• 0

Internationaal octrooi aanvragen

Beste HL leden,

 

Al enige tijd browse ik op deze fantastische forum. Ik ben zelf een aantal jaren geleden met ondernemen in de IT sector (online business) en redelijk succesvol, ik mag in ieder geval niet klagen.

 

Nu wil ik mij richten op een idee dat al geruime tijd door mijn hoofd stormt. Ik heb al het een en ander uitgezocht via deze nuttige forum, alleen ik loop op de octrooiaanvraag vast. Het is mij niet geheel duidelijk hoe het nou zit met het aanvragen van een octrooi op een nog niet bestaand product. Het product dat ik op de markt wil zetten is een nog niet bestaand product waar voor zover ik weet nog geen octrooi op is aangevraagd (wellicht al in aanvraag, maar nog niet zichtbaar althans).

 

Het product dat ik op de markt wil zetten is echt een simpel idee dat technisch haalbaar is om te fabriceren tegen relatief lage kosten, een marktonderzoek moet nog uitgevoerd worden om geheel zeker te zijn of er daadwerkelijk vraag naar is. Het probleem is alleen de octrooiaanvraag zoals gezegd. Aangezien het om een product gaat waar iedereen wat aan heeft (op internationaal niveau) is, is het voor de hand liggend dat ik een internationaal octrooiaanvraag moet doen wanneer de benodigde voorbereidingen/researches zijn verricht. Klopt dat? Een aantal onderzoeken verrichten van enkele tienduizenden Euro is voor mij haalbaar, maar het aanvragen van een octrooi op internationaal niveau gaat mij echter een paar ton kosten voor zover ik weet. En ik heb gelezen dat een octrooiaanvraag wel 3-5 jaar kan duren op internationaal niveau, is dat niet een beetje overdreven lang? Dit aangezien het product wel in een aanzienlijk kortere tijd vervaardigd en op de markt gebracht kan worden.

 

Mijn dank is groot..

 

Groeten,

Gio

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ga een even praten met mensen van de Novu en eventueel syntens.

 

Er zijn meer manieren om een product te beschermen, daar staan genoeg voorbeelden hiervan op het forum.

 

Wat die paar ton voor een wereldoctrooi betreft, je hoeft dat bedrag niet in een keer op te hoesten, en juist die tijd tussen filen en verdere aanvragen geeft je ruimte om met het octrooi in de hand partners te zoeken die ook bij kunnen dragen in de kosten.

 

Ga eerst maar eens de cursus van idee tot markt doen bij de Novu.

Link naar reactie
  • 0

Dag Pameve,

 

Mooi dat je een product in gedachten hebt dat je wil laten patenteren. Een paar ton lijkt me overdreven. Je kunt je ook afvragen of het zin heeft om het internationaal te patenteren. Ik zou op europees niveau beginnen. Dit zal je bij een land of 6 gemiddeld 20.000,- na 4 jaar kosten. Het duurt gemiddeld 4 jaar voordat zo'n aanvraag is goedgekeurd. Daarnaast betaal je ieder jaar "instandhoudings kosten". Het is dus maar de vraag of je het al meteen op zo'n grote schaal wilt patenteren. Tevens ook omdat patenten, hoe je het ook went of keert, best makkelijk te omzeilen zijn, tenzij er grote technologsche vooruitgang zit in jouw product. (Maar zoals je zelf zegt is het een redelijk simpel product?)

 

Ga eens na wat je er aan denkt te verdienen en of dat opweegt t.o.v. al die patentkosten en het ACTIEF bewaken tegen patentschending. Ik kan namelijk zo jouw patent gaan overnemen als jij niet actief actie onderneemt let mij niets om daarin verder te gaan.

 

Beter kun je misschien nadenken over alles wat om je product heen draait. Denk daarbij aan het volgende: Kun jij even goed hamburgers maken als McDonald's ? (daar kun je wellicht ja op antwoorden) Maar kun je ze ook zo goed verkopen? (daar zul je wellicht nee op antwoorden) Dus richt je op de meerwaarde rond je product, nieuwe klantwaarde creëren, ipv al je centen zetten op een patent. Als jij je zaakjes goed op orde hebt, dan is de kans veel groter dat wanneer er imitators op de markts komen (al dan niet ligitiem) ze alsnog voor jou zullen kiezen. Juist omdat er "meer" bij jou te halen valt dan alleen je product.

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
  • 0

Mijn voorganger doet het voorkomen alsof je gedurende de looptijd van een patent naar willekeur landen kunt toevoegen, dat is niet het geval.

Op een goed moment moet je een keuze maken, daarna is het niet meer mogelijk landen toe te voegen.

 

Verder hangt de starkte van een patent af van vele factoren die ook nog eens per product verschillend. Verder zijn er meer mogelijkheden om een product te beschermen.

Doe eerst maar eens marktonderzoek en een technisch haalbaarheidsonderzoek, patentsearch heb je blijkbaar al gedaan.

Link naar reactie
  • 0

Mijn voorganger doet het voorkomen alsof je gedurende de looptijd van een patent naar willekeur landen kunt toevoegen, dat is niet het geval.

Op een goed moment moet je een keuze maken, daarna is het niet meer mogelijk landen toe te voegen.

 

Dat probeerde ik niet te insinueren. (Bedankt voor de oplettendheid overigens)

 

Je geeft van te voren een aantal landen op, waar je denkt het te gaan exploiteren, maar binnen het 3e jaar moet je opgeven in welke landen je het patent wilt aanvragen. (waar je denkt dat het winstgevend zal zijn om het patent te houden)

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
  • 0

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd waarom Spoon vind dat patenten makkelijk te omzeilen zijn ?

Dat is nogal een boude uitspraak vind ik.

 

Als dat echt het geval zou zijn, waarom vraagt iemand dan nog patent aan ?

Omdat sommige patenten aangevraagd worden omdat er een nieuw, écht nieuw product of eigenschap van een product is ontwikkeld.

 

Laten we het voorbeeld nemen van een stoel. Ik patenteer het ontwerp van een stoel. 4 poten, zitvlak, rugleuning, tot op de grootst mogelijke detailering -> afmetingen, gebruikte materialen, etc.

 

Jij ziet dat ontwerp staan in de octrooibijbel en denkt heej dat is leuk, ik maak er een variant op en dat wordt de relax stoel. Ipv 4 poten 2 die van boven naar beneden lopen met een kromming, ik gebruik hele andere afmetingen en materialen en voila mijn patent wordt ook goedgekeurd.

 

Ik zal niet zeggen dat het in de praktijk zo simpel is, maar ik wil aangeven dat het wel kán. En dat je door het te patenteren, andere wijst op het feit dat jij iets hebt wat een ander nog niet heeft. Dat moedigt eerder imitatie aan dan wanneer je het niet doet denk ik dan. Ik zou me daarom meer focussen op het pakketje eromheen, ipv het product.

 

Leg jij mij eens uit waarom ik iets zou moeten patenteren dan?

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
  • 0

Tja, jij hebt wel een erg simpele voorstelling van een patent.

In een patent leg je een technische functionaliteit vast, en niet de vorm van een stoel.

Zo zou de omschrijving van een stoel( mist ik de eerste zou zijn) iets kunnen zijn als: apparaat ten behoeve van een verbeterde rustpositie voor een persoon voorzien van zitvlak, stabiliserende hoogte-elementen en element ter ondersteuning van rug en of hoofd.

 

 

Welke ervaring heb jij persoonlijk met patenten ?

Link naar reactie
  • 0

Merkava, bedankt voor de reactie. Ik heb mijn eigen plan van aanpak hoe ik het product op de markt ga brengen. Ik heb een relatief groot eigen vermogen om de voorbereidingen te financieren, alleen mijn issue voor nu is de octrooiaanvraag op internationaal niveau. Ik denk dat ik maar een consultant hiervoor moet inschakelen om het e.e.a. uit te zoeken wat nou het beste is om te doen voor mijn nieuwe realisatie van het idee. Ik bedank je advies voor de cursus, maar daar kan ik helaas niet de tijd voor maken. Mijn know-how op het gebied van business planning en development moet haast wel voldoende zijn.

 

Spoon; het businessplan is reeds geschreven door mijzelf en heb het door externe business consultants laten herschrijven gezien verschillende meningen zijn over strategie en uitvoering. Kortom; het businessplan is kritisch gescreend.

 

Ik moet toegeven dat het een lastige issue is m.b.t. octrooiaanvraag. Nog nooit eerder gedaan, en volgens mij zijn er niet echt veel leden die er veel ervaring mee hebben. Mochten er leden er zijn die in dezelfde boot hebben gezeten en met succes hun octrooiaanvraag hebben gerealiseerd, dan neem ik graag contact met je op. Of wellicht heeft er iemand ervaring met consultants op dit gebied die aan te bevelen zijn?

 

Bedankt mensen!

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb zelf nog nooit een patent aangevraagd. Maar ik heb me wel een beetje in het onderwep verdiept.

 

Ik heb het over een nieuw concept omdat de topicstarter het ook heeft over een nieuw concept. Gevaar is dus dat iemand met een wijziging in het ontwerp en de beschrijving, van hetzelfde concept gebruik kan maken.

 

Ik kijk met dit topic verder dan het patent. Nogmaals ik zie best de waarde in van een patent, maar niet voor alle producten/technische functionaliteiten.

 

De meerwaarde van dit forum vind ik juist dat mensen niet domweg op je vraag gaan antwoorden, maar dat ze je prikkelen om verder te kijken. (hiermee wijs ik overigens niemand persoonlijk aan, ik zeg het in algemene zin) Ik waardeer juist deze discussies (met jou Merkava, en anderen) erg! We kunnen hier alleen maar van elkaar leren...

Volg @yannick_veys op Twitter. Ik tweet over online marketing, conversie optimalisatie, persuasive design en leuke artikelen. Ben je actief op Twitter en wil je meer volgers krijgen en minder tijd bezig zijn met het maken van tweets? Kijk dan eens op https://hypefury.com

Link naar reactie
  • 0

Ik bedank je advies voor de cursus, maar daar kan ik helaas niet de tijd voor maken. Mijn know-how op het gebied van business planning en development moet haast wel voldoende zijn.

 

Juist omdat je geen ervaring hebt op het vlak van octrooi stategie of algemener strategie op het vlak van Intellectueel Eigendom raad ik je aan hier een dag voor vrij te maken.

Er zitten veel meer haken en ogen aan dan jij kunt bedenken en niets is zo leerzaam als met collega uitvinders te praten over strategieën.

Persoonlijk vind ik het verkeerde zuinigheid om daar niet enkele dagen in te investeren.

 

Octrooistrategie is helaas bij veel ondernemingen een ondergeschoven kindje. Deze strategie is de basis voor je latere onderneming, als deze is gebaseerd op een verkeerde of onduidelijke strategie kan dat later onaangename gevolgen hebben.

Dit is het fundament waar straks alles op rust, stel voor dat het fundament van je huis niet goed is, niet handig.

 

Wat voor pamave een goede mix is kun je alleen beoordelen als je weet waar het over gaat. Er zijn net zoveel reden pro als contra te bedenken voor het aanvragen van een octrooi, daar wegen vele factoren in mee, het voert te ver om die hier allemaal te gaan bespreken.

 

Overigens is een concept weer iets anders als een technische vinding.

Duidelijkheid is van groot belang als je het hebt over IE.

Link naar reactie
  • 0

Helemaal mee eens, Spoon!

 

En Merkava; ik geef je geen ongelijk, alleen denk ik persoonlijk dat je dingen moet blijven doen waar je goed in bent. Naast mijn huidige core-business probeer ik een nieuw projectteam op te zetten om mijn nieuwe idee te realiseren. Als ik het allemaal zelf moet gaan doen, zou het een tijdrovende bezigheid worden. Er zullen vast wel consultants zijn op dat gebied van octrooistrategie en die probeer ik nou juist te vinden. Wellicht zijn er wel honderden, maar ik moet de juiste zien te vinden en ik hoopte hier een aanbeveling van iemand te krijgen voor een doorverwijzing naar persoon x.

 

Ik waardeer je advies. Bedankt!

 

 

Link naar reactie
  • 0

zoals je misschien al weet kan je ook bij het octrooicentrum zelf een afspraak maken of op het spreekuur langsgaan.

http://www.octrooicentrum.nl/octrooicentrum_nederland/Productenendiensten/gesprek_adviseur/

je vind hier ook het register van octrooigemachtigden, het is aan te raden om je octrooi door een gemachtigde op te laten stellen.

Zij kunnen je ook adviseren in welke landen je wel of geen octrooi aan moet vragen en hoe de procedure werkt.

 

het "hebben" van een octrooi zegt niet veel, het gaat om de inhoud.

Link naar reactie
  • 0

Mijn voorganger doet het voorkomen alsof je gedurende de looptijd van een patent naar willekeur landen kunt toevoegen, dat is niet het geval.

Op een goed moment moet je een keuze maken, daarna is het niet meer mogelijk landen toe te voegen.

 

Dat probeerde ik niet te insinueren. (Bedankt voor de oplettendheid overigens)

 

Je geeft van te voren een aantal landen op, waar je denkt het te gaan exploiteren, maar binnen het 3e jaar moet je opgeven in welke landen je het patent wilt aanvragen. (waar je denkt dat het winstgevend zal zijn om het patent te houden)

 

Ik denk dat hier wat lessen in octrooiprocedures wel op zijn plaats zullen zijn. Neem eens een kijkje op de site van het octrooicentrum om je meer op de hoogte te stelen van deze procedures. Ik geloof dat het ietsje anders in elkaar zit dan jullie hier omschrijven of denken.

 

Of maak een een afspraakje met een advier IE van het OCNL.

 

www.octrooicentrum.nl

Link naar reactie
  • 0

 

Ik kan namelijk zo jouw patent gaan overnemen als jij niet actief actie onderneemt let mij niets om daarin verder te gaan.

 

 

Nog zo'n Kort-door-de-bocht gedachte. Ik ben van mening dat dit heel veel problemen kan opleveren voor de de persoon met deze gedachte.

EEN RECHT IS EEN RECHT, en die heb je niet voor niets.

www.octrooicentrum.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd waarom Spoon vind dat patenten makkelijk te omzeilen zijn ?

Dat is nogal een boude uitspraak vind ik.

 

Als dat echt het geval zou zijn, waarom vraagt iemand dan nog patent aan ?

Omdat sommige patenten aangevraagd worden omdat er een nieuw, écht nieuw product of eigenschap van een product is ontwikkeld.

 

Laten we het voorbeeld nemen van een stoel. Ik patenteer het ontwerp van een stoel. 4 poten, zitvlak, rugleuning, tot op de grootst mogelijke detailering -> afmetingen, gebruikte materialen, etc.

 

Jij ziet dat ontwerp staan in de octrooibijbel en denkt heej dat is leuk, ik maak er een variant op en dat wordt de relax stoel. Ipv 4 poten 2 die van boven naar beneden lopen met een kromming, ik gebruik hele andere afmetingen en materialen en voila mijn patent wordt ook goedgekeurd.

 

Ik zal niet zeggen dat het in de praktijk zo simpel is, maar ik wil aangeven dat het wel kán. En dat je door het te patenteren, andere wijst op het feit dat jij iets hebt wat een ander nog niet heeft. Dat moedigt eerder imitatie aan dan wanneer je het niet doet denk ik dan. Ik zou me daarom meer focussen op het pakketje eromheen, ipv het product.

 

Leg jij mij eens uit waarom ik iets zou moeten patenteren dan?

 

Ik denk (lees weet) dat je je hierin lelijk vergist. Daarnaast vrees ik dat je een paar I.E.-wetten door elkaar hutselt zoals octrooi-, model-, merk- en auteursrecht, en nmisschien nog wel wat IE-rechten.

 

Het wordt tijd dat je je eens op de hoogte stelt van de I.E wetgeving.

 

VB: Octrooien geven recht op een techniek, niet op de vormgeving van .....poten die recht of krom zijn. Hiervoor val je in andere rechtsvormen.

 

Uitleg voor patentering: Kijk eens naar de inbreukzaken van de biertender of het inkepinkje van het beschuitje. Wat denk je van de strijd om de rechten op het aerodynamische schaatspak en/of aquadinamiche zwempak van Speedo?

 

www.octrooicentrum.nl

Link naar reactie
  • 0

Wat mij betreft is het simpel. Ik ben al jaren bezig met product ontwikkeling en heb dus veel te maken met octrooien/patenten. En, het blijft complex en ingewikkeld. De procedures etc. zijn niet zo moeilijk, maar het onderzoek en de waarde bepalen van een bepaald onderzoek en patent, dat is werkelijk complex. Ga daarom altijd naar een specialist (patent-advocaat!) en laat je goed informeren en voorlichten over het specifieke probleem. Het kost vaak wat geld, maar geeft zo veel duidelijkheid over de aanpak en waarde van je vinding.

VOORAL NIET ZELF GAAN DOEN DUS! DAT KAN JE DUUR KOMEN TE STAAN!

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 256 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.