• 0

Zelfstandige en zwanger

Hallo,

Ik ben zelfstandig schoonheidsspecialiste en nu ook zwanger ;D ;D. Kan iemand me vertellen wat de huidige stand van zaken is mbt de uitkering voor zwangere ondernemers? Er is eind 2007 wel een besluit genomen door de Ministers van Sociale Zaken en Economische Zaken, maar draait deze regeling al of moet dit nog door bijv de 2e kamer worden goedgekeurd?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Gefeliciteerd :D.

 

De ZEZ-regeling (zwanger en zelfstandig) gaat naar alle waarschijnlijkheid per 1 juli 2008 in. Het definieve wetsvoorstel moet nog wel door de tweede en eerste kamer goedgekeurd worden.

 

De ZEZ-regeling is de Zelfstandig en Zwanger-regeling die naar alle waarschijnlijk per 1 juli 2008 wordt ingevoerd. Deze regeling geeft vrouwelijke zelfstandigen en de meewerkende echtgenoten van zelfstandigen recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van zestien weken.

 

Deze regeling is in het leven geroepen om moeder en kind te beschermen. De regeling vermindert de financiële noodzaak om tijdens de zwangerschap zo lang mogelijk door te werken en na de bevalling zo snel mogelijk weer te beginnen met werken.

 

Met de afschaffing van de Wet op arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) in 2004 verdween de publieke regeling voor zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen. Het gevolg was, dat veel vrouwelijke zelfstandigen niet langer verzekerd waren van een zwangerschapsverlof. Hiertoe bestonden wel mogelijkheden op de particuliere verzekeringsmarkt. Deze regelingen waren echter gekoppeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en/of kenden een wachttijd van twee jaar waardoor van deze mogelijkheden weinig gebruik werd gemaakt.

 

De hoogte van de ZEZ-uitkering is afhankelijk van het inkomsten van de zelfstandig in het jaar voordat de uitkering wordt uitgekeerd. De maximale hoogte van deze uitkering is het wettelijke minimumloon (€ 1.317 bruto per maand). Deze uitkering wordt gefinancierd uit de algemene middelen.

 

Voor achtergrondinformatie over zwangerschap en arbeidsongeschiktheid zie ook mijn artikel op het Sprout expertpanel:

http://www.expertlog.nl/2007/08/bevallingsverlo.html

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Dat wordt nog rekenen dan ... :)

 

Kun je rekenen? Reken er dan niet op ;D.

 

FF Serieus: zelfstandigen moeten zich ook weer niet blindstaren op deze uitkering, want het is GEEN vetpot: bruto minimumloon (EUR 1317,- per maand) gedurende maximaal 16 weken.

 

Wat vaak onderschat wordt zijn de risico's van arbeidsongeschiktheid als gevolg van zwangerschap zelf (een tragisch voorbeeld is de reactie op mijn artikel op het sprout-expertlog van een dame die vanwege bekkeninstabiliteit permanent in een rolstoel terecht kwam) . Vrouwelijke ondernemers die zich niet verzekerd hebben tegen arbeidsongeschiktheid doen er bij zwangerschap verstandig aan dat alsnog te doen, ook al is het maar voor een jaartje of 2.

 

Er zijn voldoende verzekeraars die vrouwen met een lopende zwangerschap verzekeren (het is nog enigzins onduidelijk maar op grond van een uitspraak van het Europese hof zouden ze hier mogelijk zelfs toe verplicht zijn) .. Zwangerschapsgerelateerde klachten worden alleen uitgesloten als daar medisch gezien aanleiding toe is (bijvoorbeeld complicaties bij eerdere zwangerschappen of rugklachten, geestelijke instabiliteit etc), in de praktijk komt dit vrij weinig voor.

Ook denken veel ondernemers ten onrechte dat de wachttijd voor zwangerschap van 1 of 2 jaar betrekking heeft op arbeidsongeschiktheid als gevolg van zwangerschap. Dat is dus niet het geval: bij veruit de meeste verzekeraars heeft de wachttijd alleen betrekking op de uitkering bij bevallingsverlof.

En tot slot: lang niet iedere verzekeraar hanteert een contracttermijn van 5 jaar. 1-jaarscontracten zijn genoeg te vinden, en lang niet altijd hoeft daar een toeslag voor betaald te worden.

 

 

 

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 1

zelfstandigen moeten zich ook weer niet blindstaren op deze uitkering, want het is GEEN vetpot: bruto minimumloon (EUR 1317,- per maand) gedurende maximaal 16 weken.

 

Het is natuurlijk maar hoe je daar tegenaan kijkt - je kan het ook zien als ca 5000 euro (bruto) gratis geld. Uiteraard kun je beter af zijn met bijv een verzekering die dan een percentage van je werkelijke inkomen doorbetaald, maar daar betaal je ook premie voor.

Link naar reactie
  • 0

Het is natuurlijk maar hoe je daar tegenaan kijkt - je kan het ook zien als ca 5000 euro (bruto) gratis geld. Uiteraard kun je beter af zijn met bijv een verzekering die dan een percentage van je werkelijke inkomen doorbetaald, maar daar betaal je ook premie voor.

 

Wie er genoeg aan heeft, prima. Wie er niet genoeg aan heeft: zorg zelf voor een buffer en/of regel je zaakjes (AOV of vrijwillige verzekering UWV) tijdig, zoals vermeld staat in mijn artikel op het Sprout Expertlog.

 

Maar ik vind niet dat het wel of niet nodig hebben van een aanvullende uitkering voor bevallingsverlof een doorslaggevend argument mag zijn voor het wel of niet nemen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die verzekering neem je om je in te dekken tegen risico's van langdurige arbeidsongeschiktheid en nergens anders om.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

De hoogte van de uitkering hangt af van de inkomsten in het afgelopen jaar, met een maximum van het minimumloon. Dus reken je niet rijk want je krijgt niet automatisch E 1.317 bruto per maand.

 

Ik ben nu 12 weken zwanger, heb vorig jaar erg weinig omzet gemaakt omdat ik de meeste tijd heb gestoken in het uitbrengen van een boek, dus helaas val ik waarschijnlijk buiten de boot.

Wie weet welk deel/percentage daarvan genomen wordt?

 

 

Link naar reactie
  • 1

Hoi hoi,

 

Vanaf 4 juni j.l. is de regeling voor ZEZ erdoor!!! Hoera! Kijk op dit webadres voor wat meer info:

 

http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/product/nieuwe-wet--en-regelgeving/szw/SZW---Zwangerschapsuitkering-en-bevallingsuitkerin

 

Ik ben zelfstandig gastouder en werk 2 dagen per week. Ik ben vanaf Mei 2006 vrijwillig verzekerd bij het UWV, eigenlijk alleen voor een evt. zwangerschap. Ik ben op het moment 29 weken zwanger en wil gaan kijken of er voor mij ook nog wat te regelen valt. Ik heb al die tijd alles zelf bekostigd, omdat ik weet dat ik niet 16 weken zonder salaris kan...Nu baal ik een beetje, want iemand die niks heeft geregeld op dat gebied, krijgt nu ineens een uitkering. Beetje oneerlijk eigenlijk...Misschien heeft iemand hier ook ervaring mee en evt. adviezen/ideeen om dit uit te zoeken? Ik hoor graag reacties hierover!

 

Groetjes, Jacqueline.

Link naar reactie
  • 0

Hoi hoi,

 

Op verzoek van Christine dit "inkoppertje" verwijderd, waar ik overigens helemaal geen persoonlijke bedoeling bij had. ;)

 

Ik wens jullie allemaal veel succes met de zwangerschap en een heel gezond kind toe.

 

Ik zou zelf driemaal ronddraaien voordat ik ergens een uitkering zou moeten aanvragen. Het lijkt me een heel papiergeritsel.

Link naar reactie
  • 0

Hoi,

 

Ik snap helemaal niks van het berichtje van de meneer Odems...maar ja, het kan zijn dat je dit topic niet serieus genoeg vindt?

 

Ik weet dat het geen vetpot is, wat je moet/kan verwachten, maar mijn inkomen is dan ook absoluut geen vetpot. Ik ben gastouder aan huis en hoef er ook niet perse veel geld mee te verdienen...ik doe dit omdat ik het erg leuk vind om met kinderen te werken. Het is natuurlijk mijn eigen keus, maar het neemt niet weg dat een verzekering bij UWV mij aardig wat geld heeft gekost. Ik had het ook liever iedere maand gehouden, maar moest me wel indekken voor een evt. zwangerschap. Dat dat wat langer duurde, weet niemand van tevoren...

 

Ach ja, ik heb in ieder geval zowieso 16 weken een uitkering. Ik ga wel een aanmeldingsformulier invullen voor ZEZ, want als die uitkering hoger is dan waarvoor je verzekerd bent, krijg je deze alsnog. En voor "sommige" mensen (lees: "mij" voor meneer Odems) is ieder tientje welkom!

 

Groetjes, Jacqueline.

 

 

Link naar reactie
  • 0
Nu baal ik een beetje, want iemand die niks heeft geregeld op dat gebied, krijgt nu ineens een uitkering. Beetje oneerlijk eigenlijk

 

Het UWV verleent in ieder geval geen restitutie. De vrijwillige ziektewetverzekering is immers niet alleen (zelfs niet voornamelijk!) bestemd voor de uitkering voor bevallingsverlof maar voor het risico van langdurige ziekte. Die dekking is verleend en daaraan verandert de ZEZ-regeling niets.

 

AOV-verzekerden hebben nu een klein voordeel: de meeste verzekeraars keren aanvullend uit boven de ZEZ uitkering. Die AOV-verzekerden hebben daarvoor uiteraard wel een wachttijd van 1 of 2 jaar bij aanvang van de verzekering. (Bovendien geldt voor die aanvullende uitkering gewoon de gekozen wachttijd voor de verzekering en wordt nooit aangevuld boven het verzekerde bedrag)

 

Het is natuurlijk mijn eigen keus, maar het neemt niet weg dat een verzekering bij UWV mij aardig wat geld heeft gekost. Ik had het ook liever iedere maand gehouden, maar moest me wel indekken voor een evt. zwangerschap

Precies. Achteraf is het altijd makkelijk praten (vooral door anderen). Je hebt gewoon de juiste keuze gemaakt.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi,

 

Ja, ik heb inderdaad wel een goede keuze gemaakt. Maar wat ik niet zo goed snap is dat als mijn uitkering volgens de ZEZ hoger is dan waarvoor ik vezekerd ben, krijg ik de ZEZ uitkering alsnog.

 

Misschien lees ik het allemaal verkeerd (het is ook nieuw voor mij), maar bij mij zou dat (even uitgerekend) 15 euro zijn waarvoor ik eigenlijk te laag verzekerd ben. Dat betekent dat ik dus een ZEZ uitkering krijg (via de overheid). Maar hoe zit dat dan met mijn eigen inleg die ik iedere maand heb gedaan? Is dat dan gewoon jammer of kan ik daar nog wat van terugzien? Dit zou hetzelfde zijn uitgepakt als bijv. ik helemaal niet vrijwillig verzekerd was. Ik blijf het een gek gedoetje vinden...

 

Wat ze beter hadden kunnen doen, is dat ze de regeling hadden vastgelegd en die pas laten ingaan 9 maanden vanaf de dag van de definitieve beslissing. Dan hadden de zelfstandige vrouwen die nu net zwanger zijn geen verzekering meer hoeven afsluiten en de andere vrouwen die al een verzekering hadden lopen, kunnen gewoon hun eigen inleg incasseren. Hopelijk snapt iedereen mij nog...

 

Groetjes, Jacqueline.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik vind het een heel goed initiatief. Eindelijk ook iets voor de vrouwelijk zelfstandig ondernemer! :D De overheid wil (aanstaande) moeders graag aan het werk hebben/houden, dus mag daar best iets tegenover staan. Zeker wat betreft zwangerschapsverlof voor zelfstandig onderneemsters. Een mogelijke zwangerschap weerhoudt toch best veel vrouwen ervan om voor haar zelf te gaan beginnen. Dit was ook voor mij best een probleem. ???

Aan de ene kant willen de overheid en de zorgsector dat vrouwen op tijd beginnen met kinderen i.v.m. hogere medische kosten, en aan de andere kant heb je dan een financieel probleem. Zo ook ik:

Ik heb altijd gezegd geen zwangerschap meer na mijn 30e, daar zitten steeds meer nadelen aan (grotere kans op miskraam/handicaps/moeilijkere bevalling,...)

Maar om te leven heb je wel geld nodig... 8) En aangezien mijn man net teveel geld verdient zodat ik geen uitkering kan krijgen (voor mijn eergevoel kan ik het niet eens aanvragen) en ik een dure en zware studie heb gedaan, wil ik wel graag met dit werk aan de slag. Dit werk wordt (bijna) niet in dienstverband gedaan, dus dan maar zelfstandig ondernemer...

Dat betekende dus wel dat ik bij een zwangerschap niks uitgekeerd zou krijgen. :-\ Hier kun je je voor verzekeren, dat klopt. MAAR: Of de eerste twee jaar mag je niet zwanger raken, je krijgt dan geen uitkering, Of je betaald voor een iets uitgebreidere verzekering. Deze is weer dusdanig duur, dat je net zo goed dat bedrag apart kunt zetten en daar je verlof van betalen.

