Ga naar inhoud
 • 0

Noodzaak tot registreren domeinnaam als merk?

Hallo allemaal,

 

Een eerste berichtje van mij hier, een vraag die al een tijdje speelt...

 

Ik ben bezig om een website op te zetten over een bepaald onderwerp, als het goed is zijn er erg veel Nederlanders die die site heel goed kunnen gebruiken. Een commercieel belang is er nog niet, misschien later :-) De domeinnaam die ik hiervoor heb gereserveerd ligt absoluut niet voor de hand, in de categorie "www.oudesokkenstinken.nl".

 

Als ik verder niets doe aan registratie of wat dan ook, is het dan mogelijk dat iemand anders bv 'oudesokkenstinken' als merk registreert en het mij lastig kan gaan maken? Of heb ik er iets aan om mijzelf als (voorbeeld) "oudesokkenstinken" bij de KvK in te schrijven?

 

Met vriendelijke groet,

 

Jeroen

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

21 antwoorden op deze vraag

 • 0

In een dergelijk geval is het juist zaak om de het woord of de slogan als merk te registeren. Een inschrijving in het handelsregister is eerst nodig wanneer onder de merknaam handelsactiviteiten worden verricht. Voorwaarde voor het deponeren van een merk is natuurlijk wel dat wordt voldaan aan de eisen die door het BBIE worden gesteld. Lees meer hierover op Wat kan niet als merk worden geregistreerd en de aangrenzende pagina's. Succes.

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
 • 0

UItstekende aanvulling van Edward. Ik zou 'm inderdaad zeker als merk registreren als 'ie genoeg onderscheidend is. Het is namelijk nogal eens gelukt om ook zogenaamde domeinkapers te verplichten om een domeinnaam of over te dragen of de domeinnaam te (laten) schrappen als men een geldend merkrecht had op (bijna) de(zelfde) naam.

 

Kijk ook eens hier: http://www.domjur.nl

 

Of hier : http://www.sidn.nl (paarse blokje)

 

En tenslotte hier: http://www.boek9.nl/ ( zoeken op 'domeinnaam' )

 

Rudolf

Link naar reactie
 • 0

OK, dus toch maar beter als merk laten registreren. Kost 240 euri's, maar dat moet dan maar :-| Het zou inderdaad jammer zijn als iemand toch sneaky de vlag over probeert te nemen. Ik zal verder ook wat andere domeinen vastleggen naast het .nl domein (.com, .nu, .net), dat kost bijna niks en voorkomt ook alvast eventueel gedonder.

 

Interessante sites, heb er wat in zitten grasduinen. Allen bedankt!

 

Jeroen

Link naar reactie
 • 0

Ik heb nu een soortgelijk geval voor mijzelf. Heb een domeinnaam geregistreerd voor een online dienst voor de benelux. De domeinnaam zelf is de naam van het merk of bedrijf. (Bijvoorbeeld bol.com).

 

Zit zelf nog in een voorbereidend stadium qua opzet, maar wil wel alvast de naam als een merk registreren. Heb er alleen

geen enkele ervaring mee, graag zou ik horen van ervaringsdeskundige hier wat ik het beste zou kunnen doen qua registratie.

 

Mocht het goed lopen wil ik het proberen uit te breiden buiten de Benelux. Maargoed dat is een droombeeld van de toekomst!

Mijn belangrijkste punt is bij wie en hoe ik het beste deze naam vast kan leggen. Alvast bedankt voor jullie tijd.

 

 

Link naar reactie
 • 2

Het is inderdaad zinvol om de domeinnaam vast te leggen als een merk, omdat je dan (makkelijker) kan optreden tegen gebruik van jouw merk / jouw domeinnaam in andere domeinnamen of extensies. Let er dán wel op dat de domeinnaam als merk genoeg onderscheidend moet zijn. Een (domein)naam kan als merk geregistreerd worden als 'ie kort gezegd "niet te veel zegt wat 'ie doet".

 

Kijk eens naar deze lijst voor voorbeelden van geweigerde merken

 

http://www.boip.int/nl/jurisprudence.php

 

Of naar de (nieuwe) "weigeringsrichtlijnen" van het BBIE:

 

http://www.boip.int/pdf/DG/20081105_richtlijnenweigering.pdf

 

 

Uiteindelijk worden álle merknamen / logo's vastgelegd bij het BBIE. Of je dat nu zélf doet of via een specialist.

(Rechtstreeks) Bij het BBIE kun je al voor (minimaal) 240,-- euro voor 10 jaar een merk vastleggen.

Ook heel handig online; dezelfde dag heb je jouw merk vastgelegd en een merkdepot-nummer én - datum.

 

Kijk voor merk-deponering/-registratie even hier: http://www.boip.int/nl/merken/actionRegister.html

 

Het is na deponeren van jouw (basis)merk bij het BBIE ook mogelijk om je merk voor 85 (of minder) landen 'internationaal vast te leggen'.

Afhankelijk van het aantal en wélke landen kunnen de kosten dan oplopen.

(zie: http://www.boip.int/nl/pdf/forms/trademarks/IntTariffs.pdf ).

 

Op de site van het BBIE kun je dat laten uitrekenen.

(zie: http://www.wipo.int/madrid/feecalc/FirstStep )

 

Die zogenaamde internationale merkdeponering is trouwens niet zo'n makkelijke materie, omdat zo'n Internationale Aanvraag in feite een bundel nationale aanvragen is, waarbij per land de dáár geldende wetgeving etc. gaat gelden.

 

Kijk anders hier even voor de internationale formulieren (waarop de 85 landen):

 

http://www.boip.int/nl/pdf/forms/trademarks/IntRegistrationForm_FillIn.pdf

 

én de noodzakelijke toelichting :

 

http://www.boip.int/nl/pdf/forms/trademarks/IntRegistrationExplanation.pdf

 

Er bestaat trouwens ook een zogenaamd "Europees merk"; ook tamelijk ingewikkelde materie.

 

Kijk dán hier even : http://www.boip.int/nl/merken/actionRegisterOutsideBenelux.html

 

Omdat e.e.a. zeer specifiek afhankelijk is van de omstandigheden voert 't te ver om dat nader uit te leggen, maar zowel bij de Internationale- als Europese Aanvraag zou ik een specialist inschakelen, omdat beide 'systemen' hun voor- en nadelen hebben. Dát is nu niet de specialisten promoten, maar jarenlange ervaring bij het BBIE, merkhouders én dus die specialisten. Alleen de indiening zou misschien zelf nog wel te doen zijn, maar het is tamelijk complex als je zogenaamde 'missives' gaat krijgen van óf het Europees Merkenbureau óf van de aangevraagde landen zélf. Doe je voordeel (of niet) met deze 'tip'.

 

Rudolf

Link naar reactie
 • 0

Ik heb ook in de voorbereiding alvast mijn domeinnaam geregistreerd en logo en bedrijfsnaam als merk geregistreerd, ongeveer een half jaar voordat het bedrijf ook echt bij de KvK werd ingeschreven.

 

Inmiddels ben ik heel blij dat gedaan te hebben want tot mijn verbazing bleek iemand in belgie de naam ook gekozen te hebben voor een soort van webshop in dierbenodigdheden. Deze "shop" had geen domeinnaam maar was eigenlijk gewoon een pagina wat onderdeel uitmaakte van een ander domein (startje.be), was ook zeker niet heel serieus ingericht maar toch.. mijn bedrijfsnaam stond erbij en de sfeer die het uitstraalde stond me totaal niet aan...

 

1 mail naar de webmaster en de site was uit de lucht omdat ik het merkrecht op die naam heb.

De webmaster heeft mijn claim wel gecheckt natuurlijk, dat kan online en was allemaal zo klaar.

 

Wat mij betreft zeker een aanrader om je naam te registreren als merk.

 

Karen

Link naar reactie
 • 0

Is het overigens verstandig als het logo zelf nog niet is gemaakt, om dan je merk al te registreren?

Puur de naam dus. (Ze vragen om kleur of woordmerk, maar om eerlijk te zijn heb ik nog geen

visuele oplossing...). Of kan de visuele invulling van het logo ook later ingevuld worden?

 

Overigens werkt de site van merkregistratie met het onlineregistratie-formulier niet op een mac,

heb het al geprobeerd met Safari of Firefox en helaas kom ik er niet door.

Link naar reactie
 • 0

Gaat het om het voorkomen van conflicten met domeinnamen dan moet je het in ieder geval als (onderscheidend) WOORDmerk deponeren.

 

Is het logo / beeldmerk nog niet definitief vormgegeven, dan moet je het nog niet deponeren. Een eenmaal gedeponeerd merk kan na deponering niet meer gewijzgd worden in datzelfde (al betaalde) depotnummer. Voor het gewijzigde logo moet je dán weer een nieuw merkdepot doen, ook als de wijziging minimaal is. Zonde van het geld. Ook heb je weinig aan een (eerder) gedeponeerd logo als je dat vervolgens anders/ gewijzigd gebruikt. Jurisprudentie stelt heel duidelijk: is een merk gedeponeerd zoals gebruikt, én andersom.

 

Kortom: eerst definitieve vormgeving van het (beeld)merk afwachten. Dán pas het (definitieve beeld)merk deponeren.

 

Voor wat betreft jouw laatste opmerking. (Helaas) Helemaal gelijk. Het BBIE werkt er hard aan om dit in de nieuwste online-versie opgelost te hebben. Wanneer deze versie beschikbaar komt is helaas nog niet bekend.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Ik heb ook een vraag van die aard:

 

Ik neem even ook maar even Bol.com als uitgangspunt. Als je een online dienst opricht onder de url www.bol.com en je noemt je bedrijf vervolgens Bol BV. Welke risico kun je dan nog lopen? In mijn ogen namelijk heel weinig omdat je bedrijfsnaam gelijk is aan de url of zie ik iets over het hoofd?

Link naar reactie
 • 0

UIteraard kan je ook altijd proberen met een handelsnaam (= inschrijving bij de KvK) eenzelfde url te 'bestrijden'. Met eenzelfde merkinschrijving is dit meestal echter makkelijker blijkt uit jurisprudentie. Maar heb je geen merkinschrijving, probeer 't dan zeker met je handelsnaam.

 

Rudolf

Link naar reactie
 • 0

Ik wil even inhaken op dit topic, omdat ik een vraag heb die hier wel bij aansluit (en een nieuw topic lijkt me overbodig).

 

Onlangs een domeinnaam geregistreerd voor een apart te maken site van 1 van mijn activiteiten (trouwreportages). De naam is Engels en een samenvoeging van 2 woorden (de domeinnaam is uiteraard gerelateerd aan de activiteit) waarvan het 2e woord een meervoud is, zeg in de trend van www.oudesokken.nl

 

Nu ben ik erachter gekomen dat iemand anders, die dezelfde activiteiten uitvoert, reeds een soorgelijke naam heeft, met dezelfde woorden maar dan enkelvoud dus zeg www.oudesok.nl

 

Ik kan in het kvk register geen geregistreerd bedrijf vinden wat onder deze naam opereert en in het benelux merken register is ook niets te vinden. .

 

Kan dit dan dit - juridische = problemen opleveren (afgezien van de mogelijke verwarring en dus de vraag of 't wel verstandig is richting klanten) en heeft het (daarom) zin de domeinnaam te registreren als merk?

 

 

http://www.evertdoorn.nl & http://www.evertdoorn.nl/blog - specialist in fotografie met mensen in de hoofdrol
Link naar reactie
 • 0

Een handelsnaam krijgt rechten door gebruik. Een KvK inschrijving is niet echt noodzakelijk.

 

Je kan via www.sidn.nl eenvoudig nagaan wie de bezitter is en via Google al een behoorlijke indicatie of de naam in gebruik is. Zoals Rudolf al opmerkt maakt een meervoud niet veel uit.

 

Of je naam als merk kwalificeert ligt aan het onderscheidend vermogen. Dat het Engels is helpt al een beetje en dat het een samenstelling in het Engels is ook. Of het voor de hand liggende "wedding picture(s)" of equivalent OK is kan ik moeilijk inschatten maar is het proberen waard. Voor 240 Euro weet je het.

 

Het is inderdaad ook zeer de vraag of het commercieel handig is om deze naam door te zetten. Marketinginspanningen gaan gratis voor een deel naar de concurrent.

 

Heb even voor je gezocht naar een alternatieve naam. Als die Engels is moet hij eenvoudig te spellen zijn en onderscheidend.

 

Weddingsnaps.nl is beschikbaar en weddingsnap.nl ook. Denk ook dat de merknaam weinig problemen oplevert. Wel snel zijn als het je wat lijkt. Is ook niet bekend in het merkenregister.

 

Link naar reactie
 • 0

dank voor de reacties! Ik heb even rondgeneusd bij de WHOIS db en de bedrijfsnaam heeft verder geen relatie tot de domeinnaam. Dat 'ie niet geregistreerd is als merk heb ik al gezien.

 

Er wordt aangegeven dat enkel - of meervoud al (te) dicht bij elkaar ligt, maar als ik eerder een merkregistratie op mijn naam krijg (ook al is hun domeinnaam langer in gebruik), dan zou dat neem ik aan in mijn voordeel zijn?

 

Het argument gewoon wat anders te bedenken lijkt me overigens een prima advies; scheelt een boel gedoe en voor die 7,50 die 't me gekost heeft, hoef ik het ook niet te doen. Sterker nog, ik zou de partij die de andere naam in gebruik heeft kunnen aanbieden 'm over te nemen tegen een zeer geringe vergoeding. Zijn zij ook van eventueel toekomstig gedoe af...

 

 

http://www.evertdoorn.nl & http://www.evertdoorn.nl/blog - specialist in fotografie met mensen in de hoofdrol
Link naar reactie
 • 0

Als men een oudere domeinnaam heeft kun je met een alsnog door jóu te deponeren merknaam tegen hún domeinnaam m.i. niet veel meer doen hoor.

Wél tegen nieuwere (gelijkende) domein- en/of merknamen. Dáárvoor zou (alsnog) een merkregistratie zinvol zijn.

 

Rudolf

Link naar reactie
 • 0

Heldere informatie. Ik denk dat ik dan sowiezo beter naar een alternatief kan zoeken. Jammer, maar jullie hebben me wel voor mogelijke problemen behoed ;D

 

Ik heb overigens nog wel wat alternatieve namen, waarvan er een paar interessante varianten (in juist enkel- of meervoud) zijn die weliswaar al wel geregistreerd zijn, maar die nog niet actief in gebruik zijn. Dat lijkt me dan een minder belangrijk issue...

 

http://www.evertdoorn.nl & http://www.evertdoorn.nl/blog - specialist in fotografie met mensen in de hoofdrol
Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  5 leden, 186 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...