Ga naar inhoud
 • 0

Diefstal, Bewijs en ontslag

Help!

 

Ik heb even advies nodig van iemand die al langer meedraait in de horeca en haar arbeidsregels.

 

Ik heb een goedlopend café op de Korenmarkt in Arnhem. Op koninginnedag vorige week hebben we veel geld omgezet. We zijn de hele week open geweest en ik heb tussendoor geen tijd gehad om het te storten.

 

De dagtotalen klopten allemaal en zijn in een kluis gelegd, waar slechts een paar mensen bij kunnen.

 

Vandaag op bevrijdingsdag zijn we dicht gebleven en heb ik de totalen bij elkaar gerekend en de kas nageteld. EEN KASVERSCHIL VAN ONGEVEER 3000 EURO OVER DE HELE WEEK!

 

Er is dus iemand geweest die stukje bij beetje geld achterover gedrukt heeft. Ik heb meteen een spoedvergadering overlegd, maar daar kwam niets uit. Medewerkers vonden het heel vervelend maar de dader heb ik niet kunnen traceren. (Is natuurlijk ook niet logisch)

 

Het is maar een klein café met weinig mensen in dienst, maar ze zijn wel allemaal het gezicht van het café, dat plus dat ik voorlopig iedereeen even op non-actief heb gezet.

 

Dit is niet goed voor de team-geest, mijzelf en vooral niet het café! Wat moet ik doen?

 

Alvast Bedankt!

 

 

Jeroen

Jeroen van Dam

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

 • 0
Raad van Advies     4,3k 3 517

het moeilijke van diefstal is dat je bewijs nodig hebt. 3000 euro is veel geld om achterover te drukken, maar dat is niet voldoende.

 

Het beste werkt het om een recherchebureau in te schakelen, of misschien 'mystery shoppers' die met gemerkt geld betalen.

 

Iedereen op non-actief is in ieder geval een dure oplossing, want je zult de mensen wel door moeten betalen.

Link naar reactie
 • 0

Gewoon een verborgen camera ophangen. Officieel mag het niet, maar veel slachtoffers doen het met goede resultaten. Ook Peter R de Vries deed het en werd er bepaald niet slechter van. Om iedereen tegelijk als verdachte aan te merken en te schorsen is veel nadeliger. Dan krijg je onvrede bij al het overige personeel. Helaas weet de dader nu al dat er bekend is dat hij gestolen heeft. Hij zal dus wat voorzichtiger zijn.

Link naar reactie
 • 0

camera lijkt mij ook niet overbodig. Je kan het onder het mom van veiligheid doen.

 

Iedereen op non-actief lijkt mij te ver doorschieten, puur even gelet op(zoqals je terecht zelf aangeeft) de teamgeest, omzetverlies als je niet volledig draait, etc.

 

Misschien is mijn standpunt iets te kort door de bocht, maar ik zou het verlies nemen en het als een les van 3000 euro zien. Natuurlijk is je onrecht aangedaan, maar de kans om je geld terug te krijgen zonder je hele team te verzieken gaat je op termijn meer kosten denk ik.

 

Succes in elk geval

 

mvg

Taco

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
Er is een gespecialiseerd bedrijf voor dit soort zaken.

Hoffmann bedrijfsrecherche B.V. - Almere

Ze zoeken het uit en bieden ook een oplossing.

 

En voor de volledigheid ook de naaste concurrenten, allen gespecialiseerd in bedrijfsrecherge en fraudebestrijding

(klik op naam voor website)

 

* 4ITrust, Amsterdam

* Global Security Agency, Loosdrecht

 

Ik adviseer ondernemers over aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen. Vragen? -> Contact

 

Zelf online je Movir AOV berekenen én afsluiten? -> www.aovzelfdoen.nl 

Link naar reactie
 • 0
Raad van Advies     4,3k 3 517

Er is een gespecialiseerd bedrijf voor dit soort zaken.

 

Hoffmann bedrijfsrecherche B.V. - Almere

Maar let op: een bedrijfsrechercheer is veelal geen jurist. Het kan dus gebeuren dat er een advies gegeven wordt dat juridisch niet haalbaar is. Laat daarom een ontslag op staande voet wegens diefstal altijd - vooraf - toetsen door een deskundige!

 

Ik zeg dit om dat ik enkele dossiers heb waar het ontslag op staande voet, dat gegeven is op advies van het betreffende recherchebureau, door de rechter is teruggedraaid omdat het juridisch niet sluitend was: of het bewijs was niet volledig of de wijze waarop het ontslag op staande voet was gegeven voldeed niet aan de wettelijke eisen.

 

Ik noem hier met opzet geen namen, maar het gaat in dossiers om bureaus met een behoorlijke naamsbekendheid.

 

Link naar reactie
 • 0
Maar let op: een bedrijfsrechercheer is veelal geen jurist. Het kan dus gebeuren dat er een advies gegeven wordt dat juridisch niet haalbaar is. Laat daarom een ontslag op staande voet wegens diefstal altijd - vooraf - toetsen door een deskundige!

 

Even ter aanvulling een beknopt praktijkvoorbeeld, helaas van mezelf (en nee, ik was niet genoemde werknemer in het volgende stuk ;))

 

-medewerker produceert in overuren/avonden/weekenden met materialen van ons voor ca. 15k verkoopwaarde maatwerk producten voor kennis, zonder toestemming onzerzijds

- medewerker ontvangt van kennis als tegenprestatie ca 1000 k voor nieuwe keukeninrichting

- wij merken dit, confronteren hem ermee, hij geeft toe dit gemaakt en geleverd te hebben

- ontslag op staande voet volgt direct, en aangifte bij politie wordt gedaan

- hij vecht dit aan

- in de rechtszaal beweert hij mondeling toestemming te hebben gehad dat hij voor 15k mocht 'weggeven' aan goede kennis (standaard aantoonbaar beleid bij ons is een forse korting voor levering aan kennissen etc.)

- rechter kan niet nagaan of de afspraak bestaat of niet, de politie heeft haar onderzoek wegens tijdgebrek nog niet afgerond, en gaat aan alle overige zaken voorbij en stelt voor in den minne te schikken obv kantonrechtersformule....

 

Resultaat:

- Werknemer/Dief werkte al vele jaren bij ons en zijn contract werd afgekocht tegen een half jaarsalaris teneinde een slepende procedure te voorkomen die wellicht nog veel meer geld had gekost.

 

Nog steeds een enorm gevoel van onrechtvaardigheid als ik eraan terugdenk...

 

Dus: Dek je in, bouw dossier op, bevestig alles en zorg dat je een volledig sluitende zaak hebt voordat je aktie onderneemt

 

 

de ark is gebouwd door amateurs, de titanic door professionals

Link naar reactie
 • 0

Hallo!

 

Bedankt voor het meedenken! Als ik goed luister komt het eigenlijk neer op het: bewijzen van; jurisch sluitend maken; en daaruit je conclusies trekken.

 

Volgens mij, en ik heb natuurlijk geen ervaring, is dit duur. Ik heb net als frans74 een hele zure smaak in mijn mond. Maar voel idd meer voor Tenchno-Smiley. Een hele dure les en na flink op je bek te zijn gegaan weer opstaan en doorlopen.

 

Wel wil ik niet in een hoekje zitten en huilen om vervolgens weer genaaid te worden. De video-camera's gaan er zeker komen; Als er weer geld voor is...

 

Nogmaals bedankt allemaal! Tips zijn zeker nog steeds welkom!

Jeroen van Dam

Link naar reactie
 • 0

Waarom laat je het personeel niet steekproefgewijs meewerken aan een tassencontrole. Het personeel laat de tas inspecteren en haalt alle zakken leeg. Gezien fouilleren nog steeds een grijs gebied is, is visiteren de beste oplossing.

Daarvoor kan je een beveiligingsbedrijf inhuren. Die mensen zijn gespecialiseerd in dit werk.

Ik heb zelf ook veel ervaring met dit werk en weet wat kan en mag en waar de mazen in de regels en wetgeving zitten.

 

Het voordeel van de een beveiligingsbedrijf is dat je zelf niet de kwaaie peer bent als je een tassencontrole houdt.Verder is een beveiligingsbedrijf vaak niet zo duur vergeleken met een recherchebureau of een camerasysteem waarmee je de privacywetgeving kan overtreden.

Nadeel is dat ook een beveiligingsbedrijf geld kost. Maar prijzen vergelijken loont in deze branche.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Nadina Jahangier

KNB Security

Link naar reactie
 • 0
Raad van Advies     4,3k 3 517

Waarom laat je het personeel niet steekproefgewijs meewerken aan een tassencontrole. Het personeel laat de tas inspecteren en haalt alle zakken leeg. Gezien fouilleren nog steeds een grijs gebied is, is visiteren de beste oplossing.

Dat heeft toch geen zin als het om kasgeld gaat? De verdediging zal zijn: 'ik had dat geld bij me toen ik hier kwam'.

Link naar reactie
 • 0

Dat klopt. Zeker als het om kleine bedragen gaat die dagelijks worden ontvreemd.

Wij werken op diverse locaties met een inschrijf- en afgiftesysteem. Dit houdt in dat elk personeelslid zijn/ haar bezittingen (portemonnee, tas, jas) toont aan de beambte en afgeeft. Er wordt geregistreerd hoeveel geld iemand bij zich heeft. Daar wordt voor getekend door beide partijen. Aan het eind van de dienst krijgt iedereen zijn spullen terug nadat die is gevisiteerd. Wederom wordt ervoor getekend dat alles in correcte staat is ontvangen door de eigenaar.

Dit systeem heeft twee voordelen. 1. De cafébaas kan niet aansprakelijk worden gesteld voor vermissing/ diefstal etc. (dit is de verantwoordelijkheid van het beveiligingsbedrijf) Is verzekeringtechnisch ook zeer aantrekkelijk. 2. Er is aanzienlijk weinig kans om snel geld in je tas of portemonnee te stoppen als als je die niet bij je kan hebben.

 

Als je dit systeem dagelijks toepast voelt niemand zich gewantrouwd en de mensen die onschuldig zijn aan diefstal stellen het op prijs dat er iemand garant staat voor de veiligheid van hun spullen. Want iemand die van de baas steelt zal niet schromen om dat ook van een collega te doen. Je zal zien dat de kasgrepen afnemen of nog beter zelfs verdwijnen.

 

Zoals ik al zei, fouilleren is uitsluitend voorbehouden aan een (hulp)officier van justitie mits aangekondigd in de huisregels van het café. (zoals ook altijd bij discotheeks wordt gedaan) En als de beambte geen toestemming krijgt van het personeelslid weet je vaak als baas zijnde ook dat er iets niet klopt.

 

Groeten,

 

Nadina Jahangier

Link naar reactie
 • 0

Hoihoi!

 

Bedankt! Ik ga ermee aan de slag. Blijft een moeilijk probleem, maar heb mijn keuze gemaakt. Beveiliging en constante controle op de kas en één kluis waar niemand anders bij kan.

 

Dat moet het gaan worden. Over een tijdje gaat de zaak over op één manager en ben ik er praktisch niet meer. Dus daar gaan de camera's van pas komen.

 

Ik bedank jullie allemaal nogmaals!

 

Met vriendelijke groet!

Jeroen van Dam

Link naar reactie
 • 0

Ik bedoel dat je na "betrapping" eerst een gesprek met degene in bijzijn van een getuige moet aangaan. In dat gesprek confronteren met je bevindingen en om een reactie vragen. Daarna zonodig ontslag op staande voet geven en schriftelijk per aangetekende post bevestigen.

Link naar reactie
 • 0

Hoi!

 

Bedankt! Ben er eigenlijk al niet meer mee bezig. Ben zelf overtuigd van het feit dat er mee blijven rondlopen niet helpt. Krijg veel gemorrel en gesmoes van het personeel. Het is en blijft natuurlijk een café, vrij toegankelijk en er zijn een hoop mensen die me graag willen spreken omdat ze een verbolgen gevoel hebben of slecht om kunnen gaan met de situatie.

 

Afgelopen donderdag nog iemand op bezoek gehad die graag onder vier ogen zijn hart even wilde luchten. Die jongen zat zowat te huilen, en eerlijk is eerlijk, ik vind het dan ook niet makkelijk om zakelijk te blijven. Het idee dat er geld weg was en hij er voor aangekeken zou kunnen worden! Dat was voor hem zo'n erg idee.

 

En ik weet het niet; Ik kan mijn vingers er niet achter krijgen. Daarom denk ik dat het beter is om gewoon verder te gaan en proberen een lekkere omzet te draaien a.s. zaterdag.

 

Toch bedankt voor je tijd en advies! Ik waardeer het erg als mensen dat zonder tegenprestatie doen! JE moet er toch tijd in steken! Helemaal goed!

Jeroen van Dam

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  1 lid, 53 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.