• 0

2 eenmanszaken onder 1 naam of 1 maatschap?

Onlangs ben ik met een goede vriendin van me een eigen zaak begonnen. We zijn dus naar de KvK gegaan en daar hadden ze ons een v.o.f. als rechtsvorm geadviseerd.

 

Daarna hebben we het pas over de financiering gehad, waaruit bleek dat mijn vriendin liever niet bij de bank leende en liever geld van familie leende. Ik wil natuurlijk ook een financiële bijdrage in de zaak steken en dien daartoe bij de bank een lening aan te gaan, maar dat is gezien het feit dat zij niet bij de bank wil lenen en we een v.o.f. als rechtsvorm hebben, niet mogelijk. Dus heeft de bank me geadviseerd de rechtsvorm te wijzigen.

 

Nu wil ik me eerst goed verdiepen in de mogelijkheden die er bestaan. Aangezien ik vertrouwen in KvK heb verloren hoop ik dat jullie me kunnen adviseren want de meeste bronnen op internet leggen alleen uit wat een maatschap en eenmanszaak inhoudt maar leggen geen mogelijkheden uit.

 

Wij willen de financiën zoveel mogelijk gescheiden houden. Niet alleen wat betreft de gemaakte schulden, maar ook wat betreft de inkomsten. De inkomsten moeten namelijk wel zo verdeeld worden dat diegene die het meest gewerkt heeft natuurlijk ook het meest verdient.

We willen uiteraard wel samen ons beroep uitoefenen (vooral in de begoinperiode), maar daarnaast ook ieder apart werkzaam kunnen zijn.

 

Voor mij lijkt het heel prettig om verder te gaan als 2 eenmanszaken die onder eenzelfde naam werkzaam zijn. Maar ik vraag me af of dat wel mogelijk is? (Ik denk bijvoorbeeld aan zoiets als Mobiele Kapper regio Den Haag en Mobiele Kapper regio Utrecht en dan samen onder de naam Mobiele Kapper, maar dit is maar een fictief voorbeeld hoor)

Een andere optie zou misschien een maatschap zijn. Maar ik heb het idee dat dit ongeveer hetzelfde is als een v.o.f. Vooral als ik lees dat de maatschap medio 2009 naar een openbare vennootschap wordt omgezet ben ik bang dat we met een maatschap straks weer met een soortgelijke v.o.f opgezadeld zitten.

Of zijn er misschien nog andere mogelijkheden?

 

Alle advies is welkom want ik zit met de handen in het haar!

 

Groetjes Sarah

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik ben absoluut geen expert op dit gebied, dus het volgende is goed bedoelde leken advies.

Maar het idee van 2 eenmanszaken welke een samenwerkingsverband hebben lijkt mij het mooiste?

 

Ieder kan dan zijn eigen financieringsplan trekken. Tevens is zakelijk en vriendschap iets wat vaak mooi klinkt, maar in praktijk kan tegenvallen. Zoals je zelf al zegt, wie het meest werkt verdient het meest. Maar interpretatie hiervan kan lastig zijn... bv ik heb de meeste klanten geholpen, ja maar ik ben s'avonds altijd bezig met de boekhouding / schoonmaken / rommel enof problemen oplossen van jouw.

 

Als het mogelijk is om de kosten goed en evenredig te verdelen (faciliteiten, marketing, etc). En de facturatie ieder apart per klus direct aan de klant. En het verschil in kosten aan elkaar te factureren denk ik dat complete zelfstandigheid in de opstartfase het mooiste/veiligste kan zijn.

 

Naar wat ik begrepen heb is het lastigste van dit soort constructies is dat een eenmanszaak niet een enkele klant mag hebben. Dus ieder moet wel de werkzaamheden op eigen naam kunnen factureren. Als je dat lukt, zie ik geen probleem...

 

Maatschap zie ik hetvolgende over:

De Maatschap

Ook de maatschap is geen rechtspersoon maar een contractuele relatie tussen de betrokken maten. De maatschap wordt veel gebruikt voor het gezamenlijk uitoefenen van een beroep, zoals artsen en advocaten. Een kenmerk van de maatschap is dat alle maten iets in de maatschap moeten inbrengen, zoals kapitaal of arbeid.

De maatschap is een samenswerkingscontract. Het is niet verplicht, maar wel raadzaam, om zo'n contract schriftelijk vast te leggen. De maatschap kan ook personeel in dienst nemen. Doordat de maatschap geen rechtspersoonlijkheid heeft, kunnen de maten persoonlijk, ieder voor een gelijk deel, worden aangesproken voor de schulden van de maatschap.

Iedere maat moet meedelen in de winst maar de verdeling van de winst staat vrij. Voor de inkomstenbelasting geldt elke maat als zelfstandig ondernemer. Iedere maat heeft ook de fiscale faciliteiten die vermeld staan onder de eenmanszaak.

