• 0

Stijgende dollarkoers van invloed op verkoop(prijs)

Momenteel staat de dollar op 1,24, sinds de top in juni is deze meer dan 20% gestegen. Mijn producten uit azie zijn in die tijd ook 20% duurder geworden en dat merk in ik de winst.

 

Mijn productprijzen zijn gebaseerd op een dollarkoers van rond de 1,45 want dat was toentertijd de trend. Van de stijging naar 1,59 was mooi, maar hier heb ik niet echt van geprofiteerd doordat het transport vanuit azie ook duurder was geworden door de dure olie. Al met al bleven mijn marges gelijk en zag ik geen aanleiding om mijn prijzen aan te passen.

 

Nu echter gaat het hard naar beneden en zie ik mijn winst bij wijze van spreken verdampen. Ik zal mijn prijzen moeten gaan aan passen en dit gaat zo dus effect hebben op de winkelverkoopprijs welke mijn klanten hanteren. Deze zullen immers ook hun marge willen behouden. Mijn producten worden zo dus euro's duurder en hier ben ik een beetje huiverig voor. Met een dreigende recessie zal een prijsstijging niet in goede aard vallen bij de consumenten en zij zullen wellicht mijn product mijden als er goedkopere alternatieven zijn. Nederlanders blijven zuinig.

 

Mocht ik dus mijn prijzen gaan verhogen, op basis van welk dollarniveau doe ik dit? De meningen van analisten op internet lopen uiteen van een stijgen van een dollar naar 1/1 tot een daling van een dollar naar het oude koersniveau van 1/1,45.

 

Hoe kan ik hier het beste op anticiperen, hoe zullen mijn klanten reageren en hoe gaan andere importeurs met deze dollar om?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

Dat hangt denk ik ook af van wat je concurenten doen als die hun prijzen niet verhogen dan zul je er voor moeten kiezen om minder winst te maken.

En hopen dat de dollar weer naar de 1.45 gaat.

Wij passen de prijzen aan aan de dollar dus hier wordt alles gewoon duurder maar dat doen alle bedrijven die in onze branch zitten dus daar kan de klant vaak niet om heen maar je merkt wel dat er scherper wordt ingekocht.

Zo wel door de klant en alsmede onze inkoper.

De prijzen worden soms wel twee keer per dag aan gepast.

www.erotiekspecialisten.nl

Link naar reactie
  • 0

Met een dreigende recessie zal een prijsstijging niet in goede aard vallen bij de consumenten en zij zullen wellicht mijn product mijden als er goedkopere alternatieven zijn.

 

Ik weet niet precies in wat voor business je zit, maar het lijkt me te verwachten dat de concurrenten/alternatieven hetzelfde probleem zullen ervaren met de dollarkoers. Wat dat betreft zullen die alternatieven wel evenredig duurder worden, alleen is het afwachten wanneer ze hun prijzen aanpassen.

 

Uiteraard is het wel vervelend als je een concurrent hebt die groot heeft ingeslagen toen de dollar laag stond, die kan zo'n voorraad nog met winst verkopen... maar heb je daar inzicht in?

Link naar reactie
  • 0

Tja, da's een lastige. Zelf koop ik alles in Azië met Euro's ... dus jouw probleem heb ik gelukkig niet.

Wel heb ik al enkele auto's gekocht in Amerika .. die zijn wel een stuk minder aantrekkelijk met inmiddels

30 cent verschil met enkele maanden geleden.

 

Wat degene hierboven zegt is eigenlijk wel het beste .. gewoon kijken wat je conculega's doen en daarop inhaken.

heb je geen concurrenten dan zou ik de prijzen toch verhogen, je kosten lopen ook gewoon door neem ik aan.

 

succes

Link naar reactie
  • 0

Momenteel staat de dollar op 1,24, sinds de top in juni is deze meer dan 20% gestegen. Mijn producten uit azie zijn in die tijd ook 20% duurder geworden en dat merk in ik de winst.

 

De lage dollarkoersen worden mogelijk veroorzaakt door hedgefunds die beleggingen verkopen en geld in dollars willen hebben. Hierdoor is er een schaarste in dollars, maar de verwachting is dat het uiteindelijk de andere kant op gaat. Je kunt misschien even wachten met nieuwe bestellingen te plaatsen, of met je leveranciers overleggen of je in een andere valuta mag betalen. Het kan natuurlijk ook nog slechter gaan met de koers, het is helaas vrij onvoorspelbaar. Uiteindelijk blijft het een rekensommetje waarin je o.a. moet meenemen hoeveel mensen er bij je weg gaan als je de prijzen verhoogt en hoeveel je daarmee verliest.

 

Voordeel van de huidige dollarkoers is wel dat bedrijven en consumenten niet meer rechtstreeks in dollars inkopen, wat de omzet misschien doet stijgen.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb me import van Dickies maar even stilgelegd.

Voorlopig heb ik nog wel voorraad genoeg en de winkels waar ik aan lever hebben net de wintercollectie binnen.

 

Het probleem met de stijgende dollarkoers is dat "grijze" import nu niet meer zo aantrekkelijk is, het verschil tussen mijn prijzen en die van de officiele importeur is nu nog maar een paar euro's.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb hetzelfde probleem, aangezien ik bijna uitsluitend in dollars inkoop. Maar goed, van de lagere dollarkoers hebben mijn klanten ook geprofiteerd dus de andere kant op kan ook.

Bij mij wordt het nog voor een deel gecompenseerd door het feit dat het zilver en goud in prijs zijn gedaald, maar die prijsschommelingen bereken ik ook door. Dat staat ook op mijn site, bij de AV. Tot nu toe heb ik nog geen verschil gemerkt voor wat betreft de omzet.

www.deblijeekster.nl * www.edelsteenkralen.nl * www.steinperlenwelt.de

Link naar reactie
  • 0

Goede morgen,

 

Ook ik heb als importeur mijn internationale inkopen in dollars maar even stilgelegd. Ik verwacht dat het maar een tijdelijke stijging is. En dat denk ik vanwege het volgende Volkskrant-artikel, dat de stijging verklaart :

 

http://www.volkskrant.nl/economie/article1083180.ece

Valutacrisis versterkt malaise / Volkskrant 28 oktober 2008

"De valutacrisis is veroorzaakt door de kredietcrisis. Daardoor wilde iedereen ineens van die leningen in yen en dollar af, waardoor de vraag naar yen en dollars toenam en de koersen stegen."

 

SubRosa : Moving products that move people

&

R.W. Verbrugge Bedrijfseconomisch advies :

http://www.reneverbrugge.nl

Link naar reactie
  • 0

En hier is nog een artikel dat de snelle stijging van de $ analyseert. En volgens mij zijn de genoemde oorzaken tijdelijke factoren. Jammer dat de trends alleen achteraf verklaard worden, aan goede trendvoorspellingen vooraf hebben we meer.

 

http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=38400

Dollarmysterie / IEX Corné van Zeijl - 23 oktober 2008

 

"Een reden is de hoge rentestand van de ECB.

Een derde reden is de daling van de olieprijs. Olie en dollar correleren sterk. Nu de olieprijs daalt, stijgt de dollar ook.

Een vierde verklaring is dat de Amerikanen risico-avers zijn geworden. Daardoor halen veel Amerikaanse beleggers hun geld terug uit de opkomende markten en dat zorgt voor een toestroom naar Amerikaanse dollars.

Een vijfde verklaring die enigszins aanschurkt tegen het eerste argument, is dat door de heftige interbancaire rentebewegingen het renteverschil flink is afgenomen in de afgelopen maand. Door deze onverwachte beweging, gingen er een aantal hedge funds op hun gezicht en moesten zij hun positie afbouwen.

Een zesde verklaring is het afbouwen van posities door speculanten en hedgefunds, zoals Lehman."

 

SubRosa : Moving products that move people

&

R.W. Verbrugge Bedrijfseconomisch advies :

http://www.reneverbrugge.nl

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor alle reacties. Blij te zien en te horen dat meerder ondernemers hier last van hebben. Hoewel dit natuurlijk logisch is, ik ben niet de enige importeur in NL.

Helaas is voor mij de import even stilleggen geen optie, ik heb weinig voorraad en kan deze financieel en qua opslagruimte ook niet inkopen. Ik houd de voorraad zo klein mogelijk en dat is ook mogelijk door snelle levertijden vanuit azie.

 

Mijn import komt voornamelijk uit vietnam en mijn leverancier accepteert alleen betalingen in dong en in dollar. Qua wisselkoers maakt dit niet zoveel uit aangezien de dong gekoppeld is aan de dollar, stijgt en daalt deze met de dollar en ook het levensonderhoud in Vietnam. In andere valuta betalen is om deze reden dan ook niet zo interessant.

 

Ik ga eens kijken wat de concurrenten doen en wellicht zal ik sowieso mijn prijzen wat moeten verhogen om een betere gemiddelde winst te krijgen bij koerswisselingen.

 

Wat ik me nog wel afvraag, er wordt continu op radio en tv gemeld dat een sterkere dollar beter is voor de nederlandse economie, omdat hierdoor de export aantrekt. Maar helaas voor nederland moet nederland ook een heleboel importeren en hierop is het effect negatief. Is de nederlandse export nou echt veel groter dan de import?

Link naar reactie
  • 0

De export is inderdaad groter.

 

Als je het valutarisico zo veel mogelijk wil tegen gaan, dan kun je overwegen om valutaopties te kopen. Deze opties koop je en geven je dan later het recht om tegen een vaste koers je valuta te wisellen. Op bijvoorbeeld http://www.rabobank.nl/bedrijven/producten/valuta_en_renterisicos/Valutarisicoproducten/valuta_opties kun je meer informatie vinden. Vooral grote bedrijven gebruiken dit als ze bijvoorbeeld een offerte uitbrengen. Nu heb je er overigens nog maar weinig aan, je had deze dan eigenlijk moeten kopen tijdens een gunstige koers. Misschien wat voor de volgende keer...

Link naar reactie
  • 1

Hallo,

 

er zijn een paar aspecten aan deze vraag:

- wat doet de concurrentie? als je er achter kunt komen hoe je vakbroeders zich hedgen in de markt kun je tenminste een level playing field creëren.

- hoe elastisch is vraag? als jij en je collega's allemaal de prijs verhogen komt er dan een kopers staking?

- als je je EUR/USD exposure wilt hedgen, wat is dan het meest passende product? Door de meeste multinationals worden termijncontracten afgesloten die daarmee het valuta risico op de import transactie uitsluiten (niet het concurentie risico).

Opties zijn prima alternatieven, je dekt je risico in en houdt opwaarts potentieel. Kost echter premie die door bepaalde structuren wel te verlagen is.

Graag bereid om daar iets meer over te vertellen.

Sterkte en laat je niet te veel beinvloeden door de koers voorspellers,

Hans

Link naar reactie
  • 1

In het voorliggen geval, iemand moet USD kopen op termijn om z'n import te kunnen betalen.

Stel hij weet dat ie over 6 maanden USD 1mln moet betalen:

Alternatieven:

USD nu kopen tegen 1.25 en tzt mee betalen (intussen op deposito zetten en 3.5% ontvangen, z'n EUR niet op deposito kunnen zetten en 4% mislopen.)

USD op termijn kopen, bank levert ze over 6 maanden en je betaalt dan 1.2475 (je houdt intussen be schikking over je EUR)

USD call kopen = het recht om over 6 maanden USD van de banken te kopen tegen een nu al afgesproken prijs, zeg 1.20 om je tegen verdere versterking van USD in te dekken. Premie USD 46.000. Je maakt alleen van je optierecht gebruik als de koers over 6 maanden onder de 1.20 ligt (want dan heb jij het recht om ze te kopen tegen 1.20).

Premie een probleem? Verkoop een USD put: je geeft iemand ander het recht om jou USD te verkopen (die je toch nodig hebt), die voor dat recht een premie betaalt. Wil je helemaal geen premie betalen gaan we op zoek een een uitoefenprijs waarbij de te betalen premie gelijk is aan de ontvangen premie. Je komt dan in de buurt van 1.30. Maw als de koers onder de 1.20 ligt oefen jij je optierecht uit en koopt de USD op 1.20; als de koers boven de 1.30 ligt zal de koper van de USD put zijn recht uitoefenen en krijg je USD op 1.30 en daar tussen doet niemand iets en koop je je USD in de markt op de afloopdatum.

Een ander alternatief om geen premie te betalen als je een sterk gevoel dat de USD weer zal verzwakken en je je toch wilt beschermen: koop de USD call zoals beschreven en verkoop een USD put op 1.20. Deze put levert dubbel zoveel geld op als de USD die je kocht. Maw als je voor USD 500.000 deze put verkoopt heb je geen investering. Op einddatum onder 1.20 oefen je recht uit en koopt de USD tegen 1.20. Boven de 1.20 - bijvoorbeeld 1.400 - zal de koper van je put zijn recht uitoefenen maar kun je de resterende USD 500.000 in de markt kopen en heb je 50% tegen 1.20 en 50% tegen 1.40 gekocht, gemiddeld dus tegen 1.30. Werkt dus erg goed als een visie hebt op een sterke stijging.

Dan bestaan er nog opties die een lagere premie kennen omdat de optie gedurende zijn leven ophoudt te bestaan ivm een bepaald voorval. Omdat ie dus kan 'verdwijnen' heb je minder recht en dus betaal je een lagere premie. Een voorval wat je zou kunnen kiezen is in dit geval een een lagere USD, je optie verdwijnt maar je kunt de USD goedkoper kopen in de markt.

Zo zijn er legio voorbeelden te geven die wellicht wat voorbereidend leeswerk vragen, er hebben in de huidige markt al te veel mensen hun vingers verbrand aan producten die ze niet helemaal snappen.............

 

Succes met je overwegingen.

Hans

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Goede middag,

 

Volgens mij zijn er meer mogelijkheden dan de hiervoor genoemde valuta-opties (deze zijn vrij duur).

 

- Je kunt je leveranciers voorstellen te betalen in €.

 

- Je kunt je leveranciers korting vragen vanwege de dure $.

 

- Je neemt een hogere risico-opslag in je verkoopprijzen vanwege de beweeglijkheid van de $.

 

- Je spreekt met je leveranciers een spilkoers af voor de komende periode. Voordelige en nadelige verschillen met de werkelijk betaalde $-koersen verreken je volgens een af te spreken verdeelsleutel aan het einde van de periode. Bijvoorbeeld half/half.

 

SubRosa : Moving products that move people

&

R.W. Verbrugge Bedrijfseconomisch advies :

http://www.reneverbrugge.nl

Link naar reactie
  • 0

Zie je wel; als je maar lang genoeg zoekt vindt je altijd wel een tekst die je gelijk geeft. De RABO verwacht ook dat de waardestijging van de $ maar tijdelijk is.

 

http://www.rabobankgroep.nl/download/EKBsept2008-valuta.pdf

Dollar: The comeback kid? / RABObank

Citaat ; "Wij gaan uit van een verdere depreciatie van de euro tegen de dollar tot medio volgend jaar, onder invloed van een afnemend renteverschil tussen de VS en de eurozone. Op termijn zullen de fundamentals, zoals het grote Amerikaanse tekort op de lopende rekening, de koers van de dollar blijven bepalen."

 

SubRosa : Moving products that move people

&

R.W. Verbrugge Bedrijfseconomisch advies :

http://www.reneverbrugge.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    11 leden, 192 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.