• 0

Idee voor bedrijfsconstructie

Beste HL'ers,

 

Al een tijdje loop ik met een idee rond waar ik nu graag wat ondernemers op zou willen laten schieten.

 

Sinds een paar jaar is er een gigantisch groeiende markt van interimmers. Inmiddels zijn er geloof ik in Nederland tussen de 400.000 en 500.000 zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers). Vaak als ik deze mensen hoor praten dan wordt er gesproken over het ontwikkelen van eigen producten, diensten etc. waar ze na hun werktijd en in de weekenden mee bezig zijn. Dit blijkt echter vaak niet te lukken omdat de interim-klussen al vaak 60 uur per week kosten.

 

Nu ben ik zelf erg geinteresseerd in het uitwerken van concepten naar realistische oplossingen en heb ik ook de mogelijkheden om dit bijvoorbeeld qua ICT capaciteit en bijvoorbeeld marketingkennis in te vullen.

 

Ik zit nu te denken aan een constructie waarbij ik een BV opzet met daarin een x aantal aandelenreeksen. Deze reeksen zijn te verkrijgen door interimmers. Als tegenprestatie verplichten deze interimmers zich om elke maand E xx in de BV te storten.

 

Van dit bedrag is het vervolgens mogelijk om 2 personen concepten uit te laten werken en in de markt te gaan zetten.

 

Het voordeel en fun-part hieraan is dat dit bedrijf werk uit handen neemt van de aandeelhouders door hun ideeen uit te werken. Verder hebben deze aandeelhouders vaak veel contacten en daardoor gelijk een groot bereik en goede ingangen bij organisaties.

 

Wanneer producten een succes worden kan op een gegeven moment het maandelijks in te brengen bedrag verlaagd worden of verdwijnen.

 

Mijn idee is dat een dergelijke opzet toch wel een grote kans van slagen heeft, zonder direct een concreet product voor ogen te hebben.

 

Hoe kijken jullie als ondernemers/interimmers/etc tegen een dergelijke constructie aan? Zou dit kunnen slagen? Zie ik iets over het hoofd?

 

Ben benieuwd naar jullie reacties!

 

Bert

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

Mee eens met de reageerder. Dat klinkt teveel als een slimme opzet proberen te lanceren over de rug van andermans creativiteit. Niemand kan het benodigde handwerk beter doen dan degeen die er met zijn koppie en handen al in zit. Afvangen van ideeen en er dan iemand met bretels so to speak op loslaten is beside the point.

 

Wat WEL zo is, en dat is denk een core issue hier, dat creatievelingen vaak niet de handigste zijn als het komt op de boer op gaan in de ruimste zin van het woord. Daar zou een modus voor gevonden moeten worden. En dan denk ik niet aan de ambtelijkheid waarmee deze mensen vaak worden geconfronteerd. Genoeg loketten in Nederland. Maar aan een platform a la The Dragons Den. Maar dan niet op TV.

Link naar reactie
  • 0

...

Ik zit nu te denken aan een constructie waarbij ik een BV opzet met daarin een x aantal aandelenreeksen. Deze reeksen zijn te verkrijgen door interimmers. Als tegenprestatie verplichten deze interimmers zich om elke maand E xx in de BV te storten.

 

Van dit bedrag is het vervolgens mogelijk om 2 personen concepten uit te laten werken en in de markt te gaan zetten.

 

Het voordeel en fun-part hieraan is dat dit bedrijf werk uit handen neemt van de aandeelhouders door hun ideeen uit te werken. Verder hebben deze aandeelhouders vaak veel contacten en daardoor gelijk een groot bereik en goede ingangen bij organisaties.

 

Wanneer producten een succes worden kan op een gegeven moment het maandelijks in te brengen bedrag verlaagd worden of verdwijnen.

 

 

Aan deze opzet zie ik dat het interimmers zowel tijd, geld als netwerk (contacten) kost, en niet zoveel wat het oplevert.

 

Wat is jouw risico, vraag ik me als interimmer dan af... Geef je bijv een succesgarantie bij het 'in de markt zetten'? Dan zou het wat kunnen zijn.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Een beetje interimmer kan best voldoende geld opzij zetten (zeker als hij 60 uur per week kan declareren zoals jij zegt) om uiteindelijk enkele maanden vrij te nemen zodat hij aan zijn product kan werken. En het netwerk van een goede interimmer is zo groot dat daar meer dan voldoende contacten tussen zitten die hem daar graag verder mee willen helpen.

 

Dus terugkomend op jouw vraag: kansloos.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de reacties.

 

Om een klein misverstand op te helderen, het gaat zeker niet om het profiteren van andermans ideeen. Ik ben zelf namelijk interimmer en ben een hele tijd op zoek geweest naar een soort organisatie als beschreven. Ik zit juist vol met (al dan niet realistische) ideeen, maar het het komt er niet van dit te realiseren tussen klussen door. Ook ik ben begonnen met het idee om naast mijn facturabele klussen een paar maanden vrij te nemen om zaken uit te werken, maar dit komt er in de praktijk niet van.

 

Daarnaast zou ik het erg leuk vinden om met een clubje 'gelijkgestemden' met verschillend perspectief bijvoorbeeld om de week bij elkaar te zitten en te brainstormen over ideeen en te kijken of dit gezamenlijk uitvoerbaar zou zijn (bijvoorbeeld door dus gezamenlijke investering). Ik ben niet verder gekomen dan de wat onpersoonlijke forums of de plaatselijke businessclub. Een concept zoals beschreven is er nog niet en is precies wat ik zoek.

 

Dus het idee was: als ik graag mij zou willen aansluiten bij iets dergelijks, waarom zouden er dan niet meer zijn?

 

Het 'technische' stukje over de constructie is juist iets waar ik (constructieve...) reacties op zou willen ontvangen. Dit is zeker niet opgezet om de of de ander voor- of nadeel te geven, maar juist om dit samen te doen. Voordelen voor interimmer: fun van gezamenlijk ondernemen, contacten, tijdbesparend, kans op het zijn van partner in succesvol bedrijf etc. Voordelen voor 'de uitvoerders': ook fun van gezamenlijk ondernemen, contacten, etc. Eigenlijk vrijwel dezelfde.

 

Dit is ook hetgeen ik zou willen bewerkstelligen: een win-win situatie.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Kijk, dat klinkt een stuk genuanceerder ;D

 

Het lijkt meer op een maatschap van interimmers die regelmatig brainstormt over nieuwe producten / diensten. Iedereen die mee wil doen kan dat door een aandeel in dat idee te kopen, en vervolgens kunnen enkelen dat uitvoeren. Wordt organisatorisch wel een gedoe, maar is wel te doen.

 

Ik zou aandelen per idee verkopen, en niet alles onder 1 BV of zoiets hangen.

 

Misschien eens offline over verder brainstormen?

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Een paar jaar geleden heb ik een soortgelijk idee gehad en besproken met een aantal interimmers. In het begin kreeg ik erg enthousiaste reacties, tot het moment kwam dat er bijvoorbeeld gesproken werd over geestelijk eigendom van een idee. Evenredige verdeling van eventuele opbrengsten werd meteen een hot issue. De 'bedenker' wil altijd het meeste.

Daarnaast dient er een groot vertrouwen te zijn in de wederzijdse kennis en kunde. Negatieve ervaring (van opdrachtgevers) met een, straalt af op de anderen.

En een paar vonden deze werkwijze uiteindelijk een beperking van hun vrijheden als interimmer.

 

Fiscale aspecten zijn overigens zeker niet uit te vlakken. Als de activiteiten vanuit een BV komen en deelnemers 5% of meer aandelen hebben is er sprake van een 'aanmerkelijk belang'. Hierop is een speciaal belasting regime van toepassing.

 

Ik vind het nog steeds een heel aardig concept, maar het gaat (veel) moeite kosten het goed van de grond te krijgen. Incidentele en tijdelijke samenwerkingsprojecten leveren sneller wat op en zijn veel eenvoudiger te managen.

 

Succes,

Gert-Jan

Tell the world what you are going to do,

but prove it first!

 

flexibiliteit kan ook anders; www.flexbeurs.nl

Link naar reactie
  • 0

Beste Prit,

 

Zonder nu direct de beestjes bij de naam te noemen; die platformen zijn er, en ook vertenwoordigd op dit board.

Groet,

Henk

 

 

 

Beste Henk, welke zijn dat dan volgens jou? Beestjes met naam graag. Ik ken de infrastructuur dacht ik wel een beetje in Nederland, en daar word ik niet vrolijk van. Maar goed, kan te maken hebben met het zeer specifieke waar ik voor sta.

 

Laat ik het eens anders formuleren: zat ik in Silicon Valley, zouden mij meer 'modi' ter beschikking staan.

 

Ik verwacht zelf nog een jaar zo te moeten vooremmeren. Langer, en dan kan ik beter navelstaren en buikschrijven gaan leren combineren. Wordt het korter, dan kan ik me eindelijk ook op een andere ambitie gaan storten. In het laatste geval wil ik best een presentatie komen geven op 1 of andere HL gathering over hoe ik gevaren ben. Wat ik beter had kunnen doen of niet. Zo leren we allemaal van elkaar. En dat zou ook een doel moeten zijn.

Link naar reactie
  • 0

Prit,

 

Je nuancering is een stuk gezonder als uitgangspunt dan de initiële post. Probeer eerst eens de mensen bij elkaar te krijgen. Pas dan komt de structuur zoals BV. Ik weet zeker dat er alternatieven zijn die veel beter kunnen werken dan een BV (kom er maar in Perry, the stage is yours).

 

Een goede vriend van mij is ook eens zo een samenwerking aangegaan en dat werkte als een dollle. Vijf "ideeënmannen" (wie kent ze niet) die eens per maand bij elkaar gaan zitten en gaan brainstormen. Vooraf is afgesproken en vastgelegd dat alles wat ter tafel komt gezamenlijk gedachtengoed is. Dat is namelijk ook de kracht van een brainstormsessie. Het begint met een vaag idee. Daarop gaan de anderen schieten en aanvullingen aandragen. Het uiteindelijke idee dat ontstaat kan dan wel eens heel anders zijn dan de aandrager in eerste instantie had bedacht, maar wel veel haalbaarder. Gek voorbeeld: De aandrager bedenkt dat er markt zou zijn voor paarse sinaasappelen, maar het uiteindelijke product is een pingpongblokje. Zonder het idee van de sinaasappelen zou het idee van het pingpongblokje nooit zijn ontstaan. Hiermee heeft iedereen in de groep een evenredig aandeel in de winst van het product. Als je een productinnovatie voor jezelf wilt houden moet je het niet inbrengen in de brainstormsessie.

 

Dit groepje heeft zeer innovatieve producten bedacht en in licentie aan bedrijven verkocht. Dit varieert van een bordspel tot een persoonlijk beveiligings/observatiesysteem voor geldlopers. Per product werd er een vennootschap opgericht, maarmee uitsluitend het product in licentie werd verkocht aan ervaren partijen die gaan produceren en vermarkten. Geen investeringen, geen kosten maar wel de profits. En ondertussen loopt de bankrekening vol....

 

Mijn advies is: hou het simpel. Probeer geen ingewikkelde constructies te bedenken waarmee anderen het gevoel krijgen dat ze de grip op het idee en het product verliezen. Hoe transparanter de samenwerking, hoe meer mensen je mee krijgt om hun ideeën te spuien. Alleen op die manier kan het werken.

 

Door je vooraf niet vast te zetten in samenwerkingsconstructies ben je ook veel flexibeler in het samenstellen van je team. In het ene team zit wel een spuitgietprototypespecialist, terwijl je voor een ander team veel meer hebt aan een printplatennerd.

 

Ik heb zelf ook nog wel een paar ideetjes, dus als je zover bent meldt je je maar....

Link naar reactie
  • 0

Een goede vriend van mij is ook eens zo een samenwerking aangegaan en dat werkte als een dollle. Vijf "ideeënmannen" (wie kent ze niet) die eens per maand bij elkaar gaan zitten en gaan brainstormen. Vooraf is afgesproken en vastgelegd dat alles wat ter tafel komt gezamenlijk gedachtengoed is.

 

Kun je iets meer vertellen over de competenties van deze groep mensen en hoe ze tot daadwerkelijke uitvoering komen ?

Link naar reactie
  • 0

<<(kom er maar in Perry, the stage is yours).>>

 

Ah, sorry, kan het niet meer bijlezen hier. Ben nu al zo'n 5 coops aan het trekken (bedrijfclusters zoals ze dat bij Syntens zo mooi noemen). Iedere week meetings met zo'n 12 tot 16 man. Keigaaf :-)

 

Pruttel lekker door hier, ik hoor het wel als er een groep neuzen intenties hebben dezelfde kant op te willen.

 

Zal eens wat fotos maken van die meetings.

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

 

Wat WEL zo is, en dat is denk een core issue hier, dat creatievelingen vaak niet de handigste zijn als het komt op de boer op gaan in de ruimste zin van het woord. Daar zou een modus voor gevonden moeten worden. En dan denk ik niet aan de ambtelijkheid waarmee deze mensen vaak worden geconfronteerd. Genoeg loketten in Nederland. Maar aan een platform a la The Dragons Den. Maar dan niet op TV.

 

@ Prit,

 

Voor de echte creatievelingen die (in een later stadium) een produkt naar de markt willen brengen doet de NOVU veel goed werk. Mensen die iets verder (al aan het ondernemen) zijn kunnen zich aansluiten bij één of meer van de businessangel netwerken (www.businessangels.nl). Deze netwerken doen in de regel veel meer dan zoeken naar investeerders...

De komende editie van Holland Innovation zal weer een Leeuwenkuil bevatten, waar de organisatie nu al de voorselectie voor aan het doen is.

 

@Bert,

 

Ik ken ook zo'n interimmer, en heb er laatst een diepgaand gesprek mee gevoerd met betrekking tot dit onderwerp. Het probleem bij hem was niet zozeer dat zijn produkt niet op de markt komt, maar meer dat hij er zelf geen tijd voor vrij (wilde) maken. Hij koesterde duidelijk de wens om zelf "zijn punt" te drukken, wat voor een ondernemer niet vreemd is.

Ik vermoed dat dit bij veel van de idee dragers zo zal zijn.

 

Groet

Henk de Greef

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 306 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.