• 0

Bedrijf oprichten voor klein-commerciele website, deels ook hobby?

Ik vind de informatie op de website van de Kamer van Koophandel enigszins gebrekkig, en vraag daarom hier maar eens wat jullie denken van de volgende situatie.

 

Ik ga via internet een bepaalde service aanbieden. Volledig geautomatiseerd, en in eerste instantie gratis. Er komen echter opties die tegen betaling gebruikt kunnen worden. Dit gaat dan bijvoorbeeld om bijvoorbeeld een duurder abonnement zodat het product op grotere schaal en professioneler ingezet kan worden, en het gaat om relatief kleine bedragen (bijvoorbeeld €20,- per maand voor een betaald abonnement). De doelgroep zijn particulieren (scholieren, studenten) en de iets kleinere bedrijven en organisaties (kleine ondernemingen, sportverenigingen).

 

Ik verwacht niet extreem veel omzet: ik verwacht de eerste maanden incidenteel een betaald abonnement te verkopen, en hoop dat dit na een aantal maanden een vast aantal verkopen per maand wordt.

 

Het gaat echter al vrij snel om geld wat iets meer dan hobby is: met vrijwel geen onkosten na de ontwikkeling, kan je met ruim tien abonnementen per maand al honderden euro's verdienen! Ik twijfel dus of ik daarvoor een bedrijfje moet oprichten.

 

Aan de ene kant begreep ik dat dit officieel verplicht was (?). Daarnaast vraag ik me ook af of het allemaal wat te ver gaat: het is voor een deel ook hobby en ik ben zelf nog minderjarig (ik weet echter wel wat ik doe!).

 

Wat denken jullie? Lekker een bedrijfje opzetten om het helemaal legaal te doen - of, als dat niet hoeft - voor de leerzame ervaringen, of het gewoon niet doen. Het lijkt me wel leuk om te doen! Maar als het echt complete onzin is...

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

hoi,

Een onderneming kan je ook starten nadat je met je dienst bent begonnen.

 

De vraag is: wat houdt je tegen?

Natuurlijk bied je je dienst eerst gratis aan! Echter als je een paar leden hebt en dan abonnementen gaat verkopen dan wordt het interessanter om een onderneming te beginnen.

 

Overigens kan je een kleine onderneming gerust starten. Een KVK inschrijving kost rond de 40 euro (jaarlijks) voor de zelfstandige ondernemer (eenmanszaak) dacht ik, indien je een VOF wilt starten (2 eigenaren) kost het jaarlijks 80 euro.

 

Met die investering krijg je een KVK nr maar de belastingdienst komt dan ook om de hoek kijken. (je kan geen abonnementen verkopen zonder BTW nr officieel) Sommige producten zijn niet onderheven aan BTW maar dit geldt volgens mij alleen voor antiek of spullen die langer dan 2 jaar in omloop zijn.

 

Ik raad je aan om gewoon te beginnen en te zien hoe het loopt. Je bent jong, ambitieus en ondernemen is in de meeste gevallen doen en durven. Maak geen overhaaste beslissingen en laat je niet zoveel afleiden..

Ook zal je je moeten verdiepen in bovengenoemde rechtsvormen en belasting regelingen (het is belangrijk hier veel vanaf te weten of je goed te laten adviseren) Je gaf aan minderjarig te zijn, dit moet in de meeste gevallen geen probleem zijn als je een echte ondernemer bent.

De meeste ondernemers voelen op een bepaald moment in hun leven dat ze ondernemer willen worden en gaan er dan voor. (althans zo is het bij mij begonnen) Die stap is in het begin het moeilijkst.

 

Aan de andere kant: je bent jong en je moet ook nog een sociaal leven kunnen hebben. (vanzelfsprekend ondernemen brengt verantwoordelijkheid met zich mee)

 

kortom:

Ondernemen is hartstikke leuk! Maar de meeste ondernemers verdienen het succes ook dik. (er gaat veel tijd en energie in je bedrijf zitten)

Mijn advies begin nu rustig en bouw het verder op.

 

Ik hoop dat je wat aan dit advies hebt.

Pieter

Link naar reactie
  • 0

Je kunt inderdaad zonder KVK nummer beginnen, echter is het wel zo dat wanneer je facturen gaat versturen en je inkomsten gaat opgeven aan het eind van het jaar je een groot risico loopt wanneer je door het lot er wordt uitgepikt voor een controle.

BTW afdracht e.d. kun je het eerst jaar wellicht vermijden. Je vraagt dan een zogenaamd BTW ontheffing aan bij de belastingdienst.

Als je het als ondernemer safe wilt spelen doe je het via de witte weg. Je moet tenslotte een domeinnaam aan gaan maken een webhost regelen e.d. Daarnaast is het zo dat je je concept beter kunt beschermen wanneer je de status van ondernemer hebt.

 

Ook mijn laatste zin luidt: Denk rustig na en neem geen overhaaste stappen.

Link naar reactie
  • 0

Als ik het zo hoor denk ik dat ik gewoon maar een keer aan de slag moet met een bedrijf(je) :D.

 

De investeringen die er voor nodig zijn, zijn geen probleem. Ik heb door enkele eerdere projecten voldoende budget en ben ook helemaal niet bang om het te spenderen. Ik heb vertrouwen in wat ik doe.

 

Ik hoor veel, en ook van jullie, dat het runnen van een onderneming zo tijdrovend is. Is dit ook altijd zo? Stel, ik heb een volledig geautomatiseerd systeem, facturen worden volledig automatisch verstuurd met iets als WeFact, en betalingen geschieden online (iDeal, misschien PayPal). Blijft er behalve het overnemen van de gegevens van WeFact naar een eigen boekhouding, nog veel "onderhoud" over dan?

Link naar reactie
  • 0

Nou ja het is natuurlijk ook de keuzes die je maakt. Het kan best zo zijn dat je op een gegeven moment echt je administratie moet doen, terwijl je op dat moment eigenlijk iets anders belangrijks (school?) moet doen.

 

Daarnaast ben je er met de geautomatiseerde verkoop niet: Je moet zorgen dat mensen jouw service kennen, ze dan overtuigen dat ze er geld voor willen betalen, je service verbeteren (ik neem aan dat 't software is oid, als je het online via internet aanbied in abbo. vorm), volledig onverwachte vragen van je klanten beantwoorden binnen een redelijke termijn, je rekeningen en belastingen op tijd betalen, etc.

 

Het komt er zo'n beetje op neer dat je er zoveel tijd in kunt steken als je wilt, maar je niet meer terug kunt... Als je eenmaal mensen laat betalen voor je service, heb je ook verantwoordelijkheid om de problemen die er bij komen kijken op te lossen. Nu heeft wat jij voor stelt wel als voordeel dat je voor vrijwel alles je eigen tijd in kunt delen.

 

Maar wat mij betreft: gewoon doen. Het is sowieso leerzaam, of het nu slaagt of niet. Maar denk ook even na wat er gebeurd als je weer zou willen/moeten stoppen: je kunt niet mensen een jaarabbo. aansmeren en na een maandje stoppen.

Link naar reactie
  • 1

Een bedrijf opzetten kost ontzettend veel tijd.

Denk alleen al aan de realisatie, klanten werving. Daarnaast heb je bepaalde verplichtingen.

Klanten zijn mensen, ondernemers ook. Echter je spreekt en correspondeert vaak met honderden mensen die allemaal hun eigen belangen hebben. Hier gaat natuurlijk ook veel tijd in zitten (als je een goede relatie wil opbouwen)

Belasting dienst op orde zetten tijdens de opstart fase is ook behoorlijk wat werk als je alles alleen wilt doen.

 

Overigens is het percentage wat stopt naar een jaar met een eigen bedrijf zeer groot. Dacht iets van 40-50%

Daarna loopt het af van 30%-20%. (2e jaar en 3e jaar)

Een echte stabiele onderneming heb je pas tussen de 5-10 jaar.

 

Je zult het zelf moeten ervaren. Ik zag dat je jong bent en dat is ook weer een voordeel. Je kan nu beginnen en het rustig uitbreiden.

Ik ben zelf begonnen met het ontwikkelen van gratis diensten heb daar veel ervaring door gekregen toen ik jou leeftijd had.

Deze kennis die je nu opdoet is essentieel voor je toekomstige (commerciële bedrijf).

Je kan je dienst ook voor een tijd gratis aanbieden en dan op deze manier al een trouwe gebruikers groep krijgen.

Ben je over een tijdje 18 begin dan met de echte onderneming. (misschien heb je inmiddels dan al interesse gecreëerd van anderen)

 

Hoop dat je hier wat aan hebt, je staat er niet alleen voor. ;)

Pieter

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor jullie reacties alvast!

 

Het meest gehoorde bezwaar is nog wel dat er veel tijd gaat zitten in klantenwerving, het contact met hen, enzovoort. Maar is het niet zo dat ik met een internetdienst juist betrekkelijk weinig klantencontact heb, en dat ik met weinig onderhoud en kosten ook weinig financiële verplichtingen heb qua omzet e.d.? Dus dat het wel allemaal meevalt met de belasting die het met zich meebrengt?

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor jullie reacties alvast!

 

Het meest gehoorde bezwaar is nog wel dat er veel tijd gaat zitten in klantenwerving, het contact met hen, enzovoort. Maar is het niet zo dat ik met een internetdienst juist betrekkelijk weinig klantencontact heb, en dat ik met weinig onderhoud en kosten ook weinig financiële verplichtingen heb qua omzet e.d.? Dus dat het wel allemaal meevalt met de belasting die het met zich meebrengt?

Inderdaad. Het meeste gedoe is de btw aangifte per kwartaal - moet echt op tijd, anders krijg je een boete - maar je kunt de belastingdienst ook vragen om dat per jaar te mogen doen. Je moet dus in ieder geval goed je inkomsten en uitgaven bijhouden en als ik jou was zou ik een boekhouder nemen voor de jaaraangifte. Veder valt het allemaal erg mee. De meeste tijd gaat zitten in het trekken van bezoekers naar je website.

Link naar reactie
  • 0

realiseer je dat productontwikkeling leuk is, maar de kernvragen zijn altijd:

welk probleem van de klant los je op?

hoe ga je die potentiële klant bereiken?

waarom gaat de klant bij jou kopen?

 

hoe goed een product of dienst ook is, het gaat noooooooooit vanzelf. je zult dus veel energie in marketing moeten steken.

 

toch, succes!

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
  • 0

Als je 16 bent kun je bij de kantonrechter voor +/- €300 handlichting krijgen waarna je wel rechtsgeldige overeenkomsten kunt sluiten. Tot die tijd moeten je ouders altijd meetekenen op contracten. Maar hoe dat in dit geval zit? Als alles via internet gaat valt er natuurlijk weinig te tekenen...

 

Als ik jou was zou ik sowieso belasting betalen, een kennis van me deed dat niet en aan het einde van zijn grapje moest hij aan de belastingdienst €10 betalen voor iedere omzet die hij had gemaakt, dat ging om een behoorlijk bedrag... Hij was 16, je hoeft dus niet te denken de belastingdienst een oogje dichtknijpt voor kinderen... En als je dan eenmaal alles voor de belasting regelt kan dat kvk nummer van €40 er ook wel af...

 

Verder, heel veel succes met je bedrijf (als je een goed product hebt en een goed idee hoe je ervoor zorgt dat mensen het weten te vinden moet je het volgens mij gewoon doen!) en 'k zie je in de Quote 500!

 

Groeten,

 

hwjd

Makkelijk en snel online boodschappen bestellen? Dat kan bij Thijl!

Twitter | Facebook

Link naar reactie
  • 0

Ik denk niet dat je hiervoor een handlichting kunt krijgen van de Kantonrechter. Dit is niet zwaarwegend genoeg en hij zal beslist geen precent scheppen om alle 15 jarigen op deze gronden een handlichting te geven. Stel je eens voor: dan gaan alle 15 jarigen (inclusief zijn zoon) een webwinkelconcept maken om een handlichting te krijgen. Hij zal zeggen, dat je maar 3 jaar moet wachten en als je concept zo sterk is dan maar je ouders voor je een winkel moeten opstarten. Hij zal sowieso de instemming van je ouders nodig hebben en zijn eerste vraag aan je vader zal zijn: waarom zet U het voor Uw zoonlief niet op? Het is toch full proof.

 

Avé Karel

Link naar reactie
  • 0

Ik ben zelf 16 en aangezien ik mijn site zou willen commercialiseren, is mijn vraag of het nu eigenlijk kan om als minderjarige een onderneming te starten.

 

Zo ja, hoe begin ik hier het eenvoudigst aan?

 

Wel handig om te weten is dat ik in België woon (ik vond nergens een Belgische site over dit onderwerp).

 

 

Alvast erg bedankt!

Link naar reactie
  • 0

Ja dit kan, ik heb ook een webwinkel en ben zelf ook 17 en heb geinformeerd bij de kvk en veel verschillende internet sites. En kwam erachter dat als je zelfs minderjarig bent je officieel moet inschrijven bij de kvk ( dit kan gezamelijk met 1 van je ouders erbij), als je een concurrent bent van andere bedrijven die hetzelde verkopen als jou moet je inschrijven bij de kvk.

Als het echt hobby is, waar je dus niet echt zelf inkoopt maar waarschijnlijk ook zelf maakt hoef je niet in te schrijven kvk.

Verder wens ik je succes..

Posters kopen bij Posters-kopen.nl, Aanbod van ruim 5.000 verschillende posters en schilderijen voor uw kantoor, bedrijf of huis.
Link naar reactie
  • 0

Ja dit kan, ik heb ook een webwinkel en ben zelf ook 17 en heb geinformeerd bij de kvk en veel verschillende internet sites. En kwam erachter dat als je zelfs minderjarig bent je officieel moet inschrijven bij de kvk ( dit kan gezamelijk met 1 van je ouders erbij), als je een concurrent bent van andere bedrijven die hetzelde verkopen als jou moet je inschrijven bij de kvk.

Als het echt hobby is, waar je dus niet echt zelf inkoopt maar waarschijnlijk ook zelf maakt hoef je niet in te schrijven kvk.

Verder wens ik je succes..

 

Woon je ook in België? (of is dit geen reactie op mijn bericht?)

Ik heb echter nog een vraag. Als je je gaat inschrijven bij voka, verlies je dan je kindergeld?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 79 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.