Jump to content
elyte
Verberg

Krijg de eindbalans van mijn ondernemingsplan niet kloppend

vraag

Goedemorgen, -middag of -avond,

Ik zit met een probleem, ik heb er al uren naar zitten kijken maar ik kom er niet uit: mijn eindbalans van mijn ondernemingsplan komt namelijk niet uit.

 

Ik vermoed dat ik misschien iets fout heb gedaan met de BTW in de liquiditeitsbegr. In ieder geval, ik zou de persoon erg dankbaar zijn die het interessant vindt om even te kijken naar het plan en misschien een idee heeft van wat er niet klopt.

 

Hier is de context, het excel bestand zit als bijlage toegevoegd:

De maandhuur (bij vooruitbetaling te voldoen op de eerste van elke maand) is € 1.200. De tweemaandelijkse betaling van gas en elektra (2 maart, 2 mei, etc achteraf) wordt begroot op € 600. De inventaris, bestaande uit bar, tapkast, meubilair, verlichting, enz. wordt aangeschaft voor een totaalbedrag van € 72.000

Jaarlijks moeten op 30 september diverse verzekeringen bij vooruitbetaling voldaan worden

(inboedel, aansprakelijkheid, e.d.) € 1.500 (inclusief assurantiebelasting). De betaling voor de eerste driekwart jaar vindt plaats op 15 januari van 2009. De inventaris wordt in acht jaar lineair afgeschreven tot een restwaarde van € 24.000. Ook is nog een PC nodig met een waarde van ongeveer € 2.000, deze wordt afgeschreven in vijf jaren tot nihil. De pacht wordt betaald aan het einde van het jaar.

 

Schuitema verdeelt zijn bedrijf in drie belangrijke omzetgroepen: voeding, licht alcoholisch en overige dranken die allemaal in het 6% BTW tarief vallen.

 

Hij schat de volgende omzetgegevens:

Voeding Licht alcoholisch Overig

Omzet €180.000 €60.000 €90.000

Brutowinst 1) 25% 40% 30%

Omzetsnelheid 8 4 12

1) In procenten van de omzet.

 

De omzet is geleidelijk over het jaar verdeeld. Ongeveer 10% van de klanten eet en drinkt op rekening, de rest betaalt contant. Het duurt gemiddeld twee maanden voordat zij betalen.

 

Schuitema krijgt van zijn leveranciers één maand krediet. De voorraad van 1 januari 2009 volgend jaar wordt per 12 december van dit jaar ingekocht en is gelijk aan de voor volgend jaar verwachte gemiddelde voorraad.

 

Gemiddeld is er € 1.500 in de kas.

 

Voor de financiering zijn de volgende mogelijkheden voorhanden:

- Een 10%-lening bij de bank ter grootte van € 45.000 (hoofdzakelijk voor het meubilair), in 8 jaar af te lossen met jaarlijks gelijke bedragen: (Aflossing en rente - achteraf - op 1 mei, 1 september en 1 januari).

- Een 12%-afbetalingsmogelijkheid op de tapkast van € 20.000, af te betalen in halfjaarlijkse aflossingstermijnen (30 juni en 31 december) van € 5.000

- Rekening-courantkrediet bij de bank van maximaal € 4.000.

 

Eigen vermogen in de vorm van contanten kan Schuitema helaas niet inbrengen maar een goede vriend van hem staat borg voor zijn schulden. Het enige dat Schuitema zelf inbrengt is zijn eigen PC. Die is nog vrij nieuw en heeft voldoende capaciteit voor de boekhouding van zijn lunchcafé. Overtollig vermogen wordt belegd tegen een rente van 7%. De verwachte beleggingsopbrengst over het eerste jaar wordt begroot op €1.150. Schuitema denkt aan een maandelijkse privé-onttrekking van €1.500 voldoende te hebben.

 

De openingsbalans wordt opgesteld na afloop van de eerste betalingen op 1 januari. Het café wordt geopend op 2 januari 2009 met een nieuwjaarsborrel voor alle dan aanwezige bedrijven en bouwondernemingen.

 

De pacht (exclusief omzetbelasting) bedraagt 10% van de nettowinst. Bij alle berekeningen dient te worden uitgegaan van het nieuwe BTW-percentage van 20% hoog en 6% laag.

Bij toekenning van de vergunning genieten personen met een uitkering de voorkeur. In dat geval dient de onderneming minimaal € 2.000 per maand als ondernemersinkomen te bieden.

financieringsopdracht_2_financieel_plan.xls

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Beste Elyte,

 

Volgens mij is het gewoon kwestie van de openingsbalans kloppend maken. Op dit moment heb je gewoon meer gefinancierd als dat je aan bezittingen nodig verwacht te hebben. Als je geen rekening courant krediet opneemt en je kas (bank) op 9.125 zet dan sluit je balans.

 

Ik krijg wel een paar vragen als ik je toelichting lees:

 

Kan je van 18.000 per jaar leven dit is een inkomen net boven het minimum loon. Belasting zal er ook vanaf gaan.

 

Je pachtafdracht heb je berekend over de toename in liquide middelen. Ik ga ervan uit dat dit over je winst voor belastingen berekend zou moeten worden.

 

Het lijkt me moeilijk om een horeca onderneming te beginnen zonder eigen vermogen. Ook al heb je een onderhandse lening.

 

Volgens mij haal je de te vorderen BTW en de te betalen BTW door elkaar.

 

Succes met je openingsbalans


Ben Ondernemer

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 204 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept