• 0

vof + full-time baan

Ik leef al ruim een jaar gescheiden van mijn man. Formeel zijn we nog wel getrouwd. Ik werk al 1,5 jaar niet meer in de onderneming die we formeel middels een VOF samen nog voeren. VOF bestaat nog. Mijn man betaalt mij elke maand een bedrag waarvan ik net kan rondkomen. Ik heb nu een full-time baan gevonden en heb dus nu eigen inkomen. Officieel ben ik nog medevennoot. Geeft dit fiscale consequenties voor mij, mijn man en/of de VOF? Hoe moet ik mijn nieuwe inkomen zien in relatie met mijn positie als medevennoot? Als ik mij laat uitschrijven uit de VOF betekent dat dan dat ik geen aanspraak meer kan maken op winst uit de onderneming maar dat ik bij schuld van de onderneming wel nog aansprakelijk kan worden gesteld. Wat adviseren jullie mij? Is hierbij ook de huwelijksstaat nog relevant. We zijn getrouwd op basis van huwelijksvoorwaarden.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Oef! Dat zijn heel veel, heel ingewikkelde vragen.

 

Laat ik beginnen met het risico dat je nu loopt. Je noemt het zelf al, je bent hoofdelijk aansprakelijk voor alle verplichtingen van de VOF, ook die welke nu nog worden afgesloten. Daar zit dus een heel groot risico in.

 

Afhankelijk van de VOF-overeenkomst kun je al dan niet recht hebben op een deel van het resultaat van de VOF (kan dus ook negatief zijn). Dit is fiscaal belast, alleen zul je geen gebruik kunnen maken van de ondernemersfaciliteiten, omdat je niet aan het urencriterium voldoet (nu ook al niet). Uit welke hoofde krijg je de betalingen overgemaakt?

 

Ik zou niet al te lang wachten met het raadplegen van specialisten op dit gebied.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

De betalingen worden cash gedaan. Mijn belangrijkste vraag is de fiscale consequenties van een eigen baan naast het feit dat ik nog steeds medevennoot ben. Is er een relatie tussen mijn inkomen uit mijn nieuwe baan en het bredrijfskapitaal uit de VOF? Stel dat de onderneming goed draait, maar ik werk er niet mee maar ben nog wel medevennoot kan ik dan nog prive-opnamen doen. En wat bedoelt u met geen onderneminsgfaciliteiten en urencriterium?

Link naar reactie
  • 0

Hallo Wirrawirra,

 

Het urencriterium bepaalt het aantal uren dat je aan je onderneming moet besteden om door de belastingdienst als ondernemer te worden aangemerkt. http://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/inkomstenbelasting/urencriterium

Voldoe je niet aan het urencriterium, dan kun je geen gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten: ondernemersaftrek, startersaftrek ed.

In een VOF met 2 firmanten heb je in beginsel recht op 50% van de winst (correct me if i'm wrong). Dit valt onder de IB en moet dus worden opgeteld bij het salaris wat je in loondienst krijgt. Hierover moet dus IB worden betaald.

 

In een eerder topic (https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=47;action=display;threadid=21266) is je geadviseerd stappen te ondernemen. Heb je hiermee al iets gedaan?

 

 

Link naar reactie
  • 0

beste Wirrawirra

 

Nu je geen arbeid meer verricht voor de vof zou jouw ex zich zelfs op het standpunt kunnen stellen dat je geen recht meer hebt op een aandeel in de winst. Dan resteert alleen nog jouw inkomen uit de nieuwe baan (waarmee van harte).

 

In het kader van de echtscheiding is het ontbinden van de vof een belangrijk issue. In elk geval loop je het risico van aansprakelijkheid als jouw ex de vof om zeep helpt (schuldeisers niet betalen bijv.). Lijkt mij dat de ontbinding van de vof zo snel als mogelijk geregeld moet worden. Helaas blijf je aansprakelijk voor schulden van de vof die ontstaan zijn ten tijde van jouw vennootschap.

 

Prefereerbaar is een einde vof met een vrijwaring voor jou voor alle financiële gevolgen die op kunnen komen.

 

Dit is zeker een probleem waarbij advies nuttig is!

 

Groet

Joost

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Heb nog even een vraag. Is het mogelijk dat mijn nieuwe inkomen door mijn man kan worden geclaimd als zijnde inkomsten voor de VOF vanwege het feit dat ik nog steeds medevennoot ben. Of dat bij een formele scheiding ik mijn man moet gaan betalen omat mijn inkomen hoger is dan zijn inkomen (er vanuit gaande dat de onderneming schulden heeft)? Kan ik mij ook eenzijdig uit de VOF laten schrijven? Wat is aan te raden: Eerst scheiden of eerst de VOF beeindigen?

Link naar reactie
  • 0

Beste Joost,

 

Er zijn nieuwe ontwikkelingen. Mijn man heeft mij verteld dat hij schuldsanering gaat aanvragen bij de gemeente omdat het slecht met de onderneming (restaurant) gaat. Wat betekent dit voor mij? Ik ben nog steeds met hem getrouwd en ook nog steeds medevennoot. Moet hij die schuldsanering namens de VOF aanvragen (dus ook met mijn toestemming) of kan hij alleen voor zichzelf een schuldsanering aanvragen? Betekent dat ik straks ook voor 3 jaar lang mijn extra inkomen moet inleveren t.b.v. de schuldeisers? Kun je mij e.e.a. uitleggen en advies geven wat ik met deze kennisgeving moet doen? Ik weet het echt niet maar heb er wel een slecht gevoel over! Hoor graag van je!

Link naar reactie
  • 0

Dat is waar ik al bang voor was. Hij gaat de WSNP in en ik vrees dat jij als echtgenote en mede-vennoot mee moet gaan. Hoewel niet noodzakelijk als jij rond kunt komen en genoeg inkomen hebt, maar je blijft hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden (dus niet in evenredigheid) van de vof.

 

Kortom, als schuldeisers erachter komen dat jouw man in de WSNP zit, dan zullen zij voor de volle schuld bij jou aankloppen.

Tijd om per direct juridisch advies in te winnen!

 

Groet en sterkte

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

vaak gaan die schuldeisers wel akkoord, zeker als anders dreigt dat ze helemaal niets meer ontvangen.

Jij hoeft geen akkoord te geven voor zijn WSNP. Het kan best dat van twee partners er 1 de WSNP doorloopt en de ander niet.

 

De VOF zal ontbonden worden, waarbij jij nog wel een optie krijgt om deze voort te zetten als eenmanszaak.

 

Groet en veel succes

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Ik ben geen expert op het gebied. Maar zoals telkens aangegeven is ben je als vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor de totale schuld.

 

Dus: stel jij hebt 100k liggen, en je man 10k, en de schuld is 110k. Dan halen ze bij jou 100k en bij je man 10k. Absoluut wordt er niet naar ratio gekeken of iets dergelijks. Jullie dragen samen de gehele schulden last.

 

Zodra de schuld eisers doorkrijgen waar ze moeten wezen, dan zullen ze ook aankloppen.

 

De grote kern vraag blijft heb je al juridisch advies ingewonnen, desnoods via rechtsbijstand. Je begeeft jezelf in een zeer serieus ernstige situatie, nogmaals. Zoek juridisch advies.

 

Niet belerend bedoeld overigens maar een algemene opmerking: dit laat wel zien dat zodra men niet langer werkzaam is binnen een VOF terwijl andere vennoten nog wel actief zijn het tijd is om de VOF te ontbinden gezien je altijd hoofdelijk aansprakelijk blijft voor de daden van de ander (en sowieso aansprakelijk voor de dingen die zijn gebeurd terwijl je nog vennoot was). Er is geen out-of-jail-for-free card zover ik weet.

 

Ander puntje van aandacht (maar erg achteraf) is de manier van financiële vergoedingen voor jou als vennoot. Ik heb geen inzicht op jullie vennoot contract maar met alle waarschijnlijkheid is dit opgesteld in betere tijden en gaat dit uit van een 50/50 ratio. Daar is op dit moment (neem ik aan) absoluut geen sprake meer van geweest. Wordt bij de winst/verlies berekening nog wel 50% bij je inkomsten (niet dat die er zijn zo te lezen) geteld (voor de belasting), of hoe zit dit?

 

Ik hoop dat mijn bericht helpt, nogmaals ik ben geen expert.

 

Succes!

.NET Software product and project development specialists: http://www.iperform.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik heb dus nu een nieuwe baan. Kan het zo ziijn dat in het kader van schuldsanering is als echtgenoot/medevennoot geconfronteerd kan worden met loonbeslag. Met andere woorden dat mijn inkomsten die ik nu genereer voor een groot deel moet inleveren in het kader van de schuldsanering??

 

Simpelweg, nee. Jij kunt gewoon doorwerken zonder dat er beslag op jouw lon gelegd wordt.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Mijn man heeft mij gevraagd een volmacht te ondertekenen voor zijn advocaat met betrekking tot de schuldsanering. Wat betekent het voor mij als ik teken? Is het uberhaupt verstandig te tekenen? Is dit vanwege het feit dat we nog steeds een VOF zijn en hij mijn handtekening nodig heeft? Ik ben bang dat als ik teken is ook belast kan worden met de schuldsanering. Wat moet ik doen??

Link naar reactie
  • 0

Mijn man heeft mij gevraagd een volmacht te ondertekenen voor zijn advocaat met betrekking tot de schuldsanering. Wat betekent het voor mij als ik teken? Is het uberhaupt verstandig te tekenen? Is dit vanwege het feit dat we nog steeds een VOF zijn en hij mijn handtekening nodig heeft? Ik ben bang dat als ik teken is ook belast kan worden met de schuldsanering. Wat moet ik doen??

 

Jouw man vraagt nogal wat van je! Geeft hij daarbij ook wel de juiste uitleg? Waarom moet je tekenen en wat zijn de gevolgen voor jou!?

 

Kun je de tekst van de volmacht hier plaatsen (verwijder persoonsgegevens)?

 

Nu de vof nog bestaat, kom je er wellicht niet eens onderuit...sorry...

 

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Eind deze week krijg ik de volmacht te zien. Mij is wel gebleken dat het ernst is met de schuldsanering. Dat het slagen daarvan ook in mijn voordeel is. Ja toch? Zijn er valkuilen voor mij als ik hem bijvoorbeeld volmacht om extra leningen af te sluiten t.b.v. schuldsanering? Wat gebeuert er als de schuldeisers niet accoord gaan met een minnelijke schikking. Betekent dat failissement of komen we dan in aanmerking voor de WSNP (wet schuldsanering natuurlijke rechtspersonen)?

Link naar reactie
  • 0

Beste Wirrawirra,

 

Ik merk aan je berichtjes dat je erg gestresst bent door de situatie. Je wilt graag helderheid hebben over de consequenties voor jou.

 

Je hebt hierboven al veel info gekregen en al een aantal keren de tip om juridisch advies in te winnen.

Je gaat op het laatste niet in en ik hoop dat dat niet betekent dat je niet van plan bent om juridisch advies in te winnen.

 

De situatie is zo complex en aangezien jij niet weet welke onderdelen precies belangrijk zijn in dit soort trajecten, kan het zomaar zijn dat je ons een detail vergeet te vertellen waardoor we geen kloppend advies kunnen geven.

 

Oftewel, zoek juridisch advies en laat ons even weten waarom je dit tot nu niet hebt gedaan.

 

Sterkte!

 

Manon

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi Manon, de reden dat ik nog geen juridisch advies heb ingewonnen is simpelweg omdat ik daar geen geld voor heb. Daarnaast wil op dit moment mijn man geen medewerking verlenen aan het formeel beeindigen van de VOF. Ik zal dan e.e.a. moeten afdwingen en ik vrees dat advocatenstrijd mij meer kost dan oplevert. Daarnaast zal er een verharding ontstaan tussen beide partijen waardoor een schikking ook steeds moelijker wordt. Ik streef nog steeds om er onderling uit te komen maar ontbeer helaas de kennis om e.e.a. goed in te schatten. Vandaar steeds mijn vragen op het forum. ik heb nu wel werk maar dat is tijdelijk. Dus straks zal ik waarschijnlijk moeten scheiden om in aanmerking te komen voor een uitkering/bijstand. Dat is toch juist?

Link naar reactie
  • 0

Beste Joost, je hebt de volmacht gelezen. Heb je daar opmerkingen over? Ik heb mijn medevennoot beloofd voor woensdag 4 februari uitsluitsel te geven over het tekenen van de volmacht. Heb veel moeite met het tekenen van de volmacht vanwege de verstoorde relatie. Besef wel dat er zonder volmacht geen sanering kan plaatsvinden. Is dit juist? Ik heb er echter geen vertrouwen in gezien de grote schuldenlast en het feit dat er wellicht geen saneringskrediet kan worden verkregen. maar als ik niet teken gaat de vof failliet en ik en mijn medevennoot dus ook gezien de hoofdelijke aansprakelijkheid. Wat betekent een eventueel faillissement en hoe lang gaat duren. Ik hoorde iets over een periode van 3 jaar, maar iemand anders vertelde dat dat alleen geldt voor de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Rechtspersonen). Voor mij een duivelsdilemma: of de volmacht tekenen of faillissement riskeren. Wat is wijsheid??!!

Link naar reactie
  • 0

Hoi Manon, de reden dat ik nog geen juridisch advies heb ingewonnen is simpelweg omdat ik daar geen geld voor heb. Daarnaast wil op dit moment mijn man geen medewerking verlenen aan het formeel beeindigen van de VOF. Ik zal dan e.e.a. moeten afdwingen en ik vrees dat advocatenstrijd mij meer kost dan oplevert. Daarnaast zal er een verharding ontstaan tussen beide partijen waardoor een schikking ook steeds moelijker wordt. Ik streef nog steeds om er onderling uit te komen maar ontbeer helaas de kennis om e.e.a. goed in te schatten. Vandaar steeds mijn vragen op het forum. ik heb nu wel werk maar dat is tijdelijk. Dus straks zal ik waarschijnlijk moeten scheiden om in aanmerking te komen voor een uitkering/bijstand. Dat is toch juist?

 

Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Zo ja, schakel die in.

Andere optie is gesubsidieerde rechtsbijstand ( lees bijv http://www.vlaardingen.nl/smartsite.html?id=62180 )

Je zou ook contact kunnen opnemen met de rechtswinkel in jouw woonplaats. Hier werken vaak zeer gemotiveerde studenten die dingen kunnen uitzoeken, op een rij zetten en hulp kunnen vragen als ze iets niet weten.

Andere optie is dat je contact opneemt met degene of de instantie die de schuldsanering gaat regelen. Laat je alles goed uitleggen.

 

Het is niet dat ik niet mee wil denken. Het is alleen zoveel informatie en er zitten zoveel haken en ogen aan dat ik er niet van overtuigd ben dat ik je het juiste antwoord kan geven.

Link naar reactie
  • 0

Beste Joost, je hebt de volmacht gelezen. Heb je daar opmerkingen over? Ik heb mijn medevennoot beloofd voor woensdag 4 februari uitsluitsel te geven over het tekenen van de volmacht. Heb veel moeite met het tekenen van de volmacht vanwege de verstoorde relatie. Besef wel dat er zonder volmacht geen sanering kan plaatsvinden. Is dit juist? Ik heb er echter geen vertrouwen in gezien de grote schuldenlast en het feit dat er wellicht geen saneringskrediet kan worden verkregen. maar als ik niet teken gaat de vof failliet en ik en mijn medevennoot dus ook gezien de hoofdelijke aansprakelijkheid. Wat betekent een eventueel faillissement en hoe lang gaat duren. Ik hoorde iets over een periode van 3 jaar, maar iemand anders vertelde dat dat alleen geldt voor de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Rechtspersonen). Voor mij een duivelsdilemma: of de volmacht tekenen of faillissement riskeren. Wat is wijsheid??!!

 

Hierop heb ik je al een email gestuurd, bevattend:

 

De volmacht is duidelijk. Als je tekent, dan geef je jouw medewerking aan de advocaat van je partner en mag die advocaat alles regelen namens de vof mbt het voorkomen van de schuldsanering. Als jij daar geen heil in ziet, dan niet tekenen.

 

Hoe groot de financiële risico's zijn, kan ik zo niet zeggen.

 

Zonder cijfers valt niet te zien welk risico je neemt als je de volmacht tekent. Onderhuids is er altijd het gevaar dat de advocaat de belangen van jouw partner voortrekt. Mocht dat gebeuren, dan heb je met de volmacht een document in handen waaruit blijkt dat de advocaat jullie beider belang moet behartigen en dus geen voorkeur mee mag laten wegen.

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

@wirrawirra,

 

Absoluut nu jezelf nu laten bijstaan door iemand met expertise en vooral de volledige inzage in jou feitelijke situatie voor een goed solide advies ongeacht of dat geld kost of niet. Als je pech hebt sleept je ex je veel verder in de shit.

 

l8r

 

 

Link naar reactie
  • 0

@wirrawirra,

 

Absoluut nu jezelf nu laten bijstaan door iemand met expertise en vooral de volledige inzage in jou feitelijke situatie voor een goed solide advies ongeacht of dat geld kost of niet. Als je pech hebt sleept je ex je veel verder in de shit.

 

l8r

 

 

 

EENS!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    12 leden, 238 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.