• 0

Internetters uitbetalen?

Dag mede-forummers!

 

Als startende internet-ondernemer zou ik graag internetters (stuks)werk/opdrachten laten uitvoeren op hun eigen pc. Hiermee bouwen ze dan een tegoed op dat ze kunnen laten uitbetalen, wekelijks, maandelijks, etc.

 

De ene internetter zal een half jaar lang 2x per maand een klusje doen (beetje bijverdienen), een ander zal het liefst structureel 10 klusjes per dag doen (belangrijke bron van inkomen). Het kan zijn dat een internetter in Nederland zit, maar misschien zit ie ook wel in Amerika, dat interesseert me eigenlijk niet.

 

Wat is nu een geschikte 'arbeidsrechtelijke relatie' of contractvorm voor deze constructie?

 

Veel informatie die ik vind (KvK etc) is nog heel erg gericht op (als ik zo vrij mag zijn) de 'oude economie', veel minder op 'netwerken'.

 

Heeft iemand tips voor me? Dat zou ik bijzonder op prijs stellen!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

De vraag is of de kunstschilders dat wel willen. Als je hen ook een podium geeft, maak je de zaak transparanter voor iedereen. Plus dat de kunst schilders zelf ook verkoop kunnen doen.

Ik kom nu wel kleine websites tegen van kleurplatenmakers danwel kunstschilders waar het amateurisme vanaf druipt, waar tarieven en levertijden en kwaliteit niet duidelijk zijn, die nauwelijks te vinden zijn met google. Ik denk dat er best veel zijn die de voordelen zien van een centrale website met meer te verwachten omzet en daar hun unieke krabbel onder de kleurplaat voor op willen geven.

 

Ook veel mensen die best goed kleurplaten kunnen maken, maar nog nooit gedacht hebben er geld voor te vragen, of niet zouden weten wie er geld over zou hebben voor hun vaardigheden en geen zin hebben om te klooien met facturen en kvk-inschrijvingen.

 

Stel nou dat het een hele specifieke ingewikkelde kleurplaat moet worden, of de klant weet nog niet zo goed wat voor kleurplaat, pas in dát geval zou ik de klant met een gespecialiseerde leverancier in contact brengen, dat is dan wel noodzakelijk ook (tenzij je ze anoniem met elkaar laat chatten via de site = gedoe). Misschien dat er dan nog wat op commissie- of provisiebasis mogelijk zou zijn.

 

Een eindklant vind het wellicht ook prettig om met een grotere organisatie zaken te doen (meer betaal mogelijkheden, handige aflever mogelijkheden en wetend dat er professionaliteit is) en gelijktijdig toch maar één man hoeft in te huren. Plus, mocht er een tijdsdruk zijn, kunnen anderen misschien even snel mee kleuren :-)

Helemaal zoals ik het zie, denkend vanuit de klant! :D

Link naar reactie
  • 0

Het betreft een ander soort dienstverlening/product

 

Ja, snap ik, wordt wat anders als je ramenwassers gaat verkopen, doch let op, al vrij snel onstaan persoonlijke banden. Beter dan maar gelijk transparant neer zetten dan achteraf je klanten direct met de dienst verleners zaken zien doen, of wellicht juist dat weer willen toelaten, het kan veel kanten op gaan. Let op, als je één partij meer laat winnen dan een ander kom je op glad ijs terecht.

 

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

Ja, op dat punt moeten inderdaad afwegingen gemaakt worden.

 

Maareh... eigenlijk zou ik weer wat meer on-topic willen, los van mijn verdere concept.

 

Hoe betaal ik internetters van wie sommigen 2 klusjes per maand doen, en anderen 200 klusjes?

 

(Ben al aan 't bellen met payrollers trouwens... dan moet ik die aantallen klusjes gaan omrekenen naar fictieve gewerkte uren enzo.)

Link naar reactie
  • 0

Hoe betaal ik internetters van wie sommigen 2 klusjes per maand doen, en anderen 200 klusjes?

 

(Ben al aan 't bellen met payrollers trouwens... dan moet ik die aantallen klusjes gaan omrekenen naar fictieve gewerkte uren enzo.)

 

Ligt er aan wat de voorkeuren voor het platform (jouw baby), klanten en leveranciers zijn.

 

Het simpelst is om in een zelfde valuta te blijven. Verkoop je uren aan klanten, betaal je de leveranciers ook per uur.

 

verkoop je per dienst of component, betaal je de leverancier ook per dienst of component.

 

Betaal je direct door nadat de klant heeft betaald, of betaal je wekelijks/maandelijks/jaarlijks aan de leveranciers. Dat zijn keuzes die jij niet alleen zult gaan bepalen, als je het goed doet.

 

Je betaald gewoon per bank of PayPal of iets dergelijks.

 

Een ieder maakt pas kosten als er wat verkocht en wellicht al betaald is.

 

Perry

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

 

verkoop je per dienst of component, betaal je de leverancier ook per dienst of component.

Dat zou ik het liefst doen. De payrollers die ik gesproken heb willen allemaal uren aangeleverd krijgen helaas, per week of per maand.

 

Nu kun je wel gaan omrekenen naar fictieve uren natuurlijk, maar daarbij kun je dan de rare situatie krijgen dat een internetter in een bepaalde week hele dure kleurplaten maakt en heel snel werkt. Dan zou hij via die omrekening kunnen uitkomen op meer uren dan er in een dag zitten! :D

 

Ik kan natuurlijk ook al meteen op een fictief uurloon van 250 euro per uur gaan zitten, en iemand dan per minuut uitbetalen ;)

 

Je betaald gewoon per bank of PayPal of iets dergelijks.

Da's het hele eieren eten... dan ga ik op gegeven moment wellicht als werkgever gezien worden, met de bijbehorende plichten die ik niet wil. :-\

Link naar reactie
  • 1

Da's het hele eieren eten... dan ga ik op gegeven moment wellicht als werkgever gezien worden, met de bijbehorende plichten die ik niet wil.

 

Niet als je er een coöperatie van maakt, dan praat je over actieve leden die betaald krijgen vanuit de coop. Niemand staat op de loonlijst. Een aantal die de baas willen blijven geef je meer stemrecht. Als je een goed systeem hebt opgezet, kun je zelfs geld vragen voor lidmaatschap van de leveranciers, moeten ze het wel terug kunnen verdienen uiteraard.

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

Niet als je er een coöperatie van maakt, dan praat je over actieve leden die betaald krijgen vanuit de coop. Niemand staat op de loonlijst. Een aantal die de baas willen blijven geef je meer stemrecht.

Klinkt slim, ga ik zeker nog uitzoeken! :)

Als je een goed systeem hebt opgezet, kun je zelfs geld vragen voor lidmaatschap van de leveranciers, moeten ze het wel terug kunnen verdienen uiteraard.

Oeh! Geld! ;D

Link naar reactie
  • 1

De brainstorm is interessant.

 

Als je en internationaal wil gaan en je wil kwaliteit leveren zul je wel rekening dienen te houden met de "if you pay nuts, you get monkees"-problematiek. Anders gezegd: als de mensen die het eigenlijke werk doen er niet structureel beter van worden zonder allerlei fiscaal gezeur, dan heb je continu nieuwe aanwas nodig van nieuwe leveranciers. Vervolgens heb je dan weer eerst het kwaliteitsprobleem etc.

 

Je zit dan in hetzelfde bootje als veel mlm systemen. In de kern werkt het allemaal prima, maar in de praktijk willen mensen wel de vruchten plukken maar niet de inspanning er voor leveren, omdat het serieuze geld toch altijd weer een stapje extra vraagt.

 

Gewoon goed opzetten dus en zorgen dat medeondernemers er wezenlijk beter van worden.

Link naar reactie
  • 1

Ik ben er uit.

 

In principe zou elk lid van de coop ingeschreven moeten zijn bij de kvk als eenmanszaak. Vervolgens worden ze lid van de coop, hiermee worden ze medeeigenaar en bestaat er dus geen verkapte arbeidsrelatie. De coop faktureert aan de klanten en het lid faktureert weer aan de coop of krijgt maandelijks zijn vergoeding uitgekeerd.

 

Indien klanten er om vragen kan zelfs een VAR verklaring al of niet vanuit de coop worden aangeleverd.

