• 0

BBZ terugbetalen?

Hallo allemaal. Ik hoop dat iemand me antwoord kan geven op de volgende vraag: Na 10 jaar zelfstendige te zijn geweest bleek mijn bedrijf niet meer levensvatbaar. Ik heb om mijn bedrijf te kunnen beeindigen 8 maanden lang een BBZ uitkering gehad voor levensonderhoud. Dit was van 1 januari 2006 tot 3 september 2006. Vanaf 4 september 2006 ben ik in loondienst gekomen bij mijn huidige werkgever. Nu krijg ik deze week de eindafrekeing en wat schept mijn verbazing> Ik heb 8 maanden een uitkering gehad, ben 4 maanden in loondienst geweest zonder uitkering, en nu moet ik 2800,- terugbetalen. Volgens hun berekening zou ik wanneer ik een jaar lang BBZ zou hebben gehad een jaarinkomen hebben gehad van rond 11000,- maar doordat ik 4 maanden lang geen uitkering had maar loon had ik dat jaar ongeveer 14000,- en moet ik het verschil terugbetalen. Klopt dit wel? toch bizar dat je zo snel mogelijk je zaak stopt, de uitkering stopt, maar eigenlijk beter 4 maanden langer uitkering had kunnen nemen omdat je anders wat je verdient in loondienst af kan dragen?(de onderneming had dat jaar verlies gedraait, dus die 8 maanden is kwijtgescholden) Als ik, terwijl ik een uitkering kreeg, wat bij had verdient had ik het gesnapt, maar de maanden van loondienst hebben zij me niks meer hoeven betalen...Moet het niet alleen berekend worden over de uitkeringsperiode? Kan iemand me duidelijkheid geven? De brief met berekening is als bijlage toegevoegd, mocht iemand er naar willen kijken. Alvast bedankt!

Mvg Fiona

BBZ.thumb.jpg.0d27c6082f60f29bd77975f6407ac54a.jpg

Never give up on the things that make you smile..

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

een besluit of een wet, het is mij om het even. maar als ik alle verhalen lees van mensen die er mee te maken hebben of gehad hebben krijg ik de indruk dat er bij de uitvoering een hoop willekeur naar voren komt. volgens mij voert iedere gemeente de wet anders uit.

 

weet iemand of het inderdaad niet mogelijk is als zelfstandige met een laag inkomen kwijtschelding van Ozb aan te vragen? en waar je daar informatie of regelgeving over kan vinden. Ik heb op alle door mij bezochte site hier geen duidelijk antwoord op kunnen vinden. De gemeente zegt dat dit inderdaad niet kan, maar als ik vraag waar dat op gebaseerd is blijven ze vaag.

Link naar reactie
  • 0

Henk,

 

http://financieel.infonu.nl/belasting/3933-aanslag-onroerend-goed-woz.html

 

Stap 2, kwijtschelding belastingaanslag

Is uw inkomen laag, en bent u geen ondernemer of voert u geen zelfstandig beroep uit? Vraag dan kwijtschelding aan bij uw gemeente.

 

Kennelijk bestaat er geen kwijtschelding voor zelfstandigen. Een reden waarom wordt niet aangegeven. Voor mij is het even onbegrijpelijk als voor jou. Ook ik zou willen weten waarom niet.

 

Karel

Link naar reactie
  • 0

gemeente hier is snel. was vandaag al pakket van hen bezorgd, ik was helaas niet thuis maar ik kan alle stukken maandag van het postkantoor afhalen. wat zou nu mijn volgende stap moeten zijn? kent iemand de persoon van de site www.repliekadvies.nl ??? is het een optie daarmee in zee te gaan?

Never give up on the things that make you smile..

Link naar reactie
  • 0

geen idee, vind het wel vaag dat hij zich alleen achter een 06 verschuilt. een vestigingsplaats of postbus zou wat meer zekerheid geven of hij bij je in de buurt woont. als alles via 06nummer loopt kunnen de kosten voor jou aardig oplopen.

en er gaat toch niets boven persoonlijk contact vind ik . wellicht denken anderen hier anders over. de eerste bijdrage is laag maar het vervolg is waarschijnlijk moeilijk in te schatten

Link naar reactie
  • 0

gemeente hier is snel. was vandaag al pakket van hen bezorgd, ik was helaas niet thuis maar ik kan alle stukken maandag van het postkantoor afhalen. wat zou nu mijn volgende stap moeten zijn? kent iemand de persoon van de site www.repliekadvies.nl ??? is het een optie daarmee in zee te gaan?

