• 0

De coöperatie als rechtsvorm

De coöperatie als rechtvorm

 

Al enige tijd wordt deze rechtsvorm op Higherlevel genoemd als alternatief voor de Besloten Vennootschap of andere samenwerkings- ondernemingsvormen. Niet geheel onterecht overigens maar de informatie over deze rechtsvorm laat nogal wat te wensen over.

 

Om bij voorbaat de coöperatie bij een startende ondernemer in de overwegingen mee te nemen gaat mij wat te ver. Keep is short and simple!

De materie is niet zo eenvoudig als het lijkt, laat je dus altijd goed voorlichten!

 

Enkele aandachtspunten…..(zonder volledig te zijn)

 

Belangrijke aspecten die komen kijken bij de keuze van de ondernemingsvorm zijn de aansprakelijkheid en fiscaliteit. We willen allemaal zo min mogelijk belasting betalen en zo min mogelijk “ondernemersrisico” lopen. Velen instrumenten staan de ondernemer tot zijn beschikking om de invloed van voornoemde aspecten te beperken. Leveringsvoorwaarden, verzekeringen alsmede fiscale constructies zijn hier een voorbeeld van.

 

De coöperatie (formeel, coöperatieve vereniging) is een rechtspersoon. Ofwel, de coöperatie is, net als de BV, zelfstandig drager van rechten en plichten. Let wel, de coöperatie kan in diverse verschijningsvormen voorkomen waardoor er toch sprake kan zijn van aansprakelijkheid van de leden. We onderscheiden op dit gebied 3 vormen;

 

- Coöperatie WA; wettelijke aansprakelijkheid, de leden zijn aansprakelijk voor tekorten van de coöperatie. (bij bv ontbinding of faillissement.)

- Coöperatie BA; beperkte aansprakelijkheid, de leden zijn tot een bepaald bedrag aansprakelijk.

- Coöperatie UA; uitgesloten aansprakelijkheid, de leden zijn niet aansprakelijk voor tekorten.

 

De anitmisbruikwetgeving, bestuurdersaansprakelijkheid e.d., is ook onverkort van toepassing op deze rechtsvorm!

 

Daarnaast komen er in de praktijk drie typen voor;

 

1) Bedrijfscoöperatie, de leden zijn zelf ondernemer en laten de coöperatie centraal een aantal diensten verzorgen.

2) Productiecoöperatie, de leden zijn tevens werknemer van de coöperatie.

3) Consumentencoöperatie, de leden kopen, door de coöperatie, centraal ingekochte goederen van deze coöperatie en verdelen het behaalde voordeel.

 

Door (1) en (2) min of meer te combineren ontstaat er het alternatief welke interessant kan zijn.

 

Kernpunten coöperatie;

 

Minimaal 2 oprichters dit kunnen natuurlijke- en/of rechtspersonen zijn

Notariële akte

Geen kapitaalseis

Verklaring van geen bezwaar niet vereist

Inschrijving Kvk

Geen i.o. fase, geen akte van bekrachtiging

 

ALV is hoogtste orgaan en benoemt, ontslaat bestuursleden en eventueel commissarissen.

Vrije toe- uittreding van leden zonder notariële tussenkomst.

Leden kunnen opzeggen, en opgezegd worden mits de statuten hierbij worden gevolgd. Het lidmaatschap is niet vrij overdraagbaar. Stemrecht kan worden geregeld in de statuten.

Publicatieplicht is van toepassing.

 

Fiscaal;

 

De coöperatie is onderhavig aan de Vpb. Leden-ondernemers kunnen, onder voorwaarden, gebruik maken van de IB-faciliteiten. Leden-werknemers vallen normaal onder het IB-regime en kunnen, onder voorwaarden gebruik maken van de werknemersverzekeringen. (afhankelijk van het type coöperatie)

De coöperatie valt onder de normale regelgeving m.b.t. OB. Men kan de coöperatie uit laten zakken om bv gebruik te maken van de deelnemingsvrijstelling. De aanmerkelijk belangregeling is van kracht op de coöperatie. Het opbouwen van pensioen in eigen beheer is niet mogelijk bij een coöperatie.

 

In tegenstelling tot hetgeen hier op het forum al een aantal keren is geschreven:

De gebruikelijkloonregeling (D(G)A salaris) is gewoon van toepassing!!

 

Samenvattend: de coöperatie kan een interessante optie zijn maar let wel op hoe je e.e.a. vorm gaat geven. Een belangrijk kenmerk van de coöperatie is het fenomeen “vrijblijvendheid”. Wanneer de statuten niet zorgvuldig worden opgesteld kun je voor verrassingen komen te staan. Met name op het gebied van stemrecht en in- uittreding van de leden.

 

 

Groet,

GJ

www.camelot-legal.nl

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Het heeft even geduurd, maar ik zou erop terug komen. De cooperatie is vanaf gisteren een feit!

 

We hebben bij de notaris de akte ondertekend, en hij stuurt de stukken en inschrifformulieren naar de kvk.

 

Eindelijk aan de slag met de coop.

 

Zodra ik meer weet over hoe de belastingdienst reageerd etc horen jullie meer.

 

gr. Rogier

www.ca-electronics.com

Link naar reactie
  • 0

Gefeliciteerd Crusade!

 

Zelf zit ik met een vraag omtrent de cooperatie, op het moment zit het zo, we zitten met 4 leden die elk een percentage van de inkomsten uit de website ontvangen.

Nu komt er een vijfde lid bij, die niet akkoord gaat met het percentage dat we hem zouden willen geven voor zijn diensten (een nieuwe website/maken en onderhouden).

Als wij hem meer procenten zouden geven in de huidige coöperatie en de nieuwe site levert niks op dan is dat uiteraard ongunstig voor ons. Zelf geeft hij aan dat hij liever een groot percentage krijgt in de nieuwe site en dit is niet iets waar ik een probleem mee zou hebben, maar aan wat voor constructie moet ik dan denken?

 

Cooperatie 4 leden

Cooperatie 2 leden waarvan de bovenstaande cooperatie voor 50% eigenaar is? lijkt mij vreemd, want wat is de functie van de cooperatie als aandeelhouder dan?

B.V. lijkt mij wat te kostbaar voor dit project.

 

Iemand die mij hier in de juiste richting zou kunnen wijzen?

Link naar reactie
  • 0

Hoi Pab,

 

Bedankt voor de felicitaties!

 

Een Cooperatie heeft natuurlijk in zich het delen van het voordeel met de leden, percentages afspreken strookt niet hiermee.

 

Een tweede cooperatie, waarvan de eerstgenoemde cooperatie lid is kan natuurlijk wel, maar zo maak je het wellicht wat omslagtig, 2x administratie, enz. al naar gelang de opbrengsten is dit wel een optie. De 5e persoon deelt binnen de coop de winst met de "moeder-coop". De coop die lid is van de nieuwe coop deelt de winst weer met haar leden.

 

gr. Rogier

 

 

 

www.ca-electronics.com

Link naar reactie
  • 0

Waarom wil hij erbij/willen jullie hem erbij als hij niet gaat delen in jullie resultaat en jullie nauwelijks gaan delen in zijn resultaat? Wat is dan de basis voor de samenwerking? Wat willen jullie bereiken?

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Het is een vrij lastig verhaal, allereerst deze persoon wil een site beginnen die als aanvulling gezien kan worden op onze site. Zelf heeft hij hier denk ik hogere verwachtingen van als ons.

 

Stel wij vinden die aanvulling 10% waard en hij 20% dan is dat voor ons een no-go. Maar als hij een groot percentage in deze site zou krijgen, zeg 50% dan vind hij het evenals ons prima.

 

Hij maakt/onderhoudt die site en wij zorgen voor bezoekers, alsmede zullen ook wij participeren op die site. Dat is dus de basis voor deze samenwerking, we kunnen beide partijen van dienst zijn.

 

Het makkelijkst zou het natuurlijk zijn als we het gewoon in 1 cooperatie zouden houden, maar ik denk dat we het over die percentages niet eens zullen worden.

 

Een Cooperatie heeft natuurlijk in zich het delen van het voordeel met de leden, percentages afspreken strookt niet hiermee.

De notaris heeft bij ons percentages opgenomen en wij hebben ook een winstoogmerk, eigenlijk zijn wij gewoon een b.v. maar dan aan minder regels gebonden. Maar je hebt gelijk als je zegt dat het in principe niet de opzet was van de coöperatie, maar zolang de versoepeling van de B.V. nog geen feit is leek ons dit een betere oplossing.

 

Maar bedankt voor je reactie op de moeder-coop!

Link naar reactie
  • 0

...

Stel wij vinden die aanvulling 10% waard en hij 20% dan is dat voor ons een no-go. Maar als hij een groot percentage in deze site zou krijgen, zeg 50% dan vind hij het evenals ons prima.

...

 

Je kunt ook op andere basis samenwerken. Hij betaalt jullie voor de traffic die jullie genereren en jullie participatie op 'zijn' site, jullie betalen hem voor ?? Hij vanuit eenmanszaak, jullie vanuit CV.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Om even in te haken op de winstverdeling. De winstverdeling zou in principe moeten aansluiten bij de gerechtigdheid in de cooperatie. Dit is niet anders dan bij een BV. Immers krijgen daar de aandeelhouders dividend op hun aandelen. Hoe meer aandelen, des te meer dividend. Dan ga ik even uit van een in 'gewone' aandelen verdeeld aandelenkapitaal.

Een cooperatie kent geen in aandelen verdeeld kapitaal als zodanig. Maar deze kan wel degelijk (fictief) worden gecreeerd. Als iemand voor een bepaald percentage gerechtigd kan zijn in een (register)goed, waarom dan niet in een cooperatie?

 

Je kunt naast het uitkeren van dividend (winst) ook bepalen dat de 'werkende directeuren' een arbeidsvergoeding krijgen die wordt uitgekeerd ten laste van de winst. Hiermee zou je ook de verdeling kunnen beinvloeden van de winst (indirect).

 

Interessant onderwerp!

JM juristen & adviseurs

ondernemingsrecht:

samenwerkingsverbanden | overeenkomsten | (algemene) voorwaarden en reglementen | bedrijfsstructuren | bedrijfsoverdrachten.

Link naar reactie
  • 0

Wat ikzelf lastig vind, is de introductie van de Coop bij een potentiële opdrachtgever zodra je er achter komt dat ook andere disciplines gewenst zijn. Ik zit daar op dat moment toch met mijn "eigen pet op" en kom dan ineens met een Coop.op de proppen. Meestal is men wel gecharmeerd omdat diverse probleemgebieden door "experts"bekeken en behandeld kunnen worden, waarbij een verantwoordelijk aanspreekpunt blijft.

 

Beste Soflak,

 

Hebben jullie in het kader van deze problematiek ook overwogen om een franchisemodel toe te passen?

 

Ik ben zelf op dit moment de afweging aan het maken tussen een cooperatief model en een franchise model voor een nieuwe consultancy formule die ik otnwikkeld hebl. Beide modellen hebben zo z'n voor en nadelen.

 

1) Wat mij erg aanspreekt in het cooperatieve model is dat de aansprakelijkheid goed geregeld is bij grotere opdrachten - iets wat in de consultancy wereld erg belangrijk is.

 

2) Een nadeel vind ik het feit dat de leden continu met 2 petten op acteren. Dit is in een franchisemodel niet het geval - hierbij kan een ondernemer ook individueel opdrachten aannemen onder hetzelfde merk.

 

Perry: kun jij op basis van jouw ervaring iets zeggen over de voordelen van een cooperatie tov franchise in relatie tot het aanbieden van consultancy diensten?

 

gr

 

Wouter

Link naar reactie
  • 0

Hebben jullie in het kader van deze problematiek ook overwogen om een franchisemodel toe te passen?

 

Neen, een franchisemodel past niet bij ons, is ook niet wat we willen, want franchisen is iets geheel anders.

 

Bij ons is het de bedoeling dat de verschillende disciplines elkaar versterken bij één opdrachtgever. Om te voorkomen dat verschillende “bedrijven” voor één opdrachtgever acteren, waardoor coördinatie van de diverse diensten weer lastig wordt, hebben wij voor een Coöp. gekozen. Dat had ook een VOF of besloten vennootschap kunnen zijn, maar daar zitten weer andere “haken en ogen aan” .

 

De huidige leden behouden gewoon hun eigen werkzaamheden, alleen in het geval van een project waarbij minsten twee verschillende disciplines noodzakelijk zijn, wordt de Coöp er tussengeschoven, waarbij de "aangever" contactpersoon is en blijft.

 

Als je alles duidelijk/goed uitlegt is het allemaal geen probleem.

Link naar reactie
  • 0

Beste mensen,

 

Ik loop met het idee om samen met een vriend van mij een bouwtechnisch keuringsbedrijf op te gaan richten. Beide hebben we een vast dienstverband waar we momenteel niet vanaf willen. Om aansprakelijkheids- en fiscale redenen viel mijn interesse op de cooperatie vorm. Wat ik mij nu afvraag is hoe we de cooperatie op moeten richten. Kunnen we als particulieren in een cooperatie stappen en onder de vennootschapsbelasting vallen mbt de activiteiten die onder de naam van de cooperatie uitgevoerd worden of dienen we als ondernemers (lees 2 eenmanszaken) ons in te schrijven bij de KvK om vervolgens naar de notaris te gaan voor de oprichting van de coop. Zowel de KvK als de notaris kon mij geen duidelijk antwoord geven op deze vraag. Wat zou voor mij en mijn vriend de meest ideale oplossing zijn als we de fiscale en boekhoudkundige aspecten meenemen in de analyse. Bij voorbaat dank voor jullie hulp.

 

Met vriendelijke groeten,

Ronald

Link naar reactie
  • 0

Hallo Ronald,

 

welkom op HL.

 

Je kunt als vennootschap (BV, vof etc) , als eenmanszaak maar ook als particulier lid zijn van een cooperatieve vereniging (coop).

 

Wellicht is het handigste als je aan een coop aan het denken bent om even de zoekfunctie van HL te gebruiken. Zoek eens op cooperatie of coop. Lees je vervolgens eens verder in de materie in.

 

Stel daarna je relevante vragen.

 

De coop is geen standaard ondernemingsvorm, de eerste de beste KvK-medewerker, notaris of accountant kan mogelijk nul,nul relevante ervaring hebben met een coop. Onbekend maakt onbemind. Het is een van de nadelen van een coop dat je je zult moeten richten op specialisten v.w.b. je notariskeuze en accountants/boekhouderskeuze.

 

De coop is prima geschikt om met name het aansprakelijkheidsvraagstuk op te lossen. Foutje gemaakt in een keuring, balkje houdt het niet > aansprakelijkstelling > nagenoeg lege coop valt om > afgescheiden privé-vermogen komt niet in gevaar. Een sterk vereenvoudigde schets natuurlijk maar wanneer je het goed uitvoert komt het daar wel op neer.

Vraag is alleen of je opdrachtgevers geen (dure!) beroepsaansprakelijkheidsverzekering eisen (die ook een uitkering kan doen in geval van verkeerde berekeningen etc.). Dan doet dit argument minder opgeld.

 

Meest ideale oplossing is op basis van je beperkte info niet te geven.

 

Wat is je doel? Wil je over 10 jaar een volwaardige toko zijn met 20 ingenieurs in dienst of blijft dit een avonduren-project.

Wat voor reële omzetten verwacht je te gaan draaien? Hoeveel kosten > hoeveel winst per kop blijft er over?

 

Succes met het verder uitwerken van je plan.

 

Ard

Link naar reactie
  • 0

Dank je Ard, Ik heb de zoekfunctie van Higherlevel in een eerder stadium gebruikt , naast het bezoeken van andere urls via google. Echter ik heb niet echt antwoord kunnen verkrijgen op de vraag of het verstandig is om als 2 particulieren een cooperatie te starten of middels 2 eenmanszaken. Ik verwacht dat we zeker het eerste jaar met +/- 8 uren per week keuringsaanvragen zullen verwerken. Mocht blijken dat er meer aanvragen binnenkomen dan kan altijd nog besloten worden meer uren per week vrij te maken voor de cooperatie activiteiten of eventueel zelfs fulltime aan de slag te gaan maar momenteel is daar dus nog geen sprake van en blijven we beide in vast dienstverband bij een werkgever werken.

Omzetverwachtingen kan ik op dit moment nog niet geven omdat dit teveel natte vinger werk in zou zitten.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Ronald

Link naar reactie
  • 0

Hi ronald,

 

Het blijft altijd het verhaal van de kosten / baten en wellicht kan je op een andere wijze je activiteiten organiseren.

Bij mijn weten kan je met 2 leden een cooperatie oprichten echter weet ik niet of dat natuurlijke personen mogen zijn.

Hoe ga je anders het IB verhaal organiseren en belasting afdragen.

 

Heb je overigens al een idee hoe met je vriend samen wil werken, en realiseer je je dat je vriend dan je zakenpartner zal worden en wellicht een beetje vriend af is. ( wat brengt de toekomst ??)

https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=53;action=display;threadid=28942

 

PM gestuurd

 

l8r ed (edit) linkje vrienden toegevoegd

Link naar reactie
  • 0

Dag Ronald

 

Een coop kan opgericht worden met inderdaad minimaal 2 leden van de vereniging. Dat kun je privé zijn of via de EMZ van ieder. Als je dat via de EMZ doet dan kan elke EMZ de coop gewoon factureren voor diensten geleverd aan de coop. Je moet een coop in dat verband ook zien als een vereniging die een gezamenlijk belang behartigt van de beide EMZ-en.

 

Let er wel op dat de coop zelf onder de VPB valt en dat je als EMZ naast de coop meerdere opdrachtgevers nodig hebt.

 

Groet

Joost

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Het idee om met 2 EMZ in een cooperatie te gaan werken komt voort uit de gedachte dat er dan zowel van de voordelen van een cooperatie (uitgesloten aansprakelijkheid en VpB) als van de voordelen van een EMZ (startersvoordelen en aftrekmogelijkheden) gebruik gemaakt kan worden. Mocht deze constructie niet op kunnen gaan dan zie ik geen voordelen van het gebruik van EMZ binnen een cooperatie en lijkt het me de beste oplossing om als particulieren de cooperatie op te starten.

 

Ik wil er nog wel bij vermelden dat we niet direct andere activiteiten met de twee EMZ uit zullen voeren.

 

Wie kan mij uitsluitsel geven op bovenstaande gedachte?

 

Mvg

 

Ronald

Link naar reactie
  • 0

Het idee om met 2 EMZ in een cooperatie te gaan werken komt voort uit de gedachte dat er dan zowel van de voordelen van een cooperatie (uitgesloten aansprakelijkheid en VpB) als van de voordelen van een EMZ (startersvoordelen en aftrekmogelijkheden) gebruik gemaakt kan worden. Mocht deze constructie niet op kunnen gaan dan zie ik geen voordelen van het gebruik van EMZ binnen een cooperatie en lijkt het me de beste oplossing om als particulieren de cooperatie op te starten.

 

Ik wil er nog wel bij vermelden dat we niet direct andere activiteiten met de twee EMZ uit zullen voeren.

 

Wie kan mij uitsluitsel geven op bovenstaande gedachte?

 

Mvg

 

Ronald

 

Particulieren die direct als leden in een COOP deelnemen hebben een aanmerkelijk belang (box II) in de IB. Vergelijkbaar met een aandelenbezit in een BV. De aangehaalde uitsluiting is natuurlijk alleen bij een UA en heeft alleen interne werking.

Als je als eenmanszaak al je risico's afwentelt via een rechtspersoon kan de Belastingdienst stellen dat je niet voldoet aan een wezenlijk kenmerk van ondernemen; namelijk risico lopen, waardoor je wellicht niet voor alle ondernemersvoordelen in de IB in aanmerking komt.

Link naar reactie
  • 3

Ik ben ook actief in een coöperatie met 5 leden (eenmanszaken) en wij hebben alles met een fiscalist samen uitgezocht en ook afgestemd met de belastingdienst. Daar komt net iets anders uit.

 

Even onze situatie: wij gebruiken de coöperatie (waar we met z'n vijven lid van zijn) om gezamenlijk onze (juridische en bedrijfsmatige) diensten aan te kunnen bieden aan klanten. De klant geeft opdracht aan de coöperatie, en die verstrekt deelopdrachten aan de leden. De coöperatie is de klant van de leden. Na afloop van een opdracht factureren de leden aan de coöperatie, die factureert weer aan de klant. Zodra de klant betaald, krijgen de leden betaald. We hebben onderling een contract, dat zaken regelt als aansprakelijkheid, wanprestatie, geheimhouding, maar ook vergoedingen voor acquisitie.

 

De belastingdienst ziet de coöperatie als één opdrachtgever voor de leden, ongeacht hoeveel eindklanten daarmee bediend worden. Omdat onze leden ondernemer willen blijven voor de inkomstenbelasting, zorgen ze dus dat ze naast de coöperatie ook nog een aantal andere opdrachtgevers hebben. Volgens de belastingdienst zijn een paar substantiële opdrachtgevers ('dus meer dan een avondje iets doen voor de buurman') voldoende. De leden hebben debiteurenrisico, want als de klant niet betaalt, krijgen zij ook niet betaald. Daarnaast voldoet iedereen aan de overige criteria, zoals eigen investeringen, eigen profilering enz.

 

Wij houden een deel van de omzet eerst binnen de coöperatie, en keren die later uit als winst. Aangezien die winst toewijsbaar is aan de leden en wij dit steeds direct na het boekjaar doen, mogen we deze winst uitkeren als 'verlengstukwinst'. Dat betekent dat je er geen vennootschapsbelasting over betaalt en de winst bij de leden wordt belast als Winst uit Onderneming. Na aftrek van de ondernemersaftrek en de MKB-vrijstelling betalen die er dus gewoon inkomstenbelasting over. Na aftrek van de verlengstukwinst blijft er niets over, dus we betalen ook geen vennootschapsbelasting.

 

Nou komt het: je wilt ook helemaal geen vennootschapsbelasting betalen. Omdat de leden allemaal al factureren aan de coöperatie (en dat wil je om diverse redenen), classificeert de belastingdienst alles wat daar vandaan komt als Winst uit Onderneming. En als je iets kunt classificeren als Winst uit Onderneming, mag je het niet (meer) classificeren als Winst uit Aanmerkelijk Belang. Dat betekent dat je over winst van de coöperatie die je niet als verlengstukwinst mag uitkeren, eerst vennootschapsbelasting betaalt en vervolgens het progressieve inkomstenbelasting tarief. Daarmee kun je boven de 60% belastingdruk uitkomen. Dat is niet de bedoeling, maar ergens bij de herziening van het belastingstelsel is niet goed opgelet.

 

Wat is de oplossing: in de eerste plaats je geldstromen zo inrichten dat je alle inkomsten met facturen en de verlengstukwinst kunt uitkeren. Vervolgens je situatie aan de belastingdienst voorleggen voor goedkeuring vooraf. Tot slot: hiervoor bij het ministerie van financiën aandacht vragen, want er komen steeds meer verkoop- of ondernemerscoöperaties, en die krijgen allemaal met dit probleem te maken.

Link naar reactie
  • 0

Alfred,

 

Ik zie dat het whitepaper met uitzondering van de fiscale aspecten ten opzichte van de versie van Juni 2010 niet is gewijzigd.

Het struikelblok waar ik / wij op dit moment tegenaan lopen is de opbrengsten uit een eventuele samenwerking van niet-financiele aard. Namelijk gebruik van domeinnamen / merknaam en bestaande klantenbestand ( database) en hoe deze bij een eventuele verkoop van het concept of idee te gelde gemaakt kunnen worden.

Kan een cooperatie en bijbehorend I.E. uberhaubt wel verkocht worden?

 

MvG

Link naar reactie
  • 0

Intellectueel eigendom kun je wel verkopen, voor zover het eigenaarschap goed is vastgelegd. Maar als lid van een coöperatie kun je niet zomaar 'cashen' op de waarde die in de coöperatie is opgebouwd. Als je je lidmaatschap opzegt dan laat je alles wat in de coöperatie zit achter, net als bij een vereniging.

 

Dit bovenstaande geldt als het lidmaatschap van de coöperatie persoonlijk en niet overdraagbaar is gemaakt, wat bij de meeste coöperaties het geval is. Dat kun je echter wijzigen, tenminste, als de in de statuten omschreven meerderheid (meestal 2/3 of 3/4) het daarmee een is. Je maakt dan het lidmaatschap onpersoonlijk en overdraagbaar, dus dan kun je het verkopen, en daarmee ook je aandeel in de toekomstige winsten.

 

Vergeet in dat geval ook niet een bepaling op te nemen die het aantal leden maximeert: als er namelijk nieuwe leden bijkomen verwatert je winstdeel. Dit moet je dus ook goed regelen. Je coöperatie lijkt dan meer op een b.v.

 

Omzetten naar een bv kan ook, maar dat vereist een rechterlijke machtiging en nog meer formaliteiten.

 

De les: voor alles is wel een oplossing, het kost alleen het nodige.

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 244 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.