Jump to content
OnVr
Verberg

Intellectueel eigendom van Digitale content

vraag

Wij produceren oa. digitale content voor elearning omgevingen. Deze content wordt gemaakt m.b.v. contentcratietools die vrij verkrijgbaar zijn op de markt.

Ons proces, het maken van het interactieve en functioneel ontwerp, het bouwen van de applicatie en het toevoegen van interactive multimedia levert dus een eindproduct op.

Onze relatie verlangt nu dat wij het intellectuele eigendom overdragen. Wat zij daaronder verstaan is niet duidelijk, maar geven aan dat zij ook contractueel verbonden zijn.

Vraag: wat is de explicite definitie van intellectueel eigendom, wat zijn de pitfalls voor onze organsiatie als we dit wel overdragen (als het over te dragen is) en wat zijn de pitfalls als we het niet overdragen.

 

Gaarne response van een ieder die met dit soort(gelijke) issues te maken heeft gehad.

 

Onno de Vries

Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Je hebt bij digitale content met name te maken Auteursrecht, in feite de teksten, afbeeldingen, functionele specs. en programmacode die je creeert. Deze vallen standaard toe aan degene die dat creeert tenzij anders afgesproken. Je kunt denken aan diverse varianten afhankelijk van wat je de eindgebruiker wilt toestaan, bijv. gebruik voor een specifieke situatie, toestaan verder verkopen van content etcetera.

 

De ontwerptools zijn niet je eigendom dus die kun je ook niet overdragen. Met patenten en eventueel modelrecht (met name gericht op vormgeving van een product bijvoorbeeld) heb je waarschijnlijk niets te maken.

 

Pitfalls zijn als je content wilt hergebruiken en je hebt de rechten overgedragen dat jij een probleem hebt. Als je eventueel eigen ontwerptools overdraagt heb je natuurlijk een mega probleem. Dan zou een klant je als het ware kunnen verbieden om ze verder nog te gebruiken. Daarnaast draagt het overdragen van broncode van software het gevaar met zich mee dat de klant zelf gaat 'klussen' met het programme en als het misgaat jij de rommel kunt opruimen. Hij kan dan natuurlijk ook makkelijker wisselen van toeleverancier

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 154 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept