zijn ondernemersplan waarin zijn verwachting voor de toekomst staat en vraagt om 150.000. Dit doet hij niet aan iemand die dit geld nog met een krantenwijk bij elkaar moet verdienen, nee dat doet hij aan 5 gelouterde en door de wol geverfde investeerders. Deze mogen vervolgens ook nog besluiten om er alleen of met meerderen in te springen.

 

Als iemand van een dergelijke statuur vervolgens met getuigen zegt, ik investeer in je toko, dan is hij daar aan gebonden, anders moet hij zwijgen. (In mijn optiek hetzelfde als iets op een veiling kopen). Mocht iemand de kluit echt aan het belazeren zijn dan is het voor een Dragon toch zeer eenvoudig om die centjes terug te halen (hij zal dan toch niet de ARAG of DAS moeten bellen?)

 

Het blijft dus TV en niets meer.

 

Ard

 

 

Link naar reactie

Uhm, wat je op tv ziet is volgens mij gesneden uit een pitch van anderhalf uur. Je ziet dus alleen de leukste of pijnlijkste fragmenten.

Groet, Martin

 

1 pitch duurt anderhalf uur ?!

Dat lijkt me sterk. Voor opnames van 1 aflevering zijn de Dragons dan al snel 3 dagen bezig.

Die hebben wel iets beters te doen. Zoals hun bedrijven runnen.

 

Link naar reactie

Volgens mij maken ze wel bekend, op hun site of zo, dat het "ja" in de uitzending afhankelijk is van due diligence en zo. Dat geldt altijd bij investeringen: als de investeerder ja zegt, zelfs na het afgeven van een term sheet, en zelfs na het sluiten van de investeringsovereenkomst, kan een due diligence roet in het eten gooien. En dat kan altijd, want er is altijd wel een cijfertje waarvan ze kunnen zeggen "dat cijfertje had je niet genoemd in je presentatie". En terecht, je moet een investeerder alleen willen hebben als die ook na due diligence nog wil, een bij de start al ontevreden investeerder is niet heel handig.

 

Overigens vind ik dat hele Dragons Den maar matig.

Link naar reactie

Jammer... was toch leuke televisie. :'(

 

Eigenlijk ook niet raar. Met investeerders in zee gaan is een behoorlijk complex proces. Zij investeren veel geld en logisch dus dat zij allerlei eisen stellen. Dat kan best ver gaan, zeker in de ogen van een ondernemer. Nu ken ik het format niet heel goed, maar wellicht hadden vooraf 'standaard eisen' op tafel kunnen worden gelegd (bijv. dat investeerders zekerheden bedingen en deze met naam en toenaam noemen). Wellicht had dat wat teleurstelling kunnen voorkomen. Maar het is evengoed mogelijk dat dit goed was geregeld.

 

Persoonlijk denk ik dat het onderwerp te complex is voor een TV programma. Dat is toch wat platter dan wenselijk in zo'n situatie. Maar goed, ik ken het wellicht niet voldoende om dit te mogen oordelen. Laat ik het dan toch vooral bij mijn eerste zin houden. Jammer...

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 234 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.