Jump to content
leeue
Verberg

ondernemen vanuit de ww

vraag

Beste ondernemers,

 

Allereerst wil ik melden dat ik niet echt een technostarter ben, althans niet vwb produktvoering, wel vwb de verwezenlijking. Maar omdat ik in dit forum veel deskundigheid bespeur, leg ik jullie graag het volgende voor:

 

Sinds enige tijd "geniet" ik ww (UWV GAK), nadat ook bij "mijn" IT bedrijf de cijfers in het rood gingen. Het positieve is dat ik deze periode van un-employment aan het gebruiken ben om mijn eigen ideeën en wensen omtrent werk en inkomen (in de vorm van een eenmanszaak) te realiseren. Het betreft het importeren van Aziatische kunstnijverheid en gebruiksartikelen, welke ik vanuit mijn webwinkel wil verkopen. De technische realisatie (pfff...wat een werk....ik ben inmiddels half programmeur geworden...altijd weer handig bij eventuele terugkeer in de IT...) van de webwinkel, alsmede de contacten met mensen in Azië (leveranciers/ambachtelijke werkplaatsen, Cargo - brokers), businessplan, inzicht in KvK procedures, professionele hosting van de webwinkel, rekening courant en de transactiekostenberekeningen, product behoefte onderzoek (een voortdurend proces), douane kosten (diverse BTW tarieven afhankelijk van type produkt), diverse belastingtechnische zaken/regelingen (0-tarief, kleine ondernemersregeling etc), TPG Post wijze van verzending/tarivering en doorberekening, is een feit of heb ik helder voor ogen.

Kortom, ik pak dit serieus aan, ook al wens ik klein te beginnen en klein te investeren uit eigen middelen. Het zal zeker in het begin een part-time karakter hebben. Om door de belastingdienst aangemerkt te worden als zelfstandig ondernemer (voor de inkomstenbelasting), dien ik o.a. aan te tonen dat ik 24 uur per week (afgerond) aan mijn onderneming besteed. Geen probleem. Echter...het UWV GAK zal ieder uur dat ik besteed korten op mijn uitkering. Ik verwacht echter absoluut niet dat ik deze korting op mijn ww goed kan maken met verkoop uit mijn webwinkel. Zeker niet in den beginne (dus ook niet in de door het GAK verleende proefperiode - waar ze gelijk maar vast een maand vanaf haalden toen ik ze telefonisch om advies vroeg en vertelde over mijn ideeën). En zeker niet met de low-budget artikelen waar ik mee wil beginnen. Terwijl ik toch graag als ondernemer aangemerkt wil worden, om bijvoorbeeld mijn inkoop trip(s) reiskosten aftrekbaar te maken. Anders wordt het gewoon een heel erg dure hobby.

Wellicht is er onder jullie iemand die ervaring heeft met ondernemen vanuit een ww situatie, of met mij mee kan denken. Ik begin met de dag meer en meer mijn vertrouwen in het bureaucratische onneembare GAK bolwerk te verliezen. Op mijn vragen krijg ik alleen maar standaard brieven waarin absoluut niet ingegaan wordt op mijn vragen/ideeën/situatie. Ik wordt er erg moedeloos van, heb soms de neiging om mijn hele handel weer de prullebak in te gooien, maar.....dan heb ik het opgegeven.....da's niet iets wat bij me past...bovendien heb ik er veel te veel zin in om dit te laten lopen.

 

Alvast zeer bedankt!

 

Vriendelijke groeten,

 

Erik van Leeuwen

Link to post
Share on other sites

17 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Starten vanuit een werkloosheidsuitkering

 

Voor starters vanuit de Werkloosheidswet gelden een aantal vergelijkbare knelpunten als voor starters vanuit de WAO (of WAZ).

Kort samengevat is dat: soms te veel betutteling, ingewikkelde regelgeving, te weinig relevante ondersteuning en het lopen van een vrij groot risico (alle zekerheid moet op het spel gezet worden).

 

Alle bijkomende feiten heeft u in uw opzet goed verwoord helaas zit er voorlopig voor u in Nederland niet meer in.

Ik zeg voorlopig want ik weet dat de fnv vorig jaar bezig was met de Versoepeling van de overgang door verlenging van de periode van herlevingsrecht van de uitkering.

 

het importeren van Aziatische kunstnijverheid en gebruiksartikelen vind ik wel een goede zet en met een goed ondernemersplan moet er ondanks uw positie wel een financiele ondersteuning te verkrijgen zijn.

 

U zegt dat u al contacten in azie heeft maar misschien is het een leuk advies om contact te zoeken met de hoge school zeeland die hebben 200 studenten vanuit Azie die international business management studeren.

 

M.V.G

 

Chris

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Chris,

 

Ik heb deze hogeschool inderdaad op internet reeds voorbij zien 'flitsen', en zit dus in mijn gedachten. Mijn importactiviteiten zullen in eerste instantie (mits ik kan starten...) plaatsvinden in Java en Bali. Daarnaast ben ik inderdaad, naar aanleiding van produktkeuze, geïnteresseerd in mensen die mij bij kunnen staan met import kanalen openen bijvoorbeeld vanuit een aantal specifieke lokaties (bijvoorbeeld vanuit Tanimbar/Zuid Oost Molukken etc). Maar zo zijn er nog veel meer lokaties, verspreid over het inmens grote Indonesië, waar prachtig ambachtelijk werk geproduceerd wordt.

Maarrr.....eerste focus is dat de eerder genoemde instanties mij uberhaupt de mogelijkheid geven om te starten.

 

Groeten,

 

Erik

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Chris,

 

Parallel aan diverse andere activiteiten is dat heel behoorlijk in wording. Er staan hier en daar nog wat vraagjes open. Bijvoorbeeld bij KLM Cargo vwb transportkosten. Qua transport is mijn eerste insteek verschepen. Hier staat dan echter 4-6 weken voor, maar wel weer lagere kosten dan per vliegtuig. Dit soort verschillende (kosten) gegevens bijvoorbeeld wil ik uiteraard duidelijk hebben om in mijn ondernemingsplan zinnige dingen te kunnen roepen over transport, kosten, en wat en hoe te verdisconteren in mijn verkoopprijs.

 

Erik

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Die moedeloosheid daar zit iedereen wel eens mee (vooral als het om bureaucratische bolwerken gaat). Het zal niet makkelijk zijn om te starten, maar als je volhoud kom je er wel.

 

Iets dat mogelijk helpt is om een daadwerkelijke afspraak bij het GAK te maken en daar eens te gaan zitten praten met ieamand. Zorg dat je een "vriend" binnen het GAK vindt en laat voortaan alle contact via hem/haar lopen.

 

Zie het maar als een test, als je hier doorheen komt ben je voorbereid op je volgende uitdaging ;)


HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ok...de EVD site bestudeerd en na eerst steeds doorgesluist te worden naar KvK, nu toch transportvragen in behandeling door hun kunnen laten nemen. Thanx Chris.

 

Wat betreft persoonlijk bezoek GAK: Da's echt vrij treurig vwb de kundigheid van de persoon die je tegenover je krijgt. Zij vormen een soort buffer om de rest van de organisatie af te schermen van cliënten. Als ze iemand tegenover zich krijgen zoals ik, die echt gaat doorvragen, dan ben je gewoon binnen 5 minuten klaar. Ze weten het niet! Het staat niet in hun 'handboek'. Pfffff.....treurig.

Maarrr...ik zal het ng sterker vertellen: Ik heb twee (schoon) familieleden daar werken! Dit heeft mij dus in staat gesteld door de buffer heen te dringen, en in contact te komen met iemand hoger in de organisatie. Maar zelfs dan krijg ik te maken met iemand die aan de touwtjes zit van het Min SoZaWe. Ook deze is niet in staat om naar de 'geest' van de wet, ipv de 'letter', te handelen. Ik heb daar alleen nog telefonisch en schriftelijk contact mee kunnen hebben, maar ik heb aangedrongen op een persoonlijke ontmoeting. Nog niets gehoord. Ik ben benieuwd!

 

Erik

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Hallo Hallo!!!! Sorry hoor!! Maar wat een Nederlands salon socialisten ondernemers gelul!

 

Wellicht ligt het aan mij, maar vinden we nu dat de WW een soort van uitkering is die bedoeld is om mensen te subsidieren indien de onderneming (nog) niet loopt?

 

Ik bedoel, ik vind het heel naar voor je en begrijp je probleem, maar laten we eerlijk zijn, een andere regeling zou toch nog veel meer tot fraude leiden.

 

Wat het UWV betreft.... Tja, bureaucratischer zul je ze niet vinden in Nederland. En de manier waarop ze je te woord staan zal ongetwijfeld een drama zijn, maar dit staat toch echt los van de regeling.

 

Indien jij besluit te gaan werken bij een bedrijf wat je minder salaris betaald dan je vorige werkgever verwacht je toch ook niet dat het UWV het gat vult?

 

Ondernemen is risico lopen, een vangnet als behoudt van uitkering zou mooi zijn, maar niet echt de bedoeling. Hoelang zouden ze dit dan moeten doen dat aanvullen, 1 jaar, 2 jaar, net zo lang totdat jij het nodig vind?

 

Wees blij dat er een WW was die je in staat stelt om je de tijd te geven om je plannen te bedenken en voor een deel zelfs uit te voeren! De ww is er niet om je bedrijf te financieren! En je hebt een eenmansZAAK, dat is een bedrijf, geen persoon.

 

Idee: ga eens met de bank praten, wellicht kunnen zij je helpen om je financierings gat op te vullen. (Dat is hun taak.)

 

Verontschuldiging voor mijn botte bericht, maar ik hoop dat het wel duidelijk is en dat je beseft dat je een LUXE probleem hebt die in GEEN ENKEL ANDER LAND te vinden is.

 

Karel.

 


Karel van der Poel

www.mirror42.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Starten met behoud van uitkering is juist in het leven geroepen om mensen op een andere manier in het arbeidsproces te krijgen. Ondernemen is daar waarschijnlijk een optie van. Hoe mensen daarmee omgaan (fout of goed) is niet aan mij om te oordelen.

 

Maar het is mogelijk. Het vreemde is alleen dat er per uitkering voor- en nadelen aan zitten.

De grootste verschillen zie ik in een WW-uitkering of een Bijstands (ABV) uitkering.

Bij de WW-uitkering heb je behoud van uitkering maar moet je beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. In jou geval dus 24 uur neem ik aan. Of wellicht in de oriëntatiefase full time? Zodra je ondernemer bent heb je geen recht meer op uitkering. Ongeacht of je wins maakt of niet.

 

Bij een ABV-uitkering heb je weer andere mogelijkheden, nl.

Inkomenshulp - een periodieke uitkering van maximaal 18 maanden. Inkomen wordt tot bijstandsniveau aangevuld.

 

Kapitaalhulp - Een rentedragende lening van maximaal € 29.889,- om te investeren.

 

Waarom geen overall koppeling in de voor- en nadelen voor alle uitkeringen? Geen idee? Of misschien zijn die mogelijkheden er wel, maar staat dat niet zo verwerkt als info. Ik heb deze info voor je gevonden op de site van de KvK

 

Dus miskien is het een idee om i.p.v. bij het GAK ook eens een gesprek te hebben met de KvK in je regio ?


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Kermie,

 

Begrijp me niet verkeerd.

Ik ben helemaal voor starten met een behoud van uitkering! Dat is een prima regeling. Maar daar ging de vraag helaas niet over.

Waar begint starten en waar houdt starten op.

 

Deze vraag was of er een mogelijkheid was om te zorgen dat het UWV zijn inkomensgat kon blijven financieren omdat het bedrijfje nog niet genoeg geld genereerde. Hij wil er meer dan 24 uur aan besteden maar in de aanvangs fase genereert het bedrijf nog niet genoeg geld. Indien dit in de toekomst wel het geval zou zijn is er sprake van een financierings tekort die eventueel overbrugt zou kunnen worden door bestaande regelingen of door de instellingen die daar in gespecialiseert zijn (Banken).

 

KvK en de bank lijken me een goede start om eens mee te gaan praten om meer inzichten te krijgen in starten vanuit zijn positie en het dichten van een financierings tekort.

 

K.

 

 

 

 

 


Karel van der Poel

www.mirror42.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Allereerst wens ik te melden dat we moeten oppassen dat de discussie teveel op het GAK wordt toegespitst, en dat het hier een klaagzang op hun bureaucratie en onwelwillendheid/onbereidheid tot meedenken wordt. Van hieruit kan ik me de reactie van Karel voorstellen.

Terugkerend naar mijn eerste motivatie om in dit forum te posten, komt het er eigenlijk op neer dat ik benieuwd was of er andere (startende) ondernemers zijn, die wel onder 'fatsoenlijke' condities hebben kunnen starten, en niet zulke hoge GAK drempels opgeworpen hebben gekregen zoals ik die nu ervaar. Dit zou er namelijk op duiden dat het afhankelijk is van de GAK consulent die je tegenover je krijgt. En er dus sprake is van willekeur.

Dus...voor de goede orde: Ik BEN nog niet begonnen, omdat ik nog niet KAN beginnen, omdat het GAK mijn ww voor minimaal driekwart intrekt, terwijl ik dit naar verwachting niet kan goedmaken met mijn omzet. Dit houdt simpelweg in dat ik mijn hypotheek e.a. niet meer kan betalen. Voorts is het zo dat ik me suf solliciteer om weer in de IT aan de slag te komen en ik dus absoluut 40 uur beschikbaar ben en blijf. Mijn ondernemers ideeën staan hier los van. Ook MET een reguliere baan zou ik gaan starten. Het GAK lijkt echter niet te geloven dat er mensen zijn die 60, 70, 80 uur/week willen werken. Bovendien, ik heb 17 jaar gewerkt en premies betaald, en vindt het niet meer dan billijk/sociaal wanneer ik nu een beetje gestimuleerd wordt.

 

Erik

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Erik.

 

Excuus, zo had ik het niet begrepen.

 

Kijk eens naar deze link:

http://www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=154&sectieID=1

 

Als ik in jou schoenen zou staan zou ik me bij de KvK heel goed laten informeren en vervolgens de weg van de minste "overheids"weerstand bewandelen.

Is het mogelijk je plannen even anders in te richten, een baan te zoeken, (wat doe je precies in de IT? Wellicht kunnen we helpen?) om dan vanuit die situatie part time te gaan ondernemen?

 

Daarnaast zou je kunnen denken om ipv een baan opdrachtgevers te zoeken als zelfstandige IT-er (ook niet makkelijk vandaag) of een baan te zoeken en een BV op te richten (of een lege kopen) waarmee je vervolgens je initiatieven ontplooit.

 

Ik zie vwb het UWV verhaal geen snelle oplossing. En in mijn ervaring met het UWV (Ik heb wel eens met ze moeten samenwerken op en project) bestaat er geen snelle oplossing.

 

Karel.


Karel van der Poel

www.mirror42.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Het probleem is dat je start met je bedrijf vanuit de WW, als je het bedrijf eerder was begonnen (min 1/2 jaar voordat je in WW kwam) dan mag je de uren die je in deze periode gemiddeld aan je bedrijf spenderen ook tijdens je WW aan je bedrijf spenderen je moet echter wel blijven solliciteren en beschikbaar (100%) blijven voor de arbeidsmarkt. De verdiensten (winst) mag je echter voor 100 % houden

 

Harold

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Het is inderdaad zo dat het véél makkelijker blijkt te zijn om voor jezelf te beginnen vanuit een abeidssituatie. De KvK heeft mij ronduit afgeraden op dit moment voor mijzelf te beginnen. Zij blijken ook absoluut niet gecharmeerd te zijn van de wet en regelgeving die ervoor zorgt dat starten vanuit de ww zorgt voor een onverantwoord risico. Met als gevolg dat de plannen weer de prullenbak ingaan, en men langer fulltime in de ww blijft, en inderdaad op zoek gaat naar een reguliere fulltime baan. Omdat ik niet de illusie had op korte termijn financiëel rond te kunnen komen van een zelf te starten onderneming, ben ook ik hier dus sinds mijn werkloosheid al mee bezig (IT - (pre)sales ent. mgt. beheer / projecteiding / procesmanagement). Dit om antwoord te geven op bovengestelde vragen. Het is geen sollicitatie.....nou ja...een beetje dan.

 

Groeten,

 

Erik

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De KvK heeft mij ronduit afgeraden op dit moment voor mijzelf te beginnen. Zij blijken ook absoluut niet gecharmeerd te zijn van de wet en regelgeving die ervoor zorgt dat starten vanuit de ww zorgt voor een onverantwoord risico.

Dit vind ik een heel raar antwoord van de KvK - notabene een organisatie die starters dient te helpen en te ondersteunen i.p.v. starters te demotiveren.

Maar wellicht denk ik op dit moment te zwart/wit. Kun je ons vertellen waarom (reden) de KvK je het afgeraden heeft en wat hun gedachten zijn over starten met ww?


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zo goed mogelijk als ik mijn situatie in dit forum schriftelijk heb proberen te schetsen, zo mogelijk nog beter heb ik dat verbaal (meer expressie mogelijkheden) aan de KvK voor kunnen leggen. Op basis van die gegevens kwamen zij tot de genoemde uitspraak. Dat is niet demotiverend. Dat is juist zeer behulpzaam. Vanuit mijn situatie, in mijn specifieke omstandigheden zou starten met hetgeen ik voor ogen heb en op de basis die ik wens, onverantwoorde (financiële) risico's met zich mee brengen. KvK zei letterlijk - we mogen dit eigenlijk niet zeggen, maar ik zou het niet doen, niet nu...vanuit wao is wat anders, maar vanuit ww..., ik zou eerst een andere (part-time) baan zoeken en dan daarnaast zelfstandig gaan ondernemen - Het feit dat ze me helpen behoeden vanuit deze situatie te starten en een hoop (financiëel) leed proberen te besparen mag denk ik inderdaad als behulpzaam gezien worden.

 

Erik

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ohhhh okay ... dit antwoord is wat vollediger ... ik ben weer gerustgesteld wat de KvK betreft.

 

Is dit ook inderdaad wat je gaat doen ... zoeken naar een part time baan? Verder wens ik je natuurlijk onwijs veel succes met het realiseren van je business idee.


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 497 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept