Jump to content
BidM
Verberg

ZZP DUBV constructie

vraag

Hallo Allen,

 

Ik ben Pasquinell en ik ben werkzaam als ad interim manager in de telecomsector. Echter stopt deze opdracht bijna en wil ik als ZZP-er

verder gaan. Ik heb namelijk veel vraag gekregen van potentiele opdrachtgevers die mijn expertise willen gebruiken.

Nu heb ik veel gelezen op higherlevel en zzp-oke site oa maar kreeg toch te horen van mijn accountant dat er nogal wat haken en ogen aan de DUBV constructie zitten. Ik heb haar mijn constructie laten lezen en verteld over mijn mogelijke eerste opdracht van 1584 uren. (11mnd x 36x4)

 

"Verder voorzie ik wel problemen met het ZZP concept op het moment dat jij het hebt over één project voor 40 uur per week voor 12 maanden of langer. Als je dit eerlijk invult op het betreffende formulier, zal de fiscus geen VAR-verklaring afgeven. Er is in hun ogen (en feitelijk is dat natuurlijk ook zo) gewoon sprake van een dienstverband en niet van een zelfstandig ondernemer.

 

Als je het niet eerlijk invult, dan zullen ze er vroeg of laat toch achterkomen en worden je werkzaamheden alsnog met terugwerkende kracht aangemerkt als inkomen uit arbeidsovereenkomst. Dit is pijnlijk voor jou en verstoort de relatie met je opdrachtgever ook ernstig."

 

Wat ik eigenlijk wil weten is:

- Kan ik via DUBV constructie werken als ai manager bij diverse opdrachtgevers (loondienste eigen BV), en wat als ik een lange opdracht voor 1 jaar heb?

- Hoe ik mijn eerste opdracht als werknemer van eigen DUBV invulling kan geven --> 4x9 + 1 dag over voor kleine opdrachten.

- welke constructie ik het beste kan gebruiken: DUBV, ZZP-oke of ?

- Heb ik in deze gevallen altijd een VAR nodig?

 

Ik neem aan dat er bij startende ondernemers anders word gekeken mbt de eis min. van 3 opdrachtgevers per jaar?

 

Graag zie ik jullie expterise en reacties tegemoet.Alvast bedankt :)

vr gr Pasquinell

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik denk dat de soep niet zo heet gegeten wordt als je accountant denkt. Er zijn veel interim managers als ZZP'er werkzaam, en dat gaat prima, zolang je kunt blijven aantonen dat je werkt als zelfstandige: bijv je profileert je als zelfstandige (VAR, inschrijving KvK, BTW nr, reclame, website etc), de opdrachten die je doet zijn aantoonbaar niet een dienstverband (veel opdrachten zijn of projectmanagement en dus eindig, of vervangingsmanagement, en dan werft je opdrachtgever je opvolger).

 

Als je erg lang bij 1 opdrachtgever zit (en een jaar is best lang in interimland, maar het komt voor) gaat de schijn wel tegen jou en de opdrachtgever werken. Idem als je veel vervolgopdrachten doet bij dezelfde opdrachtgever.

 

De constructie die je noemt, heb ik geen ervaring mee, maar met wat ik er van weet is het denk ik geen oplossing voor bovenstaande problemen.


r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik sluit me aan bij Fred. De belastingdienst houdt bij het beoordelen van de VAR-criteria rekening met de aard van de werkzaamheden. En interim-managers, ICT'ers etc. hebben nu eenmaal te maken met langlopende opdrachten. Een VAR-WUO is niet bij voorbaat uitgesloten.

 

Los daarvan is het misschien in je eigen belang om naar wat meer spreiding over verschillende opdrachtgevers te streven. Waaruit bestaat je zelfstandigheid nog als je een jaar fulltime op locatie bij één klant werkt?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Laatst las ik een stuk in onebizz en daar stond een constructie van een DUBV. Als ZZP'er voor 80% in een DUBV gaan. De andere 20% neemt een partij in die afspraken heeft met de UWV en de Belastingdienst. Die partij heeft een vaststellingsovereenkomst, waardoor de ZZP'er zichzelf kan verhuren als zelfstandige met behoud van een positie als werkenemer in de eigen DUBV.

 

Geld dat niet voor deze situatie? ???

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hoi Dkalkman,

 

Je haalt een erg oud topic naar boven, maar een reactie is wel aan de orde.

 

Maak wel onderscheid tussen de juridische en economische eigendom van de aandelen. De DUBV is voor 20% juridisch in handen van een derde partij. Economisch heeft de DGA 100% eigendom.

 

Of TS nog reageert, blijft de vraag (ik denk het niet ;) )

 

groet

Joost


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 177 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept