• 0

De Woodstove van Philips

Normaal gesproken heb ik niet zo'n hoge pet op van praktische innovaties door grote bedrijven. Toen iemand in Dar es Salaam (Laura) mij enthousiast vertelde dat Philips een nieuw en practisch houtkacheltje had uitgevonden dat op gewoon hout en vrijwel alle andere brandstoffen werkt, dat veel hitte geeft zonder rookgassen af te geven en dat de helft minder brandstof verbruikt, was ik uiteraard enigzinds sceptisch.

 

Op een mooie avond met vrienden en een paar ondernemers op het terras, haalt Laura dat ding uit haar tas, stopt er wat kleine afvalstukjes hout in, een dopje methanol, een lucifer en ploef het kreng brand. Minutje wachten, fan aan en je kan koken. Prachtig en heet rookloos ronkend vuur.

 

De truuck zit hem in een kleine fan die van onder en van boven lucht aanvoert. De fan werkt op een batarij, die wordt opgeladen voor de hitte van het vuur. Je weet niet wat je ziet. Iedereen wilde er eentje hebben. Ik ook trouwens. Je kan er gewoon thuis op kopen of barbecueen. Wat een geweldig apparaat.

 

http://www.research.philips.com/newscenter/archive/2006/060227-woodstove.html

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Vandaag per email ontvangen:

 

Dear Hans van Nijnatten,

 

Thank you for your active interest in our Woodstove!

The Woodstove is not commercial available yet, but we expect to launch the product in India in the first half of 2009. We recently completed a commercial pilot in that market from which we learnt a great deal. We realize that we are entering a new market and that we need to modify our approach to marketing and distribution, we are currently optimizing our business case and our go-to market strategy. As our initial focus is on successfully launching the product in India, plans for introduction in other countries have not been defined yet.

 

Kind regards,

 

Leonie Ideler

 

------------------------------------------------------------------------------

Leonie Ideler

Consumer Marketing Manager Woodstove

Philips Consumer Lifestyle

 

Link naar reactie
  • 0

 

Terug naar die stoof dan, hoe kijk jij Nils naar het eventueel produceren van die stoven al daar? Hoe complex is het produkt? Wat voor middelen heb je daar? Wat zou er primair ontbreken om het daar te maken?

 

Wat voor fabrieken zijn daar zoiezo waar je zit?

 

Op wat voor zinnige manier zouden wij vanuit HL kunnen helpen even focus houdend op de stoof?

 

Perry

 

 

Als het ff kan, dan moet er lokaal geproduceert worden. Enkele onderdelen zullen uit china komen, maar de productie van de kast en de assamblage moeten in ieder geval lokaal plaats vinden, anders worden de kosten te hoog.

 

Nils

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Het zou nog best eens een vlucht kunnen nemen, thermoelectrische converters voor de derde wereld.

 

Natuurlijk is zo'n woodstove een fraai totaalproduct, maar ik zie het ook wel gebruikt worden puur voor de electriciteit. Het rendement is niet geweldig, maar de coverter zelf is compleet solid state en tamelijk onverwoestbaar - stuk degelijker dan bijv een dieselgenerator.

 

Zonnepaneeltjes zouden er wel eens een flinke concurrent aan kunnen hebben, het gaat om ongeveer dezelfde vermogens, maar dit werkt ook in het donker :)

Link naar reactie
  • 0

Het enige minpuntje is volgens mij de oplaadbare batterij. Maar aan de andere kant: Er worden zeer professionele Kalashnikov-imitaties gebouwd in de meest arme landen, dus met de kennis van (simpele) techniek zit het wel goed.

 

De Philips Woodstove in actie op: http://nl.youtube.com/watch?v=WUDYkd34voc

 

Over opladen e.d.: http://www.ambientweather.com/emra.html : met een opdraaier kan je je GSM, Radio en zelfs laptop opladen. Eenvoudig en bedacht door een Engelsman en geproduceerd in Zuid Afrika

 

Nog meer: http://www.inhabitat.com/2008/01/10/freeplay-companion-phone-charger-radio-and-flashlight-all-in-one/

Link naar reactie
  • 0

Ik ben geen expert maar schat toch in dat 100 dollar heel hoog is. Hoe kom ik daarop:

 

Staal (gewoon) kost ongeveer € 1,50 per kg. RVS is veel duurder ongeveer 6 Euro per kg. Een thermo-elektrische koelbox kost bij een klant van me € 24,95. Even om aan te geven dat een Peltier element ook niet duur hoeft te zijn. Ik schat dat voor het gemak hoog in op 10 dollar. Een ventilator schat ik op 3 dollar en een oplaadbare batterij ook op 3 dollar.

Stel dat er 3 kg staal inzit waarbij de verbrandingskamer van een duurder type is en de mantel goedkoop, zeg 10 dollar in totaal.

 

Dan komen we op ongeveer 26 dollar. Nog wat arbeid erbij en wat extra zaken (bedrading / isolatie ed) en we zitten op rond de 30 dollar. Bij grote hoeveelheden kan het waarschijnlijk voordeliger, plus dat Philips de productie van onderdelen gedeeltelijk zelf in de hand heeft.

 

De veiligheid is niet zo'n issue omdat het apparaat geheel automatisch werkt. Warmte schakelt de batterij in en deze de ventilator en de thermo-elektrische cel neemt het over. Verkeerde knoppen indrukken is dus onmogelijk.

 

Op het gebied van de thermo-elektrische cel zijn overigens veel recente innovaties die enerzijds het rendement verbeteren en anderzijds de kostprijs verlagen. zie bijv:

[url=]http://www.dailytech.com/Promise+of+Thermoelectric+Materials+on+the+Rebound/article9802.htm[/url]

 

Waarom geen opwindelement? Omdat hij dan niet meer automatisch is en ik schat ook minder bedrijfszeker én geen stroom meer opleverd. Wellicht iets voor een goedkope versie.

Link naar reactie
  • 0

Mijn technische punten betreffen aandachtspunten, die ik het eerst zou laten beoordelen als verantwoordelijke organisatie, voordat ik de verantwoording voor algemeen gebruik (door ongeletterden) zou goedkeuren. Het benaderen van een produkt vanuit verschillende zijden, is om te voorkomen dat er alleen vanuit de ontwerpersblik naar het produkt wordt gekeken. Daarom zijn er ook keuringsinstanties, zoals de KEMA e.d. in het leven geroepen natuurlijk. Niks mis mee, want het garandeert dat het eindresultaat veilig is en mogelijk beter dan het oorspronkelijke ontwerp.

Link naar reactie
  • 0

 

Apart slag die uitvinders. Philips (dat zowel de ontwikkel- als productie- en distributiecapaciteit heeft) bedenkt een oventje voor arme mensen, en de uitvinders op HL gaan meteen aan de slag met schroot om een goedkopere versie te maken - of ze hebben niet de tijd om zich in het ontwerp te verdiepen, maar wel de pretentie om een betere versie te kunnen maken.

 

Ik ben geen uitvinder en kan de kracht van dit oventje niet goed beoordelen, maar volgens mij verdient Philips voor zo'n initiatief toch wel wat meer respect - en minstens serieus onderbouwde kritiek.

 

Suggestie (aan al die kritische uitvinders) is om ook eens over een westerse versie na te denken, maar dan in combinatie met een afvalvergasser die ik in de achtertuin kan zetten of op het toilet kan aansluiten. ;D

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 2

Volgens mij interpreteer je dat toch wat verkeerd. Zoals ik het lees gaat het niet om het beter doen dan Philips, maar meer om een gedeelde zorg/belangstelling hoe je zoiets in de toekomst breder zou kunnen uitrollen, door bijvoorbeeld de kostprijs te verlagen. Ik zie niet in waarom dat af zou doen aan het initiatief van Philips.

Link naar reactie
  • 0

Guys, we weten het niet en we zullen het niet weten, totdat: iemand van jullie Philips belt/mailt en de vragen stelt.

 

We kunnen natuurlijk veel energie stoppen in het verbeteren van iets wat nog in ontwikkeling is, maar iets zegt mij dat dit in deze fase weggegooid energie is.

 

Dus waarom niet een Westerse versie? Of heel iets anders: een exxtreme goedkope energiebron voor minder dan 250 eur?

 

En als we toch bezig zijn: warm fusion? ;)

Link naar reactie
  • 0

@ Ewout, ik heb zo'n slinger generator gehad. Waardeloos. Je slingert je rot voordat je 2 minuten met je mobieltje kan bellen. Het mooie van dit overtje is de combinatie oplaadbare batterij, thermo electrische converter en fan. Het geheel werkt automatisch en heeft geen externe powersource nodig ander dan wat brandbaar materiaal.

 

Een bedrag van rond de honderd dollar is prima te doen, vergeet niet dat er nu gekookt wordt op hautkool dat gekocht moet worden of hout, dat ook niet zomaar uit het bos gehaald wordt.

 

De opmerking om die dingen gratis weg te geven vind ik naíf. Gratis is de dood voor innovatie. Goedkoop OK, maar wel een normale prijs. Ook op het Afrikaanse platteland is er sprake van economie. Vraag en aanbod, vervangings vraag whatever. Haal Heertje deel 1 er maar bij.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Het is vandaag wel woensdaggehaktdag. :P

 

Het is toch ontzettend leuk om mee te denken met Philips, niet in het minst om er zelf wat van te leren.

 

Een andere vinding die goed kan uitpakken voor de derde wereld is het opwekken van windenergie. Vooral als dat goedkoop en efficient kan. Medio 2008 kan je er zelf een maken volgens de uitvinders middels een bouwpakket.

 

Link

 

edit: link gefixt

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

 

Overigens is mij ter ore gekomen dat ontwikkelingslanden de technische eisen voor machines en alles wat ook maar iets van technical components bevat, behoorlijk hebben verschoven in de richting van de EU-eisen. Daarnaast vind ik het een pré als Philips ook met een aantal inhoudelijke zaken op de proppen komt, waarop deze kachel door een extern bureau is volledig is goedgekeurd. Dat verhoogt alleen maar de waarde van zo'n projekt.

Link naar reactie
  • 0

Dus waarom niet een Westerse versie? Of heel iets anders: een exxtreme goedkope energiebron voor minder dan 250 eur?

 

Vooral niet aan beginnen, onze energiecentrales hebben uitstekende rendementen, zo'n thermoelectric converter is op dat gebied absoluut beroerd.

 

Hier is het veel effectiever om whatever je zou verbranden in zo'n oventje mee te stoken in een kolen/afvalcentrale naar keuze - een mogelijkheid die de derde wereld niet heeft.

Link naar reactie
  • 0

Tja, die energiecentrales hebben inderdaad prima rendementen.

Helaas woont niet iedereen in zo'n centrale en heb je dus transportverliezen. Voor het opvangen van pieken is altijd een flinke overcapaciteit nodig, ergo. Je verliest al snel zo'n 30% van de opgewekte energie.

 

Voor Nederland wachten we nog op de minicentrale. Een combi verwarmingsketel en energiecentrale. Op het moment dat de thermostaat het koud krijgt springt de mini energiecentrale in werking en levert electra (eventueel terug aan het net). De restwarmte wordt gebruikt om het huis op te warmen.

 

Gr

Mark

Link naar reactie
  • 0

Ik geloof dat in een land als Tanzania, waar het best goed gaat, 80% van het land niet is aangesloten op het lichtnet.

 

Weet iemand wat het rendement is van zo'n thermo electrische converter? Volgens mij is het inderdaad vrij beroerd. Restwarmte benutten tot daar aan toe, maar centrales bouwen lijkt me lastig.

 

Anderzijds wil je in de rurale gebieden ook weer niet te veel energie aanbieden. De enige brandstof is hout en dan blijft er van het bos niet veel over.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Weet iemand wat het rendement is van zo'n thermo electrische converter? Volgens mij is het inderdaad vrij beroerd. Restwarmte benutten tot daar aan toe, maar centrales bouwen lijkt me lastig.

 

10% als je een hele goede hebt, de beste elementen komen uit Rusland, iets met defensie technologie.

Link naar reactie
  • 1

Ik zou een paar dingen over het hoofd kunnen zien maar geeft deze kachel nu ook hitte af als die uitstaat met dat thermo element? Deze is toch slechts om de volgende keer de ventilator aan te zetten?

 

Ik ga zelf ook eens proberen zoiets in elkaar te knutselen in onze werkplaats, we maken gas openhaarden op maat en hebben hier veel ervaring mee ook met beluchting en ik heb een vermoeden dat deze houtkachel nog vele malen simpeler kan..

Het zou ook kunnen dat ik het helemaal verkeerd heb maar ik zou wel eens zo'n kacheltje willen zien en er misschien het een en ander aan aanpassen.

 

Voor de westerse wereld? Uit ervaring weet ik dat dit heel moeilijk gaat worden aangezien je met overdreven strenge veiligheids eisen zit.

 

Link naar reactie
  • 0

Ik zou een paar dingen over het hoofd kunnen zien maar geeft deze kachel nu ook hitte af als die uitstaat met dat thermo element? Deze is toch slechts om de volgende keer de ventilator aan te zetten?

 

De thermo electrische converter drijft het ventilatortje aan, waarmee je ook de hoogte van de vlam kunt varieren. Het batterijtje slaat energie op om het ventilatortje te laten draaien bij het opstarten van het kacheltje. Erg vernuftig.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Goed, maar deze houtkachel word gemaakt voor 3e wereld landen en of de hoogte van de vlam nou daadwerkelijk zo belangrijk is? Ik zou zoveel mogelijk van deze poespas eruit laten, het principe is gewoon dat je met behulp van een goed geisoleerde brander een hoger rendement behaalt. Als je deze kachel dus normaal zou beluchten zou die ook uitstekend werken.

 

Hier een filmpje over zoiets wat al bestaat, hout wordt op een eenvoudige manier verstookt met een hoog rendement! http://www.homegrownevolution.com/2007/05/build-rocket-stove.html

 

En als dan toch zonodig de vlamhoogte geregeld moet worden dan hoeft dat niet met een ventilator. Een simpele plaat waarmee je het vuur gedeeltelijk kan afdekken (schuifsysteem) en idemdito plaat bij de beluchting moet naar mijn idee voldoende zijn, zal uiteraard wel het een en ander mee getest moeten worden.

Ik ben van mening dat philips gewoon een simpel product veel te ingewikkeld heeft gemaakt, ventilators worden vies en lopen vast zeker als ze buiten staan en het voegt naar mijn mening niks toe.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben van mening dat philips gewoon een simpel product veel te ingewikkeld heeft gemaakt, ventilators worden vies en lopen vast zeker als ze buiten staan en het voegt naar mijn mening niks toe.

 

Dat dacht ik eerst ook, maar kom daar nu op terug. Het is echt een goed ding. Geen rook, hoog rendement en instelbaar.

 

Wie van mening is dat een kookvuur niet instalbaar hoeft te zijn heeft nog nooit gekoopt.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 154 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.