Jump to content
Boolzeye
Verberg

Zaken doen met/in Marokko...

vraag

Voor iedereen die zaken wil doen met/in Marokko heb ik de volgende suggesties/adviezen:

 

-Bij het opzetten van een bedrijf in Marokko dien je contact op te nemen met het CRI (Centre Régional d’Investissement), niet te verwarren met de Marokkaanse KvK (Chambre du Commerce). Het CRI verzorgt je inschrijving in het handelsregister, handelt alle bijkomende formailiteiten voor je af en verleent advies en informatie op het gebied van ondernemen.

 

CRI Casablanca: http://www.casainvest.ma/

 

-De Marokkaanse KvK (Chambre du Commerce) verleent advies en informatie maar helpt ook bij het opstellen van een ondernemingsplan en zorgt voor contacten met financiers (banken) om een lening aan te vragen.

 

KvK Casablanca: http://www.ccisc.gov.ma/

 

-De Nederlandse Ambassade in Rabat of het Honorair Consulaat Generaal in Casablanca kan je ook van dienst zijn. Zij hebben een aparte economische afdeling. Zie: http://www.ambassadepaysbasrabat.org/nl/index.html

 

-Voor export naar Marokko kun je de tarieven voor invoerrechten vinden op http://www.douane.gov.ma/adil/ (Op de link ADIL WEB klikken). Een uitgebreidere website van de Marokkaanse Douane is http://www.douane.gov.ma/.

 

-Nuttige link: http://www.hic-marokko.nl/index.html. Het Handels-en Investeringscentrum Noord-Marokko (HIC), verbonden aan de Kamer van Koophandel Rotterdam, dat samenwerkt met de Kamers van Koophandel in Oujda en Nador, is een loket dat ondernemers op de hoogte houdt van handels- en investeringsmogelijkheden, wetgeving en administratieve procedures in met name Noord-Marokko, en desgewenst begeleiding kan bieden aan ondernemingen in de vorm van contacten met potentiële zakenpartners en overheidsinstellingen, beoordelen van investeringsplannen en het organiseren van bezoeken en missies.

 

 

In Marokko zijn de volgende groeimarkten aan te merken:

 

1. ICT (gekwalificeerde programmeurs, lage salarissen, meertalig personeel (Frans, Arabisch, Spaans), grote groei automatisering (circa 20% per jaar)

2. Bouw en infrastructuur (circa 10% per jaar vh BNP, toenemende vraag naar grondverzetmachines, bouwmachines)

3. Toerisme (9 miljoen toeristen per jaar)

4. Agro (er is een grote vraag naar vaarzen omdat de Marokkaanse overheid een programma ter verbetering van de rundveestapel heeft opgezet én er is een toenemende vraag naar landbouwmachines en -materieel, irrigatiesystemen, uitgangsmateriaal, technische installaties en technische en logistieke kennis)

 

 

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik ben me aan het oriënteren op import vanuit Marokko van meubels, antiek en producten van leer. Ik wil graag weten of bij import vanuit Marokko naar Nederland ook douanerechten moeten worden betaald bij de Marokkaanse douane. Ik weet wel dat invoerrechten en BTW in Nederland verschuldigd zijn (KvK), maar verder? Op de site van de Marokkaanse douane is alleen informatie te vinden over kosten verbonden aan invoer van goederen in Marokko. Wie kan mij verder helpen? Dank alvast.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Guest Verwijderd account

Om te weten wat je allemaal moet betalen bij de douane, heb je de TARIC code nodig:

 

AFDELING XXI KUNSTVOORWERPEN, VOORWERPEN VOOR VERZAMELINGEN EN ANTIQUITEITEN

HOOFDSTUK 97 KUNSTVOORWERPEN, VOORWERPEN VOOR VERZAMELINGEN EN ANTIQUITEITEN

9706 Antiquiteiten, zijnde voorwerpen ouder dan 100 jaar

9706 00 00 10 - Antiquiteiten van hout

 

De code kun je invullen op de volgende site: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=nl

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Hakim,

Kijk even op deze site, zij kunnen je helpen aan kapitaal en advies:

http://www.ondernemenoverdegrens.nl

succes

groeten

 

Beste glengarryglenross,

 

In 2007 bij IntEnt (http://www.ondernemenoverdegrens.nl) aangeklopt en rond € 700, - eigen bijdrage betaald. Nou, wat denk je, dubbel en dwars genaaid door de organisatie.. kreeg een flapdrol die mij zou gaan adviseren bleek meneer een lege omhulsel te zijn die na het werk bijklust als zogenaamde A.K.A. DE adviseur. Om maar niet te spreken over de dame met wie ik een intake gesprek had.

 

Tjah, mijn advies is ga NOOIT, maar dan ook NOOIT bij IntEnt aan kloppen. Een goede kennis van mij is op diezelfde manier genaaid. Oplichterij ten top.

 

IntEnt = Is a waste of time and money.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 122 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept