• 0

Stamrecht BV en periodieke uitkeringen

Allereerst wil ik dit forum (en in het bijzonder Joost /Denarius) prijzen voor de geweldige info over stamrecht BV’s

 

In 2005 is mijn Stamrecht BV opgericht. Ik wil starten met uitkeren en heb daar een aantal vragen over. Ik ben 36 jaar en heb een koophuis met hypotheek. Ik heb geen inkomsten in box 1 en kan daarom mijn hypotheekrente niet aftrekken. Mijn plan is daarom te starten met uitkeren, om inkomsten in box 1 te generen. Bijkomend voordeel is het laagste tarief IB: 33%. Mijn stamrechtakte zegt: “de grootte van de periodieke uitkering is gelijk aan het bedrag dat kan worden verkregen bij een levenverzekeringsmaatschappij voor een koopsom van XXX”. Maar dit forum zegt dat ik het bedrag zelf mag kiezen. In 2007 wil ik ongeveer EUR 5000 uitkeren en daarna elk jaar opnieuw de hoogte bepalen. De "akte van periodieke uitkeringen'' zegt dat de uitkering maandelijks, per kwartaal, per halfjaar of per jaar kan worden uitgekeerd, bij achterafbetaling. Ik wil jaarlijks kiezen. Ten slotte begrijp ik dat ik de uitkeringen 7 jaar moeten lopen (vanwege overlijdenskans>0.93%).

 

Nu de vragen:

[*] Is mijn plan om met uitkeringen de starten de slimste manier om belasting te besparen?

[*] Ik mag de hoogte van de uitkering voor 2007 toch zelf bepalen? Maar mag ik daarna elk jaar opnieuw de hoogte bepalen (of bijv. zelfs stopzetten) of moet ik dit nu al beslissen? Als ik de hoogte mag aanpassen, dan slaat die eis van 7 jaar toch nergens op: eerste jaar EUR 5000 uitkeren en de overige 6 jaar EUR 1

[*] Moet ik voor de afspraken genoemd bij 2. een aanvullende akte van periodieke uitkering maken en ter goedkeuring aan de belastingdienst opsturen?

[*] Moet ik maandelijkse aangifte loonbelasting doen (met inhouding van premies) of is jaarlijks aangifte inkomstenbelasting voldoende? Per 1 januari 2009 vervalt de plicht sowieso. Ik weet dat dit forum (Joost/Denarius) zegt dat loonbelastingaangifte niet hoeft, maar mijn oprichter zegt van wel en de Belastingdienst website zegt: “De periodieke uitkeringen die uit de aanspraak voortvloeien zijn loon.” Moet het officieel wel, maar wordt het gedoogd als je het niet doet?

[*] Door uit te keren betaal ik 33% inkomstenbelasting. Ik heb gehoord dat door een BV in het buitenland te starten en die onder de stamrecht BV te hangen er ongeveer 10% belasting betaald kan worden. Hoe werkt dit?

 

Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

25 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hoi Sander

 

U roept, ik antwoord ;D

 

Is mijn plan om met uitkeringen de starten de slimste manier om belasting te besparen?

 

Nee. Je neemt een uitkering van 5K op. Daarover is door de heffingskortingen nauwelijks belasting verschuldigd. Overigens is 2007 al geweest en kun je daar geen beslissing meer over nemen. Voor 2008 zou ik eerder een uitkering opnemen van 17K + de hypotheekrenteaftrek.

Daarmee blijft de uitkering in de 33% schijf en benut je de hypotheekrenteaftrek tegen 41,85%.

 

 

Ik mag de hoogte van de uitkering voor 2007 toch zelf bepalen? Maar mag ik daarna elk jaar opnieuw de hoogte bepalen (of bijv. zelfs stopzetten) of moet ik dit nu al beslissen? Als ik de hoogte mag aanpassen, dan slaat die eis van 7 jaar toch nergens op: eerste jaar EUR 5000 uitkeren en de overige 6 jaar EUR 1

 

Dit is onderwerp van weinig discussie. De Staatssecretaris heeft zelf gezegd dat hij het niet bezwaarlijk vindt als de uitkeringen aangepast worden aan de inkomensbehoefte. 1 euro zou ik echter geen periodieke uitkering willen noemen. Dat is de kat op het spek binden. Ik heb wel een door de fiscus goedgekeurde stamrechtovereenkomst liggen waarin 1000 euro per jaar als minimum geaccepteerd is.

 

 

Moet ik voor de afspraken genoemd bij 2. een aanvullende akte van periodieke uitkering maken en ter goedkeuring aan de belastingdienst opsturen?

 

Nope. Goedkeuring van de fiscus is alleen handig (niet noodzakelijk) als je zelf wilt weten of hetgeen je doet, geaccepteerd wordt. Een extra akte is niet nodig. Wel moet de BV een AvA houden waarin de wijziging van jouw uitkeringen besloten en goedgekeurd wordt.

 

 

Moet ik maandelijkse aangifte loonbelasting doen (met inhouding van premies) of is jaarlijks aangifte inkomstenbelasting voldoende? Per 1 januari 2009 vervalt de plicht sowieso. Ik weet dat dit forum (Joost/Denarius) zegt dat loonbelastingaangifte niet hoeft, maar mijn oprichter zegt van wel en de Belastingdienst website zegt: “De periodieke uitkeringen die uit de aanspraak voortvloeien zijn loon.” Moet het officieel wel, maar wordt het gedoogd als je het niet doet?

 

 

In de LB wet is niet expliciet vastgelegd dat de stamrecht BV LB plichtig is voor haar uitkeringen aan de DGA. Dat de LB plicht voor DGA's vervalt, is al weer achterhaald. Dit heb ik elders op HL al aangegeven, maar dat heb je blijkbaar gemist. Voor een DGA komt er wel een eenvoudige versie van de LB. Aangifte kan voor 12 maanden vooruit gedaan worden en elke maandaangifte heeft hetzelfde betalingskenmerk.

 

Terug naar de vermeende LB plicht. In de aangifte IB is een categorie opgenomen waarin je aangeeft:

periodieke uitkeringen zoals ... lijfrente-uitkeringen die niet onder de LB wet vallen...

 

Om die reden stel ik liever een lijfrenteovereenkomst op dan een akte van periodieke uitkeringen (welke wel fictief onder de LB wet valt).

 

 

Door uit te keren betaal ik 33% inkomstenbelasting. Ik heb gehoord dat door een BV in het buitenland te starten en die onder de stamrecht BV te hangen er ongeveer 10% belasting betaald kan worden. Hoe werkt dit?

 

Het gaat er niet om de BV naar het buitenland te verplaatsen (dat zou tot heffing ineens leiden), maar om jezelf naar het buitenland te verplaatsen. Als je emigreert, geldt het woonplaatsbeginsel.

NL heft dan alleen belasting (en dus geen sociale premies) over jouw uitkeringen uit de BV. Die worden dan belast met:

 

0 - 17,5: 2,45%

17,5 - 31,6K: 10,7%

 

Daarbij is van belang dat het bestuur van de BV in NL blijft. Dus heb je een andere bestuurder nodig die via de KvK aangesteld kan worden. Daarnaast is die bestuurder volledig beschikkingsbevoegd! Dus geld overmaken, een eigen onderneming in jouw BV beginnen: hij/zij kan het allemaal doen!

 

Een optie is om een accountant of trustkantoor het beheer en bestuur te laten doen.

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Hoi Joost, bedankt voor je extreem snelle en tegen "'nacht tarief' belaste antwoord. Dat klinkt allemaal goed: lekker weinig werk voor mij. Die emigratie constructie (laatste punt) is me ook duidelijk en houd ik in mijn achterhoofd voor later. Nog een paar kleine dingetjes...

 

Is mijn plan om met uitkeringen de starten de slimste manier om belasting te besparen?

Nee. Je neemt een uitkering van 5K op. Daarover is door de heffingskortingen nauwelijks belasting verschuldigd. Overigens is 2007 al geweest en kun je daar geen beslissing meer over nemen. Voor 2008 zou ik eerder een uitkering opnemen van 17K + de hypotheekrenteaftrek.Daarmee blijft de uitkering in de 33% schijf en benut je de hypotheekrenteaftrek tegen 41,85%.

Duidelijk. ik bedoelde 2008 ipv 2007. Ik ga een bedrag uitkeren > EUR 5K (exacte hoogte bepaal ik ahv IB aangifte programma), maar kleiner dan 17K. Wellicht dat ik ooit ga emigreren en dan kan ik mijn geld met nog minder belasting uitkeren.

 

Moet ik voor de afspraken genoemd bij 2. een aanvullende akte van periodieke uitkering maken en ter goedkeuring aan de belastingdienst opsturen?

Nope. Goedkeuring van de fiscus is alleen handig (niet noodzakelijk) als je zelf wilt weten of hetgeen je doet, geaccepteerd wordt. Een extra akte is niet nodig. Wel moet de BV een AvA houden waarin de wijziging van jouw uitkeringen besloten en goedgekeurd wordt.

AVA houden en notulen kan toch ook pas als de belastingdienst mij er later om vraagt? Want ik hoef ze niet uit mezelf op te sturen, toch?

 

Moet ik maandelijkse aangifte loonbelasting doen (met inhouding van premies) of is jaarlijks aangifte inkomstenbelasting voldoende? .....

In de LB wet is niet expliciet vastgelegd dat de stamrecht BV LB plichtig is voor haar uitkeringen aan de DGA. de aangifte IB is een categorie opgenomen waarin je aangeeft:periodieke uitkeringen zoals ... lijfrente-uitkeringen die niet onder de LB wet vallen...Om die reden stel ik liever een lijfrenteovereenkomst op dan een akte van periodieke uitkeringen (welke wel fictief onder de LB wet valt).

Helaas is er bij oprichting van mijn BV al een akte van periodieke uitkeringen gemaakt. Kom ik er toch mee weg als ik geen loonbelasting aangifte doe? Sorry dat ik er weer over begin, maar dit lijkt een punt waar de meningen sterk over verdeeld zijn. Jouw concullega van het bureau dat verleden jaar mijn aangifte heeft verzorgd heeft zojuist gemaild dat het wel in de wet staat dat een stamrecht BV loonbelasting plichtig is voor uitkeringen. Wellicht hebben zij commerciele motieven en kom ik ermee weg om toch alleen de IB aangifte te doen...

 

Groeten, Sander

Link naar reactie
  • 0

AvA houdt je zelf, maar ik zou wel gewoon de notulen opmaken. Het besluit moet zakelijk zijn en dus minimaal vastliggen in de notulen AvA. Die hoef je idd niet naar de fiscus te sturen.

 

De LB plicht geldt niet voor lijfrenteuitkeringen uit de BV. Voor een periodieke uitkering ligt dat anders. Als jij met jouw BV een akte van periodieke uitkeringen hebt, dan moet daar idd een aangifte LB voor ingediend worden en dus een loonadmin voeren....

 

Overigens± vraag mijn concullega eens in welk wetsartikel hij dat leest. Ben benieuwd...

 

groet

Joost

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Hai Joost,

 

Nu ben ik even in de war. Je schrijft:' Als jij met jouw BV een akte van periodieke uitkeringen hebt, dan moet daar idd een aangifte LB voor ingediend worden en dus een loonadmin voeren....'. Maar ergens anders in dit forum schrijf je: 'Laat je dus ook niet wijsmaken dat er een loonadministratie nodig is als je alleen de periodieke uitkeringen ontvangt!'

 

Hoe ken dat nou?

 

Groeten, Sander

Link naar reactie
  • 0

Hoi Sander

 

Mijn eerdere opmerking (die jij nu aanhaalt) daarover (hoewel volgens mij nog steeds pleitbaar, daarom vroeg ik ook of jouw adviseur jou wilde zeggen waar het in de wet staat) lijkt achterhaald door hetgeen ik verneem van andere experts uit mijn vak.

 

Ik ben echter eigenwijs en blijf (ook gebaseerd op eigen ervaring dat mijn wijze nog nooit tot commotie met de fiscus heeft geleid) echter van mening dat de LB plicht voor beide vormen van uitkeringen niet van toepassing is.

 

Nu ik je geen advies wil geven dat alleen mijn mening omvat, heb ik het (per heden) genuanceerd.

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Perfect. Dan snap ik het helemaal! En dan ga ik het lekker op jouw manier doen. De belastingdienst kan het blijkbaar niet leuker en ook niet makkelijker maken, dus ze moeten nu niet moeilijk gaan doen. Jouw concullega stuurde mij zojuist de volgende nuttige aanvulling: "Het kost me teveel tijd om het uit te leggen, maar neem maar aan dat het wel in de wet staat".Het meeste concrete wat ik zelf heb gevonden is de belastingdienstwebsite: "De periodieke uitkeringen die uit de aanspraak voortvloeien zijn loon" Hopelijk slaap ze!

Link naar reactie
  • 0

Sander

 

Jammer dat jouw accountant dat zo stellig stelt, maar er geen seconde over na wil denken (of duurt zoeken in de wet te lang?). Dit is mede de reden waarom ik altijd zeg dat fiscalisten fiscale zaken moeten doen en accountants de cijfers.

 

Mocht de fiscus het er niet mee eens zijn, dan is er nog geen vuiltje aan de lucht. Je hebt dan via de IB immers de juiste belasting al afgedragen. Zij komen dus niets tekort. Wellicht dat ze je dan na het onderzoek nog verplichten om een LB admin te starten. Dan doe je dat gewoon alsnog.

 

Maar let dus wel: waterdicht is mijn 'advies' in deze dus niet.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Ik wil me bij de anderen aansluiten en Joost zeer bedanken met zijn uitleg over de zaken omtrent een Stamrecht BV en andere zaken. Ik heb bij mijn adviseur ook navraag gedaan over de loonadministratie bij periodieke uitkering en kreeg daarop het volgende antwoord waaruit blijkt dat de loonadmin. wel noodzakelijk is.

 

quote:

Ik heb het voor de zekerheid nog eens nagevraagd bij een specialist loonheffingen van de Belastingdienst om te checken of een loonadministratie achterwege kan blijven bij periodieke uitkeringen.

Hij gaf aan dat er gewoon een loonadministratie moest worden gevoerd op grond van artikel 11, lid 1 sub g LB jo artikel 6,lid 1, sub b LB.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

 

......

Daarbij is van belang dat het bestuur van de BV in NL blijft. Dus heb je een andere bestuurder nodig die alleen bij notariële akte aangesteld kan worden ad 800 euro. Daarnaast is die bestuurder volledig beschikkingsbevoegd! Dus geld overmaken, een eigen onderneming in jouw BV beginnen: hij/zij kan het allemaal doen!

 

Een optie is om een accountant of trustkantoor het beheer en bestuur te laten doen.

 

Groet

Joost

 

Joost,

waarom zou dit alleen bij notariële akte kunnen?

Paul

Link naar reactie
  • 0

Ik heb 2 leenovereenkomsten met mijn Stamrecht b.v.

Tot en met 2008 zijn rente en aflossing betaald aan de SBV. Het banksaldo per 01-01-2009 is voldoende voor het t/m 2008 opgerente stamrecht.

 

In 2009 heb ik een rekening-courant verhouding geopend en heb ik een rekening-courant schuld aan de b.v.

Nu is het banksaldo onvoldoende voor het t/m 2008 opgerente stamrecht.

 

Nu wil ik verder een periodieke uitkering in laten gaan met een looptijd in overeenstemming met de 1% norm.

Daarbij wil ik de periodieke uitkering zoveel mogelijk nog voor 2009 benutten.

Kan ik die periodieke uitkering nog in laten gaan, per januari 2009?

Als dat niet kan en ik april nog wil laten meedoen, kan ik dan kiezen voor een periodieke uitkering kiezen per kwartaal?

 

Alvast bedankt

 

S.R.

Link naar reactie
  • 0

Hoi Joost,

 

Bedankt voor je snelle reactie.

 

 

De stamrechtovereenkomst noemt expliciet een preciese ingangsdatum:

 

====

Artikel 2

1 De in het voorgaande artikel bedoelde lijfrentetermijnen zullen ingaan op 1 juli 2013 en

eindigen bij het overlijden van de ondergetekende sub 2.

====

 

Om het echt zeker te weten:

 

Mag ik nu toch, in strijd met de hierboven genoemde ingangsdatum,

reeds per 1-1-2009 een periodieke uitkering in laten gaan met een looptijd van bijv. 2 jaar (tot de 1% norm bereikt is)?

Dit, zonder dat een aanpassing vereist is in de stamrechtovereenkomst of in andere stukken, danwel goedkeuring door de belastingdienst?

(Wel notulen van de AvA en loonadministratie)

 

En kan ik bovendien gedurende die 2 jaar zomaar de hoogte van de uitkering variëren?

 

Alvast bedankt,

 

S.R.

Link naar reactie
  • 0

Joost, of andere specialisten, ik heb je hulp weer nodig.

 

Met een door een fiscalist gedane aangifte voor 2005/2006 en met dank aan Joost heb ik mijn VPB aangifte 2007 zelf gedaan. In 2008 ben ik met de periodieke uitkeringen (hoogte X) in mijn Stamrecht BV gestart (zie eerdere berichten in deze thread). Ik vraag mij nu af hoe ik dit moet boeken op mijn Balans en V&W rekening voor de VPB aangifte 2008.

 

Ik dacht in de V&W rekening bij de kosten een extra post "Stamrechtuitkering" ter waarde van X op te nemen. De winst neemt dan dus met X af. OK?

 

In de balans dacht ik niets te veranderen. De Winstreserve (en dus eigen vermogen) neemt dan automatisch ook met X af. OK?

 

Wat ik niet snap is dat op deze manier de Stamrechtverplichting in de loop der jaren alleen maar hoger wordt (door de oprenting) en de winstreserve (en dus Eigen Vermogen) alleen maar lager (en zelfs negatief). Het lijkt me logisch dat de Stamrechtverplichting door de uitkeringen in de loop der jaren uiteindelijk nul moet zijn. Is dit zo en hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik zou de verplichting met X kunnen laten afnemen de winstreserve niet met X kunnen laten afnemen...

 

Alvast bedankt voor jullie antwoorden!!!

Link naar reactie
  • 0

Hai Joost,

 

Bedoel je dat ik van de stamrechtvoorziening op de passieve zijde van de balans de stamrechtuitkering X aftrek en ik tevens van de bankrekening op de actieve zijde van de balans X aftrek? En bedoel je ook dat ik in de V&W rekening helemaal niets opneem m.b.t. de stamrechtuitkering?

 

Bedankt

 

Sander

Link naar reactie
  • 0

Mijn stamrecht bv gaat tussen nu en eind 2012 (65 jaar) uitkeren. Mbt de hoogte van de jaarlijkse lijfrente is de bepaling opgenomen dat het gaat om een uitkering die verkregen kan worden bij een verzekeraar op basis van het opgerente gestortte kapitaal. Dat leidt tot een jaarlijks bedrag X. Ik heb 3 vragen:

 

1) Om fiscale redenen zou ik dat bedrag willen varieren. In de wetsteksten cs is telkens sprake van een "vaste en regelmatige" uitkering. In jullie forum wordt de staatssecretaris aangehaald die akkoord zou zijn met wisselende hoogte mits van tevoren vastgelegd. Waar moet ik nu vanuit gaan en wat zijn de grenzen van het varieren?

2) De BV heeft slecht geboerd met beleggingen. De opgerente stamrechtverplichting is veel hoger dan het beschikbare kapitaal. Moet ik voor de hoogte van de uitkeringen (toch) uitgaan van de theoretische verplichting? Zo ja dan is de uitkeringsduur een jaar of 6 en valt een flink deel straks toch nog in de 42% schijf.

3) Maakt het mbt het te hanteren kapitaal en de hoogte/duur nog uit als ik de rechten onderbreng bij een derde verzekeraar?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 192 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.