• 0

Ondernemen kun je leren!

Inhakend op een oud topic uit 2006, blijkt dat je anno 2008 ondernemen kunt leren op school. Waar 'vroeger' vaak beweerd werd dat je ondernemen in je genen moest hebben om succesvol je eigen bedrijf te starten, blijkt dat nu achterhaald te zijn.

 

Stelling:

Ondernemen leer je niet langer (alleen) in de praktijk. De basisvaardigheden en -kennis haal je ook uit je studie.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 1

Hallo,

 

Ik ben nu een paar jaar bezig met mijn bedrijf. Ca. 6 jaar terug heb ik een beta studie gedaan op universitair niveau. In ieder geval denk ik dat ik de afgelopen jaren meer heb geleerd dan in mijn studie. Ik vraag me af in hoeverre mij studie van positieve invloed is op het succes van het bedrijf. Misschien heeft de studie zelfs wel negatieve invloed gehad:

 

Tijdens mijn studie heb ik altijd geleerd om beslissingen wetenschappelijk te onderbouwen. Dit houdt o.a. in dat je nergens een aannames doet. Echter tijdens het verzinnen van je bedrijfsvisie moet je plotseling wel aannames doen. Zelfs een marketingplan is gebaseerd op zekere aannames. Hierdoor vind ik het vaak lastig te 'geloven' in een eigen product of eigen visie.

 

Ik denk dat een ondernemers die geloven in hun product meer kans van slagen hebben. Voor geloof in je product heb je geen studie nodig.

 

Daarnaast zijn er vele methodes die beweren je te leiden naar succes. Deze methodes zijn altijd geschreven door succesvolle ondernemers. Ik vraag me dan af: wat was er eerst, de methode of het succes? Bij deze methodes is het ook nog eens een keer niet (wetenschappelijk) aan te tonen of het gebruik ervan leidt tot hogere kans op succes.

 

 

Link naar reactie
  • 1

Ondernemen is ook nieuwe produkten ontwikkelen die veel gebruiksvriendelijker zijn dan de bestaande produkten en die ook kostprijsverlagend zijn voor je klanten. Daarbij moet je steeds allert blijven op kwaliteitsbewakig en kwaliteitsverbetering. Ook het ontwikkelen van de presentatie is belangrijk, zodat je dat helemaal professioneel voor elkaar hebt. Dan moet je heel voorzichtig de kanalen gaan kiezen, waarmee je produkten op de markt kunnen komen. En tot slot betekent het dat je bewaakt dat je autonoom blijft werken en niet in een grote organisatie wordt opgeslokt. In alle "stappen" spelen je voelsprieten de hoofdrol. Er zijn talloze valkuilen die je op een verkeerd been kunnen zetten. Er loopt gespuis rond dat leeft van immiteren en kopiëren. Er lopen zakenlui rond die voor een duppie op de eerste rang willen en jouw op de kwetsbaarste momenten proberen te paaien. Ondernemen is ook herrie in de tent, want je direkte omgeving snapt niks van wat je doet en wat je drijft. Ondernemen is dus ook goed luisteren naar de economische muziek, zodat je zelf in de juiste pas blijft.

Link naar reactie
  • 1

Als je kunt leren ondernemend te zijn, is de stap naar leren ondernemen al gemaakt. Het ondernemend zijn is slechts een facet van het totaalplaatje wat “ondernemen heet.

 

Niet in mijn beleving. Het echte leerproces begint bij het starten van je eerste bedrijf, voor het echie. Pas dan kun je er achter komen of je uit het juiste hout gesneden bent. Hoe je met tegenslag omgaat, of je andere manieren weet te vinden om je doel te bereiken als plan A faalt. Het gevoel dat je kop op het blok van de bank ligt en de messen geslepen worden terwijl jij met je koffertje op klantenbezoek gaat, staat niet in boeken beschreven.

 

Het is net als met fietsen en zwemmen. Je kunt er veel over lezen, maar leren doe je het pas door het te doen. Sex is ook zoiets...

 

Met uitdeuken leer je uitdeuken en met banden verwisselen leer je banden verwisselen. Daarmee leer je geen autorijden. Het is wel erg prettig dat je, wanneer je wel gaat autorijden, ook zelf een band kunt verwisselen. Dat scheelt je centen, anders kun je dat ook uitbesteden,

 

Dat is precies wat ik zeg. Als ondernemer is kan het handig zijn om iets over belastingen, administratie, sales en mangement te weten. Maar al deze zaken bijelkaar maken je geen ondernemer. Ondernemen is een eigen discipline.

 

En die koffie... die kom je maar een keer halen... ;)

Link naar reactie
  • 1

lk heb nog nooit iemand kunnen overhalen Om ondernemer te worden. lk heb wel veel mensen hunnen helpen die vastbesloten waren van hun onderneming een succes te maken.

 

Ondernemer worden begint met de keuze ondernemer te zijn en vervolgens met het commitment om alles te geven om inderdaad ondernemer te worden. Begeleiding op het gebied van motivatie, inspiratie en goede contacten kan zeker helpen. "op cursus" om "ondernemer te worden" zie ik niet zitten

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Waar 'vroeger' vaak beweerd werd dat je ondernemen in je genen moest hebben om succesvol je eigen bedrijf te starten, blijkt dat nu achterhaald te zijn.

 

Het was vroeger ook al achterhaald, maar men had dat toen nog niet door. Of men had er vroeger minder moeite mee om achterhaalde beweringen te doen.

 

Wie helpt een mooi overzicht samen te stellen?

 

Waarvan precies? Van basisvaardigheden en kennis?

 

Ik vind 'ondernemen' zelf geen studie waard. Een vak van 80 studie-uren ofzo in een reguliere opleiding lijkt me wel ongeveer genoeg.

 

Stel je voor zeg, een volledige studie van 6.400 uur over 'ondernemen', waar zou dat in hemelsnaam over moeten gaan?

Link naar reactie
  • 0

Ik weet helemaal niet of ik dat zo achterhaald vind? Je kunt heel veel dingen over ondernemen leren, maar de ondernemersdrive komt toch uit jezelf lijkt me?

 

Ik ben een late starter, kwam er pas op mijn 34e achter dat ondernemen helemaal mijn ding is. Sommige staan al op hun 15e op de markt spullen te verkopen en hebben het dus al jong ontdekt.

 

Maar ik ben niet zo overtuigd dat iedereen ondernemer kan worden. Dus ben erg benieuwd naar jullie visie daarop.

 

Groet, Martin

Link naar reactie
  • 0

 

Perry heeft gelijk.

 

Ik ken weinig succesvolle ondernemers met een business-opleidng. Die opleidingen zijn vooral gericht op management, marketing en bedrijfsadministratie. Voor echte ondernemers zijn dit echter bijzaken, die zij desnoods kunnen uitbesteden.

 

De meeste succesvolle ondernemers zijn een kei in bepaalde vaardigheden, die ze weten uit te bouwen tot een onderneming. Bovendien zijn bepaalde karaktereigenschappen zoals risico durven te nemen, met de juiste mensen in contact komen en kansen zien bovengemiddeld ontwikkeld. Dit zijn zaken die je op een opleiding niet kunt leren. Risico durven nemen, essentieel voor ondernemerschap, wordt op een opleiding juist vaak afgeleerd, omdat je te veel bewust wordt van de kans op mislukking.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Mijn initiële reactie was ook 'Ondernemen? Dat zit in je of niet!', maar deze opleidingen zijn ervan overtuigd dat je een nog succesvollere ondernemer kunt zijn als je tijdens je opleiding al de juiste vaardigheden en kennis opdoet.

 

Ik denk wel dat je als ondernemer een bepaalde basisattitude hebt die je onderscheidt van de personen die het fijner vinden om voor een baas te werken. Maar als je al van jezelf weet dat een leven als zelfstandige hét is voor jou, waarom zou je je dan niet goed voorbereiden met een passende studie?

 

Overigens duurt een Master's opleiding één jaar en is de hoeveelheid 'ondernemerskunde' afhankelijk van de opleiding. Een HBO-opleiding is tegenwoordig heel anders dan die ik in 1994 afgerond heb. Waar je toen de praktijk pas vanaf het derde jaar in de stageperiode tegenkwam en in wat groepsopdrachten vanaf het eerste jaar, begin je nu al vanaf het eerste jaar in de praktijk te werken aan je competenties en vaardigheden. Traditionele lessen en leraren die hun praktijkkennis uit een boekje gehaald hebben, bestaan bijna niet meer en het idee van 'eerst studeren, eventueel met een bijbaantje, maar je echte carrière begint pas na je studie' is helemaal afgeschaft.

 

Al met al lijkt mij dat een aantrekkelijk perspectief als je nu voor een studiekeuze staat! Bovendien denk ik dat je zo ook goede arbeidskrachten vormt. Een en ander sluit bovendien aan bij de wens van onze overheid om ondernemerschap te stimuleren. Willen we dan liever dat onderwijsinstituten van het ondernemerschap afblijven? Op een realistische manier je latente ondernemersvaardigheden tot ontwikkeling brengen en je ondernemersdrive verder stimuleren lijkt mij een mooie rol voor het onderwijs. Dit forum bestaat voor en door ondernemers met vragen over ondernemen. Ik vind het niet evident dat je als ondernemer alle wijsheid in pacht hebt!

Link naar reactie
  • 0

je leert niet ondernemen op school. School stampt je alleen maar vol met feitjes en begrippen, waar je m.i. nie zo heel veel aan hebt :P

 

Ondernemen leer je door te doen, te vallen en door weer op te staan met een nieuwe ervaring erbij.

Link naar reactie
  • 0

Ik vraag me af hoe de verhouding ligt tussen mensen die op hun 18e al weten dat ondernemen het is voor ze en de mensen die er pas veel later achterkomen?

 

Ik had zelf geen flauw benul van ondernemen op mijn 18e, sterker nog...ik vond het zelf heel erg leuk om in Rotterdam te studeren toentertijd...iets te leuk, want het was erg gezellig op de lijnbaan en omstreken waar ik altijd zat.

 

 

Link naar reactie
  • 0

We hebben al een jaar of 10 zo'n 45 hoogleraren ondernemerschap. Ik heb er vroeger wel eens lijstjes van gemaakt. Ik moet zeggen dat de opleidingen in de loop van de tijd een stuk verbeterd zijn en bijzonder nuttige vaardigheden bijbrengen, maar ondenemer wordt je er niet van.

 

Ondernemerschap heeft naast vaardigheden vooral te maken met talent, focus en ambitie. Dat leer je niet op school. En volharding al helemaal niet.

 

Er wordt steeds meer geinvesteerd in onderwijs, innoovatie en ondernemerschap. Op dit moment zo'n 200 miljoen. En wat levert het op? We dalen op de lijst van meest concurrerende economieen en het aantal nieuwe groeibedrijven zakt alleen maar. Zelf in absolute zin. Die hele Lissabon ambitie van Balkenende is de deur uit. Daat hoor je niemand meer over.

 

Maar Daphne, als jij graag een cursus ondernemerschap wil volgen, ga je gang. Het is best leuk en interessant.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

De beste ondernemers die ik ken zijn drop-outs, gesjeesde studenten. Als sprekend voorbeeld Billy G. maar ook dragon Arie K.. Wel de drive en het inzicht, maar geen geduld om in de schoolbanken te zitten.

 

Waarmee ik niet wil dat een opleiding niet nuttig kan zijn als je wilt gaan ondernemen, maar ter onderbouwing van de stelling dat je op school geen ondernemer wordt.

Link naar reactie
  • 0

Ondernemen staat diametraal op onderwijs. Onderwijs is er immers niet op gericht om kennis op te doen, maar op het verzamelen van cijfers en beoordelingen. De beste studenten zijn diegenen die de juiste antwoorden op de juiste vragen geven, die de beste beoordelingen van hun docenten verzamelen. Alles volgens het boekje. Terwijl ondernemers juist van dat boekje af willen, de regels willen breken. Eerder hebben we al vastgesteld dat veel succesvolle ondernemers collge dropouts zijn, en dat is goed te verklaren.

 

Neemt niet weg dat onderwijs harstikke goed is om vakkennis op te doen. En dat ook ondernemers er slim aan doen hun kennis regelmatig bij te spijkeren. Maar dan in hapklare brokken en niet in de vorm van een drie/vierjarige opleiding.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

 

De Google-oprichters zijn drop-outs. Weliswaar op het niveau van PhD (dus zeg maar nadat ze reeds hun masters-degree hadden), maar het is een onderwerp waarover ze zich uitspreken. Zie ook de speech van Lary Page die ik op dit forum gezet heb.

 

 

Let me just talk a little bit more about risk. I almost didn't start Google because I was worried about risk, you know me leaving the PhD program. That was really pretty much all that was in my head. I could leave it, they wouldn't take me back.

 

Wat mij nou opvalt is dat dit blijkbaar een tikkeltje emotioneel onderwerp is. Sommige mensen gaan heel fanatiek aantonen dat veel ondernemers wèl universitair geschoold zijn, andere mensen komen met bewijs van het tegendeel. Daar gaat het echter niet om. Een opleiding, een diploma en een titel weerhoudt niemand van ondernemen. Je hebt echter geen diploma nodig om ondernemer te worden. En je wordt geen betere ondernemer van een indrukwekkende titel.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
Mijn initiële reactie was ook 'Ondernemen? Dat zit in je of niet!', maar deze opleidingen zijn ervan overtuigd dat je een nog succesvollere ondernemer kunt zijn als je tijdens je opleiding al de juiste vaardigheden en kennis opdoet.

 

Succesvollere ondernemer impliceert dat je voor de opleiding al ondernemer bent, en dat klopt want je bent het of je bent het niet.

 

Een goed gekozen opleiding kan voor iedere ondernemer meer succes betekenen. Een ondernemer ziet de gaten in de markt, de kansen.

Hij zal een opleiding dan ook zo kiezen dat hij optimaal die kans kan benutten. Iedere opleiding is dus geschikt en dus kun je ze allemaal aan je lijstje toevoegen. Het toespitsen van opleidingen op het gebied van ondernemerschap is meer windowdressing en inspelen op een veronderstelde marktbehoefte om meer studenten te trekken.

 

Genoemde opleidingen zijn geschikt om bedrijfsleider te worden.

Het verschil tussen een bedrijfsleider en een ondernemer is karakter, en dat zit in je of niet.

 

de ark is gebouwd door amateurs, de titanic door professionals

Link naar reactie
  • 0

Ondernemen moet je gewoon doen zoals ik al eerder iemand horen zeggen in dit draadje.

 

Dat is ook zo... er zijn vast wel de nodige vaardigheden en kennis die je moet leren om het een beetje in goede banen te leiden (administreren etc), maar dat is in feite bijzaak.

 

Overigens denk ik wel dat vrijwel iedereen kan ondernemen, eigenlijk is het een heel natuurlijk iets. Je doet of maakt iets, en een ander betaald daarvoor.

 

Nu werkt dat bij loondienst ook zo, maar op een of andere manier is wat je dan moet doen meestal minder leuk - eigenlijk is zo'n arbeidsrelatie gewoon een slechte deal ;)

Link naar reactie
  • 0

 

Entrepreneurship & New Business Venturing aan de Erasmus Universiteit ontbreekt nog. Deze focust zich juist NIET op de traditionale 'business administration'.

 

 

Wat me overigens opvalt in de antwoorden dat de traditionele beweringen als argumenten worden gebruikt.

 

Er toch even vanuit gaan dat het niet valt te leren: Het valt wel te stimuleren denk ik, waarbij voor studenten een dergelijke master ideaal is. Al is het maar om niet automatisch door de gewone bedrijven te worden opgeslokt na een master [vul maar in] management.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 239 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.