 

Geen idee, maar hier is een andere, die mogelijk betrouwbaar is http://www.rechtopjerecht.nl/

 

Karel

Link naar reactie
  • 0

Karel, ik had de vraag gesteld op een site. een lang duidelijk antwoord, http://www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=49472 helaas maak ik weinig kans. ik heb nog een terugvraag gesteld of het bedrag kan worden aangevochten omdat ik nooit de vergoeding voor ziektenkostenverzekering heb gehad, en of mijn verlies als negatief inkomen kan worden gerekend...wordt vervolgd...

Never give up on the things that make you smile..

Link naar reactie
  • 0

Zoals ik eerder heb geschreven zal ik me volgens het antwoord op de site van rechtenstudenten niet kunnen beroepen op het feit dat alleen de periode van uitkering moet worden meegenomen. Ze moeten dus over een heel boekjaar rekenen. Ik wil proberen dan bezwaar te maken met het verlies uit onderneming en het feit dat ik ten onrechte geen bijdrage heb ontvangen voor ziektenkostenverzekering. Hierdoor zal de jaarnorm hoger uitvallen en mijn inkomen lager waardoor ik ruim 4000,- onder de jaarnorm uitkom (dus eigenlijk heb ik dan te weinig ontvangen maar ze zullen wel niet bijbetalen;-) en dan hopen dat het bedrag wordt kwijtgescholden. Als bijlage heb ik een bestandje bijgesloten dat ik denk ik kan gebruiken als berekening. willen jullie daar misschien naar kijken of dit zo juist is en me helpen met de juiste bewoording van alles? alvast bedankt!!

In_2006_een_negatief__inkomen_forum.doc

Never give up on the things that make you smile..

Link naar reactie
  • 0

ok, ik wacht nog even tot ik de stukken heb. ik dacht die vandaag op te halen bij het postkantoor maar wat bleek....het was een aangetekende brief met de bevestiging van ontvangst van mijn 1e bezwaar, met daarin een telefoonnummer van iemand die ik moest bellen om de stukken te sturen (dus gedaan) en een folder over bezwaarschrift whaha!!! hoe moeilijk kunnen ze het maken.

 

ik denk dat zoals ik het nu beschreven heb het de enige manier is om misschien iets te kunnen. ik hoef die 274 eurie niet hoor, maar ja, kan moeilijk in de brief zetten dat ik dat laat zitten.

 

ik had op internet enkele uitspraken gevonden in dit soort zaken, maar die gingen ook over de evenredigheid van periode enz...allemaal ongegrond verklaard dus. vandaar nu dit schrift.

 

als ik alles verstuur, krijg ik dan een brief terug? of komt er altijd een zitting ofzo? en als het antwoord langer duurt dan de betalingstermijn van 30 dagen moet ik dus wel betalen he, zoals jij zei onder protest, hoe doe ik dat?

Never give up on the things that make you smile..

Link naar reactie
  • 0

Fiona,

 

De procedures: jij dient je bezwaar in. Binnen 6 weken moeten ze daarop reageren, (nadat ze de ontvangst enige dagen later bevestigen).

 

Dan krijg je of een oproep voor een hoorzitting, of direct een BOB=Besluit op Bezwaar.

 

Voor zo'n gering bedrag is een hoorzitting onzinnig, maar ze kunnen kinderachtig zijn. Na de hoorzitting hebben ze 10 weken de tijd voor de BOB.

 

Daarna kun je naar de rechter.

 

Hoe schat je je kansen in?

 

Als je niet betaalt kunnen ze rente berekenen - hoewel - meestal doen ze dat niet als je in bezwaar bent gekomen.

 

Maar nu is de zaak heel troebel geworden. Je schrijft dat er een aangetekend stuk is gekomen met de bevestiging van je 1e bezwaar: dus er loopt al een bezwaar. Waarom nu een tweede? Is die dan niet te laat?

 

Overigens mocht je het voor de rechter leggen, dan kun je aanvullende eisen stellen zolang het onderzoek niet afgesloten is. M.a.w. áls - (wat dus niet zeker is) je het voor de rechter brengt dan kun je aanvullen, veranderen.

 

Karel

Link naar reactie
  • 0

hoi karel,

 

het eerste was een proforma bezwaar met het verzoek me alle stukken te sturen. daar kreeg ik een bevestiging van met de boodschap om binnen 3 weken bezwaar met motivatie te sturen.

 

hoe schat ik mijn kansen in....gezien de ervaringen die ik lees erg laag. gezien de cijfers is er denk ik een kleine kans. de cijfers die ik geef zijn aantoonbaar en niet gelogen. ik denk dat ze mijn verlies niet gaan meetellen en op nihil stellen, dus inkomen 0,-alhoewel ik nergens kan vinden dat verlies niet meegeteld mag worden....en ik hoop dat ze anders op zijn minst de kosten voor ziektenkosten verzekering in mindering brengen, daar had ik gewoon recht op. dit zou dan in ieder geval 1200 terugbetalen schelen...aan de andere kant heb ik vast van alles over het hoofd gezien waardoor het bezwaar niet gegrond veklaard zal worden. ik weet het niet...

ik verwacht woensdag de stukken te krijgen, als daar geen bijzonderheden instaan doe ik dezelfde dag de brief op de post. Ik moet in mijn bezwaar dus niet vragen om uitstel van betaling tot het besluit is gevallen he???

Never give up on the things that make you smile..

Link naar reactie
  • 0

Fiona,

 

Het was een verkeerde vraag "hoe je je kansen inschat", het moest zijn "hoever geloof je erin"? Maar je hebt hierop antwoord gegeven.

 

Dat opnieuw nihilstellen deden ze bij mij ook niet. Veel erger is: dat de rechter de gemeente ten deze in het gelijk stelde, echter onder een volkomen onzinnige conclusie (nl. dat het niet de bedoeling van Bbz is om de risico's van het bedrijf op te vangen). Dit is onzinnig omdat dat juist de bedoeling is bij de nihilstelling voor de jaarnorm.

 

Wacht nu maar af, zodra de papieren binnen zijn. En vraag het advies van Steven.

 

Karel

Link naar reactie
  • 0

hoi, ik schreef :ik denk dat ze mijn verlies niet gaan meetellen en op nihil stellen. Bedoelde hiermee het verlies van dat jaar dus negatief inkomen. Dat zullen ze wel nihil stellen zodat het niet als negatief inkomen gerekend mag worden...en of ik erin geloof? natuurlijk!!! ;D ;)

Never give up on the things that make you smile..

Link naar reactie
  • 1

Hallo allemaal,

 

Bij deze een grote update,

StevenK heeft voor me opgetreden als advocaat op toevoegingsbasis en een bezwaar ingediend met daarin een logische uitleg en een berekening over enkel de 8 maanden dat ik een uitkering heb gehad. Uit deze berekening bleek dat ik dan maar 16,57 zou moeten terugbetalen. Vandaag kreeg ik het goede bericht van Steven dat de gemeente geheel aan zijn bezwaar tegemoet komt en het gehele bedrag op 16,57 na wordt omgezet in een bedrag om niet! jullie begrijpen...ik ben blijblijblij ;D

Steven heeft alles heel snel opgepakt en in het werk gezet met dit geweldige resultaat! Steven, echt super bedankt!!!

En bij deze allemaal bedankt voor het meedenken, en met name Karel, dankzij jou berichten ben niet bij de pakken neer gaan zitten en bij Steven terecht gekomen. Ik hoop dat deze " uitslag" voor meerderen een stimulans is om je niet zomaar bij een besluit neer te leggen wanneer je denkt dat het niet terecht is en de moeite te nemen dit aan te vechten. Kom je er niet uit is het zeer zeker de moeite Steven eens te benaderen...wie weet kan hij net zoveel voor je doen als hij voor mij heeft gedaan.

Groeten Fiona

Never give up on the things that make you smile..

Link naar reactie
  • 0

En ik heb vandaag de toezegging gekregen van de overkoepelende gemeente dat men akkord gaat met het aangeboden crediteurenakkoord ivm BBZ !!! ;D ;D ;D

 

Proficiat beiden en een knallende reus !

 

Marcel

 

dank je Marcel,

maar wat een goed bericht ook voor jou! jij ook gefeliciteerd!!!

Never give up on the things that make you smile..

Link naar reactie
  • 0

deze week het bericht ontvangen dat het bezwaarschrift afgewezen is. kan nog wel in beroep maar voor die 1100 euro heb ik er eigenlijk geen trek meer in. de gemeente daarom laten weten de ze de zaak maar moeten afhandelen. blijf het wel vreemd vinden dat je als zelfstandige met een laag inkomen niet in aanmerking komt voor kwijtschelding van ozb.

Link naar reactie
  • 0

In december 2009 had ik geschreven over een vriendin van mij die een eigen bedrijf begon met een BBZ aanvraag voor inkomen en geen lening:

https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=31;action=display;threadid=28652;start=msg262227

Uiteindelijk had ze over het jaar 2010 gedurende 12 maanden een BBZ ontvangen, inmiddels heeft ze geen BBZ meer omdat haar bedrijf gezond is.

 

Ze moest voor 1 juni haar jaarbalans 2010 sturen. Omdat deze nog niet gecontroleerd was door een boekhouder en haar aangifte inkomstenbelasting was uitgesteld tot 1 september heeft ze telefonisch contact opgenomen met de BZK. Die gaven aan dat ze maar de voorlopige jaarbalans moest sturen en in haar brief moest zetten dat het om een voorlopige ging. Dat heeft ze gedaan.

 

Gedurende 2010 had ze voorlopig 9.500 bruto winst en haar belastbare inkomsten uit werk en woning was zelfs negatief.

 

 

Nu heeft ze een brief ontvangen met de definitieve bijstand, gedeeltelijke terugvordering lening:

(ik heb de cijfers afgerond)

Jaarnorm: 9.400

Netto jaarinkomen: 7.700

Inkomenstekort tov de jaarnorm: 1.700

Als renteloze geldlening verstrekte bijstand: 4.500

Terug te betalen: 2.800 euro

 

 

Ze moet 2.800 euro terugbetalen en heeft daarom wederom de BZK gebeld. Nu zeggen ze "ingediend = ingediend" en dat zij niets te maken hebben met het feit dat het om voorlopige cijfers ging, ondanks dat zij het zowel telefonisch als schriftelijk had aangegeven!

 

De BZK geeft dat ze niets te maken hebben met aftrekken enz en dat ze puur kijken naar bruto winst - 20% en dat is voor hun de netto jaarinkomen!

 

 

 

Inmiddels is haar boekhouding gecontroleerd en blijkt het volgende:

Bruto winst: 9200

Winst voor de ondernemersaftrek: 9300

Belastbaar winst voor winstvrijstelling: -2300

Belastbaar fiscale winst uit onderneming: -2000

 

 

Het is voor mijn vreemd dat zij kijken naar de bruto winst – 20% ipv naar de belastbare fiscale winst uit onderneming.

 

Nu wil ze een bezwaar indienen, maar weet niet waar ze moet beginnen. Ik heb deze topic doorgenomen en zie dat fiislief met succes een bezwaar heeft ingediend. Echter zijn situatie is wel anders.

 

Hebben jullie tips/advies/voorbeelden met het indienen van een bezwaar?

Klopt het dat ze mogen kijken naar de voorlopige bruto winst - 20%?

 

 

Link naar reactie
  • 0
Klopt het dat ze mogen kijken naar de voorlopige bruto winst - 20%?

Waar je die 20% vandaan haalt zie ik even niet, maar los van die berekening - op het moment dat ze de BBZ aanvroeg heeft ze al te horen gekregen dat ze voor 1 juli haar jaarcijfers moest indienen. Dat ze op dat moment nog steeds geen definitieve heeft geregeld is natuurlijk niet het probleem van de gemeente.

Link naar reactie
  • 0

Klopt het dat ze mogen kijken naar de voorlopige bruto winst - 20%?

Waar je die 20% vandaan haalt zie ik even niet, maar los van die berekening - op het moment dat ze de BBZ aanvroeg heeft ze al te horen gekregen dat ze voor 1 juli haar jaarcijfers moest indienen. Dat ze op dat moment nog steeds geen definitieve heeft geregeld is natuurlijk niet het probleem van de gemeente.

 

De 20% is:

Ze pakken de 9.500 bruto winst, halen 20% eraf en komen zo op een netto jaarinkomen: 7.700. Omdat ik de getallen heb afgerond, komt het niet exact over.

 

Daar heb je gelijk in, dat is niet het probleem van de gemeente. Echter hoe ze communiceren is wel verwarrend. Daarnaast vraag ik mij af waarom ze naar bruto winst - 20% kijken ipv netto inkomen. Ik vermoed dat het ergens fout gaat.

 

Mijn kernvraag is:

Wat is de beste manier om hier bezwaar tegen in te dienen?

 

Link naar reactie
  • 0

Op de beschikking staat als het goed is hoe en waar je bezwaar kunt maken. Vermeld dat je het niet eens bent met de beschikking, wat het volgens jou wel moet zijn en waarom. Voeg kopieën van de stukken waarop je dat baseert bij en stuur het op.

 

Overigens kan ik best een reden bedenken waarom ze niet uit zouden moeten gaan van het fiscale belastbaar inkomen (of ze dat ook doen, weet ik niet). BBZ is ervoor om te zorgen dat je voldoende middelen hebt om van te leven. Dan gaat het niet om wat de fiscale wet tot inkomen bestempelt, maar hoeveel geld je hebt (cash flow). Als je de belastinglast (nihil, bij een fiscaal verlies) van de ingekomen middelen af haalt, zul je zien dat dat in deze situatie nog altijd meer is dan het fiscale inkomen. Dus is er op zich een gegrond argument om uit te gaan van andere definities. Maar als gezegd, waar men in de praktijk mee rekent, kan ik je niet vertellen.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 223 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.