Ga naar inhoud
 • 0

stichting met commercieel succes

Junior     11 0

Ik ben voorzitter van een stichting die geen personeel heeft en zodanig succesvol begint te worden dat het BTW-plichtig wordt doordat het deel begint te nemen aan het ecomomisch verkeer (bannerinkomsten en andere vormen van reclame). Op zich een aantrekkelijke situatie maar de vraag rijst binnen het bestuur hoe nu verder.

 

Onze statuten gaan uit van een stichting - gericht op het aanbieden van internetfaciliteiten voor bepaalde sociale doelgroepen - met bestuursleden die hoogstens een onkostenvergoeding krijgen voor hun werkzaamheden. Voorzien in een directie is er niet. Bestuur twijfelt om zelf als bestuurder de directie te gaan vormen (wat statutenwijziging betekent) en zo voor de gedane werkzaamheden salaris te kunnen ontvangen of om een andere constructie te bedenken zoals het oprichten van een bedrijfje dat de exploitatie en beheer doet van de websites die wij als stichting hebben ontwikkeld. Ander personeel aannemen en zelf blijven besturen wordt niet gewenst. We bezitten geen panden maar wel succsvolle domeinnamen.

 

Wat is aan te bevelen? Zijn van dergelijke andere stichtingstatuten voorbeelden beschikbaar? Of is het beter om problemen in de toekomst voor te zijn (vanwege bijvoorbeeld nog meer succes) en de stichtingsvorm te verlaten en/of te combineren met wat anders?

En zou een exploitatie- en beheerbedrijf eronder hangen betekenen dat de stichting niet langer BTW-plichtig is?

 

Vele vragen maar alvast bedankt aan ieder die wil meedenken!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

 • 0
Legend     22,4k 5 1370

 

Die stichting is opgericht met een bepaald doel. Baten dienen voor dat doel aangewend te worden. Meer baten betekent meer mogelijkheden. En als de inkomsten echt een probleem worden, kun je ze altijd nog doneren aan instellingen die vergelijkbare doelen nastreven of je doelstelling aanpassen. Maar om nou extra kosten te gaan creëren om die extra baten weg te poetsen, lijkt me niet aanbevelenswaardig. Tenzij er bestuursleden/vrijwilligers zijn die menen dat een deel van het succes vertaald moet worden in persoonlijk profijt. Maar dan hadden ze het geheel niet als stichting moeten opzetten.

 

Neemt niet weg dat professionalisering een optie is als dat bijdraagt aan het doel. Jullie zouden niet de eerste stichting zijn die een bedrijf aanstuurt.

 

Je zou ook nog kunnen overwegen de baten naar je doelgroep terug te laten vloeien in de vorm van lagere prijzen of extra faciliteiten. Non-profit ondernemen kan net zo leuk zijn als winstgericht!


Steun onderzoeksjournalistiek. 🕵🏼‍♀️ Word vriend van Investico (ANBI). 

Link naar reactie
 • 0
Junior     11 0

Het gaat niet om het wegpoetsen van de baten, maar om uitbreiding van het werkveld dat extra baten zal opleveren. De vraag is breng je die onder bij de stichting of kies je een andere weg.

 

Las net ergens dat je een stichtingvorm kan nemen met een Raad van Toezicht die bestuurders benoemd. In de praktijk is dat veelal één bestuurder die ook directeur is. Die neemt dan personeel in dienst.

 

De baten vloeien dan in de stichting maar bestuurder en personeel ontvangen loon. Kan dan deze directeur ook een winstdeling ontvangen?

 

Of is zo'n constructie niet verstandig?

Link naar reactie
 • 0
Legend     22,4k 5 1370

 

Niets weerhoudt het stichtingsbestuur om een bv op te zetten en daar een directeur aan te stellen. Die directeur hoeft helemaal niet in het stichtingsbestuur te zitten; hij kan netjes rapporteren. En van salaris en winstdeling genieten.

 

Zo houd je de verantwoordelijkheden netjes gescheiden.

 

Tenzij er natuurlijk iemand staat te trappelen om twee petten op te zetten...


Steun onderzoeksjournalistiek. 🕵🏼‍♀️ Word vriend van Investico (ANBI). 

Link naar reactie
 • 0
Junior     11 0

Een stichting met een BV eronder. Ja kan.

 

Net als zovelen anderen in vergelijkbare situaties willen de huidige bestuurders profijt trekken uit hun inspanningen. Sterker nog twee van de drie overwegen een serieuze overstap van hun huidige werkkring naar die van de stichting. Vandaar de overwegingen.

 

Gegeven de situatie zullen die dubbele petten wel reëel zijn. Puur ethisch gezien zou dat niet geheel juist zijn want daar is onze stichting niet voor opgericht, maar niets menselijks is ons vreemd. Ongetwijfeld worstelen er meer met het dilemma dat iets uit handen geven aan andere bestuurders om dan daarna in een positie te komen dat je verantwoording aan hen moet afleggen niet het eerste is wat bij je opkomt.

 

Maar bedankt voor de adviezen.

 

Overigens blijven wat ons betreft het merendeel van de baten bestemd voor wat we als stichting willen bereiken. Not for profit ondernemen zoals je noemt. Daarom nog een kort vaagje.

 

Stel je gaat als stichting ondernemend te werk met als middel het generen van inkomsten dat bestemd is om je oorspronkelijke doelen te bereiken, maar je voegt daar het subdoel aan toe dat je personeel als stichting aanneemt. Dit personeel bestaat uit een of meer bestuurders die daarmee een dubbelrol gaan vervullen.

 

Is statutair te regelen? Overtreed je dan niet de standaardregel dat bestuurders geen persoonlijk profijt mogen hebben?

 

Ik erken direct dat als 2 van de 3 bestuursleden dat doen dat er niet meer sprake is van een echt controlerend bestuur. Mogelijk dat je ook wat uit te leggen hebt naar (potentiële) klanten.

 

Dat overziend roept een exta vraagje op: steekt de belastingdienst geen stokje voor een dergelijke constructie (met het risico dat zij de voordelen van een stichting opheffen)?

Link naar reactie
 • 0
Legend     2k 34

 

Coöperatie onder hangen.

 

Geen salaris verplichting en geen inleg van 18.000 nodig. Kost minder en pas in de huidige social economy. Mooi instelbaar voor de internet business waar je in zit.

 

Zoek en vergelijk!

 

Perry

Link naar reactie
 • 0
Legend     2k 34

 

Een stichting is niet bedoeld om winst te maken. Doch wil je gegenereerde winst verdelen over degene die daar aan mee hebben geholpen. Je wilt ook geen mensen op de loonlijst.

 

Als je een coöperatie tussen de stichting, de leden en wellicht nog een BV plaatst kun je jullie wens zonder juridische consequenties oplossen.

 

Klanten worden lid van de coöp, krijgen hiervoor diensten geleverd. Specialisten die nu als vrijwilliger bij de stichting werken, gaan hun diensten vanuit de coöp verrichten. Met de opbrengsten van de klanten betaal je de specialisten. Wellicht boek je een gedeelte van de winst naar de stichting als zijnde een goed doel steunend.

 

Er zijn diverse verdienmodellen en geldstromen mogelijk, ook met BV's op te lossen maar een coöp past hier volgens mij beter, met name omdat je op goede doelen terrein begeeft.

 

Een uurtje brainstormen met experts op het gebied van bedrijfsvormen zal je helpen. Pas op een gemiddelde accountant en notaris weten weing van coöperaties, zoek de juiste.

 

Een hosting coöperatie. Heel interessant zijn als je het goed positioneert.

 

Perry

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     184 15

Op dit moment alleen nog goede ervaringen met

 

www.mkbcooperatieraad.nl Zijn er vast nog een paar.

 

Ik heb je ook een PM gestuurd.

 

Perry

 

Zondermeer interessant en indien mogelijk ontvang ik ook graag de alternatieven. In het kort ben ik bezig met de opzet van een nieuw bedrijf dat als intermediair gaat fungeren tussen de fondsen en zakenleven.

Een naam is al bij de KvK ondergebracht maar momenteel nog als VOF. Met het maatschappelijk doel dat wij voor ogen hebben lijkt mij dit niet de optimale keuze, een bv zou te commercieel zijn en een stichting klinkt mooi maar ik heb wel een commercieel uitgangspunt.

 

De cooperatie lijkt mij daarin een uitstekend platform maar graag meer alternatieven zodat ik de juist keuze kan maken voordat wij openlijk de markt opgaan.

 

Bijvoorbaat dank,

Rick


NewContacts, call support. Expert in b2b telemarketing en adresbestanden.

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,4k 105

Waarom veranderen?

 

Een stichting mag gewoon inkomsten hebben, je betaald hierover alleen maar BTW en geen IB.

Evt. winst, dus wat er echt overblijft na alle kosten te hebben betaald, kan in depot worden gestort voor reserve en evt. later te verwachten inversteringen.

 

Je mag als bestuurder geen inkomsten onttrekken uit de stichting doch kan je wel je auto op naam van de stichting zetten en b.v. je internet aansluiting zodat die betaald worden vanuit de stichting.

 

Een redelijke onkosten vergoeding mag ook tenzij anders aangegeven in de statuten.

 

Link naar reactie
 • 0
Newbee     1 0

Beste,

 

Ik ben bezig met mijn afstudeer scriptie, en ik zoek naar voorbeelden van stichtingen die een commericieele rechtsvorm op erbij op willen richten.

Graag zou ik op een of andere manier in contact willen komen met barteljoris, om hem wat vragen te stellen.

 

Ik hoop op uw medewerking.

 

met vriendelijke groet,

 

Jacqueline Buil

Link naar reactie
 • 0
Retired Mod     8,5k 777

Beste Smurre,

 

Zoals je in de forumregels hebt kunnen lezen worden huiswerkvragen op higherlevel niet in behandeling genomen.

 

Om die reden gaat dit topic op slot

 

Wat je kunt doen is barteljoris een pm sturen (groene knopje met de tekst 'pm'bij zijn profiel, en hopen dat hij hier nog op reageert.

 

Frans

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  1 lid, 26 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.