 

Wat ik hieruit begrijp is de manier van financiele injectie vrij. Dus probleem van bank/familie zou geen probleem moeten zijn. Hoogstens de financiering krijgen van de bank, omdat de basis een samenwerking is welke de winst moet garanderen? Maar eventuele schulden worden ook verdeeld. Dus bij geen winst zal de financierder ook zijn geld willen zien welke komt gezamelijke deel, welke dus weer bestaat uit een persoonlijk deel van derde (familie van de ander). Lijkt mij nogal eng... Familie zegt "betaal maar terug wanneer je wilt", een bank zal dit niet doen. Maar daar heb je beide wel last van.

 

Met vriendelijke groet,

 

Micha

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0

Als je geld bij de bank wilt lenen, zijn jullie als maatschap nog steeds alle twee even aansprakelijk. Volgens mij kan alleen een holding structuur uitkomst bieden. Ieder zijn eigen BV en daaronder de werkmij. Ieder is dan verantwoordelijk voor zijn eigen inbreng.

 

De goedkoopste manier is de limited (LTD) maar volgens mij niet zo geliefd op HL ?? Op deze manier kan je voor, geloof ik, nog geen € 1000,- 2 limiteds oprichten met daaronder een CV. Alleen de bank kan moeilijk doen met een financiering aan een limited. (Wanneer schrappen ze nou die 18K inleg!!)

 

De beste optie is waarschijnlijk dus een BV Holding met ieder zijn eigen Privé Holding. Dit is wel een zeer dure optie.

 

Corrigeer me aub als ik dit fout heb (kan ik ook weer wat leren :-\).

 

Groet,

HKHG

Link naar reactie
  • 0

Dus een maatschap scheidt de financiën ook niet? Dus als ik een bedrijfsfinanciering bij een bank aan ga, en de boel failliet zou gaan, zouden de schuldeisers ook nog altijd bij de andere maat kunnen aankloppen? Als dat zo is, dan is een maatschap geen oplossing. Ik wil mijn medevennoot namelijk niet in de schulden steken en bovendien is zij sowieso tegen een financiering van een bank.

 

En holding, BV, ed. klinkt me allemaal heel ingewikkeld in de oren. Deze optie heb ik nog nergens te horen gekregen.

 

Maar het principe van 2 eenmanszaken die samenwerken is wel iets wat kan en wat vaker gebeurt in de praktijk?

Het betreft overigens een vrij beroep. Ik wil er niet al teveel over uitwijden, want via google is alles door iedereen (zoals klanten) terug te vinden.

 

We zijn pas sinds kort gestart, hebben nog geen inkomsten dus nu was volgens de bank en de boekhouder het nog heel makkelijk om uit de v.o.f. te kunnen stappen.

 

Ik ben bovendien ook wel heel erg teleurgesteld door de KvK. Toen we ons lieten inschrijven hebben we de financiële situatie uitgelegd en dan nog hebben ze ons een v.o.f. geadviseerd. Daar begrijp ik nu dus niks van, dat zouden toch professionals moeten zijn! Ik heb echt sterk het idee dat ze een winstbelang hebben. Daar was ik voorheen echt niet van op de hoogte. Ik heb nu ook via mail vandaag even navraag gedaan bij de KvK maar vertrouw hun antwoord bij voorbaat al niet meer.

 

Groetjes Sarah

Link naar reactie
  • 0

Dus een maatschap scheidt de financiën ook niet? Dus als ik een bedrijfsfinanciering bij een bank aan ga, en de boel failliet zou gaan, zouden de schuldeisers ook nog altijd bij de andere maat kunnen aankloppen?

 

Nee, bij een maatschap zijn de maten ieder voor een deel van de schuld aansprakelijk.

 

En holding, BV, ed. klinkt me allemaal heel ingewikkeld in de oren.

 

Toch is dat een gebruikelijke constructie die aan jouw wensen voldoet.

 

Maar het principe van 2 eenmanszaken die samenwerken is wel iets wat kan en wat vaker gebeurt in de praktijk?

 

Twee eenmanszaken kunnen natuurlijk op allerlei manieren samenwerken, maar ze kunnen zich niet als een eenheid presenteren naar zakenrelaties. Als je dat toch zou doen, dan zou het gezien kunnen worden als een informele vereniging en ben je weer terug bij de hoofdelijke aansprakelijkheid voor het geheel.

 

Toen we ons lieten inschrijven hebben we de financiële situatie uitgelegd en dan nog hebben ze ons een v.o.f. geadviseerd.

 

Misschien is het punt van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor schulden van de vof niet duidelijk genoeg besproken. De KvK-voorlichters zullen dat op zich best weten en in hun adviezen meenemen, zou ik denken.

Link naar reactie
  • 0
Nee, bij een maatschap zijn de maten ieder voor een deel van de schuld aansprakelijk.

 

En wat houdt dat precies in? Stel ik ga bij de bank een bedrijfsfinanciering aan voor €10.000. Zou zij dan aansprakelijk zijn voor €5000 en ik voor €5000?

 

Ik heb ook gelezen dat medio 2009 de maatschap verdwijnt en omgezet wordt in een openbare vennoot. Zit je dan niet weer met dezelfde regels als die van de huidige v.o.f.?

 

Groetjes Sarah

 

 

Link naar reactie
  • 0
Twee eenmanszaken kunnen natuurlijk op allerlei manieren samenwerken, maar ze kunnen zich niet als een eenheid presenteren naar zakenrelaties. Als je dat toch zou doen, dan zou het gezien kunnen worden als een informele vereniging en ben je weer terug bij de hoofdelijke aansprakelijkheid voor het geheel.

 

Dus stel dat je 2 eenmanszaken hebt, bijvoorbeeld 2 loodgieters. En dan samen naar 1 klant gaan zou dus niet kunnen?

 

Groetjes Sarah

Link naar reactie
  • 0

 

Nee, bij een maatschap zijn de maten ieder voor een deel van de schuld aansprakelijk.

 

En wat houdt dat precies in? Stel ik ga bij de bank een bedrijfsfinanciering aan voor €10.000. Zou zij dan aansprakelijk zijn voor €5000 en ik voor €5000?

 

Groetjes Sarah

 

 

 

Inderdaad, en jij bent ook aansprakelijk voor het deel wat zij van familie geleent heeft, maar ik ik denk dat dit toch de enige optie is die je heb. Iedereen die een bedrijf start loopt risico's.

 

Als jij aanklopt bij een bank, moet je een ondernemingsplan hebben. Indien je de bank overtuigt, zal je je geld vast terug verdienen. Als je nu al twijfelt, zal de bank dat zeker doen en je geen financiering verstrekken.

 

Groet,

HKHG

Link naar reactie
  • 0
Als jij aanklopt bij een bank, moet je een ondernemingsplan hebben. Indien je de bank overtuigt, zal je je geld vast terug verdienen. Als je nu al twijfelt, zal de bank dat zeker doen en je geen financiering verstrekken.

 

Ik ben onlangs naar de bank geweest en zij klonk heel positief! Ik ben er ook vrijwel zeker van dat ze een financiering willen verstrekken. Het is alleen zo dat ze voor een bedrijfsfinanciering toestemming nodig hebben van de medevennoot. En mijn medevennoot wil juist geen financiering bij de bank. Dus had de bank het erover om de v.o.f. op te heffen. Dat de ene vennoot zich dan bijvoorbeeld Mobiele Kapper regio Utrecht gaat noemen en de andere vennoot zich dan Mobiele Kapper regio Den Haag zou noemen en dan samen te werken onder de naam Mobiele Kapper. Maar over de exacte rechtsvorm het dan gaat?

Link naar reactie
  • 0

Ik heb trouwens ook eens gehoord over iets van 2 eenmanszaken die samenwerken onder 1 maatschap. Maar dat kan toch niet?

 

Kun je met 2 eenmanszaken niet een soort van samenwerkingscontract opstellen? Dus stel dat 2 loodgieters elk een eigen zaak hebben, ze onderling geregeld kunnen hebben om de ander bij te springen als diegene veel afspraken heeft en de ander weinig afspraken heeft?

 

Groetjes Sarah

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad, en jij bent ook aansprakelijk voor het deel wat zij van familie geleent heeft

 

Geldt dat ook bij een v.o.f.? Ja zeker :)

 

Ja, inderdaad.

 

Mijn advies: Start gewoon afzonderlijk van elkaar. Kijk het een tijd aan, en bepaal daarna wat jullie willen. Alleen op deze manier is ieder afzonderlijk aansprakelijk. Jullie kunnen altijd samenwerken natuurlijk door klanten aan elkaar te geven.

 

Mocht het na een aantal jaar zo winstgevend zijn, kijk dan of je je rechtvorm kan veranderen en de 2 eenmanszaken kan samenvoegen. Het is maar advies van een leek hoor ::)

 

Groet,

HKHG

Link naar reactie
  • 0
Mijn advies: Start gewoon afzonderlijk van elkaar.

 

Maar je mag je dan niet als 1 geheel presenteren naar de klanten toe?

 

Kijk, dat je dan niet als geheel presenteert naar de leverancier begrijp ik.

Maar als je je nou als 1 geheel presenteert op een website naar klanten toe: mag dat dan wel? (Natuurlijk wel 2 KvK-nummers vermeldend). En samen naar 1 klant gaan, maar wel onderling afsprekend van wie die is, mag ook?

 

Kan het dan ook nuttig zijn om iets van een samenwerkingscontract op te stellen?

 

Groetjes Sarah

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 127 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.