Ga naar inhoud
 • 0

huwelijk, wat is wijsheid

Legend     922 178

Beste,

 

Ik zou graag het volgende willen voorleggen.

Even wat info over mijn persoontje.

In juni ga ik trouwen met mijn toekomstige en we hebben 2 dochtertjes,

Vorig jaar (nov 2006) hebben we voor het eerst een huis gekocht en dat is ook nog eens in België. We zijn beiden overal voor de helft verantwoordelijk voor, geen rare dingen, geen clausules niets van dat.

 

In juni 2007 ben ik samen met mijn compagnon ons bedrijf gestart en dit loopt naar behoren. Maar nu, met het oog op een bv in de toekomst, wat is wijsheid?

In het kader van aansprakelijkheid en dergelijke, is het dan een goede optie om alles op naam van mijn vrouw te laten zetten of werkt het zo niet?

(natuurlijk uitgaande van de perfecte relatie en het volste vertrouwen in mijn wederhelft)

Wie kan me zeggen of ik hierin nu stappen moet ondernemen of alles moet laten zoals het is.

 

mvgr ronny

 

 

 

 

 


www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

 • 0
Legend     749 21

Een BV biedt juist bescherming... In principe is 'bestuurdersaansprakelijkheid' het belangrijkste risico.

 

Huwelijkse voorwaarden kunnen je helpen maar nmm alleen voor de vermogensbestanddelen die toerekenbaar zijn aan je echtgenote (bijv. je vrouw heeft een eigen baan/bedrijf dat behoorlijk wat binnenbrengt) én die zijn ontstaan gedurende de periode dat er huwelijkse voorwaarden (bijv. koude uitsluiting) van toepassing zijn. Als jullie samen een woning gekocht hebben dan kan je mogelijk nog splitsen. De waardestijging valt dan buiten het regime van de gemeenschap van goederen. Check dit echter altijd met een notaris.

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 148

Problemen ontstaan bij echtscheiding. Volgens de statistieken is het risico circa 30%. Ook faillissement is een risicofactor.

 

Indien de aandelen van de BV in de huwelijksgemeenschap vallen, is de helft van de aandelen van je vrouw, ook al staan ze niet op haar naam. Indien je via de BV een partnerpensioen voor je vrouw opbouwt, is de kans aanwezig dat je ex haar aandeel wil afkopen. Begrijpelijk, want ze wil dan voor haar pensioenvoorziening niet meer afhankelijk van jouw BV zijn.

 

Dus als je niets regelt, kan echtscheiding je een aardige bom duiten kosten en wellicht het einde van je bedrijf. Ook je compagnon kan in de misere meegetrokken worden. Zelf heb ik al een aantal vechtscheidingen meegemaakt, waarbij bedrijven letterlijk te gronde zijn gericht.

 

Nu het goede nieuws. Je kunt je tegen dit soort zaken indekken door bv. de aandelen in de BV buiten de huwelijksgemeenschap te houden (beperkte gemeenschap) en goede afspraken maken over de pensioenvoorziening (indien die in eigen beheer wordt gehouden). Je moet hiervoor wel deskundige hulp inschakelen (notaris, fiscalist). Kost wel wat, maar je sluit tenslotte ook een brandverzekering af, terwijl het risico op brand vele malen kleiner is dan het risico op echtscheiding.

 

Succes,

 

Odeon

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     922 178

Dank je voor de reacties.

 

Ervan uitgaande dat ik een sprookjeshuwelijk heb wat altijd blijft bestaan, maar dat ik in geen geval wil dat ik bijvoorbeeld mijn huis moet verkopen wanneer het bedrijf ten gronde gaat is het dan wijsheid om het huis volledig op naam van mijn vrouw te zetten?

 

 


www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,3k 148

Sprookjeshuwelijken bestaan alleen in sprookjes, dus dat lijkt me een slecht uitgangspunt :). Maar goed, 70% van de huwelijken houdt stand, dus laten we we er vanuit gaan dat jij tot de gelukkigen behoort.

 

Door het oprichten van een BV zet je al een belangrijke stap met het afschermen van je privé-vermogen. Als je je niet persoonlijk borg stelt voor schulden van de BV en direct melding doet van betalingsonmacht, mocht de BV eventjes geen geld hebben om haar belastingschulden te voldoen, heb je m.i. voldoende ingedekt.

 

Huis op naam van je vrouw zetten lijkt me geen goed idee. Mocht jullie huwelijk toch onverhoopt stranden (waar ik uiteraard niet vanuit ga, ik gun je het beste), dan ben je niet alleen je vrouw kwijt, maar ook je huis. Indien jullie gehuwd zijn in gemeenschap van goederen valt het huis gewoon in de huwelijksgemeenschap en heeft het huis op naam van je vrouw zetten weinig zin.

 

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,8k 127

Bij sprookjeshuwelijken blijkt de schoonmoeder vaak de heks.

Los van onwil zie ik mensen ook steeds vaker uit elkaar groeien.

Ik ken een aantal voorbeelden waarbij een van de partners stil bleef staan op het gebied van persoonlijke groei en de ander juist wel veel groei doormaakte. Op een goed moment kom je dan tot de conclusie dat je langs elkaar leeft en de liefde is verdwenen.

 

In mijn geval staat het huis op naam van mijn vrouw en bij het huis hoort ook de werkruimte van mijn bedrijf.

Omdat de dikke BMW"s en de tropische vakanties iets te lang op zich hebben laten wachten vond ze het nodig een echtscheiding aan te vragen. Dat betekende praktisch voor mij dat ik ook geen toegang meer had tot mijn bedrijfsruimte, dus einde bedrijf, einde huwelijk en voor mijn centen zit ik nu in een vechtscheiding.

 

Ik raad je aan uit te gaan van het slechtste scenario en op basis daarvan te beslissen hoe je het wil gaan doen. Het wil wel eens helpen te bedenken wat jij een vreemde zou adviseren en je vervolgens af te vragen waarom jij dat niet doet.

Link naar reactie
 • 0
Legend     922 178

Erg vervelend voor je dat je in deze procedure bent beland, sterkte hiermee.

 

De verhalen zijn helder en ja ik weet natuurlijk ook hoe het kan gaan, We zijn nu 14 jaar samen met haar en we hebben 2 dochters en ik weet ook goed dat zelfs dat allemaal geen garantie geeft voor het leven.

Maar goed, we hebben ons droomhuis gevonden en mocht het ooit fout gaan met de onderneming wil ik dat ze daar niet aan kunnen komen. Dus mijn eerste gedachte is dat zoveel mogelijk veilig stellen. Wat niet gaat, gaat niet overigens, maar ik bedacht me dat, nu ik toch ga trouwen ik dit wel gelijk kan meepikken.

Dus puur op het risico van mislukken van de onderneming gericht, zonder dat de woning in gevaar komt, is dit wijsheid?


www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
 • 0
Legend     990 176

Ronny,

 

Lees ik goed dat je nu onderneemt vanuit een vof met een partner die niet je levenspartner is?

Dan is mijn advies simpel: lees het tweede bericht van Odeon nogmaals en regel alsdewiedeweerga dat het bedrijf een BV wordt of maak er twee eenmanszaken van. Dat is de meeste wijze beslissing om je huis te beschermen tegen bedrijfsrisico's.

Nu ben jij namelijk ook voor 100% aansprakelijk voor de priveschulden van je zakelijke partner (dus ook met jullie huis) en hoewel je hem/haar ongetwijfeld vertrouwt kan die schoonmoeder - of iemand anders in zijn/haar omgeving - binnenkort veranderen in de spreekwoordelijke heks.

 

Een goede ondernemer regelt zaken en contracten op basis van rationele gronden en buikgevoel, maar laat zich niet teveel leiden door emoties.

Ik snap dat jij de zaken voor je vriendin/vrouw en kinderen goed wilt regelen, maar denk ook aan jezelf en aan je zakenpartner. Wat mij betreft ben je namelijk ook een verbintenis aangegaan met die zakenpartner en heb je ook naar hem/haar de verplichting zaken goed te regelen. Omdat je eerst lang hebt samengewoond heb je statistisch gezien overigens een wat grotere kans te scheiden dan anderen die voor de 1e keer trouwen (terwijl je zou denken dat die kans kleiner is). De kans dat je huwelijk voortijdig eindigt is sowieso veel groter dan dat je bedrijf failliet gaat.

 

Naar jezelf en je zakenpartner toe lijkt het mij zeer verstandig te trouwen onder huwelijkse voorwaarden, maar dat was je waarschijnlijk al van plan gezien je suggestie het huis op naam van je vrouw te zetten. Dat laatste wat mij betreft niet doen. Jullie huis is veilig als je die BV zsm regelt, onderneemt volgens de regels die Odeon beschrijft en als je als ondernemer niet meer geld uitgeeft dan je bedrijf heeft. Dan kun je namelijk ook niet failliet gaan (aldus de wijze woorden van Nils de Witte).

En als je er dan ook nog voor waakt dat je naast je bedrijf voldoende tijd en energie in je relatie blijft stoppen, wordt je huwelijk vast een gelukkige variant.

 

Tot zover mijn twee centen, veel plezier met de voorbereidingen voor je trouwerij.

 

Karen

 


Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
 • 0
Moderator+     11,1k 476

Als je op de BV geen persoonlijke schuld maakt valt het privé eigendom (zoals een huis) bij een faillissement buiten de bedrijfsbegroting. Echter (speaking with experience) kan dat heel anders lopen.

 

Gezien je reactie: je wilt onder geen enkel risico dat het huis in gevaar komt. Dan is het antwoord voor de hand liggend, Dan trouw je op huwelijske voorwaarden en zet je in het covenant dat het huis van je vrouw is.

Houd er dan wel, mede gezien bovenstaande reacties m.b.t. een echtscheiding, rekening mee dat jij het huis wel kwijt kan raken.

 

Een vraag die mij dan (aangezien ik geen kenner in financiële zaken ben) te binnen schiet.... Er zal waarschijnlijk bij aankoop van het huis, wel een hypothecaire schuld openstaan. Nemen jij en je levenspartner deze wel op beider naam? Kan ze die alleen dragen? Want... mocht je eenmaal failliet gaan, dan vallen jouw inkomsten zeker in de eerste periode weg.

 

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
 • 0
Legend     922 178

Karen,

 

dank je wel voor je antwoord.

 

inderdaad is mijn zakenpartner niet mijn levenspartner. We zijn niet begonnen als bv omdat we op deze manier meer recht hebben op startersaftrek en andere belastingvoordeeltjes en ook omdat we nog niet de winst maken die het aantrekkelijk zou maken een bv op te starten.

( dit is wat ons is verteld)

En ja, helemaal gelijk, alles moet goed geregeld worden gezien alle verplichtingen en verantwoordelijkheden naar elkaar toe. Dat doen we overigens ook en we maken hierbij ook gebruik van een externe neutrale partij.

 

Mikky, ( wat moet jij lachend door het leven gaan met zo'n achternaam, heerlijk :) )

Ook bedankt en nee hier heb ik niet aangedacht. Nee dat kan ze niet alleen opbrengen. Ik bedacht me dat ik dan weer ga werken en zo samen weer salaris binnenbrengen... of werkt t zo niet...?

 

Enfin, uiteindelijk dacht ik even slim te zijn door dit "even" mee te nemen maar er moet nog goed verder nagedacht worden merk ik wel.

 

bedankt voor de reacties

 

 


www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
 • 0
Moderator+     11,1k 476

Je bent sowieso al slim bezig door het uit te zoeken

 

Zoveel als mogelijk risico's indekken is mijn advies. Zoals hierboven ook gesteld in het voorbeeld van de brandverzekering. Je gaat er niet vanuit dat je brand krijgt, maar als dit het geval is, dan wel prettig dat je ervoor verzekerd bent.

En zoals dat bij soortgelijke situaties geldt, je zult merken dat je qua "dekking" alsnog iets mist.

 

Algemene advies:

Bij de oprichting van een BV moet je langs een (bedrijfs)jurist

Bij trouwen op huwelijkse voorwaarden bij een jurist op het gebied van familierecht.

Ze hebben beiden dus een ander specialisme. Kies voor een maatschap waar meerdere juristen op diverse gebieden zitten.

 

Mocht het gebeuren dat je failliet gaat en je hebt direct een baan dan zal de hypotheek wellicht geen probleem zijn.

Maar... ook hier geldt, dat er ook ervaringen zijn dat er voorlopig geen inkomsten zijn.

 

En ja... ik ben ondanks ervaringen in deze, wél "vrolijk" gebleven ;)


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  10 leden, 220 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.