• 0

Opstellen algemene voorwaarden

Aanbevolen berichten

  • 0

Je kunt bij je lokale Kamer van Koophandel veel informatie (boekje en CD-ROM) opvragen over het opstellen van je algemene voorwaarden. Je kunt ook de AV van andere bedrijven inkijken (zijn opvraagbaar) en veel brancheverenigingen hebben standaard Algemene Voorwaarden die je zelf kunt opvragen en voor je eigen bedrijf kunt toepassen. Je kunt tijdens het gratis advocaten spreekuur van de Kamer je concept algemene voorwaarden door een advocaat laten nakijken. ::)

Je reis naar de toekomst wordt een succes als je alleen die dingen uit het verleden meeneemt die je positieve energie geven. Michael Lewis, 2000.

Link naar reactie
  • 0

Beste Weerdo,

 

De meeste advocaten hebben wel ervaring met het opstellen van algemene voorwaarden, zeker diegene die specialisatie contractenrecht hebben. Doch om zijn/haar kennis vast te stellen kan je gewoon vragen hoeveel algemene voorwaarden hij/zij de laatste jaren heeft opgesteld en hoeveel specifiek voor bedrijven uit jouw branche. Werk je in de (bio/medische) technologie dan moet de betrokken adviseur ook veel verstand hebben van intellectueel eigendomsrecht.

 

Een goede voorbereiding van een gesprek met een advocaat is dat je kijkt naar de voorwaarden van concurrenten. Probeer daarbij vast te stellen wat de mogelijke verschillen zijn, bijvoorbeeld zijn je prijzen gebaseerd op levering Af Fabriek of lever je Franko Huis?

 

Ook is het van belang dat je de risiko´s vaststelt die verbonden zijn met de diensten of zaken die de onderneming voortbrengt. Hierbij is van belang in welke mate deze risiko´s te verzekeren zijn en in welke mate de aansprakelijkheid voor de schade voortvloeiende uit die diensten of zaken kunnen worden beperkt of uitgesloten via de algemene voorwaarden.

 

Daarbij is van belang hoe dit normaliter in de branche gaat (en dus voor de klant wel of niet acceptabel), ook vanuit het oogpunt van de concurrentie. Voorts is van belang dat in boek 6, artikel 231 en volgende van het Burgerlijk Wetboek, regelingen staan die bepaalde algemene voorwaarden verbieden.

 

Kortom een goede voorbereiding is essentieel. Zomaar een kopie gebruiken van een ander bedrijf is risikovol. De voorwaarden zouden idealiter een afspiegeling moeten zijn van jouw bedrijfsactiviteiten, risiko´s en doelstellingen.

 

Succes!

 

Lawman

Lawman

Ondernemingsrechtadviseur

Link naar reactie
  • 0

Ik weet niet of het voorgeschreven is, maar het is wel gebruikelijk. Wij herhalen sommige van onze voorwaarden in onze correspondetie, zoals het artikel over betalingsvoorwaarden op de factuur en leveringsvoorwaarden op de opdrachtbevestiging.

 

Het is wel prettig als de voorwaarden leesbaar en begrijpelijk zijn. Die van ons passen op 1 A4tje (8 punts lettertype) Ik zou alle zinloze artikelen schrappen en alleen de meest belangrijke artikelen handhaven. Dan kan tenminste niemand beweren dat ze niet op de hoogte waren van je algemene voorwaarden.

 

Veel branches kennen standaard algemene voorwaarden. Die zijn altijd handig. Die mogen als algemeen bekend worden verondersteld. (toch maar meesturen bij de offerte) Die zijn ook vaak erg uitgebreid. Als je zelf met eigen uitgebreide voorwaarden komt aanzetten wordt je niet erg serieus genomen. Je klanten vinden het ook niet prettig, want ze worden gedwongen de voorwaarden door te nemen en te evalueren. Niet doen dus.

 

Groeten,

Nils

(geen juridisch expert!!!!!) ;D

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Algemene voorwaarden dienen inderdaad aan de klant te worden overhandigd. Volgens het Burgerlijk Wetboek is een beding in algemene voorwaarden vernietigbaar indien de gebruiker de klant niet een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. De gebruiker heeft dit als de voorwaarden aan de klant ter hand zijn gesteld.

 

Hierbij twee kanttekeningen:

1. Grote ondernemers kunnen geen beroep doen op de vernietigbaarheid. Desondanks verdient het aanbeveling om de voorwaarden ter hand te stellen.

2. Soms is het overhandigen niet goed mogelijk, bijvoorbeeld bij de klanten van de Nederlandse Spoorwegen (je kunt niet elke keer aan elke reiziger de algemene voorwaarden overhandigen). In dat geval is deponering bioj de Kamer van Koophandel of de griffie van een rechtbank voldoende.

 

Overigens is het niet nodig dat de voorwaarden bij een nieuwe transactie met dezelfde klant weer worden overhandigd. Er dient dan wel een duidelijke verwijzing te zijn opgenomen. Ik adviseer de volgende tekst in de opdrachtbevestiging op te nemen:

 

"Door ondertekening van deze opdrachtbevestiging verklaart de opdrachtgever van de algemene voorwaarden van opdrachtnemer (of bedrijfsnaam) kennis te hebben genomen en toepasselijkheid daarvan te aanvaarden"

 

Samenvattend: altijd overhandigen.

 

Lawman

 

Lawman

Ondernemingsrechtadviseur

Link naar reactie
  • 0

Veel internetdiensten hebben hun voorwaarden op hun site staan. In het dialoogvenster dat je doorloopt om een dienst af te nemen kom je dan een keer die enorme hoeveelheid brei aan informatie tegen (dit is overigens bijna altijd aan het eind wanneer je al veel energie en tijd hebt gestoken in je aankoop en DAN MAAR accepteert). Na de akkoord button te hebben ingedrukt, redeneert men dat het daarmee geaccepteerd is. Mag ik uit jouw verhaal afleiden dat dit misschien toch niet altijd het geval is?

Michel Simons

Vectrix B.V.

subsidies en financiering voor innovatie

www.vectrix.nl

Link naar reactie
  • 0

Veel internetdiensten hebben hun voorwaarden op hun site staan. In het dialoogvenster dat je doorloopt om een dienst af te nemen kom je dan een keer die enorme hoeveelheid brei aan informatie tegen (dit is overigens bijna altijd aan het eind wanneer je al veel energie en tijd hebt gestoken in je aankoop en DAN MAAR accepteert). Na de akkoord button te hebben ingedrukt, redeneert men dat het daarmee geaccepteerd is. Mag ik uit jouw verhaal afleiden dat dit misschien toch niet altijd het geval is?

 

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar het antwoord van de bovenstaande vraag...

 

Leer alsof je eeuwig leeft, leef alsof het je laatste dag is!

Link naar reactie
  • 0

Op het forum heb ik gezocht naar posts over algemene voorwaarden. Ik las in 1 post dat er branche gerelateerde algemene voorwaarden zijn. Nu wil ik ook voorwaarden opnemen in de door de klant en mij te sluiten overeenkomsten. Dit zijn gewoon heel eenvoudige punten mbt tot de betaling en het staken van de levering bij het in gebreke blijven. Ik vroeg me echter af of er ook punten zijn die verplicht zijn om in de algemene voorwaarden op te nemen. Kan daarnaast iemand mij vertellen waar ik model Algemene Voorwaarden kan vinden?

 

Alvast bedankt.

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Misschien kun je hier wat voorbeelden vinden >>>

Het is even browsen tot je er 1 vind die voor jouw bedrijf relevant is.

 

Algemeen info vind je bij de KvK.

Vanaf deze link kun je ook de brochure of de CD-rom bestellen. Met informatie over de wettelijke vereisten; de voordelen wanneer men ze gebruikt; een overzicht met welke bedingen opgenomen moeten worden; uitleg over wiens algemene voorwaarden voorgaan; uitleg over hoe deponering werkt.

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Kermie bedankt voor jouw reactie

 

Zojuist heb ik de brochure bij de KvK besteld. Het zoeken op internet had ik natuurlijk al gedaan en ik heb ook al wel wat "geleend" van andere vergelijkbare bedrijven maar ik was heel erg benieuwd naar de rechtsgeldigheid etc. Daar geeft de brochure me hopelijk antwoord op.

 

Bedankt.

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
  • 0

De AV die je maakt zal zowieso rechtgeldig zijn (als je deze iig gedeponeerd hebt en op de juiste manier bij de klant onder de aandacht hebt gebracht).

 

Zelfstandig knutselwerk brengt echter als risico met zich mee dat het niet waterdicht is en dat je op het moment dat je de AV nodig hebt er niet op kan rekenen.

 

Dat terzijde denk ik dat je een behoorlijk sluitende AV best goed kan maken aan de hand van wat voorbeelden.

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie
  • 0

Ik heb ooit een AV door een advocaat laten maken, was het duurste stukje copy/paste werk dat ik ooit gekocht heb. Maarja, die advocaat was ook niet cheap.

 

Wat je zou kunnen doen is wat AV's opvragen van concurrenten van je, volgens mij kan je dat bij de KVK doen? Deze zouden je een goed idee moeten kunnen geven.

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

 

Ik ben vandaag bezig geweest met het maken van algemene voorwaarden voor m'n bedrijfje in computers & Internet services. Ik heb als voorbeeld de voorwaarden erbij gepakt van die van Alternate, en daar op mijn voorwaarden gebaseerd.

 

Vind iemand het leuk om te kijken of er echt heel erg foute dingen in staan en of je dan ook nog tips enzo hebt?

 

Ik vind dit soort dingen erg moeilijk...

 

Bijgaand iig de voorwaarden

 

 

Link naar reactie
  • 0

Okee, ik vond het leuk om even te kijken. Bij 5 ben ik maar gestopt, want ik zie dat je geprobeerd hebt om op basis van de voorwaarden van Alternate zelf iets te maken. Niet doen! Juristen doen ook niet origineel en dat heeft een reden. Als je voorwaarden opstelt, loop je op eieren. De formuleringen die je vaak tegenkomt zijn geijkte standaardformuleringen die voor iedereen (lees: juristen) duidelijk en ondubbelzinnig zijn.

 

Ik denk dat het verstandiger is om meerdere voorwaarden te bekijken. Ik heb er een aantal voor je:

www.informatique.nl

www.mr-at.nl

Op www.tweakers.net vind je een ontzettende berg concurrenten waar je misschien wat wijzer van kunt worden. Kijk in de buyers zone naar shop survey.

Kijk ook naar de FENIT voorwaarden (http://www.fenit.nl) Die voorwaarden zijn echter met name voor dienstverleners.

 

Als je ze allemaal hebt, ga dan eerst de onderwerpen na en stel voor jezelf een lijst op van onderwerpen die je wilt/moet behandelen. Je ziet dan ook welke formuleringen overal terugkomen. Houd je daaraan. Kleine nuanceverschillen kunnen voor juristen een verdergaande betekenis hebben dan in het gewone taalgebruik.

 

Het grootste risico dat je loopt is dat je een belangrijk onderwerp overslaat. Het tweede risico is dat je een onderwerp te streng of fout regelt. Dat geldt met name ten aanzien van consumenten. Het derde risico is dat je formuleringen onduidelijk of dubbelzinnig zijn.

 

De aantekeningen die ik op jou voorwaarden heb ga ik denk ik maar apart posten.

 

Bel een paar juridisch adviseurs en vraag wat ze rekenen voor een beoordeling. Deponeer uiteindelijk je voorwaarden en laat op je website (en overal waar relevant) weten dat ze gelden en hoe men eraan kan komen.

 

Succes!

Olaf Janssens

www.anasign.com

Link naar reactie
  • 0

Leuke site, welleke.

 

Als je in de internet marketing actief bent en producten of diensten aanbiedt in de context van een project, dan zijn de fenit voorwaarden de beste keus. Sluit daarnaast een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af (goed woord voor scrabble) en je risico's zijn optimaal gedekt. Ik heb van mijn verzekeringsadviseur begrepen dat die polissen aansluiten op de fenit voorwaarden.

 

Zelf knutselen is riskant. Kijk eens naar de volgende thread:

https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=17;action=display;threadid=2325 (discussie van Hepp over zijn av). Je hebt een hele hoop valkuilen waar je voor moet oppassen. Lever je ook aan consumenten, dan wordt het nog riskanter.

De kosten van een juridisch adviseur om de boel te controleren (ik heb geïnformeerd bij Abab in Breda) zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van je concept. Houd dan rekening met 200 tot 1000 euro voor het doorlezen en wat tips.

Olaf Janssens

www.anasign.com

Link naar reactie
  • 0

Dank je wel voor de reacties. Op de website van Fenit kon ik niet 1,2,3 mijn weg vinden.

 

Ongeveer een maand geleden heb ik al mijn verzekeringen geregeld en daar zat vanzelfsprekend ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij én een rechstbijstandsverzekering.

 

Ik heb alleen besloten om geen algemene voorwaarden te formuleren maar deze voorwaarden op te nemen in het contract of de offerte die de klant en ik ondertekenen. Bij de statistiekendienst houdt dat in dat ze, voordat er een account geopend kan worden, de voorwaarden dienen door te nemen en vervolgens een checkbox aan moeten kruisen. Doen ze dat niet dan kunnen ze zich niet registreren. Op deze manier bespaar ik lange verhalen en ben ik to the point denk ik. Binnenkort staan de voorwaarden online en zal ik jullie hulp weer inroepen ;D

 

Ps. bedoel je Fenit of ICStats?

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
  • 0

Hi guys,

 

Ik ben sinds een maand begonnen met mijn eigen bedrijf en zag de topic over de Algemene Voorwaarden. Zijn er beperkingen in het "herschrijven" van andermans Algemene Voorwaarden zoals in het genoemde voorbeeld van Alternate? (Lawman, is dit een vraag in jouw straatje?) Ik zit niet in de hardware business, maar in webdesign, dus Alternate is in mijn situatie wellicht geen vergelijking...

 

Verder lees ik het volgende:

Bel een paar juridisch adviseurs en vraag wat ze rekenen voor een beoordeling. Deponeer uiteindelijk je voorwaarden en laat op je website (en overal waar relevant) weten dat ze gelden en hoe men eraan kan komen.

 

Via welke kanalen dient het uiteindelijke deponeren te geschieden?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 215 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.