Jump to content
José123

Starten investeringsmaatschappij

Recommended Posts

Hi allemaal!

 

Ik ben ondernemer in spe en denk erover een investeringsmaatschappij te starten. Nu weet ik veel over de type bedrijven waarin ik zou willen investeren maar niets over het runnen/starten van een investeringsmaatschappij. Weet iemand wellicht een goede informatiebron (mag Engelstalig) over dit onderwerp, zeg maar "investeringsmaatschappij starten voor dummies"? :)

 

Groet,

José

Share this post


Link to post
Share on other sites

::) Even heel onbescheiden: Je geeft dat je een investeringsmaatschappij wilt beginnen, maar je weet niets van het runnen/starten van zoiets? Dus je weet niet wat het is, wat het inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken? Waar komt dan die ambitie vandaan? ??? Bijzondere vraag...

 

Succès en groet,

 

Hans


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hè, die vraag zag ik idd aankomen ;D

Ik positioneer mijn vraag even als zijnde dat ik er helemaal niets vanaf weet maar dat is niet helemaal waar. Weet er wel iets vanaf maar lang niet genoeg en niet vanuit de praktijk. Kan dit wel opvangen door mensen om mij heen maar leek mij niet onverstandig er eerst wat over te lezen. Bv zodat ik met de terminologie beter bekend raak maar toch ook wel gewoon heel praktisch wat er allemaal bij komt kijken en hoe het beste vorm te geven aan een dergelijk initiatief.

 

Derhalve mijn vraag of er mensen tips hebben waar ik een praktische uitleg kan vinden van het managen/opstarten van een investeringsmaatschappij.

 

Groet,

José

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interessant idee, Jose.

 

Ik volg investeringsmaatschappijen al een jaar of 10 intensief en geef ook wat boekjes uit over investeringsmaatschappijen (venture capital) en hoe je daar als ondernemer mee om moet gaan.

 

Maar de vraag "hoe start ik een investeringsmaatschappij" heb ik nooit eerder gezien en ik weet ook niet of je die wel aan ondernemers moet stellen.

 

Als het gaat om investeren, zijn investeerders en ondernemers maar tot op beperkte hoogte elkaars vrienden en tot op wat grotere hoogte elkaars vijanden (simpel gezegd).

 

Ik zal toch een poging doen om je een beetje op weg te helpen.

 

. Je moet toegang hebben tot kapitaal, bij voorkeur van instituties of families met een lange financiele adem.

. Een investeringsmaatschapij is niet hetzelfde als een investeringsfonds. Als je alleen een pot geld hebt, kom je voorlopig niet verder dan een fonds.

. Minimum inleg afhankelijk van de ondernemingsfase waarin je investeert. Hoe rijper de ondernemingen, hoe meer geld nodig is.

. Je moet een hele batterij ter beschikking hebben van LOI's, MOU's, NDA's, standaardcontracten, etc. En niet te vergeten juristen om je te helpen met de oprichting van BV's, CV's, etc.

. Het team is het belangrijkste.

. Als je bekend wordt als investeringsmaatschappij krijg je wekelijks minstens 2 financieringsverzoeken op je bureau. Ontwikkel een efficiente methode om de prut van de kwaliteit te onderscheiden. Naar mijn schatting heeft 20 procent van de kapitaalzoekende ondernemers een dubieus verleden en is maar 5 procent mogelijk interessant om te financieren.

. Investeer uiteindelijk maar 1 of 2 keer per jaar, 1 of 2 procent van de aanvragen. Meer niet.

. Van de investeringen maakt 1 op de 5 de verwachtingen waar.

 

Hope this helps.

 

 

 


www.venturemedia.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interessant project,

Ik ben zelf met een partner bezig een soort (mini) fonds op te richten waarbij we ons richten op de technostarters. Voor deze groep zijn natuurlijk al veel initiatieven, maar wij denken toch meerwaarde te kunnen bieden aan ondernemers door middel van ons netwerk (in noord Nederland). We financieren dat voor een belangrijk deel met eigen middelen, maar zijn ook bezig aansluiting te vinden bij bestaande fondsen.

 

Dus een belangrijke vraag voor jezelf is dus, wat is mijn meerwaarde?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de reacties. Mijn meerwaarde zit hem er in feite ook in de toegang tot bepaalde partijen. Henny, bedankt voor je ideeën; wellicht een idee voor een volgend boek :-)

Weet er iemand wellicht nog een goede bron waarin het allemaal wordt uitgelegd? Op vele plekken zijn wel puzzelstukjes te vinden maar één goede bron waar het allemaal samen komt, zie ik vooralsnog niet. Of zijn er wellicht adviesbureaus die zich specialiseren in het ondersteunen van investeringsmaatschappijen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik weet het niet zeker, maar ik verwacht niet dat zo'n bron er is.

 

Je zou eens kunnen zoeken bij Amazon, want als het bestaat, dan vind je het daar.

 

Het is ook wel begrijpelijk waarom dat soort info moeilijk te vinden is, want investeren leer je, nog meer dan ondernemen, in de praktijk. Bovendien is het elke keer weer anders.

 

Als buitenstaander zie ik echter wel een aantal dingen die iedere investeerder goed geregeld moet hebben.

 

. Zoals eerder gezegd, een batterij aan juridische templates.

. Een goed team waarvan de leden elkaar aanvullen.

. Juridische en fiscale specialisten

 

. Duidelijke keuzes rondom een aantal zaken:

- de investeringsstructuur. Werk je met open end-fondsen, closed end-fondsen? Participatie van informals case by case of puur uit het fonds?

- sectorfocus. Kies voor sectoren die door je team begrepen worden en waar hun netwerk zit.

- onder- en bovengrens van het investeringsbedrag.

- de investeringsobjecten. Bedrijven wellicht, maar in welke fase van ontwikkeling? Stel je ook financiele criteria?

- geografie. Vroegfase-investering nooit verder dan op twee uur rijden van thuisbasis. (Hou rekening met files).

- de werkwijze. Van eerste contact tot exit, maak de keuzes en mijlpalen duidelijk aan de ondernemer.

 

Voorts moet je dit allemaal zo duidelijk mogelijk communiceren. Je resultaat als investeerder staat of valt met je vermogen om efficient uit het aanbod van financieringsvragen te kiezen. Een duidelijk verhaal over wat wel en niet op je website (en in andere communicaties) kan een hoop werk schelen.

 

Meld je investeringen op de website. Dan zien andere ondernemers nog beter waar je in geinteresseerd bent.

 

Dit is het makkelijke gedeelte, het echte investeren is veel moeilijker.

 

Heb je al eens overwogen om je aan te sluiten bij een bestaand investeringsbedrijf, zoals Antea, TIIN of Berk?

 

Overigens, als je officieel begonnen bent en een duidelijke website hebt, kan ik je opnemen in de Venture Capital Gids.

 

 

Bedankt voor de reacties. Mijn meerwaarde zit hem er in feite ook in de toegang tot bepaalde partijen. Henny, bedankt voor je ideeën; wellicht een idee voor een volgend boek :-)

Weet er iemand wellicht nog een goede bron waarin het allemaal wordt uitgelegd? Op vele plekken zijn wel puzzelstukjes te vinden maar één goede bron waar het allemaal samen komt, zie ik vooralsnog niet. Of zijn er wellicht adviesbureaus die zich specialiseren in het ondersteunen van investeringsmaatschappijen?


www.venturemedia.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je zou ook eens contact kunnen opnemen met de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.

Op hun site www.nvp.nl staat de contactinformatie.

Succes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Jose,

 

Aparte, leuke vraag, ben ik nog niet vaak tegen gekomen. Bedankt daarvoor!

 

Het vak investeren bestaat uit drie delen:

- origination (het krijgen van een transactie , de structurering ervan en de contracten)

- monitoring (het creeren van meerwaarde tijdens de deelname)

- exit (de verkoop van de deelneming)

Elk van deze drie activiteiten bepaalt het succes of falen van een investeerder of investeringsmaatschappij. Om een succesvol investeerder te kunnen zijn zul je uitstekend moeten zijn in alle drie. Er zijn geen scholen (*) waar ze je dit kunnen leren, de enige echte leerschool is de praktijk. Het is mijn stellige overtuiging dat je pas een goede investeerder kunt worden als één van je deelnemingen failliet gegaan is. Je kunt pas echt goed worden als je realistisch bent over je eigen fouten maar dat is geen garantie voor succes.

 

Ik nodig je uit mijn drie artikelen over venture capitalists hier op higherlevel te lezen. Hier is deel I.

 

Succes!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

 

(*) Wel geeft de EVCA (www.evca.eu) cursussen voor beginnende en ervaren investeringsmanagers. Deze cursussen zijn echter niet goedkoop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

met alle respect, maar wat zou je overlevingskans zijn als je dit soort basale vragen stelt?

 

lees de gids startkapitaal, neus eens rond bij de technopartner fondsen, ga eens langs de incubators, de nebib, de tiin, kom naar de HL-meeting op 17/9 en gebruik de zoekfunctie op dit forum.

 

als je dit alles gedaan hebt weet je één ding zeker: je wilt GEEN investeringsmaatschapij starten. Mocht je mooie investeringen zoeken, ik ken genoeg beauty's die een financier willen. maar dan wel een ervaren...

 

succes! bezint eer ge begint.


De Elevator Pitch Coach/Trainer

Pitch Coach/Trainer en Sprekers Coach/Trainer

Public Speaker/Gast Spreker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk idee!

 

Binnenkort hoop ik af te studeren als fiscaal jurist op het onderwerp "fiscale vergelijking van vestigingsplaatsen voor beleggingsinstellingen". Ook ben ik bezig met het opzetten van een investeringsmaatschappij gericht op Oost-Europa (de voormalige USSR). Hier heb ik al een netwerk opgebouwd en heb ik een paar interessante (ook technische) bedrijven gevonden die naar mijn mening veel potentie bieden.

 

Voor een overzicht van wat er komt kijken bij (het opzetten van) een investeringsmaatschappij raad ik je aan de Guide to Sound Practices For European Hedge Fund Managers te lezen. Een hedgefund in oprichting heeft veelal met dezelfde vragen te maken als jij met jouw investeringsmaatschappij. Zoals je wellicht weet, worden er door (groepsjes van voormalige) bankiers uit Londen en NYC jaarlijks tientallen zo niet honderden hedgefunds opgericht. In Nederland kennen we deze industrie vrijwel niet, dus is er in Nederland ook vrijwel niets over te vinden. Dus altijd in de Engelse taal zoeken naar teksten!

 

De structuur van jouw investeringsmaatschappij zal wel afwijken van wat in deze teksten staat. Deze wordt onder andere bepaald door de wetgeving. Zo zul je gebonden zijn aan de Wft (zie de AFM voor meer informatie) en aan de fiscale regelgeving. Lees ook eens prospectussen door van andere maatschappijen. Zij leveren vaak een schat aan informatie.

 

Links:

Guide to Sound Practices For European Hedge Fund Managers - http://www.aima.org/en/document-summary/index.cfm/docid/7233B232-FB84-4126-BEDFE85CFABAA591

AFM - www.afm.nl

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi

 

De meeste investment bankers zijn begonnen met het bouwen en ontwikkelen van succes volle bedrijven.

Hoe wil je investeerders aantrekken voor je fondsen als je er geen succes volle onderneming of strategie aanhangt ?

Begin eerst maar een succes volle onderneming van de grond te krijgen en koppel daar aan een investment fund aan

Is mijn advies.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Petrol,

 

Welkom op HL, wel direct een klein verzoek, zou je wel even willen letten op de datums van de topics waar je op reageert, dit topic stamt uit 2008, elk advies komt dan een beetje als mosterd na de maaltijd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept