• 0

Mag je als ondernemer arrogantie hebben?

Bij voorbaat: ik weet niet of dit het juiste board is, dus als het verkeerd is, mijn excuus..

 

Je leest zo af en toe dat arrogantie bij ondernemers verkeerd zou zijn... Echter denk ik persoonlijk dat elke ondernemer wel een bepaalde dosis arrogantie mag én moet hebben om voor je eigen producten te kunnen staan. En om het een beetje goed te willen verkopen moet je toch enige zekerheid hebben. Zelf doe ik nu bijvoorbeeld mee met de Sprout Challenger waar ik een klein beetje arrogantie laat zien in mijn profielvraag wat ik beter kan. Echter is iets dergelijks wél nodig wil je uitblinken. De vraag die dan ook speelt is, mag je als ondernemer een stukje arrogantie hebben? Of juist helemaal niet?

 

Graag jullie mening!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

 

 

Precies... maar vond de gevestigde orde hen toen niet arrogant? In de zin van: "Waar halen ze het lef vandaan?"

 

 

Niet zozeer arrogant, meer lastig denk ik zo. ;D

 

Er zit een onderscheid tussen arrogantie, dat vaak onzekerheid verbergt, en (overmatige) zelfverzekerdheid. Bluffers zijn niet arrogant, maar te zeker van zichzelf (en maken dat dan niet waar).

 

Af en toe bluffen kan tactisch goed uitpakken maar te vaak bluffen kost te veel (net als in pokeren).

 

Ik moet ook denken aan wat iemand me ooit eens zei: 'fake it till you make it!' Is weer een ander facet.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Dag Fred,

 

Prima uitleg, als we het er maar over eens zijn dat ik Mandela (cs.) niet als toonbeeld van arrogantie neer heb willen zetten. Ik wilde hun ware leiderschap benadrukken.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

wat in Nederland arrogantie wordt genoemd geldt in Californie als gezond zelfvertrouwen.

 

Dat zal het punt ook wel zijn. Het is feitelijk pas arrogantie als het onterecht is, claimen ergens goed in te zijn terwijl dat eigenlijk niet zo is. Nu zijn er ook nog wel situaties denkbaar waarin dat niet eens slecht is, maar in de regel vind ik het storend. Maar terecht zeggen dat je ergens goed in bent, waarom zou dat not-done zijn? Het is lekker duidelijk :)

Link naar reactie
  • 1

claimen ergens goed in te zijn terwijl dat eigenlijk niet zo is.

 

Ook dat is relatief. Wanneer spreek je goed Frans? Als je op een terras in Parijs een glaasje witte wijn kunt bestellen? Als je je sales pitch in het Frans kunt doen? Als je poezie kunt schrijven in het Frans? Ik vermoed dat de gemiddelde amerikaans "goed frans spreekt" als ze een glaasje wijn kunnen bestellen, even afgezien wat ze dan echt krijgen. Bij ons ligt de lat wat hoger.

 

Maar dat is logisch, want vertalen is meer dan alleen woorden of zinnen vertalen, je moet ook de context vertalen. Het amerikaanse "ik kan goed" betekent dus iets anders dan het nederlandse "ik kan goed". Daar houd ik - onbewust - ook rekening mee als ik Engels spreek. Overigens vind ik dit aspect van taal- en cultuurverschillen een heel leuk onderwerp, maar dat wisten jullie al. En dan ben ik nog maar een eenvoudige beta.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Wat interessant is aan de vraagstelling is wie de autoriteit is als het er om gaat te bepalen of je arrogantie mag hebben of niet. Van wie? Is er een arrogantiepolitie? Een objectief vast te stellen onderneemstandaard?

 

Ik denk niet dat het belangrijk is wie een eventuele autoriteit is, en of daar een eventuele autoriteit voor zou moeten zijn.

 

Volgens mij gaat het om ontvangen en zenden van de boodschap, dus in die zin is de ontvanger de authoriteit, want waar de een het zal ontvangen als arrogant zal de ander misschien wel aangesproken zijn, en graag zaken doen.

 

Zoals eerder is gezegd is de scheidslijn tussen zelfverzekerd en arrogant er dun. Ik zou zeggen doe je ding, wees ervan overtuigd dat je het goed doet, en wees vooral enthousiast.

 

Ik denk dat we vooral niet moeten proberen dit in een hokje te plaatsen.

Link naar reactie
  • 0

Toch mijnheer van Dale er maar eens bijgehaald, en daar betekent arrogantie verwaand, wat op zijn/haar beurt weer "ingebeeld, hoogmoedig, te veel met zichzelf ingenomen " betekent.

 

In essentie is het dus een negatieve term, en daarmee dus ongewenst voor welke ondernemer dan ook.

 

Moeten we alleen nog even definitef zien vast te stellen welk gedrag nu wel en niet arrogant te noemen is... ;)

Link naar reactie
  • 0

Als je zegt dat je ergens goed in bent, en jou standpunt goed onderbouwd is ben je naar mijn idee gewoon zelfverzekerd. Als je klakkeloos tegen iedereen aan het verkondigen ben dat je de beste ben, ben je gewoon arrogant.

Bij de meeste mensen heeft het ook veel met uitstraling te maken. Dat iemand arrogant is, is tegenwoordig vaak een vooroordeel.

 

Je kan er over blijven praten, maar het blijft er op neerkomen dat als pietje zegt dat ie goed is in jokidokie. Vind jantje hem misschien wel zelfverzekerd maar truusje vind hem maar een arrogante kwal.

Arrogant overkomen is nooit een goede eigenschap. Je hoeft niet bescheiden te zijn als je over je goede kwaliteiten praat, maar overdrijven is ook een vak. Het ligt er dus vooral aan bij wat voor mensen je bent. Bij de ene groep mensen moet je nou eenmaal iets bescheidener zijn als bij de andere groep, welke het misschien wel fijn vind als je er gewoon voor uit durft te komen dat je ergens echt, echt goed in bent.

Link naar reactie
  • 0

Toch mijnheer van Dale er maar eens bijgehaald, en daar betekent arrogantie verwaand, wat op zijn/haar beurt weer "ingebeeld, hoogmoedig, te veel met zichzelf ingenomen " betekent.

 

In essentie is het dus een negatieve term, en daarmee dus ongewenst voor welke ondernemer dan ook.

 

Er is natuurlijk een verschil tussen woordenboek-definitie en praktisch gebruik. Van Dale maakt er iets van als hubris, een klassieke slechte eigenschap die de oude griek al duur kwam te staan. Maar dat wil niet zeggen dat nederlanders een ander niet als arrogant beschouwen als die gewoon eerlijk zegt ergens goed in te zijn, zonder dat er sprake is van overmoed.

Link naar reactie
  • 0

Wat interessant is aan de vraagstelling is wie de autoriteit is als het er om gaat te bepalen of je arrogantie mag hebben of niet. Van wie? Is er een arrogantiepolitie? Een objectief vast te stellen onderneemstandaard?

 

Ik ben hoofd van de arrogantiepolite en daarmee expert ;D

 

Mmm, wat vind je van deze?

 

1) als veel mensen mij arrogant vinden, zal ik dat vermoedelijk wel zijn.

2) als ik veel mensen arrogant vind, en andere mensen vinden diezelfde mensen niet arrogant, dan is mijn waarneming vermoedelijk niet juist.

 

Kortom, kijk naar je eigen waarnemingen over anderen, en toets die bij anderen in je omgeving. Is niet feilloos, maar wel praktisch en geeft een redelijk goede indicatie. Interessant wordt het als mijn mening veel afwijkt van die van anderen. Wie heeft dan bij het juiste eind?

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 1

De oorspronkelijke vraagstelling is wellicht misleidend te noemen, omdat je van arrogantie inderdaad kan zeggen dat je arrogant gevonden wordt, en dat niet bent. Het is wellicht niet een eigenschap te noemen die een persoon intrinsiek in zich heeft.

 

Wanneer iemand dan arrogant gevonden wordt, is dan inderdaad als men de indruk heeft dat iemand zichzelf beter vindt dan dat hij of zij is. En die indruk, daar zit nou juist een heel verhaal achter... om nou niet overdreven diep erop in te gaan, zijn er gevallen denkbaar waarbij:

 

"Men een persoon ziet in 1 bepaalde situatie waardoor ze geen genuanceerd beeld krijgen van de persoon"

 

Ook hier is gebleken dat meningen van mensen over andere mensen echt waarheidsgetrouw zijn als ze iemand in verschillende situaties meemaken. Je kan zeggen over persoon A dat die een nerveus persoon is omdat je hem 6 maanden lang nerveus ziet zijn. Als dan gevraagd wordt: kan diegene een leider worden - "Welnee! Veels te onzeker." Als dan achteraf weet dat er iets (wellicht uitzonderlijks) speelde, dan kan weleens zo zijn dat het compleet bij het verkeerde eind hebt. De andere persoon die gedurende 6 maanden zoveel lef had en uitgesproken was, bleek toch in te zakken - en de nerveuze persoon zette een jaar later een geweldig bedrijf op. Het zijn allemaal maar indrukken.

 

Bovendien opereren we allemaal op vooroordelen en stereotypen. Ook al zeiden in een onderzoek alle blanke Amerikanen dat ze geen vooroordelen hadden tegenover zwarten, 80% koos een misdadig "beroep" of "laag" beroep als er een gezicht voor hen geflitst werd van een donker persoon, en amper iemand dat deed bij blanke gezichten. De donkere personen waren de schoonmakers en de dieven, en de blanken de bankiers en managers.

Edit:

Overigens is het geen correcte conclusie om nou te zeggen dat vele blanke Amerikanen discrimineren op basis hiervan - want in het verlengde van dit onderzoek werd wel vastgesteld dat ondanks dit soort vooroordelen, men toch niet discrimineerde in de praktijk daar waar men een normaal tijdvak(niet een flits van een halve seconde dus..) kreeg om een "beslissing" te nemen.

 

"Een persoon iets uitzonderlijks doet wat jaloezie wekt en waardoor zelfverzekerdheid en uitgesproken ambities verkeerd worden opgevat"

 

Ik denk dat dit dus het geval kan zijn als iemand iets doet waar weinig mensen de moed en lef voor hebben, waarbij diegene zich ambitieus uitspreekt. Snel wordt dan gedacht "Goh, die denk dat ie dat allemaal kan".

 

"Een persoon wordt bevoordeelt en al snel op een bepaald ewijze behandeld(als arrogant persoon) en hierdoor wordt deze persoon ook arrogant"

 

Het laatste klinkt misschien wat flauw, maar er is veel onderzoek in de psychologie naar zulke fenomenen, te denken aan Hawtorne effect of Pygmalion effect. Specifiek over arrogantie heb ik niets gelezen, maar bij het Pygmalion effect (bijvoorbeeld) zorgde een lerares ervoor dat van de 30 gemiddeld intelligente (volgens IQ meting) kinderen, er 5 duidelijk bovenaan staken na 1 jaar met deze lerares - puur omdat tegen de lerares verteld was, dat die 5 extra slim waren. Zij kregen extra opdrachten, maar ook extra aandacht en warmte - "want dat zijn toch die slimme leerlingen". Overigens zijn bovengenoemde fenomenen specifieke vormen van wat men doorgaans (self) fullfilling prophecies noemt.

 

Zo is er dus wel meer denkbaar.

 

Ik denk dat voor de ondernemer zelf het ook een kwestie is van weten hoe je nuance kan overbrengen met een rotsvaste overtuiging van je kwaliteiten en je geloof in eigen kracht. Een ondernemer willen een high growth company uit de grond te stampen, en overtuigd zijn van zijn of haar kwaliteiten om dat te kunnen. Diezelfde ondernemer komt dan niet arrogant over, als die beaamt dat hij of zij begeleiding nodig zult hebben, ervaren partners etc.

 

Ik heb ooit iemand ook aangeraden om tijdens sollicitatiegesprek duidelijk aan te geven wat diegene niet weet of niet kan, maar daar waar mogelijk te kijken of er een analyse mogelijk was waarbij de kandidaat denkvermogen toonde. Als de werkgever dan vroeg "Als x en y zouden voorvallen in systeem z, wat zou je dan doen?". Weet de sollicitant het antwoord niet, dan kan je twee kanten op - "Um, ik weet het niet", of "Ik heb geen ervaring met systeem z, maar in system p en q zijn er backup systemen A en B, waarbij voorvallen als x en y zo en zo opgevangen worden. Dit is een heel goed systeem omdat dit en dat". Dan heb je voor het kiezen of je er een "kweet niet" moment van maakt, of een moment van inzicht.

 

Waarom ik het bovenstaande(wellicht schijnbaar weinig relevante) schrijf, is omdat de ondernemer zich bijvoorbeeld naar investeerders ook heel goed zo kan tonen. Toegeven dat je ervaring mist, dat inzien, weten dat je de mensen met de juiste competenties nodig hebt - die inzicht en zelfkennis tonen...en dan komt een dikke brok zelfvertrouwen en geloof ook niet snel meer over als arrogantie (of je maakt het heel bont..).

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Specifiek over arrogantie heb ik niets gelezen, maar bij het Pygmalion effect bijvoorbeeld, zorgde een lerares ervoor dat van de 30 gemiddeld intelligente (volgens IQ meting) kinderen, er 5 duidelijk bovenaan staken na 1 jaar met deze lerares - puur omdat tegen de lerares verteld was, dat die 5 extra slim waren. Zij kregen extra opdrachten, maar ook extra aandacht en warmte - "want dat zijn toch die slimme leerlingen".

 

Goed dat ik het weet, dan weet ik wat ik later de lerares over mijn eigen dochter moet vertellen :).

 

Wat erg jammer van het huidige onderwijs is, is dat er vooral wordt gekeken naar de punten welke je niet goed beheerst. Natuurlijk is het de bedoeling om iedereen een bepaald basisnivo mee te geven, dat snap ik best. Ik heb het zelf ooit ook voor elkaar gekregen om met een aantal 10'en op mijn cijferlijst van het VWO/HAVO afgestuurd te worden omdat Frans en Duits me toevallig niet zo goed afgingen (3'en). Uiteindelijk is het allemaal wel weer goed gekomen, maar ik denk dat mijn studie in ieder geval een stuk interessanter zou zijn geweest als er meer naar competenties gekeken zou worden, dan naar tekortkomingen. Ik zal daar absoluut geen uitzondering in zijn, veel mensen worden gedwongen om zich te focussen op hun zwaktes, in plaats aan hun sterke kanten te werken. Zoals ik al eerder schreef, als ondernemer moet je je concentreren op de dingen waar je goed in bent, de dingen die je niet goed kan, moet je iemand anders laten doen.

 

Arrogant heeft bij mij overigens twee betekenissen. Je hebt mensen die opscheppen over een bepaald iets, en je hebt mensen die meer arrogant in het algemeen zijn. Als je je als ondernemer bijvoorbeeld te goed voelt om met bepaalde mensen te praten omdat die te minderwaardig voor je zijn ben je denk ik verkeerd bezig, als je je als ondernemer bewust bent van je eigen competenties en die ook profileert, dan is daar niets mis mee.

Link naar reactie
  • 0

Interessante vraag die ik dan heb is:

Hoe ga je om met arrogante mensen?

Ik kan flink allergisch reageren op arrogantie, maar heb in de loop der jaren geleerd dat dit weinig oplevert en vooral veel energie kost die naar de ander gaat. Het mechanisme dat mensen in stelling gebracht hebben is niet af te breken met de opmerking 'dat iemand arrogant is'. Het cliché dat arrogantie onzekerheid moet compenseren is natuurlijk waar :-) maar iemand gaat écht niet zeggen: "Jeetje, je hebt gelijk, achter deze houding gaat een klein onzeker jongetje/meisje schuil."

 

Ik heb wel een keer meegemaakt dat iemand met wie ik bevriend was maar tegen de arrogante facetten van diens persoonlijkheid aanliep in eerste instantie contact met mij verbrak maar toen we elkaar een jaar later weer spraken aangaf dat ik gelijk had en dat diegene er veel van geleerd had. En zelf heb ik ook wel eens moeten toegeven dat ik door een bepaalde houding aan te nemen iets probeerde te compenseren (en zal ik op bepaalde momenten ook zeker nog steeds wel doen, maar die zie ik dan nog niet ;)).

 

En hebben jullie jezelf wel eens betrapt op bravoure, arrogantie, hoogmoed en/of zelfingenomenheid? En wat deed je toen? Welk doel diende die houding?

 

Link naar reactie
  • 0

En hebben jullie jezelf wel eens betrapt op bravoure, arrogantie, hoogmoed en/of zelfingenomenheid? En wat deed je toen? Welk doel diende die houding?

 

Bravoure? Ja

Wat deed je toen? Altijd voorop willen lopen

Welk doel diende die houding? Achteraf geen, waren nutteloze pogingen interessant gevonden te worden. Het bleek uiteindelijk dat mijn eigen 'ik' meer gewaardeerd werd dan mijn bravourige typetje.

 

Arrogantie? Ja

Wat deed je toen? Voorwenden in bepaalde zaken de ultieme deskundige te zijn.

Welk doel diende die houding? Wilde graag als de 'wijze' gezien worden.

 

Hoogmoed en/of Zelfingenomenheid? Ja

Wat deed je toen? Echt aandacht opeisen

Welk doel diende die houding? Acceptatie van de groep

 

Uiteindelijk (is een bewustwordingsproces van jaren geweest en ook tientallen jaren geleden ingezet) kwam ik erachter dat het (hoe zweverig het ook klinkt) belangrijk is bij jezelf te blijven en daarmee echt en authentiek te zijn, dan word je ook bewust wie dat wel en niet waardeert. En dat leverde goede leerstof op.

 

Ik ontdekte dit bij toeval toen iemand mij ooit tijdens een evaluerende groepsdiscussie over een leiderschapstraining tot de echte leider van de groep bestempelde, terwijl ik gedurende die vier maanden training juist toen al die bovenstaande dingen niet - of in ieder geval veel minder - had gedaan. Ik bleek dus inderdaad meer te zijn zoals ik dacht te zijn, maar moest het er juist niet zo dik op leggen. En toen begon natuurlijk de periode van het veelvuldig schaven en verfijnen...

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ik kan flink allergisch reageren op arrogantie,

 

Als ik jou was zou ik dan toch ook even naar jezelf kijken. Waarom reageer je allergisch op arrogantie, waarom irriteer je je daar aan?

 

Het is erg zonde als je een relatie met iemand moet verbreken als je niet kunt omgaan met een van de vele eigenschappen die iemand heeft. Je kan jezelf ook op zijn sterke punten focussen :).

Link naar reactie
  • 0

Ik heb "toevallig"wel wat maken gehad met arrogantie in de afgelopen 6 maanden. De arrogantie was duidellijk omdat vrij snel de feiten zich tegen de persoon keerden, die het toch de hele tijd beter wist. Waar ik me zeker ook aan irriteerde was de blindheid die gepaard ging met de arrogantie, maar nog erger was het dat er op je neergekeken word. Want dat komt nou vaak bij arrogante mensen om de hoek kijken. Ze behandelen anderen vanaf de eerste zin als minder, omdat ze zoveel minder zijn. Kenmerkende tekenen zijn van die dubbelzinnige opmerkingen, flauw sarcasme wat altijd neigt naar steken onder water en van die valse glimlachjes naar 1 hoek van de mond. Ik snap Annedien wel wat irritatie betreft, want dat kan echt provocerend werken.

 

Wat ik zelf heb gedaan nadat bleek dat met moeite en praten het niet op te lossen was, is de wind uit de zeilen nemen, minder contact.. en in geval van werknemers uiteindelijk ontslaan(de arrogantie maakte blind en resultaten leden er ook onder).

 

Het ergste is dat je ziet dat iemand veel potentieel kan hebben maar door de arrogantie de vooruitgang zo ongelooflijk geremd is. Diegene weet het allemaal al zo goed en toegeven dat er kennis mist of er iets beter kan, is er niet bij.... Tja...

 

Ik zelf vind het moeilijk om erover te oordelen, niet dat ik van die cliché graag gebruik maak.. maar er was een tijd dat ik erg erg geloofde in een eigen bedrijf en m'n omgeving vond maar dat ik in de wolken liep, en wellicht sommigen vonden het arrogantie. Na 2 jaar sinds die tijd weet ik zelf dat ik gewoon sterk geloof had in iets, en ik ben blij dat ik dat had...anders was ik niet waar ik nu ben.

 

Als ondernemer moet je trouwens echt waken voor je mentale gesteldheid, als je heel veel stress en druk ervaart terwijl je sociale leven nul is, wil het nog weleens zo zijn dat je dan bij een uiteindelijke biertje met iemand veels te veel je hart moet uitstorten.. je raakt uit balans.

Link naar reactie
  • 0

Ik kan flink allergisch reageren op arrogantie,

 

Als ik jou was zou ik dan toch ook even naar jezelf kijken. Waarom reageer je allergisch op arrogantie, waarom irriteer je je daar aan?

 

Het is erg zonde als je een relatie met iemand moet verbreken als je niet kunt omgaan met een van de vele eigenschappen die iemand heeft. Je kan jezelf ook op zijn sterke punten focussen :).

 

"Naar jezelf kijken" is het ultieme advies! ;D Bedankt, zal ik zeker doen.

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

 

hebben jullie jezelf wel eens betrapt op bravoure, arrogantie, hoogmoed en/of zelfingenomenheid?

Zeker!

 

En wat deed je toen?

 

Glimlachen.

Christine never loses her cool ;D

Uiteindelijk is dat denk ik ook de meest ideale reactie- ik merk bij mezelf dat ik me er wel eens minder wijs op reageer, maar dat is dan vooral omdat ik ook in contact kom met wat ik ermee afscherm of overstem. Als ik dat eenmaal ervaren heb is die glimlach er ook... en het zelf ervaren wat er 'achter' zit helpt ook met de ander begrijpen.

Link naar reactie
  • 0
Ik mis de smiley een beetje...

 

Welke - deze? ::)

 

Edit: ik heb dat dit jaar ook daadwerkelijk gedaan nadat iemand die me nauwelijks kende als een huis-tuin-en-keuken-psychiater vertelde hoe ik mezelf kon verbeteren door "The Secret" te lezen en dat als ik 'wat meer gegroeid' was ik vooral nog eens contact met hem op moest nemen om hem te bedanken...

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 238 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.