• 0

Hoe alles regelen TER VOORKOMING faillissement? [lees maar eens......]

ik vertrouw tegenwoordig iets meer mensen op Hl dan enkele weken gelden. Zowieso is het in mijn situatie even niet makkelijk iedereen te vertrouwen, maar ik heb op HL al zoveel geleerd....

 

Nou, ik heet dus Marcel, ben 36 jaar (echte leeftijd 63 voor mijn gevoel) getrouwd, en 2, eigenlijk 3 kindjes.

Ben begonnen in 2000 met de overname van een zonnestudio met prullaria, puur omdat ik de winkelruimte nodig had. Uitverkoop gehouden en kantoorvakhandel begonnen. Maar dan de echte, de betere. Géén Bruna achtig iets, maar waar je als bedrijf ook terecht kunt voor bijv. dozen enveloppen, inbindringen e.d. Insteek : pakjes enveloppen e.d kun je ook bij de Hema krijgen, maar voor het betere goed hoef je niet naar de groothandel, hebben we ook hier ! Na 2 jaar een aanbod gekregen een nog te verbouwen winkel te gaan huren. Huurbaas moest dus op voorhand al een huurder hebben. Wij huurden privé al boven zijn toko dus link was snel gelegd. Lang verhaal, zeer kort, relatie tussen hem en ons is vrij snel naar de klote gegaan. Op het moment van de heropening (want het is toch allemaal doorgegaan) zijn wij ons eerste kindje verloren na 9 maanden zwangerschap, overleed 4 uur vooraf. Hier hele grote tik mee gehad. Deze tik icm een te snelle verhuis, was er zakelijk eigenlijk nog niet aan toe, heeft heel veel geld en klanten gekost.

 

Zakelijk, volgens de papieren ging het vrij aardig : Omzet 100K, 150K, 250K enzovoorts met sprongetjes van 0,5 jaar ! De planning was vorig jaar de 4 ton te halen en plannen genoeg om uit te breiden ! 1 ding zat ons nog steeds niet lekker.... hoe kunnen wij nu, volgens de cijfers en acc. goed draaien, maar we kunnen geen droog brood kopen ? Waar doe ik iets fout ? Nog nooit geen echt salaris mee naar huis genomen (wel wat privé opnamen natuurlijk, jaarbasis 12000) maar niet iets waar ik 100 uur voor werk...

 

Crediteuren blijven oplopen... Grootste leverancier is het beu en gooit er uiteindelijk een leveringsstop in : niet gek hoor : 25.000 achterstand.... Ook de bank begint ineens te piepen : na jaren van de ene bedrijfsadviseur na de andere, kwam er ineens iemand die wel mijn rapporten las (stuurde ik altijd netjes in) in diezelfde week zat ik dus bij kredietrisico management !

 

Mijn acc. moest mee, en heeft daar alleen maar lopen schelden en tieren. De bank had fouten gemaakt door geen controle en dat kon hem niet verweten worden. Al met al, na een uur weer buiten en een bedenktijd van 5 dagen : of je trekt zelf de stekker eruit of de bank doet dit....

 

Volgende dag een feestje en loop iemand tegen het lijf welke regelmatig directeur wordt van bedrijven... een soort van de Nieuwenhuizen...(ken je hem ?) hij gaat mij helpen. Ook een oom van mijn vrouw (John) is acc. en gaat mee in de boeken. Beide komen tot de conclusie dat er iets rammelt....wat weten we niet precies, maar we hebben voldoende bewijzen om naar acc. te gaan. Wederom is hij helemaal over de pis, en hij heeft dag daarna alle contact verbroken. Geen jaarcijfers, salarisadm. BTW of loonaangifte meer, basta...

Ook mijn boekhouding kreeg ik pas terug na ondertekening van kwijtschelding van.....(???)

 

Nieuwe boekhouding opgestart en i.i.g. nog een dijk teveel betaalde BTW teruggevorderd tot 2004. Ook cijfers dus opnieuw ingeboekt. Kassastrookje voor kassastrookje... De cijfers die er daarna uitrolde waren eigenlijk zo dramatisch dat deze 2 heren al adviseerden per direct te stoppen.

 

Maar ja, een ondernemer blijft knokken en probeert nog ergens een lichtpuntje te zien.

 

Wederom (ja inderdaad) een BBZ aangevraagd en deze is afgekeurd omdat men de cijfers niet vertrouwde. Letterlijk : "er is ons al jaren een geflatteerde boekhouding voorgespiegeld".......

(IMK)

 

Toen ook nog maar effe ondernemersklankbord ingeschakeld en die sloeg ook na 10 minuten zijn dossier dicht en gaf het advies faill. aan te vragen.....

 

De beslissing wordt genomen : we kappen ermee... alles wijst erop dat ik ong. voor 300,00 per maand sta te werken. Er moet gewoon zwaar geld bij. Dit kan en mag ik mijn gezin niet aandoen...

 

En nu ? Stoppen, maar hoe ????

 

Ik wil er natuurlijk zo goed mogelijk uitkomen en er zitten nogal wat haken en ogen in de loop der jaren( verpanding, leningen, eigendomsrecht, mede ondertekenign echtgenote, huwelijkse voorwaarden getrouwd enz.)

 

Niemand, maar dan ook écht niemand kan je helpen : ik wil stoppen : HELP !

 

KvK : euh, ja, we kunnen je helpen met uitschrijven, verder niets

IMK : daar zijn we niet voor

Gemeente ; tent dicht, uitschrijven KvK, en bijstand komen aanvragen, proberen we je de schuldsanering in te doen, maar dat kan alleen maar wanneer je weer privé persoon bent.

 

Dit kan ik (gevoelsmatig) niet maken. Ik ben een zeer bekend persoon en ga niet met de staart tussen de benen de hut dichtgooien en pleite... verrek ik !

 

Dan maar naar de bank. "luister, ik loop al 4 dagen te shoppen met cijfers om de toko dicht te gooien, het lukt me niet, hier zijn de cijfers, het is aan jullie !"

 

10 Minuten later stond ik weer met lege handen en een "succes ermee" buiten... Kun je je dit voorstellen ?

 

Gelukkig via HL iemand ontmoet die mij momenteel geweldig begeleidt. Leveranciers zijn effe rustig, alleen de bank staat op achterste poten, maar ja, er valt bij ons toch niets te halen....

 

Heel traject uitgestippeld, ben een halve jurist geworden en ben vechtende om niet failliet te gaan en uit de WSNP te blijven. Papieren hiervoor gaan morgen wel de deur uit, kan het altijd nog terugdraaien.

 

 

WOW,,,, dit was effe in tien min. rap typen !!! Dit was de grote verhaal lijn.... Misschien komt er nog wel aanvulling, misschien moest ik gewoon effe mijn verhaal kwijt...!

 

 

"Down" / Marcel

 

[Verandering: Titel aangepast voor het beter vindbaar maken op HL.nl]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik viel je dit keer niet aan Karel ;D, sterker nog, ik ben het met je eens en zou zelfs wel een stap verder willen gaan. Een ondernemer die geen W&V en balans kan lezen, is voor mij geen ondernemer.

 

In dit overgereguleerde landje kan er misschien nog wel een verplichte cursus bij: elementair boekhouden en lezen van financiele cijfers. Voor eenpersoonsbedrijven is de boekhouding zelden ingewikkeld, en met eenvoudige software prima zelf te doen. Voor complexere boekhoudingen moet je een boekhouder inhuren of in dienst nemen.

 

Volgens mij kan dan tenminste een aantal faillissementen voorkomen worden en dat lijkt mij goed nieuws.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Dank je Fred,

 

Wees zo goed dit steeds te benadrukken indien relevant bij startende ondernemers die hun neus hier laten zien.

 

Twee voorvallen leven vers in mijn geheugen:

 

ik hielp aan a.s. middenstander met het behalen van zijn Middenstandsdiploma, daarin was het vak boekhouden opgenomen en het was geheel toereikend.

 

een vriend van mij die nog net bezig was een bedrijf op te zetten - sprak over "mijn boekhouder" - en het advies van "mijn boekhouder" was nog verkeerd ook.

 

Mijn aanbeveling aan de starters: boekhouden leren doet geen pijn - en vinger op de pols.

 

Karel

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben dat maar deels met je eens Fred. Natuurlijk is het handig als iemand jaarcijfers kan intepreteren van zijn eigen bedrijf, en ik ben het ook met je eens dat als je ondernemer bent, dat je best wel wat kennis mag hebben van boekhouden en fiscale regels.

 

Ik vind echter ook dat je je als ondernemer moet concentreren op waar je zelf goed in bent. Het uitbesteden van de boekhouding aan iemand die er verstand van heeft is dan alleen maar een goede zaak.

 

Ik vind dat je er vervolgens vanuit mag gaan dat wat de boekhouder of accountant aan cijfers aanlevert, dat dat correct is. Het is vervolgens aan de boekhouder of accountant om die cijfers te onderbouwen en toe te lichten. Als je een professional inhuurt, dan mag je er vanuit gaan dat diegene weet waar hij mee bezig is.

 

Helaas heb je in elk vak er mensen tussen zitten die er een zooitje van maken. Als ondernemer moet je maar hopen dat je die mensen niet treft. Of het nu om een aannemer gaat die je pand verprutst, een automonteur die de olie vergeet, of een boekhouder die de boekhouding verkloot in de meeste gevallen kom je er pas te laat achter dat het mis gegaan is. Achteraf is het dan altijd makkelijk om te zeggen dat het anders had gemoeten.

Link naar reactie
  • 0

Maarten,

 

Maarten,

 

De starters die je hier tegenkomt, zijn veelal jonge mensen die een idee krijgen, maar vooral ook ouderen die ertoe gedwongen worden zelfstandig te worden. Deze mensen hebben echt geen geld om dure boekhouders en accountants in te huren.

 

Ik verwijs je naar Art Rademaekers

 

27 aug. 2008-08-31

Omzetbelasting maar geen omzet

 

besteed het dan uit, er zijn genoeg administratiekantoren die voor leuke tarieven je dit uit handen nemen

 

Ik verzelfstandigde mijzelf na de dood van mijn vrouw omdat ik als export-manager bij Stork (altijd op reis) anders niet goed voor mijn kinderen - 9 en 10 - kon zorgen, (ik ben een allochtoon, en dus ook totaal geen familie in Nederland, mijn schoonouders 140km ver en heel oud). Ik leefde op een behoorlijke grote voet dus niet veel spaarcenten. Wat ik had moest enerzijds in de zaak, anderzijds in de financiering van mijn dagelijks bestaan, tot ik genoeg geld verdiende om ervan te leven. Hierbij mochten mijn kinderen het in mijn armlastigheid niet ontgelden, want pijn genoeg!!

 

Dacht je, dat ik - en met mij velen - mijn (dunne) boekhouding uit kon besteden aan "administratiekantoren die het voor leuke tarieven je dit uit handen nemen?'. En toen ik op het punt kwam om het uit te (kunnen) besteden, was de boekhouding zo goed, dat er niets viel uit te besteden. Ik kan thans à la seconde zien hoe ik ervoor sta!

 

Een behoorlijke eigen boekhouding is even essentieel, als de overige aspecten van het ondernemen. En als je zo ver bent dat je het kunt/moet uitbesteden, doe het dan en niet eerder.

 

Karel

 

 

Link naar reactie
  • 0

Laatste reactie over het boekhouden : Deed en doe nog steeds complete boekhouding zelf. Factureren, kasboek, noem het spulleke maar op. Salarisadmin. en BTW aangifte liet ik doen, alsmede controle...!

Daar ging het om. Laatste tijd was ik vaker de controleur aan het controleren, en zo is dus ook één en ander aan het licht gekomen !

 

Maar genoeg nu (denk ik) over het boekhoud-verhaal.

 

Update...

 

Bank heeft hakken in het zand gezet en besloten registers open te trekken : Rekeningen zijn geblokkeerd (ook een piep-klein spaarrekeningetje) en besloten het pandrecht uit te oefenen. Ergens in '99 of '00 zijn goederen en inventaris verpand aan de bank, mocht het ooit niet goed gaan. In principe zou dit beteken, mócht er een overname bod komen, ik dit dus niet door kan laten gaan ??? ???

 

In diezelfde akte's van toen, staat dat er een Borgtocht Besluit Borgstelling MKB is afgesproken. Eerlijk gezegd had ik hier geen weet meer van. Ook hier maakt men nu aanspraak op. Iemand hier ervaring mee ? Ik denk dat ze dus nu bij het rijk deze borgstelling kunnen opeisen...

 

Wordt vervolgd....

 

Link naar reactie
  • 0

 

In diezelfde akte's van toen, staat dat er een Borgtocht Besluit Borgstelling MKB is afgesproken. Eerlijk gezegd had ik hier geen weet meer van. Ook hier maakt men nu aanspraak op. Iemand hier ervaring mee ? Ik denk dat ze dus nu bij het rijk deze borgstelling kunnen opeisen...

Wordt vervolgd....

 

Een dergelijke borgstelling geeft de bank weinig speelruimte om samen met kredietnemer "creatief" tot oplossingen te komen! Er is de mogelijkheid om voor één keer de aflossingen voor (ik dacht 6 maanden) op te schorten, maar dan moet er wel een zekere continuiteit aangetoont kunnen worden.

 

Voor de rest is de bank gebonden aan zeer stringente regels mbt het kredietgebruik, zoals het beslist niet toestaan van overstanden op het krediet en indien het aan de orde is, direct schriftelijk reageren. Houdt de bank zich hier niet aan, dan kan ze naar die borgstelling fluiten.!

 

Zodra het duidelijk is voor de bank dat er om wat voor reden geen muziek in het bedrijf zit, dan wordt het opzeggings en het verhaals/uitwinningsspel heel formeel gespeeld. Bij het opvragen van de borgtocht heeft de bank nog wel wat werk te verzetten. De claim dient vergezeld te gaan met een stukje proza, waaruit blijkt dat de bank gedurende de gehele looptijd van het krediet heeft voldaan aan alle formaliteiten die aan kredietverlening vastzitten en zal dat ook moeten aantonen met stukken.

 

Zoals al eerder gezegd, indien de bank gaat voor die garantie, dan zal ze je weinig terwille kunnen zijn bij het oplossen van jouw probleem.

 

Ergens las ik dat omstreeks 1999/2000 het krediet met die borgstelling van de Staat is verstrekt. Die borgstelling kent een aflopend karakter. Ik weet niet hoe groot die aanspraak op die borgtocht nu is en ik weet ook niet hoegroot die opbrengst uit verkoop van jouw bedrijf wordt, of gaat worden.

Maar wellicht kan je met de bank onderhandelen en tijd bijkopen voor de verkoop door aan te tonen dat de opbrengst uit de verkooptransactie de bank meer zal opbrengen dan het claimen van die garantie.

 

Sterkte en succes.

Link naar reactie
  • 0

Als die borgstelling dan toch aflopend is, kunnen ze net zo goed meewerken aan een oplossing....

 

Klopt,

maar dan zal je de bank er toch van moeten overtuigen dat er in het alternatief een meeropbrengst zit en dat dat alternatief vrij snel te realiseren is.

 

Bij het opzeggen en uitwinnen van zekerheden zijn banken over het algemeen vrij rigide en dikwijls alleen geïneresseerd in een snelle afwikkeling, zonder al te veel poespas.

Link naar reactie
  • 1

Als die borgstelling dan toch aflopend is, kunnen ze net zo goed meewerken aan een oplossing....

 

Klopt,

maar dan zal je de bank er toch van moeten overtuigen dat er in het alternatief een meeropbrengst zit en dat dat alternatief vrij snel te realiseren is.

 

Bij het opzeggen en uitwinnen van zekerheden zijn banken over het algemeen vrij rigide en dikwijls alleen geïneresseerd in een snelle afwikkeling, zonder al te veel poespas.

 

Ik weet uit betrouwbare bron dat Down daar serieus mee bezig is. Maar zoals altijd: Je moet het zien om het te kunnen snappen. En voor de bank is de simpelste oplossing niet altijd de meest voordelige... Maar als je maar aan genoeg deuren blijft kloppen bij de bank, doet er vanzelf iemand open die het wel snapt ;-)

Link naar reactie
  • 0

Helaas, overname verloopt moeizamer dan verwacht... Hadden gehoopt het vóór het weekend in hoge mate afgewerkt te kunnen hebben....

 

Nu zondag nogmaals de voorraad (handmatig) tellen, wij hebben geen voorraadsysteem, en dan maar hopen dat men Maandag met goed nieuws komt !

 

Ben gistermiddag / avond een beetje ingestort en heb alles bij elkaar 17 uur in bed gelegen ! (meer dan de afgelopen 2 weken bij elkaar !)

Maar goed nieuwe ronde's Nieuwe kansen, Toch ???

 

We knallen er tegen aan, en hopen op een mooie maandag ! :)

Link naar reactie
  • 0

Zo, heb even tijd om een stukje vervolg te laten horen.....

 

We hebben dus inderdaad afgelopen zondag met een behoorlijke ploeg de voorraad geteld. Dan denk je dat je winkel bijna leeg is....

Zondagavond een gespecificeerde lijst doorgefaxt, zoals afgesproken, naar de heren welke "zeer grote" interesse hebben in de overname. Maandag middag zou er bericht volgen. Helaas is het nu donderdag middag en heb nog steeds geen reactie, ook niet na berichten van mijn kant uit. Heb intussen in de wandelgangen gehoord dat men achter mijn rug om al bij verhuurder zijn geweest, en afspraken hebben gemaakt. Dit zou betekenen dat men de tent laat leegbloeden, en gewoon een leeg pand gaan huren.

 

Vandaag via de vakorganisaties alle collega's aangeschreven ivm overname interieur en evt. voorraad.

 

Gesprek met de bank verliep in eerste instantie vrij moeizaam, logisch natuurlijk, maar zagen toch wel in dat men met inbeslagname niets zou bereiken. Ik mag dus nog effe doorspartelen. Men laat vandaag of morgen iets horen. De kans is aanwezig dat men meegaat in een finale kwijting.... :-\

 

Thuis loopt de spanning intussen ook vrij hoog op natuurlijk. De lontjes zijn vrij kort, en hoewel je er rekening mee probeert te houden, schiet de vlam weleens in de pan. Iedere uur verloopt n.l. anders dan gepland. Ik kan nu een belletje krijgen om bijvoorbeeld bij de bank te komen dat men NIET meegaat, of wel, of....

Gelukkig hebben we al meer troubles het hoofd kunnen bieden, dus gooi dit ook maar op de hoop !! ;)

 

Luctor et Emergo !

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Beste Marcel,

 

Ik ben net nieuw op dit forum, maar ik wil je bij deze heel erg bedanken.

 

Je eerlijkheid en openheid zorgen ervoor dat starters (zoals ik) zich realiseren wat er mis kan gaan. Natuurlijk is ondernemen altijd een risico, maar soms wordt je weleens overenthousiast en moet je weer met beide benen op de grond gezet worden.

 

Dus bij deze:

Heel erg bedankt!

 

Ik hoop dat je snel uit deze situatie komt en ik wens je heel veel sterkte.

Na 7 magere jaren komen 7 vette jaren zeggen ze wel eens...

 

groetjes

Jane

Link naar reactie
  • 1

Zo,... lang geleden maar hier ben ik weer eens...

 

De overname kandidaten hebben 2 weken niets van zich laten horen, ook niet na pressie van mij uit. Ineens stonden ze donderdag in de winkel (ik was er niet) en ik moest met spoed komen. Men heeft een bod gedaan voor de inventaris, en een bod voor de voorraad....Het bod is ong 10% van de verkoopwaarde... Ik heb een tegenbod gedaaan, welke absoluut geweigerd is. Vanmiddag, om 17,40 uur, heb ik besloten alsnog akkord te gaan met hun bod. (meer kan ik er er niet uit

krijgen)

Maandag poen, en zij krijgen de sleutel. Zwart/Wit.

 

IK BEN VANAF NU DUS (GELOOF IK) OFFICIEEL WERKELOOS.......

 

 

Link naar reactie
  • 3

Goed, waar waren we…?

 

Iemand trouwens nog interesse in het vervolg ?

Zo niet dan toch, voor mij is het een soort van uitlaatklep, en wie weet is er ooit nog eens iemand die er iets van opsteekt…..!

 

Zondag samen met familie alle privé eigendommen verwijderd. Denk aan foto’s, briefje’s, de kalender enzovoorts. Afgelopen maandag kwamen de (overname) heren naar de winkel.

 

Ineens wilde men niet meer met geld over de brug komen. ???

Wat is nl het geval :

 

De inventaris en de voorraad zijn jaren gelden bij een financiering verpand aan de bank. Daar maakt men nu natuurlijk (officieel) aanspraak op. Logisch. ON officieel gaat men met mij mee, om zoveel mogelijk liquide te maken, zodat ook zij straks meer in het laatje krijgen. Wat gebeurt er nu : de overname kandidaten gaan geld halen en de bankmedewerk(st)er laat fijntjes even weten dat men beter niet rechtstreeks aan mij kan betalen, maar beter aan de bank. Op hun overname zit namelijk nog een pandrecht. Logischerwijze komen de heren vrij zenuwachtig bij mij binnen. Ik heb ze eerlijk verteld dat het waar is, maar dat de bank in principe akkoord gaat met de verkoop. Helaas wilden ze toch niet met geld voor de dag komen, vóórdat dit door de bank geaccordeerd was.

Jammer genoeg kan de bank dit helemaal niet, aangezien ook zij twee wegen bewandelen !

De bank snapt verr…. Goed waar ik mee bezig ben. Men kán en mág niet accoord gaan, (officieel) maar meer keus hebben ze niet…

 

 

Nu zijn we dus exact een week verder en in principe geen steek opgeschoten. :P

 

We proberen nu een ander soort van contract te maken. Helaas wil de bank niet het bedrag hebben van de boekwaarde, maar men wil natuurlijk het verkoopbedrag hebben.

 

Een bedrijf stoppen is al hard en zelfs tegen (misschien) principes in. Soms sta je echter voor de keuze dat ook dit ondernemen is. Nu heb ik in principe 6 weken geleden besloten te stoppen en de WSNP in te gaan. Gelukkig was er iemand die mij wilde begeleiden om dit te voorkomen. 6 weken lang keihard gewerkt om alles in goede banen te leiden, maar in principe kan tot op heden nog steeds alles uitdraaien op een WSNP. Wat nu, als de verkoop alsnog niet doorgaat (het duurt te lang)? Wat nu wanneer het crediteuren accoord niet rond komt ? Ik loop al dagen met buikpijn en probeer mijn gedachten te verzetten met onafgemaakte klusjes als schilderwerk en sluitende traphekjes.

Heb ik toch het idee iets nuttigs te doen….

 

Mischien was het even een onduidelijk verhaal, maar zoals gezegd, is het voor mij een vorm van afschrijven.

 

Ik ga weer even naar mijn kwasten en trek een zondagmiddag biertje open !

Proost !

;D

Link naar reactie
  • 0

Banken zijn er niet om je te helpen, die zijn er om zoveel mogelijk geld aan je te verdienen. Ik heb zelf zeer nare ervaringen met een bank, die gelukkig inmiddels ten onder is gegaan als zelfstandige grote bank.

 

Ik ben bang dat de bank in jouw geval afweegt wat ze krijgen bij een faillissement en wat ze krijgen met jouw overnameplan. Bij faillissement krijgen ze hun geld terug, en jij krijgt wat er overblijft, of als er niet genoeg geld is, krijgen zij alles en jij niks. Dus ik zie twee mogelijkheden, afhankelijk van wat je denkt dat bij een faillissement uiteindelijk netto in het laatje komt. Als je denkt dat er na faillissement nog geld overblijft na afbetaling van de bank, dan is dat een optie. Als je denkt dat faillissement veel te weinig opbrengt, dan ga je naar de bank en stel je ze voor de keuze: "ik vraag vandaag faillissement aan en dan krijg je 20% van je geld, of ik verkoop de zaak aan de heren X en Y en dan krijg je 40% van je geld. Maar je moet nu beslissen". Vul zelf de percentages in.

 

Een bank is een instantie die je een paraplu leent als de zon schijnt en hem terugvraagt als het begint te regenen.

 

 

Link naar reactie
  • 1

"ik vraag vandaag faillissement aan en dan krijg je 20% van je geld, of ik verkoop de zaak aan de heren X en Y en dan krijg je 40% van je geld. Maar je moet nu beslissen". Vul zelf de percentages in.

 

Een bank is een instantie die je een paraplu leent als de zon schijnt en hem terugvraagt als het begint te regenen.

 

 

Juist, dit is dus hetgene waar ik mee bezig ben. Alleen dan als : ik bied je zoveel, en anders fallisement of WSNP en krijg je niets.

 

Je papraplu opmerking neem ik heel mijn leven mee als levensmotto !!!!!

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur

Dit soort situaties zijn zo frusterend en het enige wat je kunt doen om een oplossing, die eigenlijk geen oplossing is, maar alleen een einde maakt aan de situatie van onzekerheid, is een faillissement forceren door een te proberen surseance van betaling aan te vragen. Ik zeg 'proberen' omdat een surseance bij een natuurlijke personen eigenlijk nooit wordt toegewezen. Maar de aanvraag zorgt er wel voor dat de bank het pandrecht opeist en een verkoop afdwingt en dat er daarmee een einde aan de onderneming komt.

 

Andere mogelijk is betalingsonmacht te melden bij de fiscus en daarbij te melden dat er stille verpanding is. Daarmee zal de fiscus over het algemeen - mits er belastingschulden zijn - heel snel zijn met het bodembeslag met uiteindelijk hetzelfde resultaat.

Link naar reactie
  • 0

"ik vraag vandaag faillissement aan en dan krijg je 20% van je geld, of ik verkoop de zaak aan de heren X en Y en dan krijg je 40% van je geld. Maar je moet nu beslissen". Vul zelf de percentages in.

Juist, dit is dus hetgene waar ik mee bezig ben. Alleen dan als : ik bied je zoveel, en anders fallisement of WSNP en krijg je niets.

 

De bank kiest uiteindelijk voor de optie waarbij ze zoveel mogelijk van hun geld terugkrijgen. Alleen, het kan ook zijn dat ze zeggen "we kijken gewoon de kat uit de boom, misschien is er over een jaar een situatie dat we meer kunnen halen bij deze mensen".

Wellicht is het handig iemand anders namens jou met de bank te laten praten, je advocaat of je accountant of zo. Die kunnen zich wat objectiever opstellen.

Link naar reactie
  • 5

Goed, waar waren we…?

 

Iemand trouwens nog interesse in het vervolg ?

Zo niet dan toch, voor mij is het een soort van uitlaatklep, en wie weet is er ooit nog eens iemand die er iets van opsteekt…..!

 

Ik denk dat je hier genoeg lezers hebt... het is soms wat moeilijk te reageren omdat niemand zich kan voorstellen wat jij doormaakt, tenzij je zelf door een insolventietraject bent gegaan. Helaas zijn er dat te weinig. De meesten laten het koppie er bij hangen of hebben stomweg geen andere keus dan zich laten failleren.

 

Zondag samen met familie alle privé eigendommen verwijderd. Denk aan foto’s, briefje’s, de kalender enzovoorts. Afgelopen maandag kwamen de (overname) heren naar de winkel.

 

Ineens wilde men niet meer met geld over de brug komen. ???

Wat is nl het geval :

 

De inventaris en de voorraad zijn jaren gelden bij een financiering verpand aan de bank. Daar maakt men nu natuurlijk (officieel) aanspraak op. Logisch. ON officieel gaat men met mij mee, om zoveel mogelijk liquide te maken, zodat ook zij straks meer in het laatje krijgen. Wat gebeurt er nu : de overname kandidaten gaan geld halen en de bankmedewerk(st)er laat fijntjes even weten dat men beter niet rechtstreeks aan mij kan betalen, maar beter aan de bank. Op hun overname zit namelijk nog een pandrecht. Logischerwijze komen de heren vrij zenuwachtig bij mij binnen. Ik heb ze eerlijk verteld dat het waar is, maar dat de bank in principe akkoord gaat met de verkoop. Helaas wilden ze toch niet met geld voor de dag komen, vóórdat dit door de bank geaccordeerd was.

Jammer genoeg kan de bank dit helemaal niet, aangezien ook zij twee wegen bewandelen !

De bank snapt verr…. Goed waar ik mee bezig ben. Men kán en mág niet accoord gaan, (officieel) maar meer keus hebben ze niet…

 

 

Nu zijn we dus exact een week verder en in principe geen steek opgeschoten. :P

 

We proberen nu een ander soort van contract te maken. Helaas wil de bank niet het bedrag hebben van de boekwaarde, maar men wil natuurlijk het verkoopbedrag hebben.

 

 

Even een kleine nuance:

 

De bank is buitengewoon inschikkelijk, en werkt bijzonder goed mee. Ik heb bij andere banken meegemaakt dat men niet naar de opbrengst kijkt, maar naar de genoegdoening. "Als ik niet alles krijg, dan mag jij er ook niet zonder kleerscheuren afkomen. Ga failliet, kreng!" In dit geval kijkt de bank zeker naar de opbrengsten en geeft je de ruimte om zoveel mogelijk liquide te maken. Maar de bank zet zich daarmee wel in een onhandige hoek. Ze wil zeker geen precedent scheppen door zich volledig terug te trekken, en dan maar af te wachten of er iets overblijft. Dan is op het einde van de dam het hek zoek (of zo iets). Daarom is er een officieel standpunt, alsmede een officieuze benadering.

 

Verder probeert de bank zoveel mogelijk geld binnen te halen voor het boek gesloten wordt. Je kunt het ze niet kwalijk nemen. Ze gaan voor serieuze munten de boot in. De voorraad mocht verkocht worden, volgens afspraak. Het enige waar de bank het pandrecht op voorbehoudt is de inventaris. Dat is niet om te zieken, maar het is haar manier om te wikken, te wegen en te schikken. Jij de voorraad - wij de inventaris, zo iets. De bank geeft je de mogelijkheid om met de verkoop van de voorraad een faillissement te voorkomen, zodat een crediteurenakkoord binnen handbereik komt. Met het voorbehoud op de inventaris probeert de bank nèt even een paar duizend euro meer uit het crediteurenakkoord te halen. Banken werken met hele kleine marges, nl. het verschil tussen de wettelijke rente en de rente op je krediet. Vaak niet meer dan 2%. Duizend euro die ze niet meer kunnen innen, moet gecompenseerd worden met 50.000,- rentebaten op andere leningen. En dan heb je het gewoon over heel veel geld.

 

Een bedrijf stoppen is al hard en zelfs tegen (misschien) principes in. Soms sta je echter voor de keuze dat ook dit ondernemen is. Nu heb ik in principe 6 weken geleden besloten te stoppen en de WSNP in te gaan. Gelukkig was er iemand die mij wilde begeleiden om dit te voorkomen. 6 weken lang keihard gewerkt om alles in goede banen te leiden, maar in principe kan tot op heden nog steeds alles uitdraaien op een WSNP. Wat nu, als de verkoop alsnog niet doorgaat (het duurt te lang)? Wat nu wanneer het crediteuren accoord niet rond komt ? Ik loop al dagen met buikpijn en probeer mijn gedachten te verzetten met onafgemaakte klusjes als schilderwerk en sluitende traphekjes.

Heb ik toch het idee iets nuttigs te doen….

 

Mischien was het even een onduidelijk verhaal, maar zoals gezegd, is het voor mij een vorm van afschrijven.

 

Ik ga weer even naar mijn kwasten en trek een zondagmiddag biertje open !

Proost !

;D

 

De kans dat WSNP voorkomen kan worden was 80%. In de afgelopen weken heb je karakter getoond en alles gegeven. Ik heb er nog steeds goede hoop op. Komende week de laatste loodjes, en dan op naar het crediteurenakkoord! Nog even volhouden, we zijn er bijna.

 

(Voor wie zich afvraagt hoe ik dit allemaal weet... ik help Marcel een beetje...)

Link naar reactie
  • 4

Vooruit, nog enige nuance !!

 

Ter voorkoming van te veel herkenning van het verhaal, heb ik niet altijd alle details verteld. Hele verhaal is natuurlijk (!!) 100% waar !

 

Hulde aan Ruben, welke net op tijd was om mij weer redelijk op de rails te zetten. 6 weken geleden had ik namelijk de deuren al gesloten, de cup-a-soup-jes en zakjes chocomel verdeelt onder het personeel, we hebben de lampen uitgedaan om nooit meer terug te komen. Hier begon dan ook mijn Topic. Ik ben gaan zoeken hoe ik in godsnaam failliet moest gaan, om hoe ik anders iets anders moest regelen. Na 3 dagen shoppen kwam ik via een tip van de KvK en een advocatenkantoor op HL. Hier struinde op dat moment toevallig net Dhr. van den Oort rond, en heeft me een behoorlijke peper ergens gegeven, waar jullie mogen raden waar.... Het heeft in ieder geval geholpen en we zijn er samen voor gegaan. Regelmatig heeft Ruben mij wederom terug op aarde moeten brengen, want wat 's ochtends er nog uitzag als een zonnige dag, werd 's middags afgerekend in een loei grote onweersbui. De emotie's knallen op en neer, en zonder iemand met dezelfde ervaringen, had IK het in ieder geval niet gered !

 

Ik wil in ieder geval nu alvast alle lezers (2100) en reageerders bedanken voor de steun. Ik begrijp uit het aantal lezers dat ik mijn verhaal niet voor niets laat vervolgen...

 

dus : Wordt vervolgd !

 

Marcel

Link naar reactie
  • 1

Ook namens mij dank voor het doen van je verhaal. Successen worden hier vaak en makkelijk geplaatst.

De tegenslag op zo'n bewonderenswaardige en volledige manier delen zou niet velen (mij iig niet) gegeven zijn.

 

Een linkje naar dit topic zou naar mijn mening onderaan ieder KVK-inschrijvingsformulier moeten staan.

 

Veel sterkte en succes met je toekomst en hou me op de hoogte.

Met het doorzettingsvermogen dat uit je postings blijkt twijfel ik er iig niet aan dat je je weg zult vinden

 

Groet

Frans

 

Edit1: Sorry Ruben, je hebt al een reus van me gehad de afgelopen uren, deze hou je tegoed

Edit2: *gaat slapen met de hoop dat Down zich binnenkort eens onder een andere nick gaat inloggen**suggereert UP*

Link naar reactie
  • 0

...

Op hun overname zit namelijk nog een pandrecht. Logischerwijze komen de heren vrij zenuwachtig bij mij binnen. Ik heb ze eerlijk verteld dat het waar is, maar dat de bank in principe akkoord gaat met de verkoop. Helaas wilden ze toch niet met geld voor de dag komen, vóórdat dit door de bank geaccordeerd was.

...

 

 

Hier schrik ik even van. Bedoel je dat je die kopers dat pandrecht niet van te voren had gemeld? Dat lijkt me toch essentiele informatie. Als koper zou ik me dan misleid voelen.

 

Misschien lees ik het verkeerd?

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 206 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.