Jump to content
stymp
Verberg

Opheffen of failliet van B.V

vraag

Hoi iedereen,

 

Ik heb een vraag die ik zal proberen zo duidelijk mogelijk te maken.

 

Samen met 2 anders hebben we een B.V. gestart. Alle 3 hebben we een eigen holding met aandelen van de werk B.V.

 

Nu wegens onderling conflict wilden we niet samen verder allemaal. Spijtig maar na 2 jaar van heen en weer is het niet gelukt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

 

De lasten liepen wel door dus helaas is de werk B.V niet zo veel meer 'waard" als hij ooit was.

 

Door verkoop van het laatste bezit van de werkmaatschappij zijn we in staat om te kunnen betalen om de B.V te kunnen opheffen. Echter dan nemen we alleen de schuldeisers mee die de laatste jaar actief achter hun vordering zijn gegaan want kost natuurlijk meer geld (wat we niet hebben) Verreweg de grootste schuldeiser door die 2 jaar rommelen is de accountant geworden. Hij eist zo deel van dit bedrag dat iedere schuldeiser betalen niet gaat lukken. En raad maar wie moet de opheffing zal moeten gaan uitwerken. We zitten een beetje in de tang dus.

 

Nu komen de vragen :)

 

Stel dat we na 2 maanden bij k.v.k kunnen opheffen. Kunnen de schuldeisers die helaas niet de vordering betaald hebben gekregen dan alsnog hun vordering opeisen? Of ons zelfs aansprakelijk stellen dat we zoveel kosten aan onze accountant betaald hebben (Via prive dan want de rechtpersoon is opgeheven toch?)

 

Helaas had ik geen rechtbijstandverzekering (tip voor wie dit leest), weet er iemand nog goedkope hulp (behalve dit forum natuurlijk!) die dit zou kunnen bekijken of ook de accountant wel echt voor ons heeft gehandeld?

 

Alvast bedankt.

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Indien jullie je in privé niet borg hebben gesteld, heeft de accountant - vrees ik voor hem - een moeilijk verhaal. Zijn wel alle belastingschulden betaald? Zo niet, is er (tijdig) melding gemaakt van betalingsonmacht?

 

Jullie kunnen ook zelf de BV ontbinden. Op de KvK is daarvoor een formulier te downloaden. Er moet wel een vereffenaar aangewezen worden.

 

Als je je schuldeisers eerst een akkoord aanbiedt, zodat elke schuldeiser een deel (percentage) van zijn vordering krijgt, heb je m.i. netjes gehandeld. Gaan de schuldeisers akkoord, dan kun je tot ontbinding overgaan.

Gaan de schuldeisers niet akkoord, dan vraag je het faillissement aan. Dan komt er ook een curator aan te pas die ook zijn salaris wil ontvangen en dan blijft er nog minder voor jullie schuldeisers over.

 

Ik ben geen bedrijfsjurist, maar volgens mij zit mijn antwoord aardig in de goede richting.

 

Succes,

 

Odeon

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Bedankt voor je snelle antwoord. De belastingdienst is geen schuldeiser (meer), die vorderingen daarmee zijn al opgelost.

 

Wat ik me afvraag is of een schuldeiser die wij 'vergeten' (we horen niks meer van die schuldeiser) nog ons prive kan aansprakelijk stellen als hij na het opheffe van de opheffing verneemt. Met aanname dat we de opheffing correct doen, dus advertentie, 2 maanden bij kvk etc. De rechtspersoon bestaat dan niet meer.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dag Stymp

 

Zoals je het stelt, doe je het correct. Plan van uitkering publiceren en wachten.

 

Ik durf echter niet te beweren dat een eventuele schuldeiser dan achter het net vist. Er zijn immers BW bepalingen t.a.v. verjaring van schulden.

 

Groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Op het moment dat een schuldeiser zich meldt, dan wordt de opheffing van de rechtspersoon teruggedraaid.

 

En het liquideren van een BV, in de wetenschap dat er met opzet schuldeisers onbetaald worden gelaten zal door een curator mogelijk gezien worden als een doorbreken van de paritas creditorum.

 

Als er geen borgstellingen zijn vanuit privé of vanuit de holdings, is het mogelijk het goedkoopst om het eigen faillissement van de BV aan te vragen.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 138 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept