• 0

Vechten of falen?

Ik lees in de meeste topics veel terug over "vechtlust" en wat een goede eigenschap dat is van ondernemers. Maar op welk punt wordt je vechtlust je vijand, als je er bijvoorbeeld mee voorkomt dat je inzicht krijgt in je eigen situatie? In hoeverre ontneem je jezelf een soort "reality check" die je helpt maatregelen te nemen in plaats van door te modderen in een niet goed functionerende situatie? In hoeverre zijn we dan in staat een probleem te analyseren vanuit een hoger niveau dan waarop het speelt, zodat we het adequaat kunnen oplossen?

 

Volgens mij voelen mensen stoppen met vechten ook als "falen", en dat is een moeilijke kluif om te verwerken (of überhaupt onder ogen te zien).

Wat is "falen" dan eigenlijk? Zijn we bang om af te gaan, hebben we onszelf iets voorgespiegeld? Bestaat "falen" eigenlijk wel, of is het een vermomde zegen omdat het ons helpt bescheiden te zijn, te leren dat "winnen" ook een erg wankel concept is?

 

Ik las laatst ergens dat op Romeinse zegenwagens, als die terugkwamen van een succesvolle strijd, iemand naast de generaal stond om diegene in het oor te blijven fluisteren dat roem vergankelijk was, terwijl die gouden strijdwagen door een juichende menigte reed. Wie van jullie heeft ook zo'n stemmetje?

 

Ik ben benieuwd welke ondernemers zich een situatie voor de geest kunnen halen waarbij ze zichzelf voor de gek hielden met "doorvechten" en hoe het voor ze was om daarmee op te houden. Of een situatie waarin ze zich met vechten hebben vastgebeten en doorgezet en daarmee iets bereikt hebben.

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Mooie slogans komen er voorbij in vertaling naar de vraag !

 

Mijn personal motto : Live is beautiful.... it's a strugle with a smile !

 

Vechten is in mijn ogen: "er voor gaan", "gas bij" en niet opgeven zolang als het zin heeft.

Moeilijkheidsgraad in deze is natuurlijk... Wanneer besef je dat je op moet geven....? Maar daar hoeven we niet al te moeilijk over te doen... dat merk je vanzelf. En zul je pas achteraf tegen jezelf zeggen dat het geen zin heeft gehad (in vertaling naar dit onderwerp m.b.t. falen). Kan natuurlijk ook heel anders uitwerken: namelijk Vechten met succes!

Maar on topic is falen, dus...... Alhoewel je omgeving natuurljik wel eerder zal zeggen dat het genoeg is zo. Maar in mijn geval komt er dan toch dat eigenwijze trekje boven, waardoor ik nog wat energie over heb/krijg om verder te vechten.

 

Kortom.... Antwoord op de vraag: vechten! En als je faalt daarmee dealen.....

Verwerken en weer opstaan. Niet in de slachtoffer rol gaan hangen. Maar verder gaan met nieuwe opportunities!.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Annedien,

 

70% van de pretense "vechtlust" op deze site is "klaaglust". Mensen die voor een snelle "buck" de meerst elementaire zorgvuldigheid voor het ondernemen negeerden - een spoor van schulden bij andere ondernemers achterlaten en straks op kosten van de gemeenschap gaan leven. Heel pervers krijgen ze nog snoepjes (reuzen) aangereikt door anderen, die wellicht ook geen ondernemers zijn maar graag hun stem laten horen. Vechten: hij begon, want hij sloeg terug!

 

 

Ave, Karel

 

 

 

Alsjeblieft zeg.....

 

Ik had mezelf voorgenomen hier niet op te reageren, buiten mijn vorige reactie. Helaas,...het zit me te hoog...

Ik probeer het je één maal uit te leggen : iedereen (alle instanties) adviseert de ondernemer om naar de rechtbank te gaan en faill. aan te vragen. Ondernemer verrekt het om met de staart tussen de benen er van tussen te gaan en probeert dus an alle kanten zijn leveranciers en wie dan ook tegemoet te komen. Ik dacht dat dit wel duidelijk overgekomen was.

 

Wanneer ik enigszins, op wat voor manier dan ook, er uit kan komen, nooit, maar dan ook nooit zal ik op kosten van de gemeenschap leven. Daar ben ik teveel man(s) voor. Je "beschuldiging" treft dan ook kant nog wal. Een ondernemer zit niet stil, en zal altijd zijn handjes laten wapperen.

 

Een opmerking als deze, welke eigenlijk een opmerking is ivm een andere topic vind ik vrij laag.

Dit zal dan ook mijn ENIGE reactie hierop zijn, het is me niet eens een kneus waard...

 

Link naar reactie
  • 1

down,

 

Waarom denk je dat ik het over jou had?

 

Ik las dat je aan het onderhandelen was. Is er een groot verschil tussen hun bod en je schuld bij de bank?

 

Er is een Bbz = Bijstandsbesluit zelfstandigen. Het is niet echt een bijstand, als je een lening krijgt, dan moet je het tegen de gewone geldende rente (6%) terugbetalen. Zo'n lening loopt wellicht 7,5 jaar.

 

Dus ga naar Sociale Zaken, vraag een Bbz-lening aan: de voorwaarde is dat je een aantal jaren bedrijf bent geweest, en nu door een tijdelijke externe tegenslag in je levensonderhoud niet kunt voorzien. Dan zal er een onderzoek naar de levensvatbaarheid van je bedrijf komen, waarschijnlijk door IMK. Er komt een rapport, als het positief is dan kom je in aanmerking voor zo'n credit. Voor de goede orde: dit is een recht en de wet is gemaakt om in de knel geraakte burger-ondernemer te helpen.

 

Ik had weliswaar geen schulden maar ik mocht 2 jaar lang mijn brood niet verdienen (concurrentiebeding), ik moest wel voor zo'n lening vechten.

 

Vecht door, ik neem aan dat je daarin goed bent.

 

Succes, Karel

 

Link naar reactie
  • 0

Hé Karel, je verdient een antwoord !

 

Zie begin van het topic : door privé omstandigheden jaren terug heb ik al eens in de shit gezeten en gelukkig een Bbz verkregen. Ik ken het complete traject. Is zelfs een deel van kwijtgescholden doordat ik te weinig inkomsten privé had. Heb onlangs nogmaals Bbz aangevraagd, maar het rapport was zacht gezegd zeer negatief (voornamelijk richting boekhoudkundig verhaal) IMK geeft toe mij eigenlijk te willen helpen, maar door de officiele cijfers niets te kunnen beteken in deze.

Doe me een plezier en lees effe het begin van de topic ! Bedankt toch voor je reactie !

 

 

Link naar reactie
  • 0

down,

 

Ik heb het over doorvechten!!!!

 

Let op de termijnen: je moet binnen 6 weken in bezwaar gaan, er komt een hoorzitting, dan een besluit op bezwaar, wordt je afgewezen, dan ga je naar de rechter. In jouw geval kun je wellicht "toevoeging" krijgen (advocaat). Maar je hoeft niet persé een advocaat nemen. En als je bij de rechter een redelijk verhaal hebt (en hij is nog jong en idealist) dan heb je misschien een kans.

 

Watvoor alternatief heb je? Wellicht geen, dus je moet het doen. Naar de rechter als de termijnen niet zijn verlopen anders OPNIEUW aanvragen!!!!!!

 

De boekhouding is een standaardbezwaar van IMK (en twee weken later krijg je brochure om bij IMK een cursus electronic boekhouding te volgen) .

 

Onthoud heel goed dat een slechte boekhouding een bedrijf (nog) niet NIET-LEVENSVATBAAR maakt! Bij de rechter is dit eenb argument IN JE VOORDEEL - hoe kan IMK in hemelsnaam in een slechte boekhouding zien dat het bedrijf niet levensvatbaar is?

 

Succes, Karel

Link naar reactie
  • 0

eigenlijk klopt je betoog best wel, even een nachtje over slapen.

 

DIT (speciefieke) topic ging dus over doorvechten e.d. Ik ben zover dat ik de stekker eruit heb getrokken, maar dus aan het doorvechten ben om alles tot een goed eind te brengen, zodat ikzelf nooit het gevoel zal hebben gefaald te hebben !!!!

 

Door door te vechten probeer ik falen te voorkomen...... ;)

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Ligt het aan mij...? Ben ik te vroeg wakker vandaag...? Of is de rest veel te laat gaan slapen?

 

Deze topic gaat over vechten en falen. En met nog slaap in mijn ogen denk ik dat ik dubbel zie en twee topics tegelijk aan het lezen ben?

Nadat ik mijn ochtendplas kwijt ben, denk ik dat in deze topic het "hoofdbovenwaterhouden-topic" van Down in dit verhaal qua reacties in het verkeerde topic zijn geplaatst?

En als ik dan na 3x in mijn ogen wrijf en mijn roze zonnebril opzet... en ik mijn positieve wakkere ik weer ben, dan zou dit wellicht nog in verhouding staan met dit "vechtenofvalen-topic"? Omdat Down wel aan het vechten is en falen wenst te voorkomen.

Ik begin te twijfelen aan mijzelf.... staat het nu wel of niet goed in deze topic?

Maar na een goed kop koffie, blijkt het zo te zijn dat ik in een telefoongesprek zit (gezien de laatste 6 berichten) !

En ik maar denken dat de wekker ging. Bedankt voor de melding.... Denk ik ??? Ga ik nu de ochtendkrant lopen !

 

Als de rest ook weer wakker is, s.v.p. wel even to the point blijven in de juiste topics !!!

 

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

'Vechten of falen', hmm. Alsof dat harde tegenstellingen zijn?

 

In Annedien's topicstart wordt wat context gegeven, waardoor ik juist begin te denken dat met het 'vechten' wordt bedoeld: "Ergens voor staan en er dan ook volledig voor gaan!' en met 'falen': Het gevoel van totale mislukking, waar zelfs niets uit te leren valt.'

 

Primaire reacties zijn genoemd, 'vechten of vluchten' als keuzemogelijkheden in situaties die blijkbaar om die keuzes vragen. Vecht je dan in de hoop - maar met de kans! - dan toch te slagen, of vlucht je alvast puur vanuit de angst dat je ook kunt falen en het dus sowieso geen kans van slagen geeft?

 

Anders gezegd: "Sta je ervoor, ga je er dan voor of ga je het 'gevecht' niet aan en is dat laatste dan niet het grootste falen?"

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Veel hangt natuurlijk af van je definities (eigenlijk alles)...

Vechten kan betekenen dat je je strijdbaar blijft opstellen, maar een strijder weet ook wanneer hij moet weglopen bij een 'strijd', een meerdere moet erkennen of inzien dat het de energie niet waard is. Dat zou je kunnen zien als 'falen' of 'verliezen' of 'weglopen', het kan ook betekenen dat je binnen de lange termijn juist veel krachtiger staat- maar dan is de vraag weer wat je wil bereiken.

Daarnaast is het meestal mogelijk om achteraf je idee over iets bij te stellen, of moet je constateren dat je met een gevecht bezig was terwijl je dacht dat je iets anders aan het doen was. Ik heb op het gevoel dat ik faalde wel eens gereageerd met dingen doen die me het gevoel gaven dat ik succes had terwijl ik eigenlijk heel veel energie aan het verspillen was aan het compenseren van iets dat eigenlijk helemaal niet het gewicht verdiende dat ik het gaf. Heel veel staat natuurlijk ook in een maatschappelijke context, en ik heb wel het idee dat de een er beter is daar niks van aan te trekken dan de ander.

Daarnaast functioneren we in verschillende arena's, en als je zakelijk een uitglijder meemaakt zegt dat niets over je als mens, terwijl veel mensen zich er toch mee identificeren.

Bovendien heeft veel te maken met een externe oriëntatie; falen of slagen heeft volgens mij in zich dat het er om gaat of je faalt of slaagt in de ogen van 'de ander', 'de maatschappij', 'je gelijken', 'je meerderen', enzovoorts. Daarnaast is de constructie in onze persoonlijkheid vaak dusdanig geconfigureerd dat we doodsbang zijn om te 'falen', alsof we dan iets kwijtraken of een minder mens zijn. Ook kan je zo geobsedeerd zijn met het op afstand houden van dat faal-gevoel dat je je successen niet ziet, wat bovendien aantoont dat 'succes' op zich betekenisloos is en het er om gaat wat voor betekenis je hier aan geeft.

 

Ik dacht bij de afgelopen Olympische Spelen wel eens, kijkend naar de 'verliezers' die afdropen: eigenlijk hebben die als mens een veel grotere mogelijkheid op overwinning, maar dan op persoonlijk niveau. Mensen die het gevoel van verlies en verliezen kennen worden meestal wijzer, rijper. Niet altijd trouwens, sommige mensen worden verbitterde zuurpruimen en gaan nog een tandje harder vechten. Kijk maar eens naar degenen die worden afgewezen bij Idols. Hoe die ego's dan overuren gaan draaien als ze niet door zijn ;)

Link naar reactie
  • 0

Annedien,

 

Wat heb je het mooi samengevat!

 

Wat de Olympische Spelen betreft: in Amerika heerst de opvatting, dat je zilver niet WINT - neen, je VERLIEST goud. Ze weten alles te bederven.

 

Aangezien het woord "strijd", denk ik ook aan de Oostenrijks-Duitse schrijver A. Schlickengruber die onder een alias een boek: "Mein Kampf" getiteld, schreef. De overwinningen uit de meeste van zijn strijden brachten dood en verderf, terwijl miljoenen van zijn fans stonden te juichen. Zijn laatste strijd heeft hij verloren en liet toen heel laf eutanasie plegen.

 

Karel

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Wat de Olympische Spelen betreft: in Amerika heerst de opvatting, dat je zilver niet WINT - neen, je VERLIEST goud. Ze weten alles te bederven.

Typisch voorbeeld van het verschil tussen de Nederlandse en de Amerikaanse (sport)mentaliteit. Ik houdt zelf toch eigenlijk meer van de Amerikaanse manier: zo vastbesloten zijn dat je met niets minder genoegen neemt dan goud is de houding om deze ook te krijgen. Ik ben er van overtuigd dat bijna alle gouden medaillewinnaars ook kwamen voor het goud, niet zomaar voor 'een' medaille. Het mooiste voorbeeld hiervan was natuurlijk Michael Phelps die voor niets minder ging dan acht gouden medailles en, mede dankzij deze houding, dit nog haalde ook. Zie jij het voor je dat Michael zo'n prestatie zou neerzetten als hij van tevoren zou zeggen dat hij al blij zou zijn met één medaille?

 

Ik wil zelfs zo ver gaan de parallel naar startups te trekken die echt de ambitie hebben om voor 'goud' te gaan, oftewel hun bedrijf naar de beurs te brengen en de wereldleider in een bepaalde markt te worden. De meest succesvolle ondernemers zijn niet groot geworden omdat ze tevreden waren met een leuk bedrijf dat een beetje aan het groeien was.

 

Misschien klinkt dit een beetje overdreven maar toch geloof ik sterk dat dit heel vaak geldt.

 

Aangezien het woord "strijd", denk ik ook aan de Oostenrijks-Duitse schrijver A. Schlickengruber die onder een alias een boek: "Mein Kampf" getiteld, schreef. De overwinningen uit de meeste van zijn strijden brachten dood en verderf, terwijl miljoenen van zijn fans stonden te juichen. Zijn laatste strijd heeft hij verloren en liet toen heel laf eutanasie plegen.

Ik heb echt geen idee welk punt je hiermee wilt maken. 'Strijden' moet je niet doen want de heer Schickelgruber heeft daar een boek over geschreven en vervolgens zoveel ellende veroorzaakt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Wat de Olympische Spelen betreft: in Amerika heerst de opvatting, dat je zilver niet WINT - neen, je VERLIEST goud. Ze weten alles te bederven.

 

Dat ben ik toch wel heel erg met je oneens. Een Amerikaan wil goud winnen, en omdat ze dat zo graag willen winnen ze er ook meer dan wij. In die optiek is zilver "maar" zilver.

 

Een Amerikaan wiens buurman ineens een grotere auto heeft, gaat denken "shit, hoe zorg ik dat ik ook zo'n auto krijg". Die gaat vechten. Een Nederlander denkt eerder "hoe zorg ik dat de buurman die auto niet meer heeft" en dat leidt dan tot fiscale maatregelen tegen lease auto's, of sleutelstrepen op het portier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nu 's zien of mensen denken dat deze bijdrage serieus is of niet.

Link naar reactie
  • 0

Christine,

 

Je hoeft natuurlijk niet met mij eens te zijn over dingen die de Amerikanen vinden. Met hun visie bederven zet voor iedereen die zilver wint.

 

Overigens wat je beweert over het winnen is slechts ogenschijnlijk waar. "Omdat ze zo graag willen winnen ze er ook meer dan wij". In de hele geschiedenis van de Olympische spelen, tot en met de spelen in Mexico - waren de Hongaren de onbetwiste winnaars van alle spelen, in alle medailles goud, zilver en brons!!!! PER CAPITA.. Alleen Japan benaderde ze en dan alleen met zilver in Mexico. China: als je onder 1,5 miljard mensen geen 100 kunt vinden met uitmuntende prestaties dan moet dat heel erg treurig zijn.

 

Karel

 

P.S. ik weet nog niet welke appel (die niet ver van de boom rolt), de ET of de Natuurkunde.

Link naar reactie
  • 0

THarbers,

 

Ik denk niet dat de meeste starters NIET voor goud gaan. Dat vele het niet kunnen halen is een andere kwestie. Overigens niet voor goud willen gaan is natuurlijk ook een filosofie. Iemand die een dikke boterham verdient met een extra plak kaas, kan daarmee heel tevreden zijn. En zijn tijd weiden aan iets anders dan een derde plak kaas.

 

Wil je a.u.b. Slickengruber geen heer noemen! Dat is de meisjenaam van Hitler (zo heette zijn vader). Wat ik wilde citeren, dat dat ook een variant van "strijden" was en hopelijk keurt iedereen het af.

 

Karel

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat er ook ondernemers zijn die slachtoffers maken om hun doel te bereiken. Misschien niet altijd even zichtbaar, maar een ondernemer die zijn partner en/of kinderen door het runnen van zijn bedrijf te weinig aandacht geeft doet in zijn "strijd" andere mensen tekort. Hoe zwaar wegen die slachtoffers?

 

Ik heb zelf erg veel gehad aan mijn 'zandbak' waarin ik mocht 'falen' van mezelf- ik denk dat je hiermee je eigen leerproces enorm kunt versnellen. Mensen zijn vaak bang hun eigen leven als laboratorium te zien en experimenteren dus nauwelijks, niet ten aanzien van hun eigen gedrag en inzicht, en niet in hoe ze het inrichten. Het mooie is dat als je anders leert omgaan met wat door het gros van de mensen als falen wordt gezien je veel sneller over dingen heen kunt stappen en verder gaan met iets anders.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat er ook ondernemers zijn die slachtoffers maken om hun doel te bereiken. Misschien niet altijd even zichtbaar, maar een ondernemer die zijn partner en/of kinderen door het runnen van zijn bedrijf te weinig aandacht geeft doet in zijn "strijd" andere mensen tekort. Hoe zwaar wegen die slachtoffers?

 

Ik heb zelf erg veel gehad aan mijn 'zandbak' waarin ik mocht 'falen' van mezelf- ik denk dat je hiermee je eigen leerproces enorm kunt versnellen. Mensen zijn vaak bang hun eigen leven als laboratorium te zien en experimenteren dus nauwelijks, niet ten aanzien van hun eigen gedrag en inzicht, en niet in hoe ze het inrichten. Het mooie is dat als je anders leert omgaan met wat door het gros van de mensen als falen wordt gezien je veel sneller over dingen heen kunt stappen en verder gaan met iets anders.

 

Jij bent een bevoorrecht, rijk en gelukkig mens omdat jij leert van je "gevechten" .

 

Anderen maken er een kunst van zoals Don Quichot van La Mancha dat deed.

 

En helaas zijn er ook vechtjassen die er helemaal niets van leren en maar blijven doorvechten tot ze erbij neervallen, dat zijn zielepoten.

Link naar reactie
  • 0

Jij bent een bevoorrecht, rijk en gelukkig mens omdat jij leert van je "gevechten" .

 

Anderen maken er een kunst van zoals Don Quichot van La Mancha dat deed.

 

Ik voel me wel moreel miljonair in elk geval ;D

Voor mij is identificeren waar je dan precies mee of tegen vecht essentieel in het leren. Ik wil best geloven dat mensen oorlogen beginnen omdat ze een oorlog in zichzelf hebben, dat er een verband is tussen mensen die een ander kwaad doen omdat ze zelf ooit slecht behandeld zijn, of zo'n groot ego hebben dat de schade die ze een ander berokkenen niet door ze gevoeld wordt.

 

Link naar reactie
  • 1

Annedien,

 

Volgens de taxonomie bestaan er slechts carnivoren en niet carnivoren. De mens is een carnivoor en dus moet in beginsel een ander levend wezen doden voor zijn eigen leven. Hierbij moet hij een strijd leveren. Dus "oorlogvoeren" zit bij hem corticaal vast (hersensvlies). De ondernemer die voor zijn brood (sorry: vlees) strijdt heeft dat uit zijn evolutie meegekregen. De mens is overigens het enige dier, dat zijn voedsel kan fokken en telen.

 

Als hij verslaafd is aan het strijdvoeren dan is er iets mis met hem. Ik denk (heb hem nooit gesproken) dat Don Quichotte wel gelukkig was in zijn strijd. Dus ons oordeel over hem is wellicht niet juist. Wij willen allemaal gelukkig zijn, en hij op zijn manier was wllicht wel.

 

Karel

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 106 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.