Ga naar inhoud
 • 0

Recht op rentevergoeding (naast dividend) van oud-aandeelhouder

Goedendag,

 

Wij zitten met het volgende probleem,

 

wij hebben een familiebedrijf met 4 aandeelhouders, 1 aandeelhouder is werkt niet meer in het bedrijf.

 

Nu ontvangt hij geen salaris meer, maar heeft uiteraard recht op zijn deel van dividend ( mits uit te keren )

 

Nu stelt hij dat hij indertijd een investering heeft gedaan in de BV ( 1/4 van het geplaatst kapitaal) . Dat kapitaal is nu behoorlijk gegroeid en hij claimed nu recht te hebben op een rentevergoeding van 5% over de waarde van zijn aandelen omdat hij het geld in de onderneming laat zitten.

 

Het lijkt mij dat hij alleen recht heeft op een dividend uitkering en wanneer hij zijn aandeel te gelde wil maken moet hij dat volgens de statuten eerst aan de andere aandeelhouders aanbieden.

 

Mijn vragen zijn dus als volgt:

 

Heeft hij recht op een rentevergoeding?

Heeft hij nog beslissingsbevoegdheid ?, (hij werkt immers niet meer in het bedrijf)

Bij het waarderen van het bedrijf gaan wij uit van de boekwaarde, hij gaat uit van een geschatte waarde bij verkoop van het bedrijf ( goodwill en onroerendgoed) wie heeft er gelijk?

 

bij voorbaat dank voor jullie reactie

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

 • 0

Beste Arend-Jan,

 

Rente op de aandelen is klinkklare onzin, de vergoeding naar de aandeelhouder is enkel het dividend.

Ad zeggenschap: als hij een kwart van de aandelen bezit, en alle aandelen zijn gewone aandelen, dan heeft hij voor een kwart zeggenschap, dus hij heeft wel degelijk zeggenschap maar niet overheersende zeggenschap, hiervoor is 51% van de stemmen benodigd.

 

Ad waardering: dit is een wat complexere zaak, aangezien de aandelen niet vrij verhandelbaar zijn. Ik laat het beantwoorden van deze vraag dan ook graag aan een ander over.

 

succes

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor je snelle reactie,

 

Toch blijf ik me verbazen over zijn bewering dat hij recht heeft op een rentevergoeding of fee omdat hij zegt dat hij zijn "geld" in de zaak laat zitten zodat wij daarmee kunnen werken.

 

Zou het misschien te maken hebben met het feit dat hij recht heeft op een deel 1/4 van de winst van enig jaar en dat hij zijn deel van die winst niet opeist en daar dan een vergoeding over wenst te krijgen.

 

ik denk het zelfde als jij, en dat is dat een aandeelhouder alleen recht heeft op dividend ook al was hij DGA.

 

Ik hoop dat er nog meer reacties komen op mijn vragen maar jou antwoord bevestigd al voor een deel wat ik dacht.

 

groeten

 

Arend-Jan

Link naar reactie
 • 0

Rentevergoeding over (niet opgeëist) dividend is inderdaad onzin. Dan had hij zijn gedeklareerde dividend maar moeten laten uitbetalen.

 

Ook de zeggenschapskwestie is hierboven al uitgelegd.

 

Ik voorzie, gezien de huidige reactie, wel een probleem voor de toekomst. Indien de aandelen eerst aan de bestaande aandeelhouders moeten worden aangeboden kan er wel eens een fikse ruzie ontstaan over de waarde van die aandelen.

 

De situatie waarbij één der aandeelhouders zijn aandelen wenst aan te bieden is te vergelijken met de verkoop van de gehele onderneming. Ook dan worden immers de aandelen te koop aangeboden en zal er een waarde moeten worden bepaald.

 

Deze waarde kan nooit zijn de boekwaarde van de onderneming. De werkelijke waarde van activa en passiva, inclusief goodwill, zal moeten worden bepaald, hoe moeilijk en arbitrair dit ook zal blijken te zijn.

 

Er zijn daarvoor wel specialisten te vinden waarop teruggevallen kan worden. Om in ieder geval te trachten bovengenoemd probleem te vermijden zou u kunnen proberen tzt om tot overeenstemming te komen een onafhankelijke deskundige naar deze materie te laten kijken.

 

John

SpeedBalance expert; auteur van een aantal handleidingen voor boekhoudprogramma's en naslagwerken op financieel-administratief gebied. www.hofinza.nl

Link naar reactie
 • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Ik sluit me bij de overigen aan: rente op aandelen is onzin. Op een lening is de vergoeding rente, op aandelenkapitaal is de vergoeding dividend.

 

Nu komt het nog wel eens voor dat bijvoorbeeld met preferente aandelen een soort van rente-constructie wordt gebouwd, door deze met voorrang een percentage toe te kennen, voordat het dividend wordt bepaald, maar dat is dan in de statuten terug te vinden.

Link naar reactie
 • 0

Hoi Arend-Jan,

 

Print deze pagina en schuif het onder de neus van de aandeelhouder:

 

Rente krijg je op banktegoeden en vorderingen.

Op aandelenkapitaal krijg je dividend. Einde discussie.

 

Als hij zo graag zijn aandelen ten gelde wil maken, dan moet hij zijn aandelen aan jullie aanbieden, waarna de discussie losbarst over de waarde van die aandelen. Dan heeft hij inderdaad recht op een aandeel in de stille reserves en goodwill. Veelal is een onafhankelijk accountant dan een must om tot een redelijke waardebepaling te komen.

 

Zolang hij zijn aandelen niet verkoopt, is het bedrijf waard wat er in de boeken staat. Als er tot verkoop overgegaan wordt, kun je pas praten over de marktwaarde van de onderneming.

 

Kijk voor zijn beslissingsbevoegdheid in de oprichtingsakte en het aandeelhoudersregister. Wellicht is zelfs 67% van de stemmen vereist voor een rechtsgeldig besluit van alle aandeelhouders.

 

Hij staat met zijn vreemde wens in elk geval machteloos!

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
 • 0

Mag ik jullie van harte danken voor de uitgebreide reacties,

 

Het stelt mij in ieder geval gerust en zorgt ervoor dat ik met meer zelfvertrouwen de "mogelijke" moeilijke onderhandelingen in ga.

 

nogmaals hartelijk dank

 

groeten

 

Arend-Jan

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  7 leden, 239 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...