• 0

Green Tech - wie is er mee bezig ?

Ik ben een blog begonnen met een aantal mensen, o.a. hier van Higherlevel, over Green Tech.

 

Nou is het niet mijn bedoeling te spammen (echt niet), maar ik ben erg geinteresseerd wie nu bezig is met Green Tech.

Dus: cradle-to-cradle, alternatieve energie, afvalverwerking, CO2-reductie e.d..Of wie "upcoming" bedrijven kent, die hier mee bezig zijn.

 

Mijn ervaring is dat de HL-ers niet erg verzot zijn op verantwoord ondernemen en een cradle-to-cradle onderwerp was tot nu toe het enige wat enigszins enthousiasme gaf.

 

Dus: ik hoor graag jullie activiteiten!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 1

Heb net een congres bijgewoon in Kopenhagen over clean tech, dat volkomen mislukt is.

 

De opzet was het bijeenbrengen van wetenschap, bedrijfsleven en financiers. Er waren alleen universiteiten en nonprofit-instellingen, die door overheden werden gesponsord.

 

Er waren 2 hallen. In 1 van de 2 stonden ca. 100 stands die alle 100 werden ingenomen door universiteiten, die daarvoor betaald hadden. De universiteiten was beloofd dat ze in contact zouden komen met bedrijven en financiers om hun resultaten te commercialiseren.

 

De enige bedrijven die er waren waren een paar grote sponsors, zoals Danfoss een 72 jaar oud bedrijf dat zijn eigen research doet en Maersk, de scheepvaartonderneming. Die twee hielden hun eigen presentaties en verdwenen daarna weer.

 

De betalende bezoekers die ik sprak gaan na terugkomst evalueren wat hier fout gegaan is, maar dat kan ik ze zo vertellen. Ze zijn genaaid.

 

Clean tech is al lang in de hype fase beland en de presentaties, bijeenkomsten en andere zakelijke activiteiten hebben weinig meer met de realiteit te maken.

 

Het is vergelijkbaar met de internethype van de jaren '90. Silicon Valley investeerde vanaf medio jaren '90. In clean tech investeert Silicon Valley vanaf het begin van dit decennium. Aan het eind van de jaren '90 liep iedere Nederlandse ondernemer rond met een Powerpoint-presentatie met hockeystick-curves. Aan het eind van dit decennium zijn er clubjes die aan de lopende band filmpjes met overstromingen kopieren om in een subsidieaanvraag te verwerken.

 

Het enige verschil is dat de geldstroom tien jaar geleden uit de Nasdaq kwam en nu vanuit Brussel.

 

www.venturemedia.nl

Link naar reactie
  • 0

Zelf ben ik al jaren bezig met de ontwikkeling van nieuwe materialen. Specifiek natuurvezel versterkte (bio)kunststoffen met als doel alternatieven te bieden voor glasvezelversterkte materialen, kunststoffen, aluminium en hout.

 

Ik ben benieuw naar de discussie die jullie willen starten.

Niet dat ik spam wil uitlokken, maar waar zijn jullie te vinden, ik doe graag me.

Link naar reactie
  • 0

Groene technologie ben ik nou een 25 jaar mee bezig. Destijds was er in Hoek van Holland "Energie Anders", daar had men windmolens opgesteld, en werden er diverse andere methoden om energie te genereren gedemonstreerd. Ik weet aardig wat over biologisch voedsel, en energiebesparingstechnologie heeft altijd mijn aandacht.

De laatste tijd heb ik mij verdiept in het gebruik van vezels uit Cannabis. Ik heb kleding gekocht, en dat bevalt uitstekend. Hennep is warmer dan Katoen, waardoor je minder aanhoeft op van die typische Nederlandse dagen. Bovendien zijn Hennep vezels veel sterker, gaan veel langer mee. De voordelen van Hennep zijn legio, ten eerste kan het lokaal gegroeid worden, produceert het enorm veel zuurstof omdat het veel kooldioxide gebruikt, het verbetert de grond omdat het zware metalen eruit haalt en voedingsstoffen uit dieper liggende lagen naar boven brengt, het heeft geen herbiciden, pesticiden e.d. nodig. De toepassingen zijn legio. Papier, touw, toepassingen in auto's, huisisolatie, stalbedmateriaal, kleding, brandstof voor verbrandingsmotoren, al en met al zijn het er duizenden.

Ik ontwerp gestructureerde gegevensverwerking voor automatisering, dus ik heb via die weg niet direct te maken met groene technologie. Behalve dan dat efficiënt werkende computers minder elektriciteit gebruiken. En ik denk dat beleggingen in groene technologie zeer zeker interessant zijn.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Hai @Henny, jammer om te horen dat het congres niet goed ging. Wat de geldstromen betreft: dat groeitt erg hard - in ieder geval in de US. Ondanks je teleurstelling: je bent er blijkbaar (nog) steeds in geinteresseerd. Kan je iets vertellen wat je nu ziet als de stand van zaken vwb clean energy?

Een van de opvallende dingen die ik nu merk, is dat we in Nederland veel meer doen dan ik had gedacht. Zelfs de publiciteitsmachines in de US komen regelmatig met nieuws en cijfers uit Nederland. Is dat representatief of alleen maar hype?

 

@gerard - we zijn hier! En hier kunnen we discussieren, zoveel als je wilt.

Vanuit de ervaring weten we dat het handiger is om met een "algemeen" draadje te starten. Dan kunnen we ook beter zien wie hierin interesse heeft. Als je nl. te snel bijv. een discussie start over de effectiviteit van waterstof (bijv), dan heb je een grote kans dat je alleen discussieert.

 

@stefinform - ben erg geinteresseerd in wat je in 25 jaar hebt gedaan en welke ontwikkeling je hebt gezien in die 25 jaar. En ook wat de hennep betreft: waar verkoop je dit ? Heb je een site hierover? Kan mij herinneren dat er in A'dam een hennep-winkel zat met shirts e.d.. Altijd interessant, vergeten planten/textiel, e.d.

 

Mijn doel met deze discussie is om te inventariseren wat er al is aan informatie, wie zich ermee bezighoudt en wat de ervaringen zijn. Dat is iha interessant, hopelijk kunnen we ook van elkaar leren. Ik houd een blog bij over green tech , waarbij ik met een paar anderen de laatste ontwikkelingen op gebied van green tech bijhoudt. Dat is nu nog veel energie-gerelateerd, maar we hebben interesse in meer gebieden. Focus is in het begin wel handig.

 

Wat mij ook opvalt, is hoe lastig het is om de verschillende soorten energiebronnen te vergelijken vwb opbrengst en kosten. Ik zou bijv. graag bij elke nieuwe "vinding" het rendement willen plotten naast de "oude" bronnen. Respectievelijk: alle sensationele aankondigingen willen checken op kosten per KiloWattHour. Vreemd genoeg was dat niet eenvoudig beschikbaar. En wat ik nu gevonden heb, vind ik nog te weinig betrouwbaar.

 

Daarnaast ben in geinteresseerd in wat jullie willen bespreken over dit onderwerp.

Link naar reactie
  • 0

@Ewout Wolff

Wat betreft Hennep kleding, schoeisel zijn de volgende adressen interessant:

www.rawganique.com

http://store.hempest.com/catalog

www.natuurstoffen.nl

En met googlen op hemp clothing komt men ook een heel eind. In Amsterdam zit inderdaad een winkel in Hennep, Hempworks, en die verkopen vrijwel alleen combinatietextiel. Dus bijvoorbeel 20% soja, 40% bamboe, 40% hennep. Via de bovenstaande adressen is100% hennep kleding verkrijgbaar.

Voor andere toepassingen met Hennep is het volgende Nederlandse bedrijf interessant:

www.hempflax.com

Verder heb ik het boek The Emperor Wears No Clothes van Jack Herer besteld. Dit gaat over de geschiedenis van Cannabis en over toepassingen in het heden. Ik heb wel meer boeken gelezen over Cannabis, en ik denk dat dit voor de meeste mensen een hele goede eerste ingang is.

 

Wat mij bijstaat van 25 jaar interesse voor groene technologie is dat de ontwikkelingen traag gaan, mensen er over het algemeen totaal geen interesse voor hadden, en dat er heel veel mogelijk is voor energieopwekking buiten de fossiele brandstoffen technologie. Dat laatste punt houdt ook veel kansen in om zaken te doen, en lokaal banen te creëren.

Fossiele brandstoffen hebben wij helemaal niet nodig. De truc zit in de combinatie van energiebesparingstechnologie en alles wat renewable is te gebruiken. Bovendien zit er een belangrijk politiek aspect aan fossiele brandstoffen, in Europa zitten wij namelijk helemaal niet te wachten om van een ayatollah of Russische heerser afhankelijk te zijn, of dat er oliegeld in radicale anti westerse moskeeën wordt geïnvesteerd. Het is voor ons veel beter onafhankelijk te zijn van dergelijke mensen. Daar kan het massaal inzetten van renewables en energiebesparingstechnologie dus aan bijdragen.

 

Verder heb ik mij een arsenaal van simpele besparingstechnieken eigen gemaakt, en die pas ik toe in mijn dagelijks leven. Dat levert mij geld op, en omdat het voornamelijk een mentaal proces is is de investering nihil qua geld. Omdat energie steeds duurder wordt, wordt mijn besparing ook steeds groter.

 

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Ik weet niet of het nou direct onder de noemer Green Tech valt, maar een vriend van me is op zijn manier er erg mee bezig (en ook erg vocaal)

 

http://graphicsoptimization.com/aboutus/why/environmental.htm

 

Hij probeert op allerlei manieren de bestandsgrootte van afbeeldingen op internet terug te brengen zonder dat er (te veel) grafische kwaliteit verloren gaat. Kleinere bestanden nemen uiteraard minder opslagruimte in en zijn sneller te verzenden. Er wordt dus minder energie verbruikt. Pas geleden een item gezien in Linke Soep waarin gesteld werd dat "Internet" op dit moment 2x zo veel energie verbruikt als "België".

 

Zelf zit ik met een aantal ideeen waar het er steeds maar niet van komt om ze tot uitvoer te brengen en heb ik zo nu en dan contact met 'groene' organisaties (via user communities of als klant) die ik dan natuurlijk zo goed mogelijk probeer te helpen.

Link naar reactie
  • 0

hallo ik werk bijna 1 jaar voor een machinaal reinigings bedrijf waarin ik de aanbestedingen doe voor het groenonderhoud.

hier heb ik "altijd met oog voor het milieu" geintroduceerd. Ook al is het maar een druppel op de gloeiende plaat. wij gebruiken geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen en ik help Gemeentes op gang d.m.v begeleiding en folders waarin uitgelegd wordt wat pesticiden doen in onze wereld en hoe ze de burger kunnen wakker schudden om ook te stoppen met het gebruik van pesticiden (voor zover dat het mogelijk is) ik merk dat het veelal een centen kwestie is en niet een gebrek aan wil bij Gemeentes. het is zeer jammer dat er geen subsidies worden gegeven om het gebruik van chemische middelen tegen te gaan. wel geeft rijkswaterstaat maatwerkplannen en advies.

 

ons oppervlakte water raakt steeds meer verontreinigd. het veelvuldige en ondoordachte gebruik van pesticiden zorgt ervoor dat ze nu in ons voedsel en drinkwater voorkomen en zo in ons lichaam belanden. naast het gevaar voor de volksgezondheid is er natuurlijk ook het directe gevaar voor dieren en planten die aanzienlijk te lijden hebben onder dit overdreven pesticiden gebruik.

 

onze filosofie is om onze uiterste best te doen dit duidelijk te maken aan Gemeenten, particulieren en eigenaren van bedrijventerreinen. verder hebben wij op onze machines roetfilters geplaatst en gaan we in januari aan de slag met de dan nieuw geintroduceerde biologisch afbreekbare onkruidborstel, het plastic wordt vervangen door iets dat van aardappels wordt gemaakt.

 

fossiele brandstoffen zijn inderdaad niet nodig moet eerst alles naar de ..... voordat iedereen wakker wordt.

>:(

 

jammer dat er nu nog zo weinig belangstelling is voor andere manieren, geld is macht in deze westerse wereld en er is nog genoeg van dus ben ik bang dat er voorlopig niet veel zal veranderen. gestaag maar met veel wilskracht houden wij vast aan onze filosofie.

 

grtjs liek

 

Link naar reactie
  • 0

@Liek, er gebeuren nu ook erg interessante dingen op gebied van pesticide. Kan mij een Nederlands bedrijf herinneren, dat natuurlijke vijanden kweekt van "slechte" insecten als bestrijding. Kan ze zo snel niet vinden online.

 

Maar ook "echte" pesticiden zijn in ontwikkling, check dit bericht van 25/8/2008 : http://www.ditisbiotechnologie.nl/landbouw-voeding/nieuws/article/267/. Ik weet verder te weinig over het onderwerp. Maar als je er echt interesse voor hebt: kijk eens bij de Universiteit Wageningen (de Landbouwhogeschool). Die zijn met enorm veel en veel interessante ontwikkelingen bezig. Omdat ook zij doorhebben dat het zo niet langer goed gaat.

 

Daarnaast moet je zeker de hoop niet opgeven: er wordt nu meer in "green tech" geinvesteerd dan de afgelopen jaren. Dit gaat zelfs zover dat er sprake is van een hype. Maar dat laatste kan niet zoveel schelen, als er maar gemakkelijker middelen zijn voor nieuwe ontwikkelingen, nietwaar ?

 

Succes en hou ons hier op de hoogte van de verdere ontwikkelingen bij je bedrijf!

 

@Stef in form : hartelijk dank voor je verhaal en de links. Ben ze nu aan het bekijken. Natuurstoffen.nl ziet er erg goed uit, dank. Ik ben erg benieuwd hoe en wat voor besparingstechnieken je toepast. Een van de dingen die mij nl. ook opvallen, is dat veel Greentech nog erg ver weg ligt van de gewone burger. LED-lampen zijn er al, maar de nieuwsten zijn nog te weinig massaal te koop. Ons land kent ongeveer 10 (!) producenten van kleine windmolens voor bewoonde omgevingen, maar er zijn twijfels over het groene en het financiel rendement. Voeg daarbij de immer cynische houding tov compostering/ GFT-bak verwerking, twijfels of groene energie van de energiebedrijven ook echt groen is,etc, etc.

 

Het bewustworden van bijv. je energieverbruik begint nu te komen met bijv. de meter van Oxxio, maar ook daar is het nog niet helemaal himmelhochjauchend.

 

Kortom: ik ben geinteresseerd, kan ik altijd van leren.

Link naar reactie
  • 0

@Ewout Wolff

Besparing zit in een klein hoekje. Waar je veel mee kunt winnen is autorijden. Althans ik neem aan dat je dat doet. Ik deed het nieuwe rijden al voordat het zo genoemd werd, en dat heb ik weer van mijn vader geleerd. Met het autorijden heb ik een op korte afstand en over een langere afstand een sterk anticiperende stijl. Als je verder vooruit kijkt, naar situaties op een kruispunt bijvoorbeeld, kan je al redelijk voorspellen hoe hard de auto moet gaan, met als voorwaarde niet te hoeven remmen. Als ik inschat dat ik over een aantal honderden meters stil zal staan, rem ik op de motor. Dat is gas los, in de hoogst mogelijke versnelling laten staan, en de koppeling blijft op. Ik laat het gewoon uitrijden. Hoe vaak ik dan niet gewoon met het verkeer kan doorrollen bij het verkeerslicht dat dan inmiddels op groen staat, heel erg vaak. Als de koppeling ingedrukt wordt, blijft de auto weliswaar ook doorrollen, en gaat de motor statonair draaien. Dat kost brandstof. Als het in de versnelling met de koppeling op blijft doorrollen verbruikt een moderne auto niets.

In bochten zet ik het in zijn drie. Mijn banden zijn keihard, en 0,1 bar overdruk op de adviesdruk. Keiharde banden verkorten de remweg, het profiel gaat langer mee, de wegligging is beter, en het verbruik is minder. Ik hou de druk van de banden bij per tankbeurt. Je kan met minder snelheidsverlies door de bochten met harde banden, dat is dus ook gunstiger. Anticiperend gedrag is ook gunstig bij files. Die mooie borden boven de weg die 70, of 50 knipper knipper doen, liegen nooit. Ik laat de auto gewoon uitrijden, soms haal ik chauffeurs met een wat ander rijgedrag 4 tot 5 keer weer in, in de file. Hetgeen dus aangeeft dat ze geen ene meter zijn opgeschoten, en verhoudingsgewijs veel meer brandstof dan ik hebben verbruikt. In Nederland ga ik niet harder dan 100. Ik heb gemerkt, door tijdmeting, dat het niks uitmaakt of je nou 120 of 100 rijdt. Bovendien heb ik de indruk dat de snelheid bij 100 veel constanter is. Er hoeft minder van snelheid veranderd te worden, dan bij 120. Dat is dus gunstig voor het verbruik.

Ik heb bepaald, door mijn verbruik consequent te meten, dat door mijn nieuwe rijden plus methode ik rond de 25% bespaar, t.o.v. de niet nadenken methode van autorijden. Bij de Tango kan je vaak gratis de banden oppompen, en is er ook nog een mooie tabel bij die luchtpomp waar adviesdrukken op staan per merk, model, bouwjaar.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 2

@Liek, er gebeuren nu ook erg interessante dingen op gebied van pesticide. Kan mij een Nederlands bedrijf herinneren, dat natuurlijke vijanden kweekt van "slechte" insecten als bestrijding. Kan ze zo snel niet vinden online.

 

Biobest, gaat al 15 jaar mee.

Maar ook "echte" pesticiden zijn in ontwikkling, check dit bericht van 25/8/2008 : http://www.ditisbiotechnologie.nl/landbouw-voeding/nieuws/article/267/. Ik weet verder te weinig over het onderwerp. Maar als je er echt interesse voor hebt: kijk eens bij de Universiteit Wageningen (de Landbouwhogeschool). Die zijn met enorm veel en veel interessante ontwikkelingen bezig. Omdat ook zij doorhebben dat het zo niet langer goed gaat.

 

De link is helaas pindakaas de weëe geur van gelobby.

Aangezien zij een joekel van een hiaat maken in het verkopen van het idee dat gen gemanipuleerde voeding een "natuurlijk" bestanddeel zouden hebben tegen predators (die had ik eerlijk gezegd nog niet gehoord!).

De enige reden iets ooit gemanipluleerd werd was omdat de plant zou kunnen blijven rechtstsaan na een behandeling met het krachtigst onkruidverdelger tegen het kruidconcurrentie tussen de gewassen in de opgroei fase.

Het idee werd aan de boeren verkocht met het glijmiddel dat ze minder zouden moeten uitgeven aan sproeistoffen,

blijkt dat ze nu én duurder zaaigoed ( research moet betaald worden) én quasi evenveel moeten sproeien.

 

Vandaar dat de belofte destijds niet standhield en wij nu deels daardoor met duurdere voeding zitten.

 

En toeval of niet maar het verdelgingsbedrijf en de eigenaar van het genetisch proces en product zijn dezelfde...

 

Een ander aspect is het klassiek gegeven van vergunningen bekomen voor onderzoek naar natuurlijke bestrijdingsmiddelen door een chemisch verdelgingsbedrijf en dit om de felgegeerde carboncredits te kunnen bekomen en verhandelen.

 

Weerom een kwestie van intentie en motivatie.

 

Ik geloof niet in een "one size fits all" oplossing, want dat heeft al genoeg zijn ontwaarding bewezen, green tech gaat eerder over "in huis" en in je eigen gemeenschap, eerder een microsysteem dus.

 

In de eerste plaats gaat het over logica, als je aardbeien in de winter koopt en alles "instant" wilt, dan wéét je gewoon dat je kosten gaat maken, het scharnierpunt ligt hem in het besef dat de volgende generaties ook recht hebben op kwaliteit

en de laatste het licht uit doet.

 

Maar met 200.000 mensen die er per dag bij komen, virtueel faillisement van een paar basis stoffen voor het leven op aarde en gezond verstand op het laagste pitje ooit, denk ik dat we nog veel sneller gaan moeten leren lachen met het gegeven.

 

Green tech gaat snel de filosofische en kritische kant op bij mij, bij voorbaat excuses om uit de toon te vallen.

 

Desalniettemin een mooi initiatief en vernieuwend aandachtspunt, niets te vroeg zou ik zeggen.

 

Paul

 

 

 

 

If you do what you always did, you'll get what you always got.

Link naar reactie
  • 0

Green tech gaat snel de filosofische en kritische kant op bij mij, bij voorbaat excuses om uit de toon te vallen.

Hoe bedoel je, een bedrijf dat olie produceert op basis van algen of hennep, stadsverwarming, aardewarmte technologie, het nieuwe rijden, windmolens, stoomturbines die gevoed worden met zonlichtconcentratie, kippestront centrale zijn toch allemaal concrete technieken die werken en toegepast worden?

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Green tech gaat snel de filosofische en kritische kant op bij mij, bij voorbaat excuses om uit de toon te vallen.

Hoe bedoel je, een bedrijf dat olie produceert op basis van algen of hennep, stadsverwarming, aardewarmte technologie, het nieuwe rijden, windmolens, stoomturbines die gevoed worden met zonlichtconcentratie, kippestront centrale zijn toch allemaal concrete technieken die werken en toegepast worden?

 

Sure, mooie innovaties, allemaal logische systemen, alleen jammer dat ze niet opgenomen worden in road of lastenboeken in ontwikkelende gebieden, oost of west.

 

Het gaat altijd om de gevolgen van de innovaties, de big picture en de juiste persoon voor de juiste job op het juiste moment.

 

vb: de switch die aan boeren werd verkocht om biofuelgewassen te produceren , bleek al dood bij het concept, bio fuel planten gebruiken gemiddeld 10x meer water dan een voedingsgewas en zorgt tevens nu voor een knik in de stijgende kost in voedselproductie, het idee erachter was dat de consument snel het gevoel moest krijgen dat de petro industrie toch "iets" aan het "probleem" aan het doen was, en zelfs een "bijdrage" aan het leveren was/is.

Mooi paket en iedereen wint, not.

 

Sowieso gaan economie, ontwikkeling en "vooruitgang" niet samen met ecologie of het sexier green tech, anders kon ik dit niet schrijven, anders stonden er nog steeds eikenbossen van limburg tot Marseille, enz enz.

 

Waar het nu om gaat denk ik is om werkelijk na te denken over : herkomst van materiaal, rendabiliteit, impact ( carbon footprint ) op kortere en lange termijn en zeer belangrijk accuratere ongespinde of gehypte data.

 

En het is juist die "lange termijn" die dient bepaald te worden, ik steun alvast projecten die 1000 jaar kunnen duren,

het is juist het onvatbare van dat concept dat een basis kan vormen van "duurzaamheid".

 

Plastic ( bispenol A en polymeren oa) was een super uitvinding, 40jaar geleden, toen zou je als pretbederver en anti ondernemend of zelfs anti vooruitgang ervaren worden indien je voorspeld had dat er een dag zou komen dat er een plastic eiland ter grootte van Texas zou ronddobberen

( eerder metaforisch denk ik, de basis van dat beeld is dat er 100.000 plastic partikles plastic per mijl zweven in onze zeëen ).

 

http://www.vbs.tv/video_xz.php?id=1485308505

http://www.newswithviews.com/Wooldridge/frosty348.htm

 

vandaar Big picture ...

 

Zonnepanelen gaan pas binnen 10 jaar op punt staan, atoomenergie is het enige alternatief nu naar schaal van verbruik toe.

Vandaar dat als de Chinezen onze contreien kwamen bekijken 5jaar geleden om het goedkoopste systeem te vinden om electriciteit op te wekken, ze besloten dat nuclear de weg vooruit was, ik heb daar geen probleem mee, het afval in glazen containers stoppen onder de zeespiegel wel.

 

Ga je nadenken over het idee van 1000jaar lange oplossingen, dan kom je ergens uit op een idee dat binnen 100 jaar we misschien het radio aktief afval nodig gaan hebben als grondstof, vandaag een belachelijk idee,

maar eigenlijk zijn de gevolgen van de playstation generation dat ook voor een gemiddelde burger 100 jaar geleden ...

 

vandaar filosofisch en kritisch, maar is het belangrijk ?

 

Waarschijnlijk niet.

 

Be well.

 

 

 

If you do what you always did, you'll get what you always got.

Link naar reactie
  • 0

Sure, mooie innovaties, allemaal logische systemen, alleen jammer dat ze niet opgenomen worden in road of lastenboeken in ontwikkelende gebieden, oost of west.

Ik begrijp niet wat je hier bedoelt. De genoemde technologieën worden toegepast. In Scandinavië is men erg ver met aardwarmte, en al die andere technologieën werken gewoon. Het Nieuwe Rijden is een speciale, want daarvoor is alleen een mentale investering nodig, het kost dus erg weinig in geld, en levert meteen op.

 

vb: de switch die aan boeren werd verkocht om biofuelgewassen te produceren , bleek al dood bij het concept, bio fuel planten gebruiken gemiddeld 10x meer water dan een voedingsgewas en zorgt tevens nu voor een knik in de stijgende kost in voedselproductie, het idee erachter was dat de consument snel het gevoel moest krijgen dat de petro industrie toch "iets" aan het "probleem" aan het doen was, en zelfs een "bijdrage" aan het leveren was/is.

Mooi paket en iedereen wint, not.

Of je een gewas voor voedsel gebruikt, of de koolhydraten worden voor brandstof inzet maakt niet uit voor het watergebruik van de plant op zich. Bovendien is de stijging van voedselprijzen voor een klein deel veroorzaakt door het inzetten van voedselgewassen voor biofuel. Een grotere vinger in pap is de speculatie op de energiemarkt, met name de speculatie op aardolie. Kunstmest productie, landbouwvoertuigen, distributie van bulkgoederen zijn allemaal afhankelijk van minerale olie.

Een andere grote oorzaak van de stijgende voedselprijzen is de klimaatsverandering. In de Sahel heeft men al meer dan 20 jaar te maken met de moesson die afneemt. Dit wordt veroorzaakt door een veel hogere temperatuur van de oceaan, die wordt weer veroorzaakt door het gewijzigde mondiale klimaat. Wereldwijd zijn zeker de laatste 5 jaar oogsten mislukt. Er is ook her en der op de aardbol sprake van speculatie op de voedselmarkt, er worden voorraden doelbewust achtergehouden. Dit heeft natuurlijk ook stijging van prijzen tot gevolg.

 

Ik vind het achterlijk om voedselgewassen in te zetten voor het maken van groene brandstof. Het is veel beter daarvoor Koolzaad, algen, en Hennep zaad en Hennep houtkernen in te zetten. Hoewel Hennepolie ook hele goede voeding is. Of Koolzaad veel water gebruikt, ik weet het niet, en ik denk van niet. Ik heb het vaak zien groeien op zandgronden, en die worden snel droog. Hennep verbruikt niet veel water, het is een plant die het heel goed doet in droge gebieden.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Zoals jullie in mijn onderschrift kunnen lezen, hou ik me bezig met duurzame advisering binnen het MKB. Hieronder valt onder andere het toegankelijk maken van duurzaam ondernemen voor de MKB-er (waar moet je beginnen is vaak het probleem bij de ondernemer).

 

Waar ik me momenteel ook mee bezig hou, is het adviseren van 2 ondernemers in NL bij het maken van een businessplan voor een bedrijf dat zich bezig houdt met het toepasbaar maken van vliegas van bruinkool in de bouwwereld. Dit product is een afval product en kan worden toegepast in zeer veel diverse eindproducten. Is een super leuke klus met een veelvoud aan mogelijkheden voor de ondernemers!

www.mkbduurzaam.nl de informatie site om concreet met Duurzaam Ondernemen te beginnen.

Link naar reactie
  • 0

@WWB : welkom in deze discussie. Kan je voorbeelden geven uit je adviespraktijk, waarbij je geholpen hebt op gebied van GreenTech?

 

@silentoak : ik ben het grotendeels eens met wat je zegt over genetisch gemanipuleerd eten. Vooral de onbeheersbaarheid (en on-traceerbaarheid) ervan baart mij grote zorgen. Ik vind vooruitgang zeker niet erg, maar geef mij wel aub de keus.

 

Maar door de rest van je verhaal klinkt iets teveel defaitisme. Ik kan mij goed voorstellen dat iemand zoals (blijkbaar?) jij, die zich al zo lang bezighoudt met greentech, wat teleurgesteld wordt. Ik had dezelfde ervaring vorig jaar bij een congres in A'dam waar Eckart Wintzen zich stond op te winden tegenover een zaal van communicatiemensen. Waarom ze nog steeds niet op de verantwoorde weg gingen. Frustratie laaide vanaf het podium. Heb toen iets gezegd als:"Kom op, Eckart" - niet wetende dat hij een paar maanden dood zou zijn.

 

Maar desondanks: je geeft terecht aan dat als je over een dermate drastische wijziging van onze verhouding met de natuur praat, je moet denken in termen van 100 of 1000 jaar. Dat betekent ook dat we geduld moeten hebben en houden. En hoe je het ook bekijkt: mensen zijn nu eeeeiindelijk wakker. Investeringen rijzen de pan uit, olieprijzen ook (altijd een goede motivator) en onze politieke kwetsbaarheid stijgt ook enorm door olieafhankelijkheid. China en India wakkeren de tekorten ook goed aan, kortom: geen ontwikkelingen die even weg te vegen zijn. En dus staat Groen weer opnieuw in de belangstelling, na een hiaat van ongeveer 25 jaar.

 

Laten we aannemen dat er een luik is van ongeveer 5 jaar waarin er nog wat aandacht blijft voor GreenTech, voordat de volgende schaduw van 25 jaar intreedt. Dan is het nu tijd om alles op alles te zetten om resultaten uit innovatie te laten zien.

 

En om een lang verhaal kort te maken: de geschiedenis leert ons: focus op een onderwerp levert resultaten op. Lets focus, dus.

 

Link naar reactie
  • 0

@silentoak : ik ben het grotendeels eens met wat je zegt over genetisch gemanipuleerd eten. Vooral de onbeheersbaarheid (en on-traceerbaarheid) ervan baart mij grote zorgen. Ik vind vooruitgang zeker niet erg, maar geef mij wel aub de keus.

Die keus is er, en op voedsel wordt dit gekenmerkt met het EKO beeldmerk op de verpakking. Op die verpakking staat dan een SKAL nummer. SKAL is een organisatie die ik al lang volg, en ik heb er in die tijd nog nooit een negatief bericht van vernomen in de media. Wel van een boer die klaagde dat de normen en regels zo streng zijn, en streng worden gecontroleerd.

Al die controles kunnen natuurlijk niet gratis. Het grote voordeel van EKO producten vind ik dat je weet wat je hebt, en dat de producenten uitstekend met het milieu zijn omgegaan vind ik ook een pre. Verder zijn EKO producten vaak erg lekker, met name de vleesproducten zijn vaak een tractatie. Je betaalt wat meer, maar wat is er goedkoop aan een Spaanse tomaat met allerlei vaak kankerverwekkende middelen op de schil die niet eens gebruikt mogen worden in Nederland?

 

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Er is hier een tijdje niks gebeurd. Dus ik denk dat het niet echt leeft onder de gemeenschap alhier. Jammer natuurlijk, want de zakelijk gezien en op het vlak van innovatie zijn er enorm veel mogelijkheden. Zeker nu olie en andere minerale bodemschatten steeds duurder worden. Het is onwaarschijnlijk dat die trend zal breken.

 

Het bevestigt wel de trend die ik al geruime tijd in Nederland zie. Vanuit overheidswege wordt wel veel ondernomen. En het denken aan hoe wij zullen leven nadat de olie op is wordt niet gedaan onder de meeste burgers, is er niet. Of het wordt hardnekkig gezien als linkse kerk gedoe. De meest simpele zaken die men zou kunnen ondernemen worden genegeerd. Zelfs als het direct geld oplevert. Een voorbeeld daarvan is het stukje dat ik hier geschreven heb over Nieuwe Rijden +, Ewout had mij gevraagd wat te vertellen over simpele besparingstechnologie. Ik heb dat gedaan, geen reactie erop gekregen. Illustreert dus mijn punt.

 

Nu er toch het een en ander aan de hand is in het klimaat. Minerale bodemschatten een hot item zijn in de heropende strijd tussen Rusland en Amerika. Rusland ook nog een keer veel olie en gas heeft, en wij in Europa afhankelijker zijn van een staat die militante en corrupte trekjes heeft, lijkt het mij veel wijzer voor de toekomst nu veel meer te doen met green tech.

 

Ik zie heel veel mogelijkheden voor plantaardige plastics, hetgeen ook geen nieuwe technologie is. Henry Ford destijds teruggefloten in Amerika toen hij met oersterke plantaardige plastics auto's ging bouwen. O zo vrij en democratisch, die U.S.A.. Het land heeft dus bepaald dat wij in relatief zware stalen auto's rijden, met brandstof uit het Midden Oosten. Ford, visionair als hij was, zag dat al reeds voor de eerste wereldoorlog anders.

 

Maar goed, ik denk dat dat soort innovaties, of hernieuwde toepassing van al reeds gepionierde technologie iets is dat niet doordringt wat de potentie is voor Europa, of Nederland.

 

Ik heb het werk bekeken van Ben Dronkers. Een handelaar in marihuana, die zijn vermogen ook gestoken heeft in een fabriek om hennep vezel mee te verwerken. Die fabriek, Hempflax, levert aan BMW en Mercedes, die er diverse toepassingen mee hebben voor interieur panels. De fabriek wordt de wietfabriek van het Noorden genoemd.

Hetgeen feitelijk volledige onzin is, want hennepvezel is een hele verre neef van Cannabis waar men drugs en medicijnen van maakt. Vezelhennep heeft hele andere eigenschappen dan marihuana.

 

Dit typeert toch wel de mentaliteit een beetje in Nederland. Altijd heel erg bezig met het gedrag van anderen te beoordelen. Maar in feite een onszelf tegenhoudende middelmatigheid. En dat de Chinezen nog eens dunnetjes de vaak ellendige kortzichtigheid van dat geweldige ondernemersland U.S.A. gaan overdoen, zal niet bijdragen aan onze gezondheid, toekomst. We zijn afhankelijk van China. En het feit dat het land een soort chemische beerput is met ernstige woestijnvorming maakt mij nou niet echt blij. Zeker niet als ik het vergelijk met de potentie die wij hier in ons eigen land gewoon hebben. Het moet alleen ontwikkeld worden.

 

Nu is het al innovatief in dit land om allerlei plastic zooi uit China te importeren, en dat bij een tuincentrum te stallen. De innovatie of toekomstgerichtheid, zakelijk strategisch denken, en zo verder ontgaat mij er volledig van.

 

Ben Dronkers heeft prachtig pionier werk gedaan, kan ook voor een gedeelte op YouTube gezien worden. Zijn zoon

Alan merkte ooit op dat de mensen in Nederland blind zijn. Ik heb moeite het er niet mee eens te zijn.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Hai Stef,

 

Ik ben soms stil, omdat ik anderen de gelegenheid wil geven hun mening/info te geven. Zoals ik in het begin schreef, ben ik over Green Tech een blog begonnen, maar die wil ik niet spammen hier (ondanks dat het geen commercieel ding is). Dus misschien moeten wij tweeen dit onderwerp live houden.

 

Dan heb ik goed nieuws: een van de opvallendste zaken bij het zoeken naar informatie op het Net, zijn de vele voorbeelden van Nederland en Nederlanders. Echt, ik kon het eerst ook niet geloven.

 

Voorbeelden: (deze week) Solland Solar (NL) claimt 9% hoger rendement zonnecellen

Design wedstrijd finalist, die veel aandacht heeft gekregen: Bamboo mobiel van gert jan van leer

Biomassa fabriek geopend in Moerdijk, die werkt op kippestront

 

Dan is er nog het Dutch experiment to use the road as sun collector dat een serie experimenten blijkt te zijn. Zie o.a. deze PDF van Rijkswaterstaat

De energyball 100 is van een van de 10 (!!) micro windturbine producenten in Nederland. Zoals de verticale windmolen Turby

En wat dacht je van de Osmose energie centrale bij de Afsluitdijk, waar de combinatie zoet/zout water energie oplevert.

En last but not least de in de volle zee drijvende windmolens van Blue H , een Brits/Nederlands bedrijf.

 

Deze voorbeelden kwam ik tegen bij een bescheiden zoektocht op het internet. Waarschijnlijk zijn er veel meer, met veel meer brijante ingevingen. Als iemand meer voorbeelden weet: kom maar door. Lijkt mij briljant een van de GreenTech-ondernemers hier op het forum te krijgen.

Link naar reactie
  • 0

Deze draad levend houden behoort zeker tot de mogelijkheden. Green tech is mooi, wat ik interessant vind is werk hier. Met producten van eigen bodem, in combinatie met enerbesparingstechnologie en renewables. Waar ik erg moe van word is de ongeïnteresseerdheid, hier en in Nederland.

Kijk ik heb een redelijk levendige geest, ik zie altijd potentie in zaken, ik zie zaken op ons afkomen. Het vervelende is als je de hele tijd bevestigd wordt daarin. Ik vind het leuk zaken te ontwikkelen, voor je land, voor de gemeenschap waarin ik woon. Ik kan nog met veel andere ideeën komen, zaken die ik ergens vind, en enthousiast over word. En het is voor mij als persoon vervelend als je dan al gauw merkt daarin alleen te staan. Hetgeen nu in het klimaat gebeurt verbaasd mij niet zo, ik word al 20 jaar bevestigd in de trend die nou plaats vinden. Rond de noordpool kunnen varen, 4 of 5 ( ik ben de tel kwijtgeraakt ) tropische stormen achter elkaar, een afnemende moesson in Afrika, etc.. De schaal waarmee de mensheid minerale olie technologie heeft ingezet is daar natuurlijk niet de oorzaak van ( dat hoor ik al 20 jaar ). Het zijn zonnevlammen, het de natuur, etc.. Het kan natuurlijk ook dat het een combinatie is van alles. We weten het niet. Mijn zwager is hoogleraar toegepaste wiskunde, met specialisatie in golven en stromen. Hij deelt mee in een board dat over klimaatsvraagstukken gaat. Hij zegt dat het niet duidelijk is wat nou de oorzaak is van al die klimaatwijzigingen.

 

Wij weten het niet, en dus heb je dan 50% kans dat je helemaal fout zit, als mensheid die een hogere levensstandaard nastreeft.

 

En dat baart mij zorgen, ook al omdat jij nu zegt, dat jij en ik dit hier levend moeten houden? Ironisch is het wel.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Stefinform, kom op. De meeste draden op HL worden "levend" gehouden, door er gewoon aandacht aan te besteden. Door er met een aantal vast/losse mensen over een onderwerp te discussieren. Niet meer of minder dan dat.

 

Ik weet zeker dat er meer mensen zijn die interesse hebben in dit onderwerp, klimaatverandering e.d. Maar niet iedereen gelooft dat zij/hij er iets bijzonders over te vertellen heeft. Vandaar dus deze draad: zodat we genoeg interessante info/discussie verzamelen, waardoor ook de twijfelende groep geinteresseerd raakt.

 

Ik bedoel: als de ontwikkelingen in zonne energie nu zo goed gaan, dat de EIA zegt dat zonne energie binnen 5-10 jaar op hetzelfde prijsniveau zit als kolen/olie opgewekte energie, dan moet ik zeggen: dan word ik erg blij. En zo kan ik nog wel even doorgaan: de investeringen in "groen" zijn nog nooit zo hoog geweest. En dus focus ik mij op het goede nieuws. Het slechte nieuws, zoals je terecht aangeeft, is al zolang bekend. Bovendien merk ik dat mensen er weinig door geinspireerd of gemotiveerd worden. En dat is nu net wat we wel nodig hebben.

Link naar reactie
  • 0

Ik waardeer je houding om hoe dan ook het een positieve draai te geven.

 

Vroeger had ik altijd de visie dat met kennis en alternatieven het allemaal wel goed zou komen. Ik ben daarvan teruggekomen. Het heeft met cultuur te maken, de cultuur ieder geval in Nederland. Ik ben er een tijdje over na aan het denken hoe ik het nou het beste kan omschrijven.

 

Zo een gebrek aan interesse en inlevingsvermogen, en dan meteen dat latente wantrouwen want het is anders dan de groep doet. Ik heb veel mensen gesproken over hun gedachten, wat betreft allerlei zaken over klimaat, minerale bodemschatten, etc.. Dus daar baseer ik mijn mening op.

 

En dat is wat Nederland en Europa tegenhoudt. Wij zouden allang onafhankelijk geweest kunnen zijn van alles wat er nu uit de bodem gehaald moet worden om al die moderne zaken te fabriceren, aan energie, plastics, etc.. Dat zou ons heel rijk gemaakt kunnen hebben. Nu moeten wij gas importeren uit Rusland. De politieke gevolgen in de toekomst lijken mij evident.

 

Waarom slecht nieuws niet inspireert doet mijn wenkbrauwen stijgen tot aan mijn haarlijn. En ik denk dat dat het juist is, mij inspireert dat nou juist wel.

 

Mensen zijn voornamelijk bezig met hun eigen hachje, en boeken dan nog maar een vliegvakantie en een uitje naar de indoor sneeuwhal. Als zij maar blij zijn. Dat er al weet ik hoeveel wetenschappers jaren lang als een roepende in de woestijn erg dorst hebben aan aandacht, weten zij niet. Onwetend en toch een arsenaal van krachtige mogelijkheden makkelijk beschikbaar. Zijn we lekker mee, en is helemaal niet nodig.

 

Allerlei mogelijkheden en technologie opspeuren, ik vind het prachtig. Waar het echt omgaat is een samenleving met mensen die bewust zijn dat wat de samenleving voor hen betekent en andersom niet ophoudt bij de tuinkabouter en de prijsknaller op de barbeknoei.

Als slecht nieuws niet tot inspiratie leidt, wat moet dan wel die verandering bewerkstelligen? Mensen gaan dan moord en brand schreeuwen als die dijkverhogingen toch een beetje laag zijn gebleken? Helaas, te laat, jammer joh.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Ik leg mijn standpunt nader uit : ja, negatief nieuws confronteert en voor normale mensen is dat reden om na te denken en te veranderen. Waar ik op doelde is dat we sinds de club van Rome in de jaren '50 weten dat er grenzen aan de groei zijn. Sindsdien zijn er veel ontwikkelingen gekomen en publicaties, waarin iedere keer gehamerd werd op het feit dat we anders met de natuur moeten omgaan.

 

Het gaat hier tever om een expose over de menselijke omgang met verandering te schrijven. Wat ik in ieder geval herken is dat voor verandering een aantal zaken nodig zijn. Een daarvan is urgentie. Als mensen problemen niet aan den lijve ervaren, dan is er slechts een minderheid die verandert.

Voorbeeld: de luchtkwaliteit in grote steden in Europa en de VS in jaren '50 waren even slecht als die nu in China. Mensen stierven door longproblemen, het zicht was slecht door de smog. En toen is dat in vrij korte tijd verandert. Het heeft ook een generatie ecologen voortgebracht, die zelf hadden meegemaakt wat er gebeurt als de mens maar afvalstoffen blijft produceren.

 

Een ontwikkeling als Global Warming is erg lastig te bewijzen: tot een jaar of 5 geleden waren er genoeg wetenschappers die vraagtekens zetten bij het fenomeen. Het is ook een van de allereerste ontwikkelingen, waarbij de mens verder moet kijken dan zijn buurt, stad, provincie, land of zelfs continent. De andere ontwikkeling waarbij dit speelde was de nucleaire oorlog.

Dit zijn ontwikkelingen, die mensen nog niet eerder aan de hand hebben gehad, waar ze/we weinig ervaring mee hebben. En dat helpt de snelheid richting een oplossing niet.

 

En als je er dan van overtuigd bent dat Global Warming een feit is: wat moet je dan doen? Waar moet je beginnen? Ik kan mij goed voorstellen dat de man in de straat het niet zo snel weet. Net zomin als een makkelijk antwoord mogelijk is op de vraag: hoe halen we de honger de wereld uit? Ook dat is een reden voor defaitisme, ontkenning of inertie.

 

Wat ook niet helpt, is maar blijven hameren op het zelfde gedachten-aambeeld. Daar worden mensen na verloop van tijd moe van, als zichtbare resultaten uitblijven. Wat volgens mij daarom belangrijk is, is : proberen mensen positief te stimuleren. De meeste mensen geloven wel dat Global Warming bestaat. Hoe kan je ze helpen/motiveren er ook iets aan te doen? Neem dus voorbeelden, waar mensen het gevoel bij hebben dat ze iets bijdragen aan het klimaat. Maak mensen bewust, laat resultaten zien.

 

Simpel voorbeeld misschien, maar ik geloof dat sinds de komst van de groene afval-bakken, veel meer mensen bewust zijn geworden van ons afvalprobleem. Ik kan mij goed herinneren dat toen Shell de Brent Spar ging afzinken, dat dit ook een argument was: wij moeten wel ons best doen met afval scheiden en zij dumpen het zomaar de zee in ?!?

 

Ander voorbeeld (voordat ik aan mijn ontbijt ga): dat je binnen korte tijd zelf kan zien welk apparaat bij je in huis energie verbruikt, zal weer tot veel meer bewustwording leiden. Seeing is believing.

 

Maar wees positief, hoe bevreemdend het af en toe lijkt: daarmee motiveer je veel meer mensen dan met doemsprofeten taal. Het wordt nu tijd om de twijfelaars over de streep te trekken met aansprekende voorbeelden. En niets is zo aansprekend, dan ondernemers die met innovatieve benadering een betere oplossing weten te bereiken voor schijnbaar onontkoombare problemen.

 

Link naar reactie
  • 0

Maar wees positief, hoe bevreemdend het af en toe lijkt: daarmee motiveer je veel meer mensen dan met doemsprofeten taal. Het wordt nu tijd om de twijfelaars over de streep te trekken met aansprekende voorbeelden. En niets is zo aansprekend, dan ondernemers die met innovatieve benadering een betere oplossing weten te bereiken voor schijnbaar onontkoombare problemen.

Ok, wat je schrijft onderschijf ik, waar.

 

Laatste punt, quote hier. Laten we het voorbeeld het Nieuwe Rijden er eens uitlichten. Dat is heel concreet want daarvoor hoef je helemaal niks materieel voor te investeren. Ik pas dat toe, en dat levert mij aardig wat munten op.

Wat ik met die rijstijl allemaal niet meemaak aan agressieve reacties .... Het maakt mij niet uit, wat dat betreft laat ik alles langs mijn koude kleren naar beneden zakken. Het ligt blijkbaar aan mij, terwijl ik steeds bezig ben met ook het verkeer achter mij om er zeker van te zijn dat ik niemand in de weg zit.

 

Alleen ander gedrag achter het stuur en het levert zo een besparing op van zeker 20% op. Wie rijdt er zo in Nederland?

 

Ik zie het elke dag gebeuren, mensen die juist gas geven als ze het rode verkeerslicht naderen, of een file naderen. Wat oh wat gaat er in die mensen hun brein om?

 

Nieuwe rijden:

- kost niks in geld;

- is veiliger, want snelheid blijft gelijkmatiger, je moet bewust rijden;

- levert geld op, want banden gaan langer mee, aanzienlijke brandstofbesparing.

 

Het uitrekenen van het verbruik is niet moeilijk, bandeslijtage is wat minder direct. Dus bij dit voorbeeld geldt vrij snel seeing is believing. Ik rijd een auto van een ton zwaar, 1400 cc cilinderinhoud, benzine. Ik doe een 1:17 tot 1:18, afhankelijk van de files.

 

Dus ik vraag mij af of het met direct impact op de eigen situatie, de eigen gezondheid wel helemaal te maken heeft. Voor een deel zeker wel.

In ieder geval, andere technologie gebruiken, andere grondstoffen gebruiken daarvoor, het is prachtig. Er is heel veel mogelijk, ook om geld te verdienen in Nederland. En ook op een manier om als land politiek beter af te zijn in de toekomst.

 

En heel veel staat en valt met het bewustzijn en houding van de massa. Daar ligt een belangrijke oplossing besloten. Ik zie die oplossing niet.

 

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Ik probeer bij mijn producten zo veel mogelijk rekening te houden met het milieu. Toen ik mijn toiletkorrels introduceerde enkele jaren geleden had ik een A4 geschreven met alle milieuvoordelen t.o.v. toiletvloeistoffen. En was actief met het vertellen over de voordelen. Tot ik op de beurs keer op keer reacties kreeg als: "We hebben al milieuvriendelijk spul geprobeerd mijnheer maar dat is ons toch niet bevallen". Het was duurder en werkte minder.

 

Dat is natuurlijk het imago wat veel groene producten hebben of hadden en niet zonder reden. Als je kan kiezen tussen mooie gele bananen van Chiqita of de bruine overrijpe van Max Havelaar die ook nog een duurder zijn moet je al heel groen zijn om de bruine bananen te kopen.

 

Gelukkig raken groene, nu hoog kwalitatieve, producten weer in de mode. Dat is natuurlijk de beste motivatie voor ondernemers. Producten maken die goed verkopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dat is waar, wat men ziet is het belangrijkste. Ik heb trouwens meestal gele Max Havelaar bananen gehad. Nog veel vaker heb ik EKO appels uit Nederland.

In de bananenteelt wordt nog steeds DDT gebruikt, en dat zie je natuurlijk niet. Trouwens hetzelfde als met die 'goedkope' Spaanse tomaten, waar regelmatig ver boven de normen allerlei kankerverwekkende troep op zit. In Spanje wordt gespoten met spullen die in Nederland verboden zijn. Het is maar wat men goedkoop noemt.

 

Dat toiletkorrelproduct heb ik over gelezen. Ik heb er helemaal geen verstand van, ik heb geen caravan of boot. En waarom is dat product milieuvriendelijker dan concurrerende producten? Ik denk dat jij zal beweren dat het natuurlijk even goed, of weliswaar gewoon beter werkt. En kan dat ook gedemonstreerd worden? Bijvoorbeeld op een beurs. Seeing is believing is het nieuwe motto, geloof ik in de Green Tech sfeer.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 263 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.