Ga naar inhoud
 • 0

Ondernemen kun je leren!

Super Senior     179 15

Inhakend op een oud topic uit 2006, blijkt dat je anno 2008 ondernemen kunt leren op school. Waar 'vroeger' vaak beweerd werd dat je ondernemen in je genen moest hebben om succesvol je eigen bedrijf te starten, blijkt dat nu achterhaald te zijn.

 

Stelling:

Ondernemen leer je niet langer (alleen) in de praktijk. De basisvaardigheden en -kennis haal je ook uit je studie.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

Waar 'vroeger' vaak beweerd werd dat je ondernemen in je genen moest hebben om succesvol je eigen bedrijf te starten, blijkt dat nu achterhaald te zijn.

 

Het was vroeger ook al achterhaald, maar men had dat toen nog niet door. Of men had er vroeger minder moeite mee om achterhaalde beweringen te doen.

 

Wie helpt een mooi overzicht samen te stellen?

 

Waarvan precies? Van basisvaardigheden en kennis?

 

Ik vind 'ondernemen' zelf geen studie waard. Een vak van 80 studie-uren ofzo in een reguliere opleiding lijkt me wel ongeveer genoeg.

 

Stel je voor zeg, een volledige studie van 6.400 uur over 'ondernemen', waar zou dat in hemelsnaam over moeten gaan?

Link naar reactie
 • 0

Ik weet helemaal niet of ik dat zo achterhaald vind? Je kunt heel veel dingen over ondernemen leren, maar de ondernemersdrive komt toch uit jezelf lijkt me?

 

Ik ben een late starter, kwam er pas op mijn 34e achter dat ondernemen helemaal mijn ding is. Sommige staan al op hun 15e op de markt spullen te verkopen en hebben het dus al jong ontdekt.

 

Maar ik ben niet zo overtuigd dat iedereen ondernemer kan worden. Dus ben erg benieuwd naar jullie visie daarop.

 

Groet, Martin

Link naar reactie
 • 0

 

Perry heeft gelijk.

 

Ik ken weinig succesvolle ondernemers met een business-opleidng. Die opleidingen zijn vooral gericht op management, marketing en bedrijfsadministratie. Voor echte ondernemers zijn dit echter bijzaken, die zij desnoods kunnen uitbesteden.

 

De meeste succesvolle ondernemers zijn een kei in bepaalde vaardigheden, die ze weten uit te bouwen tot een onderneming. Bovendien zijn bepaalde karaktereigenschappen zoals risico durven te nemen, met de juiste mensen in contact komen en kansen zien bovengemiddeld ontwikkeld. Dit zijn zaken die je op een opleiding niet kunt leren. Risico durven nemen, essentieel voor ondernemerschap, wordt op een opleiding juist vaak afgeleerd, omdat je te veel bewust wordt van de kans op mislukking.

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     179 15

Mijn initiële reactie was ook 'Ondernemen? Dat zit in je of niet!', maar deze opleidingen zijn ervan overtuigd dat je een nog succesvollere ondernemer kunt zijn als je tijdens je opleiding al de juiste vaardigheden en kennis opdoet.

 

Ik denk wel dat je als ondernemer een bepaalde basisattitude hebt die je onderscheidt van de personen die het fijner vinden om voor een baas te werken. Maar als je al van jezelf weet dat een leven als zelfstandige hét is voor jou, waarom zou je je dan niet goed voorbereiden met een passende studie?

 

Overigens duurt een Master's opleiding één jaar en is de hoeveelheid 'ondernemerskunde' afhankelijk van de opleiding. Een HBO-opleiding is tegenwoordig heel anders dan die ik in 1994 afgerond heb. Waar je toen de praktijk pas vanaf het derde jaar in de stageperiode tegenkwam en in wat groepsopdrachten vanaf het eerste jaar, begin je nu al vanaf het eerste jaar in de praktijk te werken aan je competenties en vaardigheden. Traditionele lessen en leraren die hun praktijkkennis uit een boekje gehaald hebben, bestaan bijna niet meer en het idee van 'eerst studeren, eventueel met een bijbaantje, maar je echte carrière begint pas na je studie' is helemaal afgeschaft.

 

Al met al lijkt mij dat een aantrekkelijk perspectief als je nu voor een studiekeuze staat! Bovendien denk ik dat je zo ook goede arbeidskrachten vormt. Een en ander sluit bovendien aan bij de wens van onze overheid om ondernemerschap te stimuleren. Willen we dan liever dat onderwijsinstituten van het ondernemerschap afblijven? Op een realistische manier je latente ondernemersvaardigheden tot ontwikkeling brengen en je ondernemersdrive verder stimuleren lijkt mij een mooie rol voor het onderwijs. Dit forum bestaat voor en door ondernemers met vragen over ondernemen. Ik vind het niet evident dat je als ondernemer alle wijsheid in pacht hebt!

Link naar reactie
 • 0

je leert niet ondernemen op school. School stampt je alleen maar vol met feitjes en begrippen, waar je m.i. nie zo heel veel aan hebt :P

 

Ondernemen leer je door te doen, te vallen en door weer op te staan met een nieuwe ervaring erbij.

Link naar reactie
 • 0

Ik vraag me af hoe de verhouding ligt tussen mensen die op hun 18e al weten dat ondernemen het is voor ze en de mensen die er pas veel later achterkomen?

 

Ik had zelf geen flauw benul van ondernemen op mijn 18e, sterker nog...ik vond het zelf heel erg leuk om in Rotterdam te studeren toentertijd...iets te leuk, want het was erg gezellig op de lijnbaan en omstreken waar ik altijd zat.

 

 

Link naar reactie
 • 0

We hebben al een jaar of 10 zo'n 45 hoogleraren ondernemerschap. Ik heb er vroeger wel eens lijstjes van gemaakt. Ik moet zeggen dat de opleidingen in de loop van de tijd een stuk verbeterd zijn en bijzonder nuttige vaardigheden bijbrengen, maar ondenemer wordt je er niet van.

 

Ondernemerschap heeft naast vaardigheden vooral te maken met talent, focus en ambitie. Dat leer je niet op school. En volharding al helemaal niet.

 

Er wordt steeds meer geinvesteerd in onderwijs, innoovatie en ondernemerschap. Op dit moment zo'n 200 miljoen. En wat levert het op? We dalen op de lijst van meest concurrerende economieen en het aantal nieuwe groeibedrijven zakt alleen maar. Zelf in absolute zin. Die hele Lissabon ambitie van Balkenende is de deur uit. Daat hoor je niemand meer over.

 

Maar Daphne, als jij graag een cursus ondernemerschap wil volgen, ga je gang. Het is best leuk en interessant.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
 • 0

De beste ondernemers die ik ken zijn drop-outs, gesjeesde studenten. Als sprekend voorbeeld Billy G. maar ook dragon Arie K.. Wel de drive en het inzicht, maar geen geduld om in de schoolbanken te zitten.

 

Waarmee ik niet wil dat een opleiding niet nuttig kan zijn als je wilt gaan ondernemen, maar ter onderbouwing van de stelling dat je op school geen ondernemer wordt.

Link naar reactie
 • 0

Ondernemen staat diametraal op onderwijs. Onderwijs is er immers niet op gericht om kennis op te doen, maar op het verzamelen van cijfers en beoordelingen. De beste studenten zijn diegenen die de juiste antwoorden op de juiste vragen geven, die de beste beoordelingen van hun docenten verzamelen. Alles volgens het boekje. Terwijl ondernemers juist van dat boekje af willen, de regels willen breken. Eerder hebben we al vastgesteld dat veel succesvolle ondernemers collge dropouts zijn, en dat is goed te verklaren.

 

Neemt niet weg dat onderwijs harstikke goed is om vakkennis op te doen. En dat ook ondernemers er slim aan doen hun kennis regelmatig bij te spijkeren. Maar dan in hapklare brokken en niet in de vorm van een drie/vierjarige opleiding.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0

 

De Google-oprichters zijn drop-outs. Weliswaar op het niveau van PhD (dus zeg maar nadat ze reeds hun masters-degree hadden), maar het is een onderwerp waarover ze zich uitspreken. Zie ook de speech van Lary Page die ik op dit forum gezet heb.

 

 

Let me just talk a little bit more about risk. I almost didn't start Google because I was worried about risk, you know me leaving the PhD program. That was really pretty much all that was in my head. I could leave it, they wouldn't take me back.

 

Wat mij nou opvalt is dat dit blijkbaar een tikkeltje emotioneel onderwerp is. Sommige mensen gaan heel fanatiek aantonen dat veel ondernemers wèl universitair geschoold zijn, andere mensen komen met bewijs van het tegendeel. Daar gaat het echter niet om. Een opleiding, een diploma en een titel weerhoudt niemand van ondernemen. Je hebt echter geen diploma nodig om ondernemer te worden. En je wordt geen betere ondernemer van een indrukwekkende titel.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
 • 0
Mijn initiële reactie was ook 'Ondernemen? Dat zit in je of niet!', maar deze opleidingen zijn ervan overtuigd dat je een nog succesvollere ondernemer kunt zijn als je tijdens je opleiding al de juiste vaardigheden en kennis opdoet.

 

Succesvollere ondernemer impliceert dat je voor de opleiding al ondernemer bent, en dat klopt want je bent het of je bent het niet.

 

Een goed gekozen opleiding kan voor iedere ondernemer meer succes betekenen. Een ondernemer ziet de gaten in de markt, de kansen.

Hij zal een opleiding dan ook zo kiezen dat hij optimaal die kans kan benutten. Iedere opleiding is dus geschikt en dus kun je ze allemaal aan je lijstje toevoegen. Het toespitsen van opleidingen op het gebied van ondernemerschap is meer windowdressing en inspelen op een veronderstelde marktbehoefte om meer studenten te trekken.

 

Genoemde opleidingen zijn geschikt om bedrijfsleider te worden.

Het verschil tussen een bedrijfsleider en een ondernemer is karakter, en dat zit in je of niet.

 

de ark is gebouwd door amateurs, de titanic door professionals

Link naar reactie
 • 0
Moderator     7,7k 149

Ondernemen moet je gewoon doen zoals ik al eerder iemand horen zeggen in dit draadje.

 

Dat is ook zo... er zijn vast wel de nodige vaardigheden en kennis die je moet leren om het een beetje in goede banen te leiden (administreren etc), maar dat is in feite bijzaak.

 

Overigens denk ik wel dat vrijwel iedereen kan ondernemen, eigenlijk is het een heel natuurlijk iets. Je doet of maakt iets, en een ander betaald daarvoor.

 

Nu werkt dat bij loondienst ook zo, maar op een of andere manier is wat je dan moet doen meestal minder leuk - eigenlijk is zo'n arbeidsrelatie gewoon een slechte deal ;)

Link naar reactie
 • 0

 

Entrepreneurship & New Business Venturing aan de Erasmus Universiteit ontbreekt nog. Deze focust zich juist NIET op de traditionale 'business administration'.

 

 

Wat me overigens opvalt in de antwoorden dat de traditionele beweringen als argumenten worden gebruikt.

 

Er toch even vanuit gaan dat het niet valt te leren: Het valt wel te stimuleren denk ik, waarbij voor studenten een dergelijke master ideaal is. Al is het maar om niet automatisch door de gewone bedrijven te worden opgeslokt na een master [vul maar in] management.

Link naar reactie
 • 0

(hoge) scholen en universiteiten leiden alleen op voor het bedrijfsleven of de overheid, voor specifieke rollen. Bij ondernemen gaat het nmm over de persoonlijke effectiviteit van de ondernemer. M.a.w. hoe goed is hij/zij in staat om anderen mee te krijgen, om anderen te enthousiasmeren voor een bepaald doel? Hoe goed is de ondernemer in staat om zichzelf kennis eigen te maken, als deze die niet heeft, danwel hoe goed is hij/zij in staat om mensen om zich heen te verzamelen die complementaire vaardigheden hebben? Eea beziend zouden deze cruciale vaardigheden best getraind kunnen worden. Daarmee creëer je echter nog steeds geen ondernemers, omdat sommige voorwaarden ook beïnvloed worden door maatschappelijke context en sociale achtergrond. Waarom zou een academicus risico gaan lopen als er zeer goed betalende banen voor het oprapen liggen? Resumerend, om ondernemerschap écht te stimuleren, verdienen sociologische aspecten ook aandacht.

Link naar reactie
 • 0

Ik vraag me zo eens af hé, wat denken jullie dat ik als bedrijfskundestudent zoal doe de hele dag op school?

 

I.p.v. zeggen dat anderen het fout hebben, is het altijd krachtiger om aan te tonen dat anderen het fout hebben. Kom dus maar met uitleg, feiten en inzichten :)

 

Daar kom ik later wel op :) ben gewoon even erg benieuwd naar jullie visie.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  0 leden, 114 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.