Jump to content
PRTN
Verberg

Hoe zit da nou met die belasting?

vraag

Hallo,

 

Ben nu al 2 jaar bezig als ondernemer in de muziekindustrie. Mijn zolderkamer heeft zijn beste periode gehad en voor het eerst ben ik echt op zoek naar een kantoor/studio voor mijn producties. Mijn voorkeur gaat uit naar een kooppand.

 

Nu heb ik het 1 en ander gelezen over de btw regeling bij een bedrijfspand. Je kan kiezen voor een belaste levering. Je krijgt dan te maken met een verleggingsregeling. wat dit concreet betekent in de praktijk is mij nog onduidelijk. Kan iemand mij misschien uitleggen wat het betekent om een pand te kopen met belaste levering? Wordt dit opgenomen in je hyptheek en zo ja wat krijg je hiervan terug. Ik zal vast niet de eerste zijn die een pand wil kopen.

 

oja. ik zal het dus financieren voor een deel uit prive en voor een uit uit inkomsten bedrijf.

 

groeten allemaal

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Alleen bij de 1ste ingebruikneming wordt een pand met BTW geleverd. Bestaande panden zijn vrij van BTW. Wel kan je 6% overdrachtsbelasting aftikken.

 

Als je een nieuwbouwpand koopt, kun je de BTW terugvorderen, dus meefinancieren van BTW heeft geen zin, want de BTW drukt niet op jou. Overdrachtsbelasting kun je niet terugvorderen, dus die kan je wel meefinancieren.

 

Wat bedoel je precies met een verleggingsregeling? We kennen in de BTW verleggingsregelingen in de bouw en confectie-industrie, maar ik geloof niet dat je daar op doelt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je kan er samen voor kiezen om ook een gebruikte pand met BTW te kopen. Dit zou bepaalde voordelen hebben. Volgens die verleggingsregeling is niet de verkoper maar de koper dan BTW afdragend. Je kan hetzelfde BTW bedrag meteen weer aftrekken als voorbelasting dus uiteindelijk kom je per eindsaldo uit op 0 als ik het goed begrepen heb.

 

wat ik niet begrijp is dat als je ervoor kiest om een pand belast te leveren. dit bedrag in de hyptheek meegenomen wordt. je betaald het en krijgt het bij wijze van spreken meteen ook weer terug, maar je hyptheek sluit je wel af inclusief die belasting, en die wordt er niet minder op. dit begrijp ik niet zo goed. waarom zou je dan kiezen voor een belaste levering?

 

wellicht dat er ervaringsdeskundigen zijn

 

groeten

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Je hebt gelijk. Bij bestaande panden kunnen koper en verkoper inderdaad opteren voor een belaste levering. Dit is vooral in het belang van de verkoper. Als deze het pand niet met BTW verkoopt, kan hij een deel van de BTW die hij in het verleden heeft teruggevorderd, alsnog aftikken.

 

Bij een verleggingsregeling moet de koper de BTW afdragen en kan deze gelijktijdig terugvorderen. Per saldo is dit dus neutraal.

 

Aangezien je geen BTW betaalt bij aankoop van het pand, hoef je die niet mee te financieren. Ik kan me niet voorstellen dat je een hypotheek afsluit inclusief BTW. Leg deze vraag voor aan je hypotheekadviseur. Wellicht heeft hij het niet goed begrepen.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 170 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept