• 0

Mag je als ondernemer arrogantie hebben?

Bij voorbaat: ik weet niet of dit het juiste board is, dus als het verkeerd is, mijn excuus..

 

Je leest zo af en toe dat arrogantie bij ondernemers verkeerd zou zijn... Echter denk ik persoonlijk dat elke ondernemer wel een bepaalde dosis arrogantie mag én moet hebben om voor je eigen producten te kunnen staan. En om het een beetje goed te willen verkopen moet je toch enige zekerheid hebben. Zelf doe ik nu bijvoorbeeld mee met de Sprout Challenger waar ik een klein beetje arrogantie laat zien in mijn profielvraag wat ik beter kan. Echter is iets dergelijks wél nodig wil je uitblinken. De vraag die dan ook speelt is, mag je als ondernemer een stukje arrogantie hebben? Of juist helemaal niet?

 

Graag jullie mening!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
Gast Verwijderd account

arrogantie..indien het inherent is aan zelfvertrouwen dan is het een goed aspect voor het ondernemerschap

 

wanneer het doorslaat in dat je zelfs goede adviezen in de wind slaat omdat jij vindt dat jij het allemaal veeeeeel en veeeeeel beter kan en niemand je nog iets kan leren dan zal het zeker averechts werken op je ondernemerschap.

 

ondernemen is ook ontdekken en uitvinden en ook kijken naar naar anderen hoe die het heeft gedaan.

 

:)

Link naar reactie
  • 1

|Hmm, arrogatie is denk ik niet handig. Het maakt je blind en ongevoelig voor ontwikkelingen om je heen. Wat ondernemers wel hebben is optimisme. Wat ze mogen hebben is bluf. "Fake it till you make it" is het standaard motto van de startende ondernemer. Dat wordt wel eens verward met arrogantie, maar dat if niet juist. Bluf is uitermate berekend en werkt alleen als de bluffer erg open staat voor zelfs de kleinste veranderingen in de omgeving. En inderdaad, Zelfvertrouwen is een belangrijke eigenschap. maar twijfel ook. Overdag 200% zelfvertrouwen en 's avonds in je bedje afvragen of het wel helemaal goed gegaan is die dag.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 1

Bij voorbaat: ik weet niet of dit het juiste board is, dus als het verkeerd is, mijn excuus..

 

Je leest zo af en toe dat arrogantie bij ondernemers verkeerd zou zijn... Echter denk ik persoonlijk dat elke ondernemer wel een bepaalde dosis arrogantie mag én moet hebben om voor je eigen producten te kunnen staan. En om het een beetje goed te willen verkopen moet je toch enige zekerheid hebben. Zelf doe ik nu bijvoorbeeld mee met de Sprout Challenger waar ik een klein beetje arrogantie laat zien in mijn profielvraag wat ik beter kan. Echter is iets dergelijks wél nodig wil je uitblinken. De vraag die dan ook speelt is, mag je als ondernemer een stukje arrogantie hebben? Of juist helemaal niet?

 

Graag jullie mening!

 

Persoonlijk vind ik dit erg ver gaan.

 

Ten eerste snap ik je vraag niet, daarnaast krijg ik alleen het idee dat je je sprout challenger wil pushen of zo.

 

Arrogantie, is negatief. Te ver doorgevoerde Trots. Jezelf beter vinden dan je bent.

 

Door trots en arrogantie met elkaar te verwisselen denk ik dat je op de verkeerde weg bent. Als je trotst bent op je product of je dienstverlening, dan zal je dat uitstralen en zal je mensen voor je weten te winnen.

 

Doe je daarentegen arrogant, dan zal dit niet op je (potentiele) klanten overkomen en zal je de mensen niet voor je winen, sterker nog mensen zullen zich eerder van je afkeren.

 

Een gezonde dosis trots en zelfvertrouwen is goed, maar dit mag nimmer uitmonden in arrogantie, dan ben je op de verkeerde weg.

Link naar reactie
  • 0

Als je je kan veroorloven om een eikel te zijn kan je best arrogant zijn.

Misschien moet je goed kijken naar je definitie van 'arrogantie'. In Nederland wordt weten waar je goed in bent en dit ook communiceren vaak aangezien voor arrogantie.

Ik merk het als identity strateeg en business coach ook vaak, als ik heel direct vraag: Waar ben je nou écht goed in?

Dan komt er vaak een stuk verlegenheid, schaamte, terughoudendheid. Terwijl het o-zo-belangrijk is om te weten waar je echt goed in bent als je iets wil bereiken.

Link naar reactie
  • 0

Met een eikel zijn win je niet veel.

 

Zelfvertrouwen wordt inderdaad snel met arrogantie verward, maar aan het einde van de dag moet je je geblaas (als ik het zo mag noemen) wel waar kunnen maken.

 

Anders wordt je er vroeg of laat op afgerekend.

 

Weten wat je doet is goed, beter is het nog als je dit ook op de klant kan overbrengen, zonder een negatief beeld op te roepen (want hoe je het wend of keert arrogantie valt in het negatieve spectrum).

Link naar reactie
  • -1

Ik denk dat de term arrogantie ook vervaagd is in Nederland...

 

Terug komend op de reactie van Erik:

De vraag is eigenlijk: In hoeverre kun je arrogantie verwarren met zelfverzekerdheid/ zelfbewust zijn?

 

Op de Sprout Challenger ben ik niet zozeer bezig met het winnen-aspect... Ik ben juist bezig met het opvallen-aspect. Dit gezien gisteren pas het product bekend is gemaakt en het onderdeel is van mijn mediastrategie. Daarin ben ik zeker ervan dat mijn product werkt en ik ben nu eenmaal op dit moment de énige in de Benelux die het product aanbied, daar heb ik dan ook mijn trots op/ in. En zit in zekere mate een grote "bluf" in, zoals Nils dat zo goed vertelde.

Link naar reactie
  • 0

Precies, arrogantie is in principe toch aan de negatieve kant. Waar zelfvertrouwen andere enthousiast kan maken over jou, zal arrogantie bijna altijd extra afstand creëren. In dat opzicht kan enige arrogantie naar concurrenten niet echt kwaad, maar dan moet je wel heel erg uitkijken dat het niet afstraalt naar het werk wat je doet en je klanten. Ik kan me echter niet voorstellen dat er een situatie is waar je echt op schiet met arrogantie.

 

Om je eigen voorbeeld te ontleden, je schrijft daar dat je "Gewoon beter bent". Dat is wat mij betreft te arrogant. Zelfvertrouwen valt samen met weten waar je wel en niet goed in bent. Arrogantie is jezelf in het algemeen beter vinden en daar is dit wel een voorbeeld van. Als je nou zou zeggen dat je beter bent in specifieke onderdelen of specifieke kennis hebt, dan zou dat op mij veel geloofwaardiger over komen. (Nu heeft 't hier ook wel met je medium te maken... Als je met een glimlach tegen iemand in persoon zegt: 'Ik ben gewoon beter', komt dat heel anders over dan als 't zo zwart op wit geschreven staat.)

 

Ik vind mezelf ook wel eens beter, maar ik zou dat nooit zo neer zetten. Ik ben meer van de insteek: als je echt goed bent komt dat er uit uiteindelijk uit in je producten of diensten en via tevreden klanten.

Link naar reactie
  • 0

Had ik het in iedergeval toch wel een beetje bij het rechte eind dat je dit topic gebruikt om je bedrijf te pushen ;D

 

Enfin, kun je arrogantie verwarren met zelfverzekerheid? Zelf kan je als het goed is arrogantie niet verwarren met zelfverzekerheid, dat kan alleen de ontvanger van de boodschap.

 

Het is dus zaak om de bluf en zelfvertrouwen op een dusdanige manier te gebruiken dat de ontvanger, een positief signaal ontvangt.

 

Hier op kantoor is het niet anders, als ik iemand over de vloer krijgt die wat wil verkopen, ben ik heel snel klaar als de verkoper een in mijn ogen (ik ben dan immers de ontvanger) een verkeerd signaal stuurt dit wordt dan geinterpreteerd als arrogantie (wat overigens door de zender van de boodschap wellicht niet zo bedoeld wordt). Ik koop dan niets.

 

Het is dus zaak om jezelf te blijven, weten waar je het over hebt, en de juiste dosis bluf en overtuiging aan de dag te brengen om mensen over de streep te trekken. Alleen maar roepen dat je de beste bent, werkt vaak niet zo goed, dit werkt alleen als je het waar kan maken.

Link naar reactie
  • 0

Ik moet nu ook zeggen dat ik bij nader inzien het maar iets anders heb verwoord in mijn profiel... Ik heb nu ook één van mijn zwakkere kanten verwoord, toch heb ik wel erbij gezet dat ik weet dat dit product goed werkt voor ZZP-ers. Graag je mening van Erik en Michiel.. (en de anderen)

 

Edit: Ben het steeds een beetje aan het aanpassen door de inzichten die hier geboden worden :)

Link naar reactie
  • 1

Waar je wel voor moet oppassen: dat een product nieuw is of jij zelfs de énige aanbieder bent van zo’n product wil niet zeggen dat het product werkt. Want misschien is er een reden dat jij de énige bent… Zeker in het beginstadium zou ik persoonlijk ook niet zo gaan ‘blazen’ maar mij eerst gaan bewijzen.

 

Ik zit zelfs met mijn product/dienst in een niche en ben voor een aantal dingen ook redelijk uniek. Een aantal van mijn medeconcurrenten roepen op hun site ook ‘wij zijn de eerste’ of ‘wij zijn de grootste’. Ik weet niet of dat iemand interesseert. Want als ik dan verder kijk naar wat ze aanbieden blijft van dat geschreeuw vaak niet meer veel over. Bied gewoon een goed product aan met een uitstekende service.

 

Ik denk dat een stukje bescheidenheid nooit kwaad kan, want met te veel ‘poeha’ roep je wel de ergernis van je medemens op. En zeker in jouw business is toch een goed netwerk erg belangrijk.

 

Dus kort samengevat: als je jezelf hebt bewezen en aan kunt tonen dat je succesvol bent als ondernemer mag een beetje arrogantie bestwel (hoewel ik het persoonlijk niet zo’n fijne eigenschap vind). Maar als je net komt kijken zou ik het meer houden bij een gezond zelfbewustzijn met een tikkeltje bescheidenheid.

 

Link naar reactie
  • 0

Negatieve aspecten noemen als gevraagd wordt waar je beter in bent is misschien weer te bescheiden :) Je kunt vast wel een middenweg vinden waarbij je je echt goede zaken belicht. Maar zoals Annedien al zegt, kan het wel moeilijk zijn om die specifiek te benoemen.

 

(Edit & semi-offtopic: raar dat je 't überhaupt mag aanpassen.... zo kan iemand toch nooit eerlijk de challengers vergelijken...)

Link naar reactie
  • 0

Negatieve aspecten noemen als gevraagd wordt waar je beter in bent is misschien weer te bescheiden :) Je kunt vast wel een middenweg vinden waarbij je je echt goede zaken belicht. Maar zoals Annedien al zegt, kan het wel moeilijk zijn om die specifiek te benoemen.

 

Naja, als ik heel eerlijk ben, vind ik het lastiger om dingen te benoemen die ik nog moet leren dan dingen die ik al kan en dus kan erkennen.

 

Overigens is er weer een nieuwe versie op de Challenger profiel

Link naar reactie
  • 1
Overigens is er weer een nieuwe versie op de Challenger profiel

 

Zullen we alstjeblief ton-topic blijven, of gaat dit weer verzanden in een "alle aandacht voor Romano" onderwerp?

 

Dus - arrogantie vind ik zowel prive als zakelijk verwerpelijk. Realistische onbescheidenheid vind ik in bescheiden mate nog wel acceptabel, maar ik zie liever resultaten dan geblaat.

Link naar reactie
  • 0

Naja, als ik heel eerlijk ben, vind ik het lastiger om dingen te benoemen die ik nog moet leren dan dingen die ik al kan en dus kan erkennen.

Dat vind ik een beetje het zelfde eigenlijk. Ergens tussen niets kunnen en overal goed in zijn ligt een grens. Ergens in het midden ligt de grens waar je momenteel staat. Als je één van beide niet kunt benoemen weet je dus eigenlijk niet waar je staat. Het ligt natuurlijk vooral aan je eigen persoonlijkheid welke kant je het meest bewust van bent.

 

Maar je kaapt net wel weer een beetje je eigen op zich niet oninteressante topic voor het reviseren van je profiel en zelf-promotie :)

 

 

Realistische onbescheidenheid vind ik in bescheiden mate nog wel acceptabel, maar ik zie liever resultaten dan geblaat.

 

Misschien is dat wel een beetje een eigenschap van programmeurs (inclusief ikzelf) om erg resultaat gericht te denken. Maar ik moet zeggen.... ik werk nu een tijdje samen met iemand die eigenlijk (wat mij betreft dan) vooral gebakken lucht verkoopt... en ik begin daar wel steeds meer waardering voor te krijgen. Maar zelfs dat is niet echt arrogantie, maar meer een onbeperkt zelfvertrouwen en een scheve kijk op de wereld.

 

Link naar reactie
  • 0

Arrogantie is synoniem aan verwaandheid. Echter verwaandheid en arrogantie zijn doorgeschoten kwaliteiten, nl. van een 'teveel' aan zelfverzekerdheid . Een 'teveel' van je kwaliteit tonen, kan door een prikkeling van je negatieve emoties ontstaan. Maar je kunt ook arrogant of verwaand doen om onzekerheid te maskeren. Maar je wordt door de omgeving wel daarop beoordeeld of veroordeeld.

 

Uit mijn militaire leiderschapstrainingen zijn twee gezegdes mij bijgebleven: "Je zult als leider soms 'de arrogantie van het ware leiderschap' moeten tonen." en "Zelfkennis is macht." Dat is evenzeer van toepassing op het bedrijfsleven.

 

Nils heeft het over bluf, inderdaad is gezond gedoseerde bluf ook vaak effectief, het gaat er uiteindelijk om wat je ervan waarmaakt, want daar word je op afgerekend door je omgeving. Als je je voor die signalen openstelt, zul je er een stuk effectiever ermee om kunnen gaan.

 

O.a. Ofman en Covey hebben goede literatuur over dit topic geschreven, maar ook Sun Tzu's Art of Warfare' biedt hier leerzame lessen in.

 

Romano een beetje inschattend, denk ik dat hij zich met dat soort literatuur een stuk kan verbeteren - waar nodig - om zijn boodschap effectiever te brengen, want het ontbreekt hem niet aan zelfverzekerdheid, maar misschien wel aan nog wat inzichten over zichzelf. Gelukkig is hij jong genoeg om daaraan te sleutelen.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Lastig onderwerp. Ik wilde o.a. schrijven wat Annedien al schreef:

 

"In Nederland wordt weten waar je goed in bent en dit ook communiceren vaak aangezien voor arrogantie. ""

 

Ik vind dit persoonlijk vaak irritant. Ik denk dat wat "Westerse"* landen betreft je dan het beste thuis bent in veel staten van de V.S.

Ook moet je gewoon oppassen niet te spreken met de "verkeerde" mensen. Ik heb hier vroeger nogal vaak last van gehad. Als je met iemand die niks met wetenschap heeft spreekt dan wordt er direct gedacht dat je jezelf direct intellectueel en beter waant. Als je over ondernemerschap(doende of plannende) spreekt met een niet-ondernemer kan je te horen krijgen dat je fantast bent, een dromer, in de wolken zit etc. Niet doen! En dit kunnen ook mensen zijn in je directe omgeving die je vertrouwt. Daar is niks mis mee, maar ze kunnen weleens heel erg demotiverend zijn als ze niet je "doelgroep" zijn. :P

 

De Nederlandse nuchterheid speelt hierin vaak een rol, waardoor bovengenoemde fenomeen wat Annedien schreef dus plaats heeft. Er is niks mis met vertellen waar je denkt goed in te zijn, maar dan ook waar je slecht in bent. Ook grote ambitie en dromen vallen vaak slecht. Zo ook zelfverzekerdheid. Omdat je iets wil bereiken denk je meteen dat je wat bent. En die valse bescheidenheid die je dan vaak in NL tegenkomt is dan ook te saai voor woorden. Als een voorgeprogrammeerde robot krijg je te horen "Dat kan je van jezelf niet zeggen, he?".

 

Overigens is bij wetenschappelijk onderzoek op een universiteit gebleken , dat studenten bij vaardigheden en kennis die gemiddeld of onder gemiddeld waren, zichzelf overschatten als boven gemiddeld. Bij vakken waar ze boven gemiddeld scoorden vonden ze zichzelf gemiddeld of zelfs onder gemiddeld! Het heeft een beetje te maken met het feit dat des te meer je weet, je des te meer weet wat je nog allemaal niet weet. Ook in de IT branche schatten informatica studenten hun C++ skills vaak op een 8 of 9 in het derde of vierde jaar, maar professionals met 10 jaar werk ervaring die geven zichzelf soms een 7.

 

 

* (de antropologische theorieën achter deze non-term even daargelaten)

Link naar reactie
  • 0

 

Als je zelf, je eigen ideeën, je eigen activiteiten en je eigen observaties steeds weer het belangrijkste onderwerp van je conversatie zijn, dan is het geen wonder dat je als arrogant gezien wordt.

 

Ook op dit forum haal je zulke types er meteen uit. Die zijn vooral met zichzelf bezig. Simpele zelfwerkzaamheid: eerstvolgende twintig berichten gaan over iemand anders!!!

Link naar reactie
  • 2

Waar ik zelf altijd verbaasd over ben, is dat mensen altijd hun slechte eigenschappen willen verbeteren. Natuurlijk kan dat in sommige gevallen geen kwaad, maar over het algemeen kun je je juist beter richten op de dingen waar je wel goed in bent en accepteren dat er dingen zijn waar anderen beter in zijn. Het is veel effectiever om je daar gewoon bij neer te leggen, en mensen in te huren voor zaken waar je zelf niet sterk in bent.

 

Als je als ondernemer ergens wordt ingezet dan is dat meestal omdat je in iets heel erg goed bent, niet omdat je in weinig dingen slecht bent. Ik vind dat je best mag benadrukken waar je goed in bent, dat is volgens mij iets heel anders dan arrogant zijn.

Link naar reactie
  • 0

Je imago is het eigendom van een ander. Je zal jezelf niet zo snel arrogant vinden, je kunt wel het imago hebben arrogant te zijn, maar dat is niet meer (en ook niet minder) dan het beeld dat anderen van je hebben. Je hebt maar weinig invloed op je eigen imago. Dat betekend niet dat je er geen enkele invloed op hebt.

 

Niemand heeft ook maar enige morele of maatschappelijk verplichting om zijn of haar imago zo bij te stellen dat het algemeen geaccepteerd wordt. Het is alleen absurd, en zelfmoord, om geen rekening te houden met je door anderen opgebouwde eigen imago. Zeker als ondernemer lijkt het slim nauwkeurig je imago te monitoren die klanten en werknemers van je hebben. Maar je moet het niet omdraaien waardoor eigenheid en identiteit ondergeschikt wordt aan imago.

 

Ik vind het bijvoorbeeld vrij arrogant te stellen dat arrogantie verwerpelijk is, maar goed dat is maar wat ik ervan vind.

Link naar reactie
  • 1

Als je zelf, je eigen ideeën, je eigen activiteiten en je eigen observaties steeds weer het belangrijkste onderwerp van je conversatie zijn, dan is het geen wonder dat je als arrogant gezien wordt.

 

En het is maar afhankelijk van de context of dat onwenselijk is. Michel de Montaigne bijvoorbeeld heeft een heel levenswerk geschreven op basis van eigen ideeen, activiteiten, en observaties. Hij werd in zijn tijd vergruist maar wordt nu alom beschouwd als een groot denker en de grondlegger van het essayisme.

 

Je kunt hoogstens speken van een mismatch als er sprake is van een arrogant imago. Dit kan natuurlijk killing voor je business zijn, maar dat hoeft absoluut niet. Verzamel de juiste mensen om je heen die dwars door deze zogenaamde "arrogantie" heen kunnen kijken. Negatief imago verhult vaak zeer authentieke kwaliteiten, en authenticiteit is een waardevol goed.

Link naar reactie
  • 0

Dag Riepie,

 

Welkom en interessante bijdragen!

 

Inderdaad worden veel 'eigenheimers' vaak lang verguisd door de gevestigde orde. Gelukkig zijn er enkelen die hun 'eigenwijsheid', volharding en daadkracht bij leven nog beloond zien, zoals Mandela. Een voorbeeld van de 'arrogantie van het ware leiderschap'.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

 

Mandela als voorbeeld van arrogantie?

 

Zo ken ik er nog wel een paar. Gandhi was een ware attention whore in zijn lendeschouderdoekje, en Martin Luther-King bekendste uitspraak begint met het kernwoord in self-branding: "I".

 

Of zou het zo kunnen zijn dat die mannen zich juist volledig dienstbaar gemaakt hebben aan een ideaal, waarvoor ze uiteindelijk als persoon bewondering oogsten?

Link naar reactie
  • 0

Of zou het zo kunnen zijn dat die mannen zich juist volledig dienstbaar gemaakt hebben aan een ideaal, waarvoor ze uiteindelijk als persoon bewondering oogsten?

 

Precies... maar vond de gevestigde orde hen toen niet arrogant? In de zin van: "Waar halen ze het lef vandaan?"

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 260 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.