• 0

Publieke participatievoorstellen

Uit een ander topic :

 

Geachte nieuwe forumleden,

 

Met enige regelmaat worden op dit forum oproepen gesplaatst voor investeerders of andere geldschieters om te participeren in een bepaald initiatief.

 

Dat mag dus NIET!.

 

Het is bij wet veboden om publiekelijk participatievoorstellen te doen (wet toezicht effectenverkeer van 1995) Daarnaast is HigherLevel een discussiefourm waar dit soort oproepen niet thuishoren.

 

 

Toch is dit eigenlijk ronduit zonde. Op sites zoals higherlevel en andere ondernemers- of innovatie gerelateerde sites zie je best vaak dit soort verzoeken langskomen. Toegegeven, veelal is het ronduit troep, maar ikzelf lees ze toch altijd graag.

 

Is de wetgeving in deze niet eenvoudig te omzeilen door een apart forum hiervoor buiten de EU te hosten?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

  • 0
Gast Verwijderd account

Nee. Een Nederlander die de wet overtreedt, al dan niet met behulp van hulpmiddelen uit het buitenland, is hier te vervolgen. En waarom zouden de ondernemers hier pogingen willen doen om de wet te omzeilen voor iets waar het forum sowieso niet voor bedoeld is?

Link naar reactie
  • 0

Begrijp me goed, ik suggereer ook niet dat Higher level dan maar een dergelijk forum moet hosten. :)

 

Echter bestaat er schijnbaar wel een behoefte aan een wat laagdrempelig portal voor participaties (voornamelijk vanuit de vraagkant vermoed ik) en zie ik er op zich ook geen kwaad in als een dergelijk portal er zou zijn. Ik meen me ooit iets dergelijks in Duitsland te hebben gezien en eigenlijk is zelfs kiva.org een vorm van participeren.

 

Als ik me niet vergis is de WTE regelgeving voornamelijk bedoeld om de consument te beschermen tegen malafide fonds-aanbieders (en zichzelf). Participaties en/of investeringen worden veelal door ondernemers gedaan en zij zien zelf wel of een voorstel haalbaar is of niet.

Link naar reactie
  • 0

Hoe borg je kwaliteit, zowel qua plannen als qua geldschieters?

 

De reden dat er (klaarblijkelijk) vraag is naar een online portal, is dat degenen die daar vraag naar hebben niet de bestaande paden lopen (uit angst, gemakzucht of omdat hun plannen uit de losse pols zijn). Want het is echt niet moeilijk om met investeerders, business angels en dergelijke in contact te komen. Alleen durft men dat niet, en denkt men dat dat wel lekker gemakkelijk zou moeten kunnen vanachter het eigen beeldscherm. Een (goede) investering doen is niet een kwestie van een aantal online tekstjes lezen, maar van een goede analyse van het plan en met name de ondernemer(s) erachter. Kom dus achter je PC vandaan, maak een goed doortimmerd plan, en presenteer jezelf bij investeerders (daar zijn mogelijkheden genoeg voor). Zo werkt het, en in mijn ogen is daar niets mis mee :)

Link naar reactie
  • 0

Je kan je kapitaalvraag gratis op marktplaats plaatsen. Daar kom je ook allemaal "investeerders" tegen die graag geld van je willen hebben.

 

Dit soort marktplaatsen trekken vooral opportunisten en bedriegers aan. Allemaal halers en geen brengers. Lijkt me niets voor higherlevel.

 

Bovendien voorzien de jongens van www.inveteringsplein.nl in die behoefte. Waarom zouden wij hen voor de voeten lopen?

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

 

Volgens mij is het helemaal niet wettelijk verboden om publiek te maken dat je investeerders zoekt. Dat is namelijk niet te handhaven, en dient geen enkel belang.

 

Wat wel aan voorwaarden onderhevig is, is het aanbieden van investeringsmogelijkheden. Daar ziet de Autoriteit Financiële Markten op toe, niet op berichten die op fora geplaatst worden. Maar je kan gerust andere mensen uitnodigen contact op te nemen om te praten over een investering.

 

Heel andere kwestie is of we dat toestaan op het forum. Volgens mij volstaat het om gewoon NEE te zeggen tegen zulke oproepen, simpelweg omdat het fortuinjagers en vage plannenmakers aantrekt. Maar om daar nou een wet voor te ge/misbruiken....

 

Dus begin gerust je eigen marktplaats! Er is vast behoefte aan. ;D

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het met Nils eens dat de "investeerders" die op advertenties op Marktplaats, Speurders, dagbladen en Frooble e.d. afkomen meestal "ophalers" zijn.

 

Het is echter volgens mij helemaal niet verboden publiekelijk een oproep te doen aan investeerders. Websites als Marktplaats (eBay) en Speurders.nl (De Telegraaf?) zouden anders de advertenties van ondernemers die op zoek zijn naar investeerders die nu op hun sites staan zeker niet toelaten.

Ook de dagbladen zouden dan de wet respecteren en geen advertenties met dit thema plaatsen.

Link naar reactie
  • 0

Los van de regelgeving even het volgende.

Marktplaats is gewoon Marktplaats, daar zit een club achter die een site beheert waarop mensen allerlei spulletjes te koop aan kunnen bieden.

 

HigherLevel is een ondernemersforum, specifiek voor ondernemers, geplaatste berichten worden hier gelezen en soms gecorrigeerd. Dat geeft de bezoeker een beetje het gevoel dat de informatie hier binnen zekere grenzen betrouwbaar is.

 

Als HigherLevel hier ook ruimte zou gaan bieden aan aanbieders zoals die actief zijn op marktplaats dan is de verwachting van de bezoekers mogelijk dat de beheerders van dit forum enigszins letten op betrouwbaarheid van deze aanbieders. Er ontstaat een zeker verwachtingspatroon bij de bezoekers zullen we maar zeggen.

Als er zaken misgaan in een dergelijk traject dan zoeken mensen meestal naar een externe schuldige in plaats van zichzelf eens voor een spiegel toe te spreken dat dit niet een echt handige zet was.

Het ligt dan in de lijn der verwachtingen dat dergelijke mensen hun verhaal gaan halen bij dit forum en mogelijk bij EZ dat ook nog steeds een vinger in de pap heeft.

 

Er zijn een aantal prima initiatieven waar mensen terecht kunnen.

Als ze daar niet vinden wat ze zoeken dan zouden ze zichzelf eigenlijk eens af moeten vragen waarom ze niet via de reguliere kanalen aan een financiering kunnen komen.

 

 

In het Engels hebben ze een mooie term voor geldverstrekkers die wat veel rente vragen als mensen niet bij de reguliere banken terecht kunnen. Die lui noemen ze daar loan-sharks Ook daar gaat het vaak om mensen die een hoog risico hebben als het gaat om afbetaling van de lening, vandaar de ongunstige voorwaarden.

 

Misschien is een vergelijkbaar woord dan investment-sharks ........

Link naar reactie
  • 0

Nogmaals, ik suggereer ook niet dat Higherlevel dan maar de bedel-oproepen moet toestaan maar signaleer slechts dat er blijkbaar toch wel behoefte is aan een laagdrempelig platform. Het viel me ook op dat niet alleen Higherlevel maar ook diverse andere ondernemings/innovatie gerelateerde sites dit soort oproepen niet toestaan, vandaar. Had overigens nog niet van investeringsplein gehoord, leuke site wel.

 

Wat betreft de activiteiten van de "business-devils", ach, als je zo nu en dan wat oproepen voorbij ziet komen in de sfeers van "gezocht E 100.000,- voor overname shoarmazaak" of " E 50.000,= voor opzetten sieraden-lijn" kan ik me best indenken dat de voorwaarden op z'n zachts gezegd wat minder gunstig zijn. Ik betwijfel echter of het nou voornamelijk "ophalers" zijn. Hoger risico vraagt immers ook om een hogere vergoeding, toch?

 

De diverse (online) mogelijkheden waar mensen terecht kunnen zijn dan prima aanwezig, doch blijkbaar hebben mensen die wellicht wat minder internet-savvy zijn er behoorlijk moeite mee deze te vinden. We hebben onlangs nog een detailshandelszaak overgenomen van een persoon die wellicht via informals uitstekend zaken had kunnen doen echter geen flauw benul had waar deze te vinden zijn.

 

Hoe dan ook, toch jammer dat er zo weinig rundvlees-import specialisten zijn hier ;)

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het met Nils eens dat de "investeerders" die op advertenties op Marktplaats, Speurders, dagbladen en Frooble e.d. afkomen meestal "ophalers" zijn.

 

Het is echter volgens mij helemaal niet verboden publiekelijk een oproep te doen aan investeerders. Websites als Marktplaats (eBay) en Speurders.nl (De Telegraaf?) zouden anders de advertenties van ondernemers die op zoek zijn naar investeerders die nu op hun sites staan zeker niet toelaten.

Ook de dagbladen zouden dan de wet respecteren en geen advertenties met dit thema plaatsen.

 

Het is wel degelijk verboden publiekelijk effecten (aandelen) aan te bieden zonder vergunning. Het staat zo in de wet.

 

Als er een waardering van de aandelen of een redementsprognose wordt gegeven is er sprake van aanbieden. Als er meer dan 15 mensen bereikt worden is er sprake van publiek. Alleen als de kleinst verkrijgbare portie aandelen meer kost dan 50k, is geen vergunning nodig.

 

Tot zover de wet. Dat de wet niet gehandhaaft wordt op marktplaats staat los van het feit, dat de wet het aanbieden van effecten zonder vergunning niet toelaat,

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Dan nog is het iets dat hier niet thuishoort en bovendien het op de grens gaan zitten van de wet uitlokt. Een risico dat niet genomen hoeft te worden. Zeker niet als het elders beter past.

Link naar reactie
  • 1

Het aanbieden van aandelen of beleggingspapier is niet hetzelfde als het in contact komen met investeerders. Of een website die ondernemers de mogelijkheid biedt oproepen te plaatsen voor investeerders de wet overtreedt, lijkt me zeer discutabel. Ik zie niet snel enige handhaver ingrijpen of een poging daartoe doen. Die wet is immers helemaal niet bedoeld om dat traject te bemoeilijken; ze dient om beleggers te beschermen tegen vage beleggingsconstructies.

 

Neemt niet weg dat HL om uiteenlopende redenen geen oproepen toestaat. Maar dat hoeft niemand te weerhouden om een gerichte match-service op te zetten. 8)

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Hallo Toine,

 

We hebben deze discussie al vaak gevoert. Ondernemers mogen best vissen naar investeerders, zolang ze geen concrete aanbieding doen. Ondernemers kunnen zich slecht inhouden en beginnen binnen de korste keren waarderingen af te geven of rendementprognoses te doen en dat is echt verboden.

 

Bij NeBIB deden we vaak genoeg pitches. Dat ging prima. Maar zodra de ondernemers te diep in gingen op dewaardening van hun onderneming, of (helemaal uit den boze) rendementsprognoses gengen afgeven, werden ze van het podium gehaald.

 

Er zijn genoeg manieren om je bedrijf te presenteren, zonder een publieke aanbieding te doen.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 212 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.