 

Let op! Het wordt een iets ander verhaal als je als bestaand bedrijf opeens tegen je werknemers gaat zeggen, van wordt maar lid van de coop en verzorg zelf je belastingen en pensioen voorzieningen maar. Dan wordt het discutabel. Maar bij een nieuwe coop kan het op deze manier worden opgezet.

 

Informatie van www.mkbcooperatieraad.nl

 

Zo kan een ieder heel eenvoudig iets doen wat men maar wil gaan doen, doch waar dan vraag naar is. Tijdens de koffie een kleurplaat maken en smiddags als reisleider door Amsterdam, savonds een koerierdienstje meepakken. Interessante flexplekken! :-)

 

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

Dank voor het meedenken en uitzoeken! :)

 

In principe zou elk lid van de coop ingeschreven moeten zijn bij de kvk als eenmanszaak.

 

Oei, wat betekent 'in principe zou'? Het lijkt me een te grote stap om van iemand die half uit hobby twee kleurplaten per maand maakt, te vragen om dit soort dingen te gaan regelen. Ik dacht dat ook particulieren lid van de coöp konden worden?

 

medeeigenaar en bestaat er dus geen verkapte arbeidsrelatie.

 

Gaan fiscus en UWV akkoord met dit soort 'papieren' constructies? Kijken ze niet simpelweg naar wat er in de praktijk gebeurt? Iemand verricht structureel arbeid voor één 'opdrachtgever' en krijgt daarvoor betaald? Ergens las ik een grens van max. 2/5 van het minimumloon op maandbasis...

 

Let op! Het wordt een iets ander verhaal als je als bestaand bedrijf opeens tegen je werknemers gaat zeggen, van wordt maar lid van de coop en verzorg zelf je belastingen en pensioen voorzieningen maar. Dan wordt het discutabel. Maar bij een nieuwe coop kan het op deze manier worden opgezet.

 

Hmm, ik krijg steeds meer de indruk dat e.e.a. nogal subjectief is ipv in concrete regels vastgelegd. Afhankelijk van hoe een bepaalde belastinginspecteur tegen e.e.a. aankijkt. Het kan dus wel als je een nieuwe onderneming begint, maar niet als je er eentje begint vanuit een bestaande, omdat er dan al arbeidsrelaties waren etc...

 

Informatie van www.mkbcooperatieraad.nl

 

'k Heb dhr Wattenberg al eens telefonisch gesproken ;). Hij schetste het allemaal vrij optimistisch had ik 't idee. Ze hebben concrete coöp-modellen (=statuten?) ontwikkeld voor specifieke ondernemingsvormen. Op een later moment wil ik zeker nog eens details met 'm bespreken. Maar daar is 't nu nog te vroeg voor.

 

Zo kan een ieder heel eenvoudig iets doen wat men maar wil gaan doen, doch waar dan vraag naar is. Tijdens de koffie een kleurplaat maken en smiddags als reisleider door Amsterdam, savonds een koerierdienstje meepakken. Interessante flexplekken! :-)

 

Oja! In mijn concept beperkt het zich ook niet tot kleurplaten... maar je moet érgens beginnen ;).

Link naar reactie
  • 0

Ik heb ook zo mn twijfels of het wenselijk is dat iedereen zich bij de kvk moet gaan inschrijven om dergelijke 'klusjes' te kunnen doen. Mocht iemand structureel op deze manier geld verdienen dan is dat natuurlijk wel verplicht, maar dan kan hij net zo goed zeggen leverancier van kleurplaten in het algemeen te zijn. Zolang er dan meerdere afnemers zijn zal het met die verkapte arbeidsrelaties ook wel meevallen.

 

Overigens denk ik dat de oplossing afhankelijk is van welk product/dienst het in werkelijkheid betreft, sommige zaken lenen zich beter voor 'freelance' constructies dan andere, ook qua regelgeving en vooral de invulling daarvan.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ah, op die manier.

 

In 't Handboek Loonheffingen vond ik ook al iets specifieks over redactiewerk, waarbij dan weer aanvullende voorwaarden worden gesteld als ehm... dat een redacteur dan weer niet voor een uitgever werkzaam mag zijn.

 

De man van de belastingtelefoon wist verder ook niet concreet te zeggen wat de achtergrond was van deze specifieke redactie-uitzondering. Of het inderdaad om 'creatief' werk ging, of om auteursrechten, of om de aard van de gezagsverhouding...

Link naar reactie
  • 0

 

Ben geen belasting expert, maar volgens mij mag een particulier er best wat onbelast of niet bijverdienen. Uiteindelijk zal men het gewoon als inkomsten moeten aangeven. En nog steeds kan er dan geen sprake zijn van werkgevers/werknemers verhouding. De particulier is gewoon medeeigenaar, denkt en doet mee en krijgt daar een vergoeding voor klaar.

 

Uiteraard best verstandig om als je een plan wilt doorvoeren het gewoon eens tegen een belastingambtenaar aan te houden.

 

Punt is... mocht de schatkist geld mislopen, zullen ze daar wel weer wat aan gaan doen.... Maar goed dat heb je niet in de hand.

 

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

Yep, een officiële uitspraak van een belastinginspecteur over het concept zou uiteindelijk wel fijn zijn. Een naheffing plus boete namelijk niet.

 

Een stapje verder zou je kunnen denken om intern een compleet systeem met 'credits' te gaan gebruiken, waarbij coöp-leden ook diensten voor elkaar gaan verrichten en betalen met credits. Soort ruilhandel, vergelijkbaar met die systemen (even de naam kwijt) waarbij mensen klusjes voor elkaar opknappen van cake bakken tot behangetje plakken.

 

Daar zal de overheid/fiscus niet zo blij mee zijn, lijkt me ;).

 

Maar waar ligt de grens?

Link naar reactie
  • 0

Hi Jan-Pieter,

 

zoals andere mensen al aangegeven hebben, het idee is er al. Praat eens met Elle van www.logomatch.nl (zij is ook lid van HL, dus zij zal je best wat uitleg willen geven). Van wat ik zo hoor, doet zij ongeveer wat jij van plan bent.

 

Als klant heb ik het ook eens uitgeprobeerd. Je beschrijft wat je zoekt en je krijgt dan een keuze uit tig ontwerpen. Je betaalt als klant maar 1x voor de opdracht. Ik vond de verhouding kosten - resultaat zeer goed.

Er zijn nog een aantal bemiddeling/koppel sites voor allerlei werkzaamheden. Kijk eens hoe het met die bedrijven gaat, dan weet je snel genoeg of er echte business te doen is.

 

Succes in elk geval met alles.

Taco

 

P.s. de Perry-Bedrijfsvorm (cooperatie ;)) is in dit geval ook niet zo'n gek idee.

Link naar reactie
  • 0

 

zoals andere mensen al aangegeven hebben, het idee is er al. Praat eens met Elle van www.logomatch.nl (zij is ook lid van HL, dus zij zal je best wat uitleg willen geven). Van wat ik zo hoor, doet zij ongeveer wat jij van plan bent.

 

Ja, dat is best een leuk idee, die site. E.e.a. is in de vorm van wedstrijden gegoten. Zoiets zie je ook op http://www.sitedeals.nl/design-contests/ .

 

Het is echter niet helemaal wat ik bedoel met dit topic. Via deze site worden namelijk opdrachtgevers en -nemers aan elkaar gekoppeld, en gaat ook de facturering rechtstreeks tussen deze partijen. Geen betaling van site-eigenaar richting de 'leden'. :)

Link naar reactie
  • 1

 

www.sync.nl doet het zo. Je schrijft een stukje en je krijgt betaald uit de advertentiopbrengst bij je stukje. aan het eind van de maand krijg je uitgekeerd als je saldo groter is dan 50 euro. Je kan dat doen als bedrijf of als persoon (dan moet je je sofinummer opgeven).

 

Interessant!

 

http://sync.nl/meer-lezers-meer-inkomsten/comments/#comment-2171

 

Bij overmaken aan particulieren moet dit aan de belastingdienst worden opgegeven ovv sofinummer. En bedragen gaan al richting de 1000 euro. Da's al meer dan 2/5 van het minimumloon in ieder geval.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 290 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.