Jump to content
MarcvanBeunen
Verberg

uitvinders-afdracht

vraag

Dag lezers,

 

Ik heb een leuke uitvinding gedaan op het gebied van energieopwekking, en een hoogleraar fysica zegt dat het een goed en waardevol idee is, en dat het zeker het professionele onderzoektraject in moet. Een hoge NOVU-adviseur zegt dat financiering voor deze uitvinding hoedan ook geen enkel probleem is, en wil zelf ook graag investeren! Welke hobbel dan ook op de weg tot realisatie zal geen financieel probleem opleveren.

 

Nu heb ik wel eens te maken met grote bedrijven en overheid dus het klonk mij te verstandig om waar te zijn. Ik probeerde direct de aap uit de mouw te krijgen, en slechts na een enkele verdere vraag had ik hem al:

 

Ik vroeg: "Kan ik er een inkomen uit krijgen?"

 

Het is namelijk zo dat ik als uitvinder niet in de wieg gelegd ben voor het verwerven van "ondernemerskwaliteiten". Dat is meestal zo met uitvinders. Zeg ik iets verrassends?

 

Volgens verschillende professionele bronnen die ik het gevraagd heb, zou het zo zijn dat subsidienten, kredietverstrekkers en kapitaalinvesteerders niet geinteresseerd zijn een uitvinder in leven te laten, maar alleen willen investeren in het bedrijf. Iemand anders, een ingehuurde professional, zou echter het bedrijf moeten leiden, niet ik.

 

Ik heb na een gesjeesd studentenschap een simpel baantje aangenomen, en daar heb ik onderhand wel genoeg van. Ik wens de uitvinding niet te verkopen en eis dat geldverstrekkers en klein deel afstaan om mij in leven te laten, te beginnen minimaal 1k/maand; ook tijdens de voor-onderzoekfase, de onderzoekfase en opstart bedrijf; er zijn immers positieve adviezen te krijgen van hooglerar(en) en SenterNovem.

 

Let wel: de uitvinding is beter dan windenrgie, zonneenergie etc.. Investeringen worden heel veel meer dan voldoende terugverdiend.

 

Vraag (1): Kan een constructie bedacht worden waarbij een deel van gelden worden afgedragen aan mijn persoon, tot een bedrag van minimaal 1k/maand? Ik begrijp dat commerciele adviseurs van subsidie-regelingen ook een percentage vragen van de binnengekomen gelden, dus uniek of ongebruikelijk zal dit idee op zich niet zijn; hier vraag ik dus een percentage omdat ik de uitvinder ben, de hele maatschappij verdient aan MIJN idee, en vooral de investeerders.

 

Vraag (2): Nu had ik een, in mijn beleving, bruikbaar alternatief idee, als (1) hardnekkig niet lukt: als die subsidies, kredieten en investeringen toch alleen aan een bedrijf, en niet een een persoon moeten worden verstrekt, en men is niet bereid een percentage af te dragen aan mij als persoon, kan ik dan werknemer worden in het bedrijf? Bijvoorbeeld tijdelijk een baan als concierge, totdat de uitvinding gelicenceerd kan gaan worden?

 

Hoe ik _daarna_ aan inkomsten moet komen, want ik kan geen aandelen kopen wegens blutschap, komt in een volgende vraag...

 

HARTELIJK DANK voor een eventueel antwoord! En laten we ons s.v.p. niet blindstaren op oplossingen in Nederland of Europa!

 

Marc.

 

 

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik ben wel benieuwd wie die hoge NOVU adviseur was ?

 

Hebben zij je niet aangegeven welke mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn ?

 

Ben je al eens op een technostarters spreekuur bij de KvK geweest ?

Heb je wel eens gehoord van de BBMKB

 

Via Senter-Novem zijn er waarschijnlijk wel diverse subsidie mogelijkheden om je project te financieren voor het werkelijk geld op gaat leveren.

 

Verder is het de droom van elke uitvinden om verzekerd van een inkomen lekker te knutselen aan zijn vinding. In de praktijk is dat erg moeilijk en naar mijn mening niet wenselijk om betaald te krijgen terwijl er nog geen stuiver verdiend is. De noodzaak om voortgang te maken verdwijnt dan al snel.

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

Reactie op Merkava:

 

Ik ga geen privicy-gegevens vrijgeven over adviseurs.

 

Ik had maar een uur gesprekstijd via het KvK. Ik heb ook anderen gesproken anderen ge-e-mailed. professionals.

 

Met CenterNovem, dat gaat over BBMKB, is al gemailed, en daarna getelefoneerd omdat ze mailen erg moeilijk vonden. Ze begrepen het probleem niet. Ik heb het toch echt duidelijk geprobeerd uit te leggen. Het was kennelijk te nieuw allemaal. Geprobeerd bij verschillende mensen. Erg he?

 

BBMKB gaat, sorry Markava, over krediet voor MKB. Je raad het al: ik ben een uitvinder en geen MKB. Een professional moet het bedrijf opzetten. Ik kan geen N.V. of B.V. opzetten, omdat ik daar geen kapitaal voor heb. Dat heeft te maken met de manier waarop ons 19e eeuwse achterhaalde overheidssysteem werkt.

 

 

Markava schreef:

> Verder is het de droom van elke uitvinden om verzekerd

> van een inkomen lekker te knutselen aan zijn vinding.

 

Ik zou mijn type uitvindingen geen knutselwerk willen noemen, anders ga je hoogleraren ook knutselaars noemen, zij keuren mijn werk. En wat ben jij dan als zij dit al zijn?

 

> In de praktijk is dat erg moeilijk en naar mijn mening

> niet wenselijk om betaald te krijgen terwijl er nog geen

> stuiver verdiend is. De noodzaak om voortgang te maken

> verdwijnt dan al snel.

 

Beetje onzin Markava. Dit is zo iets als zeggen dat Einstein, Edison of Niels Bohr nooit een loon hadden mogen ontvangen. Ook onderzoekers op universiteiten ontvangen loon, en ik vraag hier erg weinig. Als ik geen geld krijg, kan ik toch echt niet verder met de nog liggende projecten.

 

Verder maak je nog een kardinale inschattingsfout: als een winkelier zijn winkel overdraagt kan hij een vergoeding voor "goodwill" krijgen ivm met zijn klantenkring die hij indraagt. Zo geldt ook hier dat mijn uitvinding een kapaitale waarde voorstelt, en die breng ik in. Als men denkt dat dat niets waard is, komt de ontnuchtering vanzelf wanneer men liever in mijn concurenten investeert.

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

Gefeliciteerd! Tja en nu... Je zal merken dat iedereen graag met je wil praten over je vinding. Tip: Zoek iemand die je kunt vertrouwen. Sluit met deze persoon een geheimhoudingsovereenkomst en breng het tot een investeerbaar voorstel. Zoek geen adviseur, maar een co-entrepreneur, die dadelijk ook écht de boer op wil met deze vinding. Doe goed onderzoek of je vinding wel nieuw is.

 

Vervolgens heb je 2 opties: wel of niet patenteren. Wel patenteren betekent een lang en kostbaar traject. Niet patenteren betekent (waar nodig) werken met geheimhoudingsverklaringen. Ontwerp een business case en neem daar ook in mee wat het voor andere partijen in de keten zou opleveren en wat zij voor je kunnen beteken etc etc. M.a.w. onderneem!

 

 

 

Link to post
Share on other sites

 • 0
 • Rate this answer

Beste Marc

 

Je vraagt mij om advies en doet dat vervolgens af als onzin.

Misschien ligt daar ook meteen jouw probleem, je zegt dit namelijk tegen iemand die al heel wat jaartjes in het uitvinders wereldje rondloopt en zelf ook ervaring heeft met het vercommercialiseren van vindingen.

En ook iemand die andere ondernemers en uitvinders nog wel eens een stukje op weg helpt.

 

Ik vind jouw opmerking over een hoge NOVU-adviseur nogal apart overkomen. Ik ben al heel wat jaartjes lid van die organisatie en ken het alleen maar als een platte organisatie, vandaar mijn vraag.

 

Een ding kan ik je alvast wel verklappen, de kans dat je als particulier via een omweg wat geld krijgt om je vinding tot commercieel product door te ontwikkelen is praktisch nul.

 

Als je perse particulier wilt blijven (wat erg onhandig is als je van plan bent je vinding via bv lincentiering uit te baten) dan zul je gewoon zelf je geld op moeten hoesten.

Bel eens met de NOVU en vraag of meneer Pijzel (de hoogste baas binnen de NOVU) jou uit wil leggen wat het gehaktballenscenario precies inhoud.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 56 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept