• 0

De Woodstove van Philips

Normaal gesproken heb ik niet zo'n hoge pet op van praktische innovaties door grote bedrijven. Toen iemand in Dar es Salaam (Laura) mij enthousiast vertelde dat Philips een nieuw en practisch houtkacheltje had uitgevonden dat op gewoon hout en vrijwel alle andere brandstoffen werkt, dat veel hitte geeft zonder rookgassen af te geven en dat de helft minder brandstof verbruikt, was ik uiteraard enigzinds sceptisch.

 

Op een mooie avond met vrienden en een paar ondernemers op het terras, haalt Laura dat ding uit haar tas, stopt er wat kleine afvalstukjes hout in, een dopje methanol, een lucifer en ploef het kreng brand. Minutje wachten, fan aan en je kan koken. Prachtig en heet rookloos ronkend vuur.

 

De truuck zit hem in een kleine fan die van onder en van boven lucht aanvoert. De fan werkt op een batarij, die wordt opgeladen voor de hitte van het vuur. Je weet niet wat je ziet. Iedereen wilde er eentje hebben. Ik ook trouwens. Je kan er gewoon thuis op kopen of barbecueen. Wat een geweldig apparaat.

 

http://www.research.philips.com/newscenter/archive/2006/060227-woodstove.html

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 1

Ik heb daar inderdaad wel eens eerder wat over gezien/gehoord, maar dat het van Philips komt is wel enigzins verbazingwekkend. Het maakt me wel erg nieuwsgierig naar hoe zo'n project tot stand is gekomen. Het ziet er namelijk echt uit als iets wat in de praktijk tot stand komt en dat is niet waar ik Philips Research nou direct mee associeer.

 

Zoiets mij overigens wel altijd denken: Wat doe ik in vredesnaam nog in de internet business als je dit soort leuke dingen kunt doen...

Link naar reactie
  • 0

Ik heb trouwens 4 vragen/opmerkingen:

 

- Hoe kan het dat er zo'n prachtig product uit de koker van Philips R&D komt.

- Wat willen ze er mee? Rijk worden? De wereld verbeteren? Wat gaan ze met het IP doen?

- Waarom duurt de ontwikkeling/marktindroductie nu al 5 jaar en is het apparaat nog steeds niet te krijgen in Africa. De impact van dit product op de levensomstandigheden van arme bevolkingsgroepen en het milieu is enorm. Dus waarom is er geen haast?

- Waar kan ik er een kopen, want ik MOET en een hebben.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 4

Hoi Nils,

 

Tot vorig jaar werkte ik bij dit mooie concern, dus kan gedeeltelijk een paar van je vragen verantwoorden.

 

 

 

- Hoe kan het dat er zo'n prachtig product uit de koker van Philips R&D lkomt.

 

Hoor ik hier een sceptische ondertoon? Philips R&D heeft toch vaker leuke producten ontwikkeld:)

Zonder gekheid, ze hebben gewoon erg goed gekeken naar een behoefte. Het product concept is ontstaan/ontwikkeld op een sustainability workshop: Sustainable design- Sense & Simplicity.

Het komt overigens uit een programma genaamd, 'Philantropy by design'

 

 

- Wat willen ze er mee? Rijk worden? De wereld verbeteren? Wat gaan ze met het IP doen?

 

Dit zijn de parade paardjes van de sustainability officers en meer en meer voor heel Philips.

 

Wat is er mooier dan met een positieve business case maatschappelijke verantwoorde innovaties/product introducties te doen (te zien aan je sig, hou jij je daar ook mee bezig).

 

Green design is hot! Ik zat zelf bij Lighting daar konden ze er ook een potje van!

Sowieso staat sustainability bij Philips al jaren in de aandacht. Philips voert ook de Dow Jones sustainability index aan (dat deden ze alhans)

 

Philips geeft veel aandacht aan emerging markets als India, China en (in mindere mate) Brazil en Rusland. Dergelijke landen kunnen in de toekomst bepalend zijn voor een concern als Philips. Niet alleen is het belangrijk hier een voet aan de grond te hebben voor de productie, de markten zijn enorm en maken ontwikkelingen door in sneltreinvaart.

India en China samen zijn goed voor 2,5 miljard inwoners, iets minder als de helft van de werelbevolking..

Dergelijke producten helpen brand image en loyaliteit enorm. Als jij als Indier bij Philips werkt zijn dit soort producten natuurlijk fantastisch.

 

Over het IP is ook interessant, ze bieden dit (op de locale markt) als een soort van open source aan, omdat ze ook snappen dat de "wereld" erbij gebaat kan zijn als de marktpenetratie hierdoor sneller verloopt!

 

 

- Waarom duurt de ontwikkeling/marktindroductie nu al 5 jaar en is het apparaat nog steeds niet te krijgen in Africa. De impact van dit product op de levensomstandigheden van arme bevolkingsgroepen en het milieu is enorm. Dus waarom is er geen haast?

 

Deze is raak. Een bevredigend antwoord kan ik je niet geven, anders dan dat dergelijke doorlooptijden vrij normaal zijn.

Hoe groter het concern hoe langer dergelijke trajecten... Voor een lamp ontwikkeltraject stond ook 3 tot 5 jaar, van idee tot massa productie.

De complexiteit van een dergelijk traject is enorm....

 

Ik heb overigens zelf een innovatie achtergrond (en passie) maar ik kon er ook niet aan wennen. Is in algemene zin ook mijn belangrijkste reden dat ik ben gaan ondernemen, als kleine organisatie ben je nu eenmaal veel sneller/slagvaardiger. (De olietanker vs het motorbootje).

Maar, eerlijk is eerlijk, de impact die je met een concern als Philips kan teweeg brengen blijft ook erg mooi...

Overigens dacht ik zelf trouwens dat het concept van het oventje pas een jaar of 3 geleden is ontstaan (geen 5)....

 

 

- Waar kan ik er een kopen, want ik MOET en een hebben.

 

Ik zou het je niet kunnen vertellen, vermoedelijk is dit hier erg lastig, maar wie weet kom je nog eens in India... ;D

Link naar reactie
  • 0

Lijkt mij een prima GreenLevel product.

Kunnen we Flipse niet overhalen ons de licentierechten te gunnen.

Lijkt mij dat allen kennis en kunde op dit forum aanwezig is om een dergelijk project te trekken.

Ik kan naast mijn studie en andere bezigheden prima nog wat extra uurtjes draaien. ;)

Link naar reactie
  • 0

Dank je wel Tim voor je bijdrage. De sceptische ondertoon is ook een beetje gekscherend. We zijn hier niet altijd even positief over het pragmatisme van de Philips ontwikkelaar en dit is een wel heel pragmatisch product. Onverwacht.

 

Ook goed om de aanleiding te vernemen. Jammer dat Philips zich vooral richt op de oude emerging markets. In de nieuwe emerging markets, zoals sub-sahara Afrika, Midden Oosten, Irak, Iran, Afganistan, Pakistan, India, Birma, Mekong delta, Philipijnen, Indonesie, Peru, Colombia, Eqador, Bolivia, dat zijn "kleine" economieën in ontwikkeling, daar is met dit soort praktische innovaties heel veel te verbeteren aan de levensonstandigheden van de mensen.

 

Goedkoope huizen, voedsel, energie, water, gezondheid en zelf internet toegang is daar een issue. Allemaal zaken waar ook innovatie een grote rol bij kan spelen, zoals de "woodstove" aantoond. Mooie uitdagingen.

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 1

Ook ik heb wat antwoorden gevonden.

 

Product is ontwikkeld door een chemicus in dienst van Philps in zijn vrije tijd (dr Paul van der Sluis). Dat verklaart de onverwachte vinding.

 

Octrooiaanvraag die aan de kachel verbonden:

 

http://v3.espacenet.com/textdoc?DB=EPODOC&IDX=WO2006103613&CY=ep&LG=en&QPN=WO2006103613&RPN=WO2006103613&DOC=deb46d24db985007c17e36f0b87219e990

 

Men zit nog midden in de goedkeuringsprocedure en zo te zien moet het patent worden aangepast / beperkt om goedgekeurd te worden.

 

Of dat een rem is op commercialisatie kan ik zo niet inschatten.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Zoals Tim aangeeft wil Philips de licentie als een soort "open source" licentie aanbieden. Lijkt me interessant. Ik zie niet hoe dat een rem op de ontwikkeling kan geven.

 

Op dit moment wordt de stove in India geproduceerd, transport, VAT en import rechten maak hem te duur voor de plattelandsbevolking ($ 200). Lokale productie en vrijstelling van VAT zouden de prijs terug kunnen brengen tot $ 100,- dat al een stuk dichter in de buurt komt. Idealiter zou de stove tussen de 50 en de 80 dollar moeten kosten om massaal gebruikt te kunnen worden.

 

Lijkt me een leuke uitdaging, maak een wood stove voor onder de 50 dollar retail. Tip: gebruik blik i.p.v. rvs.

 

Nils

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Nou de 100 dollar laptop is er nog niet.

 

Ik denk dat Merkava deze laptop bedoelt... ;)

 

Ook deze laptop kost 200 euro (als ik er een wil doneren). Het concept lijkt op de Asus EEEPC. Ook dit concept is "connected" waarbij de content en het lesmateriaal op het internet staat. Daar eheb je internet voor nodig en dat is helaas nog steeds een probleem in de gebieden waar de laptop naar toe moet.

 

Zelf werk ik aan "access 2 equity 4 all", nu nog "access 2 internet 4 all". :D

 

Lijkt me echt een mooi HL project.

 

Nils

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Dit is toch het eerste produkt van Philips dat ik zie, waar geen gebruiksaanwijzing bij hoeft. Dat maakt het gelijk sterker. Maar het kan ook helemaal verkeerd gaan uitpakken natuurlijk. Als het door de armste mensen binnenshuis gebruikt gaat worden, kunnen er wel eens doden door vallen......

Link naar reactie
  • 0

Dit is toch het eerste produkt van Philips dat ik zie, waar geen gebruiksaanwijzing bij hoeft. Dat maakt het gelijk sterker. Maar het kan ook helemaal verkeerd gaan uitpakken natuurlijk. Als het door de armste mensen binnenshuis gebruikt gaat worden, kunnen er wel eens doden door vallen......

 

Hoezo? Koken op eenhoutvuur of houtkool vuur gebeurt nu ook binnenshuis, zoals dat al 20.000 jaar gebeurt. Aangezien de vebranding in de P-stoof zo goed als volledig is en er minder brandstof verbruikt wordt, zou ik zeggen dat de stoof juist veiliger is dan de huidige gebruikte methoden.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Ik kan iedere enthousiasteling hier wel waarschuwen met te denken dat je op amateuristische manier even een goed werkend kacheltje kunt fabriceren. Ook Pilips kan zich vreselijk in de vingers snijden met dit kacheltje. Het zou niet de eerste keer zijn dat een ontwerp anders wordt gebruikt dan waarvoor het was ontworpen en dat het dan fatale gevolgen teweegbrengt. Dat kan een behoorlijk gezichtsverlies teweegbrengen. Mischien is dat wel de reden waarom dit kacheltje na 5 jaar nog niet grootschalig op de markt is gekomen.

Link naar reactie
  • 0

Doe 's ff linkjes klikken, Perry

 

Gedaan, zie alleen een metalen ketel en een link naar een octrooi met iets technischere details. Mij nog steeds niet duidelijk hoe het precies zit. Zou zeggen vereenvoudig de tekening, hang het naast een vuilnisbelt en zoek de componenten waar je wat mee kunt :-)

 

Zie ook wat elektronica, even weten hoe die kleurtjes van weerstanden in elkaar zitten, wat radio's open peuteren en kijken waar je wat mee kunt.

 

Irritant initiërend weer van me misschien, maar waarom niet?

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

 

In het prachtige blad Brand Eins (juni) kun je wat over de achtergronden en concurrenten lezen...

 

Ik krijg een "Fehlermeldung". :'(

 

 

Misschien dat ik wel een abonnee-cookie heb. Hier wat quotes uit het artikel...

 

So kocht die Welt

 

Feuerstellen durch effiziente Herde zu ersetzen das wäre eine Entwicklungsleistung, die Hunderttausende Menschenleben rettet. Nur ist das gar nicht so einfach.

 

<...>

 

Wenn Claire Namukasa in Uganda das Essen für ihre sechsköpfige Familie kochen will, zum Beispiel den ostafrikanischen Klassiker Bohnen mit Kochbananen, dann weicht sie Bohnen ein, schließt die Haustür und wandert mit ihren Töchtern zum vier Kilometer entfernten Staatsforst. Dort schlägt sie Äste, fällt kleine Bäume, schichtet das Holz aufeinander und bindet daraus Bündel. Die der Töchter wiegen 15 Kilo, ihr eigenes 40 Kilo und mehr. Auf ihren Köpfen balancieren sie das Holz zu ihrer Kochhütte. Drei Steine stehen in einer Ecke, dazwischen entzündet die Mutter das Feuer. Mit der Hand wedelt sie den beißenden Rauch aus ihrem Gesicht. Claire Namukasa hustet, ihre Augen tränen. Kochen ist für die junge Frau eine Last.

 

Wie Claire Namukasa kochen mehr als drei Milliarden Menschen ihr Essen über Pflanzenresten, Kuhdung oder Feuerholz. Geschmack oder Raffinesse spielen in ihrer Küche kaum eine Rolle. Brennholz müssen sie finden und den Qualm der offenen Feuer ertragen.

 

Wer einmal im Rauch eines Lagerfeuers saß, der hat eine Ahnung von dessen Giftigkeit. Der weiße Rauch ist ein Cocktail aus unverbrannten Gasen, Rußpartikeln und chemischen Substanzen wie Karbonmonoxyd, Stickstoffoxide, Formaldehyd, Benzol.

 

Frauen, die in so einer Wolke kochen, inhalieren täglich so viele Schadstoffe wie ein Kettenraucher. "Indoor Air Pollution" nennt die Weltgesundheitsorganisation (WHO) das Phänomen. Die WHO schätzt, dass an der Innenraumluft-Verschmutzung jedes Jahr 1,5 Millionen Menschen sterben. Anders gesagt: Kochen tötet fast ebenso viele Frauen und Kinder wie Malaria.

 

Hinzu kommt der Holzverbrauch. Jeden Tag verbrennen geschätzte drei Millionen Tonnen Holz unter Töpfen und Pfannen, eine Menge, für deren Transport eine Lkw-Kolonne von Hamburg bis Marseille notwendig wäre. Gerade in dicht besiedelten Regionen verschwinden die Waldflächen heute schneller als Speiseeis in der Mittagssonne. Holz ist das Öl armer Leute. In vielen Ländern deckt es zwei Drittel des gesamten Energiebedarfs. Zudem entstehen fünf Prozent der weltweiten Methangas- und bis zu 14 Prozent der Kohlendioxid-Emissionen beim Kochen. Das heißt auch: Mit effizienten Herden ausgestattet, könnte eine Familie pro Jahr etwa die Emission von zehn Tonnen Karbondioxid sparen.

 

Wie die Welt kocht, ist also nicht nur eine Frage des Geschmacks . Moderne Herde verbessern die soziale und ökonomische Lage der Menschen und schützen darüber hinaus die Umwelt.

 

<...>

 

Kochen ist Frauensache. Vermutlich wurde das Thema deshalb so lange von der großen Politik vergessen. "Beim Thema Energie dachten Regierungschefs lieber an große Kraftwerke oder prestigeträchtige Windräder als daran, eine Revolution in der Küche zu befeuern", sagt Agnes Klingshirn. Sie hat als eine der Ersten 1983 in Kenia ein Projekt für effiziente Herde im Auftrag der Deutschen Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) entwickelt. Mittlerweile unterhält die Organisation ein eigenes Kochenergie-Programm. Agnes Klingshirn hat es aufgebaut und dazu beigetragen, dass die GTZ in Sachen Kochenergie zu den führenden Entwicklungsorganisationen auf der Welt zählt. Die politischen Vorzeichen haben sich inzwischen geändert.

 

Der Kenntnisstand ebenfalls. "Anfangs wussten wir noch zu wenig über die unterschiedlichen Kochkulturen. Weder hatten wir moderne Herde noch Methoden, diese auch effektiv zu verbreiten", sagt Agnes Klingshirn. Inzwischen gibt es Herde für Familien, für Kantinen, Restaurants und Bäckereien, die nur noch einen Bruchteil des Brennstoffs verbrauchen und kaum noch Rauch erzeugen.

 

In vielen Ländern fördern Regierungen die Verbreitung dieser Technik. China hat inzwischen rund 175 Millionen Herde verteilt. Durch die staatlichen Subventionen sind private Unternehmen entstanden, die ihre modernen Herde in zahlreiche Länder exportieren. Die Brennstoffkrise befeuert inzwischen auch die Fantasie großer Unternehmen. So investieren neben der deutschen Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH auch der niederländische Konkurrent Philips in Herde für Entwicklungsländer.

 

Alle Akteure stehen dabei vor einer grundsätzlichen Frage: Entwickeln sie Modelle, die den Brennstoff Holz besser nutzen oder die ihn durch Pflanzenöle, Kerosin, (Bio-)Gas oder Sonnenenergie ersetzen? Je sauberer die Verbrennung, desto besser. Hochwertige Brennstoffe schützen Frauen und Kinder am besten vor Augen- und Atemwegserkrankungen. Doch so einfach ist das nicht.

 

<...>

 

Wie verkauft man einen Herd, der acht Euro kostet und 50 Prozent weniger Holz verbraucht?

 

25 Herde hat Anand Karve erfunden. In seinem Labor in Pune stehen Modelle aus Metall, Ton und Keramik; Prototypen, die mit Holz und Holzkohle und der Spreu von Weizen und Reis funktionieren. Getestet werden sie im Forschungszentrum des Instituts, eine Autostunde südöstlich der Stadt.

 

<...>

 

Ihre Nachbarin Jashoda Panthari kann für ihre achtköpfige Großfamilie gar nicht so viel sammeln, wie sie braucht. 40 Kilo Feuerholz kauft sie jeden Monat. Bis zu sechs Euro gibt sie dafür aus, den Lohn einer ganzen Woche. Nun steht ein runder Herd aus Metall in ihrem Haus. Unter dem Topf lodern rote Flammen ohne Rauch. Zuvor hat Jashoda Panthari die Brennkammer mit Holzstückchen gefüllt und das Holz oben, nicht wie üblich unten, entzündet. Das setzt einen Effekt in Gang, den Experten Holzvergasung nennen. Um das Prinzip zu verstehen, muss man sich erst einem gewöhnlichen Feuer nähern. Was brennt, ist nicht das Holz - es sind die austretenden Gase. Damit diese aus dem Holz entweichen und zu brennen beginnen, bedarf es hoher Temperaturen, die je nach Holzart variieren. Bei einem offenen Feuer verpuffen deshalb viele Gase als Rauch. In einem Holzvergaserherd entweicht das Gas unterhalb des Feuers, verbindet sich mit Sauerstoff, steigt durch die Glut auf und verbrennt nahezu vollständig. Wie der Kocher genau funktioniert, interessiert Jashoda Panthari wenig. Für sie zählt das Ergebnis: Ihr Herd verbraucht 50 Prozent weniger Feuerholz.

 

Gerade mal acht Euro kostet so ein neuer Herd. Das ist selbst im ländlichen Indien keine unmögliche Investition. Zumal sie sich schnell rechnet. Der Wissenschaftler Karve ist deshalb auch zu Recht stolz auf sein Produkt. Der Unternehmer Karve jedoch wartet auf den Ansturm der Käuferinnen. Dass Karve zum Unternehmer wurde, ist der Zusammenarbeit mit der Shell Foundation geschuldet. Die in London registrierte Stiftung will sich als Global Player gegen die Innenraumluft-Verschmutzung profilieren und investiert nach eigenen Angaben rund 50 Millionen US-Dollar in fünf Ländern. Statt staatlicher Subventionen soll es künftig der Markt richten.

 

"Die Innenraumluft-Verschmutzung lässt sich nur lösen, wenn man die private Wirtschaft beteiligt", sagt Direktor Kurt Hoffman. Statt der rund 25 000 Herde und Biogas-Anlagen, die Karves Institut im vergangenen Jahr verbreitet hat, peilt sein Unternehmen Arti nun zusammen mit dem neuen Geldgeber Shell Foundation den Verkauf von 1,6 Millionen Herden an.

 

<..>

 

Dirk Hoffmann sitzt im Schatten einer Kokospalme. Der Deutsche blickt auf Fischerboote, auf Hütten aus Bambus und Wellblech, die sich auf der philippinischen Insel Leyte bis hinunter an den Strand ziehen. Der Mann mit den kurzen Haaren und den blauen Augen ist Vizechef der internationalen Verkaufsabteilung von Bosch und Siemens Hausgeräte (BS H). Auf den Philippinen hat er bisher nur Küchen an die Mittel- und Oberschicht verkauft. Nun interessieren ihn auch Bewohner wie die des kleinen Fischerdorfes Palhi.

 

Sein Interesse hat viele Gründe. Einen hat der indische Ökonom C. K. Prahalad formuliert: "Wenn wir aufhören, an die Armen als Opfer zu denken, und anfangen, sie als Verbraucher zu behandeln, erschließen sich ganz neue Möglichkeiten." Menschen, die mit Biomasse kochen, sind danach vor allem ein großer Markt - den schon einige entdeckt haben. In Indien entwickeln BP und Philips unterschiedliche Holzvergaserherde. Die BS H setzt dagegen auf Pflanzenöl.

 

Das Patent für den Pflanzenölkocher hat der Konzern gekauft und dessen Erfinder von der Universität Hohenheim abgeworben. Und weil Hohenheim gute Kontakte zur philippinischen Universität von Leyte pflegt, siedelte der Münchener Haushaltsgerätekonzern sein Pilotprojekt auf der bevölkerungsarmen, aber an Kokospalmen reichen Insel an.

 

"Mit dem Kocher verfolgen wir vorrangig immaterielle Werte", sagt Dirk Hoffmann, ein Mann mit ehrgeizigen Zielen. BS H soll zu einem CO2-neutral produzierenden Konzern werden, der seiner sozialen und ökologischen Verantwortung gerecht wird. Mehr als drei Millionen Euro hat die BS H inzwischen investiert und eine erste Dividende bei der Präsentation des Kochers eingestrichen: Journalisten waren begeistert von dem Projekt.

 

Nun aber muss der Hobby-Kletterer das Geschäft in Gang bringen und dafür Vertriebswege aufbauen, er muss die Stückkosten reduzieren und der Konzernspitze beweisen, dass er langfristig mehr erwirtschaften kann als einen Image-Gewinn. An welchen Schrauben er dafür zu drehen hat, weiß er genau. Produktion verlagern, teure Materialien ersetzen, Abläufe optimieren. Kerngeschäft, nennt Hoffmann das. Die Stückkosten hat er in zwei Jahren bereits mehr als halbiert. Und doch muss er feststellen: "Die Verkaufserlöse allein lohnen nicht das Engagement."

 

<...>

 

Philippe Simonis arbeitet in Afrika an Auswegen aus der Brennstoffkrise. Er sagt: "Wenn wir etwas erreichen wollen, ist es mit ein paar Tausend Kochern nicht getan. Vielmehr müssen wir die Mehrheit der Bevölkerung erreichen." Der Belgier in deutschen Diensten steht im Schatten einer Bananenstaude im Süden von Uganda. Auf kleinen Feldern wachsen hier Bananen und Kakao, in dem fruchtbaren Boden gedeihen Mais, Bohnen, Erdnüsse und Süßkartoffeln. Es grünt und wuchert, nur Bäume gibt es keine.

 

Zusammen mit Claire Namukasa schaut Simonis zu, wie zwei Arbeiter Erde, Gras und Wasser zu einer klebrigen Masse vermischen. Daraus soll Namukasas neuer Herd entstehen. Mit der Masse formen die Arbeiter einen klobigen Herd mit innovativem Design. In der Brennkammer, von einem ehemaligen Nasa-Ingenieur entwickelt, verbrennt das Holz besonders effizient. Im benachbarten Distrikt kochen inzwischen neun von zehn Frauen mit dem neuen Modell. "Deshalb hat sich dort auch die Brennstoffkrise entspannt", sagt Philippe Simonis, der das Projekt zur Förderung effizienter Kochenergie für die GTZ leitet. In den vergangenen drei Jahren wurden mehr als 340 000 Herde gebaut. " Jeder spart 1,5 Tonnen Feuerholz pro Jahr ein und zusammen eine Waldfläche von 2500 Hektar. Diesen Erfolg sollen wir nun in elf weiteren Distrikten wiederholen", sagt Simonis.

 

<...>

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Simpele omschrijving (pak de tekening er even bij van het octrooi):

 

Het is eigenlijk een metalen cilinder met een dubbele wand met onderin een aantal gaten (14) waar lucht door naar binnen gezogen kan worden. Aanzuiging gaat met een ventilator (53) die start op een oplaadbare batterij (33).

 

De aangezogen lucht wordt gebruikt om één kant van een thermo-elektrisch element (32) te koelen en de opgewarmde zuurstof rijke lucht wordt vervolgens via de dubbele wand de verbrandingskamer ingeblazen. Op de bodem van de verbrandingskamer zit de warme kant van het thermo-elektrische element (31).

 

Met het element wordt een stroompje opgewekt dat de stroomvoorziening naar de ventilator overneemt en de batterij weer oplaadt voor de volgende opstart.

 

Een thermo-elektrisch element zit in veel koelboxen alleen werkt het daar omgekeerd.

Voor de techneuten: http://www.thermonamic.com/Pspec.html

 

Kachel kan volgens mij vrij goedkoop worden gemaakt maar niet iets wat jezelf even in elkaar zet denk ik.

 

Hij is zonder enige twijfel veel veiliger dan alle andere kachels of open vuren. De buitenwand is geisoleerd en de uitstoot van koolmonoxide veel lager dan andere kachels. Natuurlijk moet je goed ventileren maar dat is in de derde wereld van nature zo in alle behuizingen.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben zelf ook machinebouwer en ik moet zeggen dat je soms met gehandicapten e.d. heel vreemde dingen mee kunt maken. Ik heb iets heel simpels meegemaakt, dat een gehandicapte 2 knoppen tegelijk indrukte, waardoor de zaak helemaal op tilt kwam te staan. Natuurlijk hebben we dat meteen allemaal weer hersteld en de zaak anders benaderd.

Deze Woodstove ziet er veelbelovend uit. Ik heb zelf in China gezien hoe ze gewoon buiten op straat open vuurtjes maken om wat warmte te hebben of om op te koken. Maar je mag ook best eens kritisch kijken. De goede en veilige werking is geheel afhankelijk van de fan. Als de fan om de een of andere reden niet draait zal de werking niet goed en mogelijk gevaarlijk zijn. Je kunt de beoogde gebruikers geen gebruikshandleiding geven want ze kunnen mogelijk niet eens lezen of schrijven. Er zal dus extra aandacht aan de behuizing, fan en de elektronica moeten worden gegeven, om beschadigingen e.d. door verkeerd gebruik, tegen te gaan. Vandaar dat dit geen kachel is die zomaar even in elkaar geprutst kan worden.

Is dit nu kritiek of een gewone gedachte? Het valt me op dat men zich kennelijk stoort als iemand eens iiets op een andere manier benadert.

Link naar reactie
  • 0

Ik denk er vast te gemakkelijk over inderdaad, maar heb ook geen tijd om goed te analyseren hoe je het eventueel lokaal zou kunnen bouwen. Maar dat lijkt me wel een uitdaging als je de wereld hiermee wil verbeteren.

 

Kun je het niet in een FabLab bouwen? Gaat wat langzaam wellicht, maar dan kunnen ze ook op een gegeven moment geavanceerdere apparaten maken. Windmolen op het dak en elektrich koken misschien? :-)

 

Succes daar Nils, lijkt me vreselijk leuk wat je allemaal aan het doen bent.

 

Lopen ze wel op schoenen daar? Ik weet nog een container zandalen te staan die hier niet aanslaan.

 

Perry

Link naar reactie
  • 0

Hallo Perry,

 

Een container sandalen sturen klink mooi, maar het is precies wat je niet moet doen. De mensen in Oost Afrika zijn niet zielig. Ze hebben geen "hulp" nodig. Als je je overtollige sandalen hier op de markt dumpt, dan breng je de lokale sandalenindustrie om zeep en creëer je alleen maar meer afhandelijkheid. Dat is wat er met de kippenboeren in West Afrika is gebeurt. De EU dumpt daar heel goedkoop kippenkarkassen. Goed voor de stadsbewoners, die krijgen goedkoop kip, slecht voor de boeren, die hun pinnen niet meer kwijt kunnen en naar de stad trekken bij gebrek aan inkomsten.

 

Mensen in ontwikkelingslanden hoeven onze hulp niet. Ze willen toegang tot onze markten en technologie.

 

En inderdaad, ik heb bijzonder boeiend werk. Ik kan jullie allemaal aanraden eens een kijkje te nemen in ontwikkelingsland. Het zijn groeimarkten.

 

PS, dit is mijn draadje, kunnen we het on-topic houden zonder flame wars?

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

 

Terug naar die stoof dan, hoe kijk jij Nils naar het eventueel produceren van die stoven al daar? Hoe complex is het produkt? Wat voor middelen heb je daar? Wat zou er primair ontbreken om het daar te maken?

 

Wat voor fabrieken zijn daar zoiezo waar je zit?

 

Op wat voor zinnige manier zouden wij vanuit HL kunnen helpen even focus houdend op de stoof?

 

Perry

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 3

Ik heb even met Philips voorlichting gebeld en daar wisten ze weinig (eigenlijk niets) over de status van het project maar kon men wel de naam en email gegevens verstrekken van de marketing manager. Haar naam is Leonie Ideler en ik heb haar namens ons een mail gestuurd om haar uit te nodigen te reageren per email of rechtstreeks op het forum en de status toe te lichten.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 203 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.