Jump to content
Geband account
Verberg

Je bedrijf failliet verklaren - hoe?

vraag

Laten we zeggen dat ik 100,000 euro in de min ben. En ik verklaar mijn bedrijf als Failliet. Wat gebeurt er dan?

 

 

Ik heb wellis gehoort dat je schulden dan worden gewist. Maar dan mag je 3 jaar lang niet werken, je krijgt dan wel 3 jaar lang betaald (een bedrag waar je rond mee kan komen), en na die 3 jaar kom je in de WW.

 

En na die 3 jaar mag je helemaal opnieuw beginnen.

 

 

Klopt dit?

 

Groetjes,

 

[titel aangepast - mod]


Dit account is geband wegens overtreding van de forumregels

Link to post
Share on other sites

24 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik denk dat je 's moet praten met iemand die er verstand van heeft. ff goed nadenken helpt ook. Het maakt verschil of je bedrijf failliet gaat - als het een BV is - of jijzelf. In het laatste geval raak je je schulden niet kwijt, maar zorgen ze dat je iedere maand een klein beetje geld overhoudt om van te leven, de rest wordt gebruikt om je schulden te betalen. "klein beetje" is echt een heeeel klein beetje. Het is makkelijker om die 100k af te betalen dan om failliet te gaan.

 

Je krijgt ook geen uitkering of zo, je moet het dan helemaal zonder geld zelf doen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

En als je kinderen hebt?

 

Edit:

 

Maar laten we zeggen je hebt geen bedrijf meer en je hebt 100,000 euro schulden. Hoe wou je het dan gaat betalen als je helemaal niks meer hebt? Geen werk geen geld. Maar je hebt wel kinderen en huur huis.


Dit account is geband wegens overtreding van de forumregels

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Altan,

 

Neem de raad van Christine ter harte. Ga naar de gemeente waar je woont, en maak een afspraak met iemand van het WMO-loket, afdeling schuldsaneringen. Die kan je precies vertellen hoe het zit. Ik kan je wel alvast gerust stellen:

 

De WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) waar jij op doelt is juist om te voorkomen dat mensen met grote schulden op straat komen te staan. In het kort komt het er op neer dat je drie jaar lang van een minimum inkomen leeft (en dat hoeft niet altijd bijstandsniveau te zijn, er wordt met een rekenmodel een berekening gemaakt hoeveel dat is in jouw situatie) waarbij je geholpen wordt met het zoeken naar werk. Alles wat je méér verdient dan dit minimuminkomen, wordt op een aparte rekening gezet. Na die drie jaar worden uit die pot jouw schuldeisers evenredig betaald. Stel jouw schulden zijn € 100.000,- en na drie jaar zit er € 10.000,- in de pot, dan krijgen al jouw schuldeisers 1/10 deel (10%) van hun vordering betaald. Na die drie jaar ben je schulden vrij, heb je een schone lei! schuldeisers mogen dan niet meer proberen die oude rekeningen te innen bij je. Deze wet is in het leven geroepen om te voorkomen dat personen failliet gaan en bijvoorbeeld uit hun huis worden gezet.

 

Maak je alsjeblieft geen zorgen of je uit je huis gezet wordt en met je kinderen onder een brug in een kartonnen doos moet slapen. Dat gebeurt niet!!! Maar laat alsjeblieft geen tijd verloren gaan, en meldt je maandagochtend om 9 uur meteen bij de gemeente in de plaats waar je woont.

 

Het lijkt nu misschien alsof je niet over die berg problemen in je hoofd heen kunt kijken, maar geloof me, het komt allemaal goed.

 

Ik stuur je ook nog wel Persoonlijk Bericht met wat extra informatie.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Alles wat je méér verdient dan dit minimuminkomen, wordt op een aparte rekening gezet. Na die drie jaar worden uit die pot jouw schuldeisers evenredig betaald. Stel jouw schulden zijn € 100.000,- en na drie jaar zit er € 10.000,- in de pot, dan krijgen al jouw schuldeisers 1/10 deel (10%) van hun vordering betaald.
Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Na die drie jaar ben je schulden vrij, heb je een schone lei! schuldeisers mogen dan niet meer proberen die oude rekeningen te innen bij je. Deze wet is in het leven geroepen om te voorkomen dat personen failliet gaan en bijvoorbeeld uit hun huis worden gezet.

 

Kijk eens naar het eerste resultaat op Google...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Die wordt dan kwijtgescholden lijkt mij..

 

Die wordt inderdaad gedwongen kwijtgescholden.

Ik heb momenteel ook 2 van dat soort gevallen.

Mensen die in mijn winkel en bij zeer veel andere bedrijven luxe goederen gekocht hebben en daarna niet betalen maar in de wnsp gaan zodat ze slechts een fractie hoeven te betalen en ik en die andere bedrijven dus gewoon hun geld kwijt zijn.

Het bedrag dat wel betaald wordt is niet eens genoeg om de kosten van het incasso bureau te betalen.

 

Naar mijn mening een schandelijke regeling die veelvuldig misbruikt wordt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Altan,

 

Ik begrijp dat je met veel onzekerheden zit en dat je graag precies wilt weten hoe het zit. Inmiddels heb je heel veel informatie gekregen en is er je bijvoorbeeld verteld waar je precies de antwoorden kunt krijgen die je zoekt; het WMO loket van jouw gemeente en de site WSNP.

 

Niemand hier op het forum kan jouw problemen oplossen. Dat moet je uiteindelijk zelf doen. We willen je best de goede richting op sturen, maar je zult zelf moeten lopen. Neem even de tijd om de site van WSNP door te lezen, en lees je persoonlijke berichten nog eens goed door. Heel veel zal je dan duidelijk worden.

 

De vragen die je nu op het forum afvuurt zijn óf al beantwoord, óf je had het antwoord kunnen vinden via de WSNP site. Verdiep je even in de informatie die je nu hebt gekregen en als je daarna nog vragen hebt, stel ze dan gerust. Maar ik denk dat dat het beter is om in een persoonlijk gesprek met een deskundige jouw volledige situatie voor te leggen zodat je weet welke regels er nu precies op jou van toepassing zijn.

 

 

[edit: link werkte niet]

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Maak je alsjeblieft geen zorgen of je uit je huis gezet wordt en met je kinderen onder een brug in een kartonnen doos moet slapen. Dat gebeurt niet!!!

 

???

Iedereen heeft in Nederland recht op een inkomen op het bestaansminimum. Ook wanneer je failliet bent heb je daarom recht op inkomen, hetzij uit dienstverband, hetzij uit een uitkering.

 

Zowel bij faillieten als bij sanieten wordt op dezelfde wijze een VTLB (vrij te laten bedrag) bepaald. Alles wat er meer aan inkomen wordt verworven komt aan de boedel toe.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dat kan echter ook inhouden dat iemand die failliet is of in de wnsp zit gedwongen wordt om te verhuizen naar een goedkopere woning.

Jazeker! Maar genoemde brug en/of kartonnen doos komen er niet aan te pas. Zou wat zijn als je als failliet of saniet probleemloos in je dure woning zou kunnen blijven zitten.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Topicstarter meldde me per PM dat hij zaterdag zijn bedrijf verkocht heeft voor 2 ton, 50K meer dan hij schulden heeft. Eind goed al goed? Of was het een HOAX?

Ik houd het op het laatste.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik ben wel eens met bep. types in aanraking gekomen die hun winstgevende bv's om de paar jaar verkopen zodat ze zelf niet veel belasting moeten betalen. Kopende partij stampt nog flink wat investeringen in de bv zodat resultaat nihil wordt.

 

Vraag me niet hoe het precies werkt, ik blijf er liever ver bij weg. Maar 't lijkt me dat er dan "andersom" ook wel een handel in zal zitten.


Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik ben wel eens met bep. types in aanraking gekomen die hun winstgevende bv's om de paar jaar verkopen zodat ze zelf niet veel belasting moeten betalen.

Ik weet wel hoe het werkt en ik ken een bank die er aan failliet is gegaan. Hier en daar ging een koper er vandoor met het geld in plaats van dat nieuwe activa werden ingebracht.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 208 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept