• 0

faillissement/omzetbelasting etc brandende vragen...

Goedemorgen!

 

Ik heb me hier net ingeschreven in de hoop wat antwoorden/advies te krijgen, we zitten nogal in een lastig pakketje.

Wat brandende vragen;???

 

Op 8 maart 2005 ging het bedrijf (BV) van mijn man failliet door verschillende oorzaken buiten zijn schuld.

Hij heeft zelf faillissement aangevraagd, achteraf bleek dat hij een "fiscale eenheid" had getekend.

Wij wisten absoluut niet wat een gevolgen dat kon hebben anders hadden we dat voor het aanvragen van het faillissement

natuurlijk allang veranderd.

Nu is eigenlijk het allergrootste probleem dat de cijfers van de maand februari en 8 dagen van maart weg zijn. We krijgen nu pas inzage in brieven waaron de curator onze boekhouder verschillende keren verzoekt om die cijfers. Onze boekhouder beweert echter deze cijfers nooit gehad te hebben. Het bedrijf dat uit het faillissement is overgenomen heeft de computers van die tijd laten vernietigen. De curator werkt absoluut nergens aan mee om de cijfers boven water te krijgen. We zijn hier nu al 3 jaar mee bezig en komen er niet uit. Inmiddels heeft de belastingdienst het bedrag van de omzetbelasting geschat, veel te hoog natuurlijk en komt er boete op boete bij. Het gaat om minstens 50.000 euro inmiddels en dat kunnen we echt nooit niet betalen. Mijn man is een paar maanden voor het faillissement 100% arbeidsongeschikt geworden (nek-hernia + psychische klachten) mede door alle spanningen ed van deze kwestie dus het inkomen is er ook niet op vooruit gegaan.

 

Ook houden ze nu al sinds het faillissement de prive teruggaves van de belasting voor ons huis ed in. Op zich niet zo heel erg maar we hebben op die teruggave helemaal geen recht omdat de arbeidsongeschiktheidsverzekering van mijn man bruto wordt gestort. Uiteraard hebben we verschilldende verzoeken gedaan dit te stoppen wat niet is gelukt. Ze houden nu al 3 en half jaar op papier meer dan 6000 euro per jaar in die direct de omzetbelasting van het bedrijf ingaat. Prive moeten we dit bedrag bovenop wat we al aan privebelasting moeten betalen weer terugbetalen en wordt er ook nog belasting over gerekend (inkomsten? ???). We moeten nu bv over 2006; 9000 euro betalen, over 2007 bijna 18000 euro, 2008 zal ongeveer hetzelfde verhaal worden en dan de omzetbelasting van het bedrijf nog(zo ongeveer 50.000 euro). De dwangbevellen zijn al binnen dus het wordt steeds spannender. We kunnen niet eens het netto/bruto verschil van de inkomsten apart leggen, ons inkomen is drastisch achteruitgegaan sinds het faillissement en arbeidsongeschikt worden van mijn man. We hebben absoluut geen vermogen, geen overwaarde op het huis of wat dan ook en 2 kinderen met verschillende stoornissen waar we voor moeten zorgen. Zo'n beetje alles wat we hadden aan waarde hebben we allang verkocht om het hoofd boven water te houden en de hypotheek te blijven betalen.

 

Heeft iemand advies???

Wie was nou verwoordelijk om die cijfers bij de belastingdienst in te leveren??

Volgens de belasting gaat het om dingen van vóór het faillissement en moeten wij die cijfers gewoon inleveren, anders blijft de schatting bestaan. Ik moet zeggen dat ze belastingdienst niet eens erg naar is, zo heeft iemand van de belasting ons zelf gebeld en wat adviezen gegeven. (bv die cijfers boven water krijgen en de voorlopige teruggave prive stopzetten, het lukt alleen niet!!) Op de dag van het faillissement werd mijn man het bedrijf uitgeknikkerd en mocht hij niets meer doen, geen betalingen verrichten, niets. Wanneer had hij in godsnaam die rekeningen moeten betalen?? Dat werd meestal de 15 van de maand erna gedaan, mijn man deed zowiso zelf geen administratie(dyslect) maar had daar goed personeel voor. Hij werd echt vreselijk behandeld door de curator, of je een enorme crimineel bent ofzo maar dat terzijde. We hebben echt alles geprobeerd om aan die cijfers te komen maar het is gewoon hopeloos.

Kunnen we evt kwijtschelding proberen? Kan een advocaat iets betekenen? ???

Ik weet het echt niet meer.........

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Eindelijk weer wat nieuws...........

 

De BD heeft ons gevraagd of we bereid zijn in termijnen te gaan betalen. Ook willen ze dat we een "Overeenkomst stille verpanding van vorderingen" tekenen. Dit laatste ivm een zaak tegen de DSB bank, aandelenlease.

De eerdere verrekeningen blijven voor de OB van het bedrijf en prive moeten we die verrekeningen dan nu terug gaan betalen in termijnen. Dat "Van Der Steen gebeuren" heb ik weinig vertrouwen meer in, voor zover ik weet zijn er geen positieve uitspraken geweest daarover.

Er zit dus niet veel anders op dan die termijnen te gaan betalen en hopen op een spoedige positieve uitspraak van de DSB zaak.

Al met al dus niet eens zo'n heel slecht einde, geen schuldsanering, geen deurwaarders, minder stress, alleen ook (behoorlijk) wat minder geld per maand :( .

Dat zal nog best lastig worden want met 100 euro per maand gaan ze niet akkoord. En met het bedrag wat ze nog tegoed hebben (best veel nullen) zijn we daar voorlopig ook nog niet vanaf als de DSB niet snel over de brug komt.

Wel dik tevreden hoor, het voelt als schoon schip maken, eindelijk licht aan het einde van de tunnel! Nu wordt het een wat meer eerlijke strijd en gaat het bedrag langzaamaan zakken ipv stijgen

 

Verder heeft de "oude" boekhouder nog steeds geen cijfers ingeleverd en kunnen we hem niet meer bereiken, dat blijft een irritant (zeer mild uitgedrukt) probleem! De BD "kent' deze boekhouder en zijn manier van "werken" gelukkig, we zijn niet de enige met soortgelijke problemen. BD gaf ook aan dat ze daarom ons wat lucht geven, het is in ieder geval nooit onwil van ons geweest.

 

Bijna eind goed al goed dus!

 

 

Link naar reactie
  • 1

Goeiedaggie!

 

Niet echt begeleiding maar af en toe een luisterend oor van die of gene was wel prettig, ook hier op het forum natuurlijk! Verder vergeet ik gewoon heel snel dingen, soms vreselijk lastig maar met andere dingen errug handig!! ;-)

Ik ben inderdaad een positief typje, kijk bv meer naar mensen die het slechter hebben dan andersom. Als ik op tv bv een verhaal zie over mensen die 20 jaar in een vluchtelingenkamp hebben gezeten of weetikwat je allemaal kan overkomen denk ik echt:; Wie ben ik nou om me zielig te voelen?? Ik heb een mooi huis, superkids en een superkerel, we zijn, op wat dingetjes na natuurlijk, gezond, hebben leuke mensen om ons heen, goed te eten etc etc. Dat kon toch allemaal een heel stuk slechter! Zo nu en dan es even alle positieve dingen en wat je (wel) bereikt hebt opschrijven kan erg verhelderend werken voor mij als ik es een watbenikzielig-bui heb. Mensen zijn nu eenmaal vooral op de negatieve dingen,en op de dingen die je niet hebt gericht. Dat is natuurlijk heb ik gelezen want als je in de prehistorie de tijd nam om aan een bloemetje te ruiken kon je wel es opgevreten worden door 1 of ander groot monster! ;D

 

Ik leer van deze periode vreselijk veel, ook de kinderen, je waardeert alles zoveel meer als je met je bekkie op de grond hebt gelegen. Helaas deelt mijn hubby deze gedachtengang niet altijd en dan geeft dat weer wrijving! ;D

 

"Tis altiet wat" heb ik es op een huis zien staan... maar inderdaad, meestal komt het ook wel weer goed... ;)

;)

Link naar reactie
  • 0

Nieuw bedrijf???

 

Even iets heel nieuws, misschien moet ik er een nieuw onderwerp van maken maar weet niet waar dus plant ik het maar hier achteraan.

Bij mijn man gaat na al die jaren thuiszitten het werkvirus weer behoorlijk kriebelen. Een vriend van ons is pas een installatiebedrijf begonnen en er is voorlopig werk genoeg. Mijn man wil het weer gaan proberen, gewoon een paar uurtjes per dag, kijken hoe het gaat. Hij heeft wat gesprekken gehad met meer mensen uit dat wereldje hier en ze zijn allemaal positief. Nu wil hij als zelfstandige hier iets mee gaan doen. Hij wil zich dan dus verhuren aan andere zelfstandigen of klanten zodat hij zelf zijn uren kan bepalen, het beste plan ivm zijn beperkingen lijkt ons. ZZP was eerst het idee maar dan moet je aan een behoorlijk aantal uren per jaar voldoen en dat is waarschijnlijk (nog) niet haalbaar. We hebben al contact gehad met de UWV en de Nationale Nederlanden waar hij zijn AOV van ontvangt. Die komen binnenkort langs voor een gesprek en zijn positief natuurlijk, ze hadden hem al helemaal opgegeven. Heeft iemand tips hoe en waar te beginnen dit op te zetten en hoe zit het met het faillissement van het oude bedrijf?

Ook vind ik het vreselijk eng, we zijn natuurlijk nog niet eens helemaal uit het faillissement, zullen weer met boekhouders in zee moeten, heb er nu al buikpijn van. Heb geen idee waar te beginnen en waar we op moeten gaan letten, waarschijnlijk kan de UWV en NN ook wel iets voor ons doen maar ik vind het doodeng om weer vertrouwen te hebben in welk systeem dan ook. Iemand tips voor deze situatie? Hoe begin je een eigen bedrijf vanuit de WAO? (WAZ)

Ik heb begrepen dat de AOV pas aan het einde van het jaar gaan verreken wat er verdiend is in percentages van zijn laatst verdiende loon, Hij blijft dus gewoon hetzelfde inkomen houden, maar daar vertrouw ik niet zo op, en dat achteraf pas weten wat ze in gaan houden bevalt me helemaal niet, slechte ervaringen mee he! ::) Ben bang voor weer zo'n enorme administratieve rompslomp en hubby is nog steeds dyslect, gaat maar niet over ;-) dus ben ik degene die het papierwerk moet gaan doen, help!

Link naar reactie
  • 1

 

...

ZZP was eerst het idee maar dan moet je aan een behoorlijk aantal uren per jaar voldoen en dat is waarschijnlijk (nog) niet haalbaar.

...

 

 

Nee dat is niet zo. Je kunt als ZZPer zoveel of weinig uren werken als je wilt.

 

Wel geldt er dat als je ondernemersaftrek wilt, je minimaal 1225 uren / jaar ondernemer moet zijn. Die uren zijn de uren die je aan je bedrijf besteedt, niet de uren die je aan de klant factureert.

 

En ZZPers moeten in de gaten houden dat ze voldoende klanten / opdrachtgevers hebben, om te voorkomen dat er een verkapt dienstverband ontstaat (en er allerlei sociale premies moeten worden afgedragen).

 

Overigens valt het papierwerk wel mee. Een eenvoudige boekhouding, de facturen en inkoopbonnen goed bewaren, BTW aangiftes en 99% heb je dan al gehad.

 

Wat UWV en / of NN nog eventueel aan papierwerk verwacht weet ik niet.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Ik heb een deel van je eerdere verhaal gelezen en ik snap je angst heel goed. Dat valt niet mee. Wel juich ik het toe dat je man weer energie heeft om aan de slag te gaan. Ik wens jullie daarmee veel succes!

 

Volgens mij zijn er subsidiemogelijkheden als je een bedrijf vanuit de ww o.i.d. start. Je kunt dan met behoud van uitkering de start maken. Hiervoor zitten jullie al met het UWV om tafel. Uiteraard zijn daaraan wel voorwaarden verbonden, maar die kunnen zij je wel uitleggen. In het kader van reïntegratie moet veel mogelijk zijn.

 

Wel kan het faillissement roet in het eten gooien. Ook als je gebruik maakt van de schuldsaneringregeling (wat ik vermoed), blijven curatoren je geld beheren. En dus ook de inkomsten uit het nieuwe bedrijf. Voordeel is dat je wel goede wil toont en dat de schuldsanering sneller kan worden afgewikkeld. Zoek dit ook even uit voordat je de stap zet. Het is jammer als je op meer inkomen rekent en dit niet ontvangt. Aan de andere kant worden er wel oude schulden mee betaald en dat is ook goed.

 

Succes met de nieuwe stap!

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor de reacties, godzijdank geen schuldsanering maar het omzetbelastingverhaal/fiscale eenheid is nog steeds niet helemaal afgerond. Meer inkomsten zullen we er ook niet door krijgen, alles wat verdiend wordt gaat gelijk weer terug de AOV in. We zijn ook zeker niet van plan om flink te gaan investeren (leningen genoeg ;D), het is eigenlijk in de eerste instantie alleen bedoeld om te proberen weer wat aan het werk te gaan. We zijn ook wel bang dat als het niet lukt er misschien een herkeuring gaat komen die anders uit gaat pakken dan nu (100%). Mijn man is nu 48 dus zal het niet gemakkelijk worden in deze tijd aan een andere baan te komen met zijn beperkingen en in dit deel van het land. Best lastig, nemen we geen verkeerde stap? Het UWV heeft wel sinds dit jaar nieuwe regels daarover, de eerste 5 jaar na een voorzichtige stap op de arbeidsmarkt volgen geen herkeuringen. Maar ik vertrouw in dat soort dingen zeker niet meer, er is altijd wel een uitzonderingsregel of wat dan ook waar wij precies weer invallen. Verder durft hubby amper een vriend te helpen met een klusje oid, zeker in dit deel van Nederland wordt elke stap die je maakt gecontroleerd door buren en andere onbekenden :(. Misschien dat het ook gaat helpen tegen het onbegrip want aan de buitenkant zie je nou eenmaal niet waarom hij is afgekeurd.

Benieuwd wat de NN en UWV er mee kunnen...........

 

Laat wel horen als we meer weten en alle tips zijn welkom natuurlijk!

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hé A3N....

 

Goed dat die kriebels er weer zijn. Ik snap je verhaal ook zo ontzettend goed...... Hoop ook op meerdere reactie's hier, maar dan ook puur voor mezelf. Zit in zelfde situatie. Kan links en rechts wat werken, maar alleen "zwart" of op ZZP basis. En inderdaad, het eerste durf ik ook niet goed, aangezien iedereen me kent, het BD verhaal nog niet afgewerkt is, en verlinkt ben je zo. Loop ook te hikken tegen ZZP verhaal. Hier geen schuldsanering of faillissement gelukig.

 

Sterkte en succes ! De wil is er gelukkig weer.....!

Down

Link naar reactie
  • 0

Aloha....

 

Ik heb intussen wat advies ingewonnen. Niet heel veel wijzer, maar vooruit.

Jullie zullen zwaar met UWV om de tafel moeten en duidelijke afspraken maken over wat wel of niet mag/kan.

 

Verzekeringen en dergelijke zelf regelen.

 

Over het BD verhaal zullen we Joost eens lief aan moeten kijken..... ;)

Link naar reactie
  • 0

Ik zat laatst de directeur van de lokale KvK even lekker over door te zagen over in hoeverre de KvK poortwachter is bij nieuwe inschrijvingen. De wettelijke regels kennen we wel, maar hoe gaat het nou in de praktijk? Da's altijd veel interessanter dan de theorie. Er zit weer een juweeltje tussen! Komt 'ie:

 

Zodra je eerder een onderneming hebt gehad zit je met je Burger Service Nummer vastgekoekt in het KvK systeem. Kom je nooit meer uit. Aangezien de KvK precies weet welke dossiernummer failliet zijn gegaan, weten ze op het moment dat je je komt inschrijven ook meteen of een faillissement nog gaande is of is opgeheven.

 

Als bestuurder betrokken bij een nog lopend faillissement rechtspersoon: geen verklaring van geen bezwaar door MinJus voor een nieuwe BV, inschrijving als eenmanszaak pas na goedkeuring curator.

 

Als privé persoon failliet: geen verklaring van geen bezwaar door MinJus voor een nieuwe BV, geen inschrijving als eenmanszaak en melding bij curator.

 

Als ex-ondernemer in de Wsnp: geen verklaring van geen bezwaar door MinJus voor een nieuwe BV, geen inschrijving als eenmanszaak en melding bij bewindvoerder.

 

Als saniet in de Wsnp (geen ex-ondernemer): geen verklaring van geen bezwaar door MinJus voor een nieuwe BV, geen enkel bezwaar vanuit KvK om als eenmanszaak ingeschreven te worden. Er is geen koppeling met andere BSN-systemen, en aangezien je niet eerder bent ingeschreven, weet de KvK ook niet wie je bent..

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dan moeten we dus toestemming aan de curator vragen, bleeeeh, dat is nou niet iets wat op mn verlanglijstje staat! ::)

Ik verwacht eigenlijk wel veel van de NN, hubby is nogal een behoorlijke kostenpost voor ze dus die willen vast wel meewerken.

Hoop maar dat het verder niet teveel toestanden gaan worden.........ik vind het al heel wat dat hij in deze situatie nog de moed heeft om weer wat te gaan doen.

We hebben een enorme prive-schuld bij de belasting nu, omdat ze de priveteruggaves in de OB van de zaak hebben gestopt. (op die priveteruggaves hadden we helemaal geen recht omdat we de AOV bruto krijgen) Het is opgelopen naar 40.000 euro inmiddels en die mogen (lief van ze he) we nu in termijnen van bijna 500 euro per maand terugbetalen. Niet te doen natuurlijk maar wat moeten we dan?

Als hij weer aan het werk gaat worden we er financieel helemaal niets beter van, als we moeten investeren zelfs slechter dus ga ik zelf al een beetje twijfelen....

Raar soms, wil je werken, kan het eigenlijk niet.

Link naar reactie
  • 0

Hoi A3N

 

Hoe is die schuld bij de fiscus zo opgelopen? Heb je daar inzicht in?

Marcel kijkt mij lief aan en ik kan wellicht wat doen in deze, maar alleen is ik kan inzien of de claim van 40K terecht is.

 

Daarnaast, als deze terecht is, dan kun je ook stellen dat je met 500 p.m. ook een schuld aflost. Je wordt er niet beter van in de zin van besteedbaar netto inkomen, maar je lost wel een schuld af. Dat is ook wat waard.

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Poeh heeyy, tijd geleden maar wel nieuws.....

 

Tblijft allemaal een raar verhaal maar tzou je maar gebeuren ;-).

 

Deze zomer kregen we op zaterdagmiddag een (zeeeeer) verontwaardigd telefoontje van onze boekhouder, hij had een brief gekregen van de curator: waarom kwam hij toch maar niet de papieren halen?? Dat was hem nou al zo vaak gevraagd en het lag al zo lang voor hem klaar...

 

??? ??? ??? ??? ??? Wie het nog snapt krijgt van mij een euro ;-)

Zitten we al jaren te spitten en te zoeken naar die papieren om het allemaal af te sluiten, tig keer ook nog zelf gebeld naar meneer de curator maar neeeeeeeeej, ze hadden echt niets!! Boekhouder is daar verschillende keren langsgeweest, onze advocaat heeft erachteraan gezeten, niets hielp. Alleen al de stress, pff, je voelt je zo met je rug tegen de muur staan, je moét papieren hebben maar je krijgt ze maar niet.. en de deurwaarders blijven komen...

 

Even lang verhaal kort houden...we hebben wel wat gekregen maar nog steeds niet alles...kregen deze week het faillissementsverslag (het faillissement is inmiddels officieel afgerond vorige week) maar we hebben geen financieel verslag gekregen en die hebben ze ook niet zeggen ze bij de curator???????

Wat we hebben heeft de boekhouder verwerkt en is inmiddels bij de BD die er mee aan de slag is. Er bleek iig dat we in die eerste maanden van 2005 35.000euro verlies hebben gemaakt, dan kan een omzetbelasting van 56000 toch niet echt kloppen....

We hopen deze week daar meer van te horen...

 

Nog een dramatische factor; de BD heeft ons met rust gelaten (dwz, even geen deurwaarders en stress-veroorzakende brieven meer) omdat we een flinke vordering op de DSB hadden (je voelt um al aankomen he >:() we waren in de laatste fase van een nu al zo'n 6/7 jaar durende strijd om ons geld terug te krijgen van een aandelenlease (Hollands Welvaren Select). De BD heeft hier het eerste pandrecht op en na de laatste positieve uitspraak van de rechter waren we bezig met een schikking met DSB. DSB wilde dat wij als eerste een voorstel deden en dat hebben we gedaan. We zitten nu zo'n 3/4 weken op de reactie van DSB te wachten daarin........ en dan gaat DSB failliet..........

Ik lees van mensen die jaren geleden al hun geld hebben teruggekregen en bij ons is het maar uitgesteld en uitgesteld tot het te laat is......

 

Onze advocaat weet niet wat er nu gaat gebeuren en gaat alles indienen bij de curatoren van DSB, of we krijgen niets, of een gedeelte, of alles (wat zei Bassie ookweer?? wat er ook gebeurt.... ;D) ??? >:( :'(

 

Dan hebben we ook nog een hypotheek bij GMAC (die stoppen met Hypotheken in NL heb ik begrepen), we hebben nog tot augustus (einde rentevaste periode) maar tot nu toe is er geen enkele bank bereid om ons een nieuwe hypotheek te geven (verrassing!)

 

Soms denk ik wel es; waren we maar "gewoon" de schuldsanering in gegaan, dan waren we er allang afgeweest, steeds als je denkt dat je er bijna bent wordt je weer onderuit gehaald. Die DSB claim was ons laatste strohalmpje, daardoor hadden we steeds nog hoop...

Afwachten, das zo'n beetje de hoofdtaak geweest in ons leven de laaste jaren dus daar gaan we dan maar weer mee door.

Wie weet heeft de BD wel een leuke verrassing voor ons ;D

 

Je wordt er wel flexibel van....

 

Iemand een gouden tip???

 

A3n

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 256 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.