En mijn zoontje is dus geboren op 08-02-08. [glow=red,2,300]Ik ben dus letterlijk GENAAID! Geen geld via de overheid/UWV en geen reeele andere oplossing!!![/glow]

En of dat nog niet genoeg is, willen ze bij de overheid ook nog gaan [glow=red,2,300]snijden in de kinderopvangtoeslag voor de "hogere" inkomens...[/glow]

Geen wonder dat goed opgeleide vrouwen niet allemaal staan te juichen om aan de slag te gaan... Maar ja, dat is weer een ander onderwerp...

Groeten José

Link naar reactie
  • 0

Nog een aanvulling op mijn vorige bericht (geplaatst op19-06-'08 om 17:55:53) :

 

waarom niet met terugwerkende kracht voor alle vrouwen met ditzelfde probleem? Zij/wij hebben er toch net zoveel recht op als de mensen die na 4 juni gaan bevallen? Of was onze zwangerschap en bevalling minder zwaar en konden wij dus wel gewoon door blijven werken?

Ik vind dit toch echt meten met twee maten!

Groeten José

Link naar reactie
  • 0

daarom zeg ik ook: iedereen die met ditzelfde probleem zit.

er is een gat tussen de voorzieningen van slechts een paar jaar.

en om eerlijk te zijn: degenen die na 4 juni bevallen, betalen net zoveel om van deze voorziening te mogen genieten als de mensen die voor 4 juni bevallen en niks krijgen.

Groeten José

Link naar reactie
  • 0

Hoi Jose,

 

Dus als ik het goed begrijp te lezen, had jij je dus ook verzekerd bij het uwv? Maar omdat je binnen 2 jaar in verwachting raakte en een kindje kreeg, heb je niks gekregen?

 

Ik weet daar helemaal niks van...over die 2 jaar niet zwanger raken (?) Ik heb alles nagevraagd toen ik de verzekering afsloot en er expliciet bij gezegd dat ik het in principe alleen maar deed voor een evt. zwangerschap. Ze hebben mij helemaal niks verteld over wat jij nu beschrijft. Het is toch wel balen!

 

Verder vind ik het een goede regeling hoor, maar af en toe begrijp ik er niks meer van.

 

Groetjes, Jacqueline.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het helemaal met de dames eens hier. Onze regering en andere leiders hebben de mond vol over emancipatie en gelijkheid voor vrouwen, maar als puntje bij paaltje komt is het er droevig mee gesteld. Er worden miljarden verptld, dus laat ze maar eens een schijntje daarvan benutten om dit probleem eens goed op te lossen.

Link naar reactie
  • 0

En of dat nog niet genoeg is, willen ze bij de overheid ook nog gaan [glow=red,2,300]snijden in de kinderopvangtoeslag voor de "hogere" inkomens...[/glow]

Geen wonder dat goed opgeleide vrouwen niet allemaal staan te juichen om aan de slag te gaan...

 

Hier ben ik het absoluut niet mee eens. Tot en met nog geen 4 jaar geleden was de aftrek van kosten kinderopvang ook inkomensgerelateerd en toen kregen de hoge inkomens niets! Dan wordt het gunstiger gemaakt en vervolgens weer minder gunstig en gaan we klagen!

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Beste Joost,

 

jij bent het er niet mee eens, maar nu komt er een verschil wat wel degelijk uitmaakt. (eigenlijk meerdere belangrijke punten):

 

- 4 jaar geleden was de kinderopvang beduidend goedkoper

voor 5 dagen ruim 1300 euro per kind per maand is heel normaal

tegenwoordig

persoonlijk vind ik dit wel heel erg overdreven

(niet iedereen kan gebruik maken van oppas-opa en -oma)

 

- enkele jaren geleden waren woningen nog betaalbaar

toen kon er één ouder werken en het gezin onderhouden

nu ben je haast verplicht om te werken

en hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt, dus uiteindelijk

ga je er niet hard op vooruit

 

- vroeger was de keus om te gaan werken helemaal aan jezelf

het huidige kabinet zit eraan te denken om vrouwen met een hogere

studie te verplichten[b/] om te werken!

dus aan de ene kant uit werken gaan financieel zeer onaantrekkelijk

maken en aan de andere kant de mensen wel verplichten om te werken

dit betekent voor sommigen (als de partner een goed inkomen heeft en

zij zelf rond het minimum loon) dat zij straks werken en er netto

misschien 100-150 euro aan overhouden bij een fulltime functie

nou, noem ze maar eens op, de mensen die vrijwillig fulltime hard

werken en er slechts 100-150 euro op vooruit gaan....

(en dan reken ik nog niet mee, dat dat bedrag nog lager wordt als je

gaat bekijken welke zaken je moet betalen die allemaal

inkomensafhankelijk zijn en waarbij gekeken wordt naar het

gezamenlijke bruto-inkomen)

ik ken ze, vrouwen die uitrekenden wat ze zouden verdienen als ze

gingen werken en alle extra kosten berekenden en erachter kwamen

dat het uiteindelijke extra geld wel 50 euro per maand was!!!

en dat met een fulltime baan....

 

Nou vind jij mij maar klagen, jij hebt (en wilt) vast geen jong gezin.

Dan zou je wel anders praten.

 

José

Groeten José

Link naar reactie
  • 0

Hoi Jose,

 

Dus als ik het goed begrijp te lezen, had jij je dus ook verzekerd bij het uwv? Maar omdat je binnen 2 jaar in verwachting raakte en een kindje kreeg, heb je niks gekregen?

 

Ik weet daar helemaal niks van...over die 2 jaar niet zwanger raken (?) Ik heb alles nagevraagd toen ik de verzekering afsloot en er expliciet bij gezegd dat ik het in principe alleen maar deed voor een evt. zwangerschap. Ze hebben mij helemaal niks verteld over wat jij nu beschrijft. Het is toch wel balen!

 

Verder vind ik het een goede regeling hoor, maar af en toe begrijp ik er niks meer van.

 

Groetjes, Jacqueline.

 

Jacqueline,

 

Voor de verzekering bij het UWV geldt geen wachttermijn.

 

Groet,

Noelle

Link naar reactie
  • 0

Beste Joost,

 

jij bent het er niet mee eens, maar nu komt er een verschil wat wel degelijk uitmaakt. (eigenlijk meerdere belangrijke punten):

 

 

Nou vind jij mij maar klagen, jij hebt (en wilt) vast geen jong gezin.

Dan zou je wel anders praten.

 

José

 

Dag José

 

Ik ga hier geen discussie van maken, want in mijn ogen win jij die niet en in jouw ogen win ik die niet. Wel wat realistische punten:

Mijn jonge gezin is aanstaande (die zag je zeker niet aankomen ::)!)

 

Aan de verlaging van de tarieven wordt in exact hetzelfde wetsvoorstel gewerkt!

 

De betaalbaarheid van woningen is niet iets van de laatste jaren. De trend van enorme prijsstijgingen is al zeker 5 jaar oud. Sterker nog: tot en met 2006 was de rente ultiem laag! 10 jaar tegen 3,8% was toen heel normaal, terwijl sinds 2003 de prijsstijgingen acceptabel waren als je die afzet tegen de hypotheekrente.

 

Ik ga niet vooruit lopen op een mogelijk plan van de overheid over de participatie in werk door vrouwen. Die verplichting komt er m.i. niet. Maatschappelijk niet haalbaar en juridisch evenmin of is de discussie over rechtsgelijkheid tussen man en vrouw je ontgaan? Niemand in het EG Hof van Justtitie die daar een akkoord over gaat geven!

 

En ja, je hebt gelijk als je stelt dat de arbeidsparticipatie van vrouwen erop achteruit gaat. Niet werken levert al 2K netto op. Maar of die 5 euro extra (modaal inkomen) of 65 euro bij netto 4.000 per maand daar echt invloed op heeft?

 

Ben je niet gewoon kwaad dat de overheid een pareltje terugdraait?

 

Groet

Joost

 

 

 

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Ik begrijp niet helemaal waarom de overheid altijd overal voor moet zorgen. Je kunt toch een vervanger inhuren voor lopende zaken, of de zaak in overleg met je klanten drie maanden grotendeels dicht doen? telefoon kun je van huis uit ook doen.

Ik huurde ooit iemand in voor marketing, die ging een kind krijgen, ze liet toen iemand anders het werk doen, daar verdiende ze zelf niets aan maar haar business liep wel gewoon door.

 

Als je als ondernemer ziek wordt, doet de overheid niks voor je. Als je werkloos raakt, zijn alle loketten dicht voor je. Een kind krijgen is tenminste nog een keuze die je zelf maakt.

 

 

Link naar reactie
  • 0

je hebt gelijk als je stelt dat de arbeidsparticipatie van vrouwen erop achteruit gaat. Niet werken levert al 2K netto op. Maar of die 5 euro extra (modaal inkomen) of 65 euro bij netto 4.000 per maand daar echt invloed op heeft?

 

Ben je niet gewoon kwaad dat de overheid een pareltje terugdraait?

 

Groet

Joost

 

 

Over die 2K heb ik even een opmerking. Als je echtgenoot (ondernemer een heel slecht jaar draait (kan dus ook papiermatig) mag je die 2K later netjes terugbetalen...... Ik heb deze regeling altijd als een K-regeling gezien.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 169 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.