• 0

Green Tech - wie is er mee bezig ?

Ik ben een blog begonnen met een aantal mensen, o.a. hier van Higherlevel, over Green Tech.

 

Nou is het niet mijn bedoeling te spammen (echt niet), maar ik ben erg geinteresseerd wie nu bezig is met Green Tech.

Dus: cradle-to-cradle, alternatieve energie, afvalverwerking, CO2-reductie e.d..Of wie "upcoming" bedrijven kent, die hier mee bezig zijn.

 

Mijn ervaring is dat de HL-ers niet erg verzot zijn op verantwoord ondernemen en een cradle-to-cradle onderwerp was tot nu toe het enige wat enigszins enthousiasme gaf.

 

Dus: ik hoor graag jullie activiteiten!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

@cestmoi en @stefinform Het is een zeer interessante discussie waar jullie mee bezig zijn, maar ik denk dat dit een aparte draad waard is: zoveel valt er over te vertellen, voors- en tegens over uit te wisselen.

 

Waar jullie volgens mij wel gemeenschappelijkheid hebben, is dat het goed en interessant is om alternatieve oplossingen te bedenken voor oa het energie probleem, het gebruik van beperkte kostbare middelen of een andere manier van leven, eten, wonen, etc.

 

Mij is opgevallen dat mensen uit wild andere achtergrond bezig zijn met greentech. En ook met ongelofelijk veel verschillende normen en waarden en argumenten. Maar het gemeenschappelijke idee is : dit moet toch ook anders kunnen.

 

"Dat anders kunnen" is een heck of a job. Probeer maar eens mensen uit te leggen dat ze 10 keer zoveel voor hun energie moeten betalen en dat dat goed is. Probeer maar eens een andere manier van energie de huiskamers in te krijgen, als zo'n systeem niet even plug and play is.

 

Voor de ondernemers die daar dagelijks mee bezig zijn, wil ik graag hier ruimte geven. Tot mijn spijt heb ik bijvoorbeeld zelf John-Itm nog niet beantwoord wat ik van zijn site en initiatief vind, terwijl dit wel erg serieus en interessant lijkt. Hetzelfde geldt voor Patrick de Boevere.

 

Daarom wil ik graag jullie allebei vragen om meer te vertellen over julie eigen ervaring met GreenTech: wat er al is, hoe het beter kan of waar uitdagingen liggen - het zou mooi zijn als dit forum een kleine bijdrage kan leveren, waardoor green tech bedrijven succesvoller zullen worden.

 

Link naar reactie
  • 0

Zoals je ziet Ewoutt is de discussie besloten met een conclusie. Ik heb een bericht gehad van John-Itm.

 

Het komt er op neer dat resultaten van die manier van groeien er zijn, alleen nog niet direct voor de markt beschikbaar. Ik vind het een hele interessante manier. En ik zelf ben opgegroeid bij het Westland, een gedeelte van die ontwikkelingen op het gebied van indoor gewassen verbouwen heb ik als het ware zien evolueren. Ik vind het interessant, en ik ben erg benieuwd hoe vruchten van zo'n manier van groeien smaken. Maar voor gebieden waar zwaar gebrek is aan voedsel is het natuurlijk sowieso een goede toepassing.

 

Deze maand ga ik een kijkje nemen in Denemarken. Ik wil ervaren of ik het nog steeds zo'n leuk land vind. Bovendien vermoed ik interessante ontwikkelingen te vinden in Denemarken op het gebied van green-tech. Ik heb sowieso wat meer open ruimte nodig, dus het is ook om te onderzoeken of ik mij er kan vestigen. En of ik dan mijn brood kan verdienen. Ik verwacht van wel, overal verwerkt men tenslotte gegevens, en stuit men op soortgelijke vraagstukken. Die ik op kan lossen.

 

Alle goeds, Stef.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Stef! Man ! Wat een plannen !

 

Leuk om te horen dat je ook bericht hebt gehad van John-Itm - heb je toestemming om dat hier te plaatsen ?

 

Ik ben ook zeer benieuwd hoe natuurlijk en lekker die gewassen smaken. Als je alleen al kijkt welke partners bij zijn initiatief betrokken zijn, dan is wel duidelijk dat er meer mensen iets in zien. Ik hoop alleen dat hij hier nog vaker terugkomt : juist zijn ervaringen zijn onschatbaar voor anderen (zoals jij en ik) , die ook iets op gebied van GreenTech proberen op te zetten.

 

ik ben enorm benieuwd wat je gaat vinden in Denemarken. Een land dat enorm veel op Nederland schijnt te lijken. Zowiezo zijn hun windenergie-initiatieven veel lof waard. We hebben op het forum natuurlijk Dennis Hettema (Zrstski) , die naar Zweden is vertrokken. Ben jij onze vertegenwoordiger binnenkort in Denemarken ?

 

Veel succes en inspiratie gewenst bij je trip naar Denemarken : voelt het als een LifeChanging Event ?

Link naar reactie
  • 0

De inhoud van het bericht van John is geen gevoelige informatie, ik heb hem toch maar een bericht gestuurd om dit te bevestigen.

 

Ik loop al lang rond met plannen om ergens anders heen te gaan. Mijn familie vond alleen Azië veel te ver weg. Daarom ben ik gepushed ;) door hen om in Scandinavië te gaan kijken. Tja ik hou van vis, sauna, lego blokjes en van mensen waar heldere afspraken mee te maken zijn. Dus, ik ga het proberen, en dan zien we wel weer verder.

 

Ik heb geleerd dat leven een constant changing event is, althans voor mij wel, dankjewel en alle goeds, Stef.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Dat klinkt avontuurlijk Stef! Leuke plannen en veel succes natuurlijk.

 

Wij zijn ook wel bezig met groene energie. Zo leveren we bijvoorbeeld een mini-server - toevallig ook afkomstig uit Skandinavie - die zo'n 90 tot 95% minder stroom verbruikt dan een "normale" server. En verder computers met Linux, die over het algemeen langer mee kunnen omdat Linux veel lagere systeemeisen heeft dan Windows.

Link naar reactie
  • 0

Dat is volgens mij niet zo toevallig. In Zweden is men ver met het gebruik van aardewarmte voor huisverwarming, Denemarken heeft steeds meer vermogen aan windenergie. Toen ik een jongetje was, en met mijn familie daar op vakantie was in Denemarken viel ons al op dat er een vibratie hing van milieubewustzijn. Ik wil ervaren hoe het daar nu is, o.a. wat betreft dit onderwerp.

 

Erg interessant over die server, wat is het merk, of wie is de fabrikant? Linux is qua systeemeisen een stuk beter OS dan windows, en niet alleen qua systeemeisen. Nadeel is dat je veel specialistische kennis nodig hebt om het beheer uit te voeren, althans dat idee heb ik. Misschien heeft u een andere mening. Zo ja ben ik erg benieuwd daar naar, want het beperken van onderhoud aan computer-systemen is een speerpunt in mijn bedrijf.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Erg interessant over die server, wat is het merk, of wie is de fabrikant? Linux is qua systeemeisen een stuk beter OS dan windows, en niet alleen qua systeemeisen. Nadeel is dat je veel specialistische kennis nodig hebt om het beheer uit te voeren, althans dat idee heb ik. Misschien heeft u een andere mening. Zo ja ben ik erg benieuwd daar naar, want het beperken van onderhoud aan computer-systemen is een speerpunt in mijn bedrijf.

 

U mag wel jij tegen mij zeggen hoor Stef :)

De server heet Bubba van het bedrijf Excito. Hij is voorgeinstalleerd met Debian Linux en gebruikt 7 tot 12 watt. Op zich valt er weinig aan te beheren, maar je kunt er ook veel extra dingen mee doen en daar moet je dan wel weer iets meer voor weten. Voor het werken met Linux op de desktop is op zich ook niet veel specialistische kennis nodig en Linux heeft veel minder onderhoud nodig dan Windows, het updaten van het systeem en alle software die de distro ondersteund, gaat volautomatisch. Maar omdat ik niet precies weet wat je allemaal nodig hebt, is het een beetje lastig om je hier meer info te geven. Stuur anders even een mailtje met wat meer info of vragen die je hebt.

Link naar reactie
  • 0

Hoi Ewout!

 

Bedankt voor je positieve reactie!

 

John is mijn zakelijke partner en ik ben min of meer de 'oorzaak' van het geheel.

 

Mijn achtergrond is zeer divers. Ik heb jaren als bedrijfsleider gewerkt op een inpakstation op de Veiling. In die tijd heb ik zowel de branche, als een hoop tuinders goed leren kennen. Ik was al enige jaren niet meer werkzaam in de tuinbouwsector toen ik door een tuinder werd gebeld en door hem op een aantal zaken ben gewezen. Ik kreeg te horen dat zij (de tuinders) het moeilijk hadden, ze gek werden van de milieu-eisen (een bijbehorende kosten) en dat zij als tuinders wel wilde innoveren als dat lonend zou zijn...

 

Ik ben toen gewezen op een teelttechniek die er voor zou zorgen dat een tomaten kweker, die normaal 1 teelt per jaar kan doen (seizoensgebonden), nu 2 teelten zou kunnen behalen. Dat zou betekenen dat de tuinders die nu op- of rond hun kostprijs werken (en dat zijn er een hele hoop) met deze techniek het dubbele aan inkomsten zouden krijgen per jaar.

 

Hiermee was mijn interesse gewekt.

 

Inmiddels was ik al een totaal andere onderneming gestart en ik heb eigenlijk vanaf die eerste kennismaking hiermee alles uit mijn handen laten vallen. Zoals je op de site hebt kunnen zien is het niet bij de teelttechniek gebleven, maar hebben wij in de afgelopen drie jaar een enorme bak onderzoek gedaan en is het geheel nu zo opgezet dat het een totaalconcept is geworden. De technieken die wij gebruiken zijn dus: zonne-energie, led verlichting, de ultrasone teelt, osmose filtering en een eigen ontworpen analyse systeem (sensoren die de vraag van de plant aanvoelen en een signaal geven als voeding nodig is). Dit alles kan in een compleet gesloten ruimte waardoor je eigenlijk op elke gewenste locatie kunt gaan telen. Of dit nu boven- of ondergronds is, in een tuinbouwgebied of in de stad. Hiermee kan men zelfs in de woestijn nog werken.

 

Wij waren van mening dat dit alleen kon slagen, als alles bewezen zou worden in Nederland. Dat zonne-cellen een bepaalde opbrengst hebben is een losstaand feit. Dat is bijna tot op de meter te berekenen. Led groei lampen voldoen beter aan de vraag van de plant, dan de zon.Dit komt doordat met led's het gewenste spectrum precies te bepalen is. De teelttechniek heeft zich al bewezen in de US (het is een NASA uitvinding welke net is vrij gegeven voor commerciële doeleinden), in Canada, in Australië en bij tests in Italië en Spanje. Wat we hier dus eigenlijk hebben is een hele reeks van technieken en bestaande innovaties, die zich los van elkaar allemaal al hebben bewezen....

 

Maar wat doet het als je alles gaat combineren? ;)

 

Daarvoor zijn we nu dus op een aantal vlakken onderzoeken aan het doen. Zoals je al schreef hebben we een aantal partners achter ons staan die zorgen dat we het ook echt goed kunnen aanpakken. Met name de samenwerking met WUR is een zeer interessante en leerzame gang van zaken, en dat werkt twee kanten uit. Zoals ik al schreef, ga jij een professor van Wageningen maar eens vertellen dat je geen zon, aarde of veel water meer nodig hebt ;)

“Innovation distinguishes between a leader and a follower.”

Link naar reactie
  • 0

@Stef en Cath : uitstekend om te horen van de Linux-servers. Ik heb hier al eerder over gehoord en was blij om te horen dat Google zich nu ook bezig gaat houden met de oplossing voor Global Warming Dit is een voortzetting van hun werk om hun enorme serverpark zo groen mogelijk te laten werken.

 

Goed dat de ICT-bedrijven ook hun verantwoordelijkheid hierin nemen. Ik heb begrepen dat intel ook druk bezig is om chips te maken, die minder energie nodig hebben.

 

@cestmoi : Dit klinkt als een prachtig innovatieverhaal, het klinkt als een jongensboek : NASA know-how, Nederlandsche tuinderskennis en een mooie tryout met veel partners. Maar zo romantisch zal het wel niet geweest zijn.

 

Ik heb natuurlijk enorm veel vragen : van hoe jullie partners (zo snel ?) geinteresseerd konden laten worden. Hebben jullie grote namen in jullie bedrijf met een enorme reputatie ? Of was het een on-Nederlands enthousiasme voor een erg goed idee?

Hoe zijn jullie gefinancieerd? Wat is de impact voor het milieu met wat jullie doen? Welke markten willen jullie opgaan met jullie bedrijf : het Westen of landen met te arme landbouwgrond?

 

Misschien korter gevraagd: wat waren de factoren, waardoor jullie wel gelukt is, wat voor zoveel anderen zo moeilijk is?

 

Lijkt mij erg boeiend om jullie verhaal te horen. Zowiezo is het erg inspirerend om dit te horen. Een paar weken geleden zat ik met een aantal innovatieve mensen om de tafel. Toen bleek dat de PR van innovatieve Nederlanders niet geweldig is: we moesten even goed nadenken, voor dat we voldoende namen konden opnoemen. Het zou mooi zijn als jullie bedrijf een goed voorbeeld wordt van innovatie in Nederland. Zowiezo : enorm veel succes, we houden jjullie met plezier in de gaten.

Link naar reactie
  • 1

Erg interessant over die server, wat is het merk, of wie is de fabrikant? Linux is qua systeemeisen een stuk beter OS dan windows, en niet alleen qua systeemeisen.

 

Zelf ben ik wel van Linux gecharmeerd, edoch de relatie tussen energie en OS is amper aanwezig.

Toch kun je wel besparen op servers.

En omdat jij er specifiek naar vraagt:

 

Een nederlandse Linux server van 3 Watt:

http://www.cer.nl/download/els1700.pdf

 

Een nederlands Windows XP systeem van 3 Watt:

http://www.cer.nl/download/ews1700.pdf

 

Vooral bij systemen die dag-en-nach moeten werken (bv temperatuurloggers of tijdregistratie-systemen) is dus voordeel te halen.

 

Link naar reactie
  • 0

Zelf ben ik wel van Linux gecharmeerd, edoch de relatie tussen energie en OS is amper aanwezig.

Een nederlandse Linux server van 3 Watt:

http://www.cer.nl/download/els1700.pdf

Een nederlands Windows XP systeem van 3 Watt:

http://www.cer.nl/download/ews1700.pdf

Interessant, dankjewel voor de informatie. Tja, nu aan mij de schone taak om in beeld te brengen het vermogen aan dataprocessing, tegenover het energieverbruik. Nou laat ik die kennis eens als speerpunt nemen. Als namelijk de machine voor het grootste deel van de tijd idle is, hetgeen mogelijk in een bedrijf kan optreden, dan kan het zijn dat de state van de processor als het ware bevroren wordt. Als er dan weer een interface event is, transformeert de state naar processing. Dan verbruikt de machine weer stroom. Hypothetisch, het onderzoeken waard.

 

Met mijn unit kan ik ook in beeld brengen waarom je wat betreft energiegebruik door computertechnologie en de relatie met het OS iets beweert hierboven waar waarschijnlijkheid voor mij aan zit dat ik het nader zal bekijken.

En dat zou ik aan de hand van basis dataprocessing diagrammen kunnen uitleggen. Tekst schiet hier tekort, ben ik bang. Dus dat zal ik doen, leuk zondag karweitje. Dataprocessing dimensioneren.

 

Alle goeds, Stef.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 2

 

@cestmoi : Dit klinkt als een prachtig innovatieverhaal, het klinkt als een jongensboek : NASA know-how, Nederlandsche tuinderskennis en een mooie tryout met veel partners. Maar zo romantisch zal het wel niet geweest zijn.

 

Ik heb natuurlijk enorm veel vragen : van hoe jullie partners (zo snel ?) geinteresseerd konden laten worden. Hebben jullie grote namen in jullie bedrijf met een enorme reputatie ? Of was het een on-Nederlands enthousiasme voor een erg goed idee?

Hoe zijn jullie gefinancieerd? Wat is de impact voor het milieu met wat jullie doen? Welke markten willen jullie opgaan met jullie bedrijf : het Westen of landen met te arme landbouwgrond?

 

Misschien korter gevraagd: wat waren de factoren, waardoor jullie wel gelukt is, wat voor zoveel anderen zo moeilijk is?

 

Lijkt mij erg boeiend om jullie verhaal te horen. Zowiezo is het erg inspirerend om dit te horen. Een paar weken geleden zat ik met een aantal innovatieve mensen om de tafel. Toen bleek dat de PR van innovatieve Nederlanders niet geweldig is: we moesten even goed nadenken, voor dat we voldoende namen konden opnoemen. Het zou mooi zijn als jullie bedrijf een goed voorbeeld wordt van innovatie in Nederland. Zowiezo : enorm veel succes, we houden jjullie met plezier in de gaten.

 

Heb je een paar uurtjes? ;D

 

Een berg vragen en ik zal ze eens uitgebreid gaan beantwoorden.

 

De romantiek is in dit verhaal inderdaad vrij ver te zoeken, en van de andere kant komt hij overal om de hoek kijken. Alles bij elkaar gezien voelt het ook wel als een droom die werkelijkheid aan het worden is, maar hiervoor is een lange adem nodig. Ik zal beginnen met de factoren op te noemen die bij mij van groot belang zijn geweest.

 

Op je vraag waarom het ons wel is gelukt, en anderen niet, kan ik niet echt een eenduidig antwoord geven omdat ik alleen onze case ken. Persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat in deze tijden van 'duurzaamheid', 'groen-denken' en het 'klimaat neutraal produceren' het echt verschrikkelijk moeilijk is om de juiste partners achter je te krijgen. Wederom is er een andere kant die aan zal tonen dat het ook geen gemakkelijke weg is.

 

De factoren die bij mij een rol speelde;

 

 

Overtuiging

 

Als eerste moet je natuurlijk zelf voor 200% overtuigd zijn van hetgeen je wilt gaan brengen. Alleen dan kun je ook alles ervoor opzij zetten en alleen dan kun je ook opbrengen wat nodig is om de 'eindstreep' te behalen. Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat veel mensen een hartstikke goed idee hebben maar dan zelf niet voor de volle 100% overtuigd zijn. Ze weten niet of het al bestaat, ze weten niet of het zeker zal gaan werken of ze hebben totaal geen feeling met hetgeen ze willen komen. Het is dus van belang dat je weet waar je het over hebt, je er dus wel degelijk 'feeling' voor moet hebben. Je moet dus veel tijd in je onderzoek steken zodat je weet dat je er eigenlijk niet naast kan zitten. Vaak is het bij innovaties zo dat het voor een 'buitenstaander' vaak te mooi is om waar te zijn. Veel starters hebben dan ook moeite met het feit dat mensen in hun omgeving er lacherig over doen of het totaal niet geloven. Op die momenten moet jij eigenlijk al zo overtuigd zijn van het feit dat jij gelijk hebt dat je met slechts enkele zinnen kunt aantonen waarom het wel zal werken. Om dat te bereiken is maar één ding nodig: tijd.

 

 

Tijd

 

Ik heb een poos terug een globale calculatie gemaakt van de tijd die ik kwijt ben geweest met het werk 'vooraf'. In mei 2006 ben ik gestart en heb in 28 maanden ongeveer 13.500 uur werk erin zitten. Werkzaamheden in deze periode bestonden voornamelijk uit het doen van onderzoek (70% van de tijd) tot het maken van het businessplan (tig versies en verbeteringen) tot gesprekken met belanghebbenden, mogelijke zakelijke partners, innovatie (onderzoeks-) partners enz. Ik ben eigenlijk vanaf die eerste week letterlijk 7 dagen per week, 14 tot 16 uur per dag, aan het werk hieraan. Naarmate ik meer onderzoek deed, zaken ben gaan vergelijken, en bewijzen voor alles begon te verzamelen, werd mijn persoonlijke overtuiging alleen maar versterkt. Het gevolg hiervan is dat ik het zo verschrikkelijk interessant begon te vinden dat ik mijzelf nu echt dagelijks moet dwingen om te stoppen met werken. De 'overtuiging' die ik net beschreef hangt dus erg samen met dit punt, de 'tijd' die je eraan kunt spenderen. Alleen als je genoeg tijd hebt kun je alles echt grondig onderzoeken, vergelijken en verzamelen, waardoor je eigen overtuiging alleen maar sterker wordt en waardoor je mensen op een hele simpele manier kunt laten zien waarom het wel werkt.

 

 

Zelfvertrouwen

 

Het zelfvertrouwen dat je krijgt als je zelf voor de volle 100% overtuigd bent straal je ook uit op de mensen die je over jouw plannen spreekt. Als je op vragen van gesprekspartners direct met de juiste antwoorden en bijbehorende cijfers komt (uit het hoofdje) maakt dat een bepaalde indruk. Kom je bij een club als Syntens, dan ga je een gesprek krijgen met de bedoeling te beoordelen of jouw idee wel echt de moeite waard is. Onze eerste kennismaking was een vrij pittige en na dat gesprek was onze gesprekspartner onder de indruk van het feit dat we niet 'jankend naar buiten waren gelopen'. Om maar even aan te geven dat ze het je niet makkelijk zullen maken als je bijvoorbeeld langs gaat voor innovatievouchers.

 

Ik wil mensen hiermee niet afschrikken om een aanvraag in te dienen voor een innovatievoucher, integendeel. Wat ik wel wil zeggen is dat men vouchers pas moet gaan aanvragen op het moment dat men zelf echt voor die 100% overtuigt is. Zelfvertrouwen is van groot belang hierin en heb je dit niet dan zal men sneller aarzelen om de subsidie te verstrekken.

 

 

Geduld

 

Als het aan mij had gelegen was ik al twee jaar terug gestart. Geduld is echt iets dat ik heb moeten leren. Persoonlijk heb ik op dat vlak veel te danken aan iemand als John-ITM. Dankzij hem hebben we zaken nog beter uit kunnen werken en hebben we uiteindelijk daarmee alles voor elkaar gekregen zoals het nu staat. Een goede raad van mijn kant voor ondernemers die de zelfde 'kwaal' hebben als ik: zoek een echte tegenpool. Het proces dat je door gaat als je een goed idee hebt, tot op het moment dat je er mee aan de slag kunt in de markt, is een lang proces. Je moet echt bereid zijn soms een paar maanden te wachten op zaken. Of dit nu onderzoeken zijn die lopen, of producten die je hebt ingekocht in de US of China. Alles kost tijd. Er zijn zoveel zaken die mee gaan spelen, en allemaal hebben ze de aandacht van 'de ondernemers' nodig. Wil je aan de slag met een goed plan of product? Reken op minimaal 2 jaar voorbereiding. Is het ook nog een innovatief idee of product? Maak er dan rustig 3 of 4 jaar van voordat je het werkelijk op de markt kunt gaan zetten. Geduld is dus noodzakelijk., hoe moeilijk dat soms ook is.

 

 

Zakelijke partners

 

Dit is misschien wel één van de belangrijkste factoren. Extra zakelijke partners betrekken bij je plannen. Voor mij was de reden om extra mensen erbij te betrekken tweeledig. Kennis & financiën. Als je een concept start met veel potentie dan krijg je met zo veel verschillende vlakken te maken, en dus ook vlakken waar je helemaal geen kaas van hebt gegeten, dat dit extern aantrekken eigenlijk een 'must' is. Zou ik dat niet hebben gedaan, dan was ik nu nooit waar wij gezamenlijk zijn gekomen. Persoonlijk heb ik bijvoorbeeld totaal geen ervaring met import en export. Toch kregen wij hiermee te maken. Laat mijn partner hier nu jaren ervaring in hebben... Onderzoeken kosten geld, het importeren van de eerste producten om te testen kosten geld en zo zijn er nog veel meer kosten die je tegen gaat komen. Wil je zelf volledig je tijd kunnen blijven richten op de uitwerking en de planning van het geheel, dan zul je anderen moeten hebben die je kunnen bijstaan bij de overige aspecten.

 

Je moet niet bang zijn een flink aandeel (al dan niet tijdelijk) uit handen te geven aan je partners. Ik moet soms wel lachen als ik bij Dragons Den (het programma) mensen zie vragen om 3 ton voor een aandeel van 10%. Dan ben je in mijn ogen niet serieus. Kijk wat die drie ton werkelijk voor je zaak kunnen betekenen, en schat dat dan eens op waarde in. Wat ga je daarmee bereiken? Hoeveel beter kun je het daarmee wel niet opzetten (wat uiteindelijk in meer afzet zou moeten resulteren)? Dan kan zo'n drie ton wel eens (relatief gezien) zorgen voor een totale opbrengst die vele honderden procenten hoger uitkomt als dat je zonder zou verder gaan. Dan is 10% weggeven in mijn optiek niet realistisch.

 

Zowel voor jou als voor je partners moet er een enorme uitdaging liggen die voor iedereen vruchtbaar zal moeten zijn aan het einde van de rit. Op die manier kun je je partners ook zo betrekken bij de onderneming dat zij de zelfde 'feeling' en inzet gaan krijgen als jij zelf hebt. Ik zelf zie dit echt als een soort van 'virus' waarmee ik mensen besmet... ;D

 

 

Steun vrienden / familie

 

Niet om zielig te doen, maar ik heb letterlijk vrienden 'verloren' aan dit verhaal. Mensen die je al bijna 3 jaar terug erover hebt verteld en die na twee jaar zeggen dat je een grote fantast bent "want waar zijn die kassen nu dan??". Mensen zien je die periode niet bij een baas werken en denken vaak dat je gewoon niet wilt werken (om maar iets te noemen). Dat jij ondertussen elke vrije seconden hieraan besteed zien ze voor een hele lange periode niet terug in resultaten of 'bewijzen'. Dit kan absoluut tot bizarre reacties leiden bij vrienden en familie. Ik ben voor gek verklaard, voor fantast, voor oplichter en zelfs voor halve gare... Daar moet je je dan wel overheen kunnen zetten. Je moet voor je zelf weten dat je straks zult laten zien hoe het zit. Je kunt het deze mensen ook niet echt kwalijk nemen. Zeker bij een innovatie is er gewoon nog niets vergelijkbaars of concreets. Helaas heeft niet iedereen dat geduld en sommige mensen vinden het blijkbaar een reden om dan contacten te verbreken of je tegenover derden 'zwart' te maken. Ook dat zijn dingen waar je mee te maken krijgt. Ik las ooit een prachtige uitspraak hierover, ik weet niet meer van wie hij was, maar hij is zo toepasselijk:

 

 

Maak niet de modieuze fout door alles wat je niet kent, ook direct als onwaar te bestempelen...

 

En dat is wat veel mensen in je omgeving zullen doen.

 

De mensen die je wel steunen, die je blijven vragen om updates en die het ook echt 'tof' voor je vinden, die ga je erg waarderen en de kracht die je daaruit krijgt heb je ook echt nodig. Als je niet een aantal mensen hebt die dicht bij je staan, en die ook voor de volle 100% in jou geloven, dan is het volgens mij heel zwaar en bijna niet te doen. Dat 'buitenstaanders' het afwimpelen is nog tot daar aan toe, maar elke vriend of familielid die je voor gek verklaard doet op zich best pijn. Ook die stootjes moet je kunnen hebben...

 

 

 

Op je vraag over wat onze diensten voor effecten hebben en op wie we ons gaan richten zal ik morgen een apart antwoord schrijven. Ik denk wel dat het duidelijk is dat het slagen van onze opzet mede te danken is aan de huidige maatschappelijke eisen voor veranderingen. Het hele 'groene bouwen', gecombineerd met 'innovatieve tuinbouw' en het C2C verhaal zijn tenslotte wel de toverwoorden in Nederland in deze tijden.

 

Dit was het wel even voor vandaag ;)

 

“Innovation distinguishes between a leader and a follower.”

Link naar reactie
  • 0

Nou, het ziet er naar uit dat u een hele goede tijd achter de rug heeft. Veel passie, vooruitgang, het idee zien werken als uiteindelijke beloning. Ik ben onder de indruk.

 

Het sociale aspect is hier en daar wat minder florissant uitgepakt. Aan de zonnige zijde van dit verhaal heeft u de mensen leren kennen die u oprecht een warm hart toedragen, en sowieso vertrouwen in u hebben.

 

Ik zou heel graag een opstelling met tomatenplanten of paprikaplanten van dichtbij willen zien. En ik ben ook benieuwd hoe nou een tomaat smaakt, als het goed doorgerijpt is, als resultaat van die manier van groeien.

 

Zou u dat voor mij mogelijk kunnen maken?

 

Sowieso veel succes met het in de markt zetten en houden van jullie product, en alle goeds, Stef van Wijk.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 0

Nou, het ziet er naar uit dat u een hele goede tijd achter de rug heeft. Veel passie, vooruitgang, het idee zien werken als uiteindelijke beloning. Ik ben onder de indruk.

 

Het sociale aspect is hier en daar wat minder florissant uitgepakt. Aan de zonnige zijde van dit verhaal heeft u de mensen leren kennen die u oprecht een warm hart toedragen, en sowieso vertrouwen in u hebben.

 

Ik zou heel graag een opstelling met tomatenplanten of paprikaplanten van dichtbij willen zien. En ik ben ook benieuwd hoe nou een tomaat smaakt, als het goed doorgerijpt is, als resultaat van die manier van groeien.

 

Zou u dat voor mij mogelijk kunnen maken?

 

Sowieso veel succes met het in de markt zetten en houden van jullie product, en alle goeds, Stef van Wijk.

 

 

 

Hoi Stef,

 

Het is precies wat jij aangeeft... de gene die vertrouwen hebben in je, maken het eigenlijk mogelijk min of meer. Zou je keer op keer een 'domper' hebben, dan gaat dat stukken moeizamer.

 

Ik wil je graag een keer laten zien wat het doet, hoe het werkt en vooral hoe het smaakt. Kom hier spoedig bij je op terug.

 

 

“Innovation distinguishes between a leader and a follower.”

Link naar reactie
  • 0

Cestmoi : waar moet ik beginnen ?

 

Als ik al een nominatie voor Post van het Jaar zou kunnen maken, dan zou ik die van jou onmiddelllijk indienen ! Hartelijk dank hiervoor. Uiteraard heb ik zo ongeveer over elke regel een vraag, maar die houd ik graag in, tot je het hele verhaal hebt kunnen opschrijven: anders interrumpeer ik je alleen maar.

 

Maar tot nu toe zowiezo: een Big Thanks ;D

Link naar reactie
  • 0

Okay, in afwachting van nog meer goede verhalen (Patrick : kan jij iets vertellen hoe het gaat met de mini-windmolens in Zeeland?) even jullie aandacht voor de volgende publicaties, die Groen onder de aandacht willen brengen :

 

Bright heeft nu (nog) een Groene versie in de kiosk liggen, online is er een leuke en speciale groene versie.

 

De Green Guide is een amerikaanse uitgave van National Geographic, maar is desondanks heel aardig om te lezen. Al was het maar om de vele groene artikelen in reclames te kunnen lezen.

 

En okay, de eerste Groene Glossy ter Wereld : Green.2 : helemaal weer Nederlandsch fabrikaat

Link naar reactie
  • 0

Alweer even stil aan deze kant maar wat een mooie epistels en projecten (!).

 

Zelf nu ook benaderd door een mooi initiatief en waar ik bij deze graag aandacht voor wil vragen ; het eerste KOC

>> (Klimaat Ontmoeting Centrum).

 

Wellicht voor sommigen van jullie al bekend (al wat bekende partners) en voor sommigen nieuw. Zelf ook nog een Novice bij het project maar ga jullie op de hoogte houden.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ha Dunne Sloeber : ja, klopt : Nanosolar lijkt een van de eerste bedrijven in de US die echt gaan knallen met alternatieve zonne energie.

 

Een erg interessant overzicht over de staat van GreenTech in de US vond ik in deze podcast :

http://ecorner.stanford.edu/authorMaterialInfo.html?mid=2049

 

Het is er een uit een fabuleuze serie ondernemers : Erik Straser van Mohr Davidow Ventures. Je zal zien dat NanoSolar een van hun ventures is ;-D

 

Hij vertelt in deze podcast o.a. dat veel van het geld dat in 2000-2001 naar internet bedrijven ging, vanaf 2002 steeds meer naar GreenTech ging. Hij kan nu bijna geen early venture capital bedrijf noemen, dat hier niet een belang in heeft.

 

Dit betekent, simpel gezegd : dat er een enorme bulk met geld beschikbaar is gekomen, wat de huidige lawine aan vooruitgang en ontwikkelingen veroorzaakt op GreenTech-gebied.

 

Obama krijgt inderdaad zijn Groene Economie, maar de basis daarvan is gelegd door acties in de Private Sector.

Natuurlijk gaat niet iedereen cashen - veel geld zal verloren gaan - maar dat is het high risk, high return - spel van Venture Capital.

 

In ieder geval is het niet zo dat Green Tech een mode grilletje is, ontstaan door een paar overheidsinstanties. De komende 10 jaar zeker krijgen we met de resultaten te maken van deze ontwikkeling.

 

Denk niet dat wij hier in Nederland stilstaan : een van de HL-leden mailde mij dat hij zeer betrokken is bij deze ontwikkelingen. Hij schetste zomaar 3 erg interessante activiteiten. Hij heeft om verschillende redenen deze nog niet aan dit forum toevertrouwd. We moeten dus nog even hier op wachten. Maar in de tussentijd : wees voorbereid op meer moois uit deze hoek: het zal een van die hoeken zijn, die gaan groeien en bloeien in de recessie.

 

In de tussentijd : eind december 2007 kwam Obama langs bij Google en hield een verhaal hoe hij Tech meer kansen wil geven als president :

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb een tijdje het forum niet gelezen, maar nu dan wel even een bijdrage van mijn kant. Zoals eerder gezegd hou ik me bezig met duurzaam advies voor MKB en MKB+ bedrijven. In dit kader kunnen wij meten certiferen op basis van de GRI normen. Nu ben ik de afgelopen tijd bezig met een tweetal leuke projecten naast deze actviteiten;

 

De zoektoch naar water in landen als Portugal en Spanje voor het bewateren van golfbanen is een enorme crime. In dit kader ben ik betrokken bij een pitch voor ondergrondse bewateringsystemen van dergelijke projecten. Nu is het zover dat het basis systeem inclusief de pompen etc ook een andere markt kan bedienen; de derde wereld. Er is minder water nodig om tot groeiende gewassen te komen en lokale bevolking zou door subsidies en steun een ander leven kunnen gaan leiden. Dit traject staat nog in de kinderschoenen, maar in 2009 zullen er zeker testen gaan plaatsvinden.

 

Praktijk verhaal twee is om de huidige bouwwereld meer te laten werken met een compound dat bestaat uit vliegas van bruinkool. In dit kader kan je denken als een product dat beton en hout vervanger is, compleet mineraliseert en dus ook chemicalien inbindt. Allebei zeer interessante thema's die bijdragen aan een betere leefomgeving.

 

 

www.mkbduurzaam.nl de informatie site om concreet met Duurzaam Ondernemen te beginnen.

Link naar reactie
  • 0

@WWB. Klinkt interessant, allebei. Van het tweede heb ik geen verstand, maar boeiend blijft het.

 

Van het eerste heb ik iets meer verstand, wellicht als ervaringsdeskundige omdat mijn vader in Spanje woont & golft. Het is dan bizar om met de temperaturen daar te zien dat er lekker bewatert wordt (weliswaar volgens de slow drip methode vaak, maar toch). Ik ken een lid van de NOVU die grote watertanks had uitgevonden, die in het Westland onder de grond geinstalleerd konden worden. Dit omdat het enorm veel grond scheelde. Is dit ongeveer wat jullei denken ?

 

In het kader van warm, water en planten kan dit bericht (over een Nederlandsche uitvinder, jawel !!) jullie wellicht ook helpen: http://www.overgroen.nl/2008/11/nederlandse-uitvinder-laat-bomen.html#comments. Ik hoor graag iets meer details en wellicht kan je ook iets vertellen wat je aan duurzaamheid hebt gedaan voor deze projecten. Lijkt mij leuk.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 256 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.