Ga naar inhoud
 • 0

Twee vragen: (i) internetbedrijf / (ii) horeca zaak

Ik ben op dit moment een nieuwe investering aan het afwegen (de eerste lijkt redelijk succesvol te verlopen dus is het tijd voor de volgende:). Daarbij overweeg ik op dit moment twee dingen (ook twee vragen dus):

 

1./ Er is mij een aantal ondernemingsplannen onder de ogen gebracht waarbij ik er 1 interessant vind. Het betreft hier een plan om over het Internet met een innovatieve methode videomateriaal aan te gaan bieden over het Internet. Ik weet dat hier heel veel voors en tegens zijn (omdat mensen toch altijd wegen vinden om het gratis te krijgen), maar het plan lijkt op zich wel interessant te ogen (ook de copyrights van het materiaal zullen ze zelf hebben dus daar lijkt op het eerste gezicht ook niks mis mee). Uiteraard kijk ik met argusogen naar de voorgestelde financials, maar ik heb wel 1 vraag over de kostenopbouw die ze me niet konden beantwoorden. Hoe zit het namelijk met de BTW afdrachten? Aangezien door het Internet de koper in elk deel van de wereld zit (van Japan, China tot Afrika en Zuid-Amerika), hoe zit het dan met de BTW afdracht?! Ik neem aan dat BTW plicht gekoppeld is aan het land van vestiging voor iets dergelijks of? Het betreft hier NL dus ik ga er vanuit dat ik in het voorgestelde financials met het hoge BTW tarief zal moeten rekenen of? Die BTW zal mijn inziens namelijk behoorlijk funest voor de marge zijn.

 

2./ Volgende idee is meer iets van mijzelf. Ik overweeg op dit moment als andere optie om eventueel een cafe op te kopen. Ik heb hier zelf al aardig wat info over verzameld. Ik heb daarbij al wat cijfers via de sectortrends van de Rabobank gezien en ook via de website "bedrijfschap horeca en catering", maar ik snap niet dat die loonkosten zo laag kunnen zijn. Als ik bijvoorbeeld de cijfers van 2006 van de Rabo pak, zie ik een jaarlijkse kost per FTE van 23kEUR. Dat kan toch nooit waar zijn? Als ik terugreken naar een bruto salaris zou ik uitkomen 1470 EUR per maand?! Dat kan toch niet?? Zeker niet als deze personen ook nog eens in de avond en nachturen zouden moeten werken? Zijn dit voornamelijk jongeren die in deze sector werken?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

 • 0

Ik ben op dit moment een nieuwe investering aan het afwegen (de eerste lijkt redelijk succesvol te verlopen dus is het tijd voor de volgende:). Daarbij overweeg ik op dit moment twee dingen (ook twee vragen dus):

 

1./ Er is mij een aantal ondernemingsplannen onder de ogen gebracht waarbij ik er 1 interessant vind. Het betreft hier een plan om over het Internet met een innovatieve methode videomateriaal aan te gaan bieden over het Internet. Ik weet dat hier heel veel voors en tegens zijn (omdat mensen toch altijd wegen vinden om het gratis te krijgen), maar het plan lijkt op zich wel interessant te ogen (ook de copyrights van het materiaal zullen ze zelf hebben dus daar lijkt op het eerste gezicht ook niks mis mee). Uiteraard kijk ik met argusogen naar de voorgestelde financials, maar ik heb wel 1 vraag over de kostenopbouw die ze me niet konden beantwoorden. Hoe zit het namelijk met de BTW afdrachten? Aangezien door het Internet de koper in elk deel van de wereld zit (van Japan, China tot Afrika en Zuid-Amerika), hoe zit het dan met de BTW afdracht?! Ik neem aan dat BTW plicht gekoppeld is aan het land van vestiging voor iets dergelijks of? Het betreft hier NL dus ik ga er vanuit dat ik in het voorgestelde financials met het hoge BTW tarief zal moeten rekenen of?

 

Even zoekfunctie gebruiken, belastingdienst en kvk raadplegen zie ook zaken doen met het buitenland. En zeker weten is altijd beter als het om copyrights en andere rechten gaat.

 

 

Die BTW zal mijn inziens namelijk behoorlijk funest voor de marge zijn.

 

Ik neem aan dat de marge op dit soort diensten toch al niet zo groot is.

 

 

2./ Volgende idee is meer iets van mijzelf. Ik overweeg op dit moment als andere optie om eventueel een cafe op te kopen. Ik heb hier zelf al aardig wat info over verzameld. Ik heb daarbij al wat cijfers via de sectortrends van de Rabobank gezien en ook via de website "bedrijfschap horeca en catering", maar ik snap niet dat die loonkosten zo laag kunnen zijn. Als ik bijvoorbeeld de cijfers van 2006 van de Rabo pak, zie ik een jaarlijkse kost per FTE van 23kEUR. Dat kan toch nooit waar zijn? Als ik terugreken naar een bruto salaris zou ik uitkomen 1470 EUR per maand?! Dat kan toch niet?? Zeker niet als deze personen ook nog eens in de avond en nachturen zouden moeten werken?

 

Heb je ook al eens actuele gegevens van het cafe dat je wilt overnemen kunnen bekijken?

Wat zijn de leeftijden van de medewerkers in dit cafe?

Hoe zijn hun contracten full-part min-max opgesteld?

 

23k Euro is nog steeds een hoop geld voor een FTE, laat hem dat eerst maar eens omzetten.

 

Avond, weekend en nachttoeslagen zijn wellicht anders vastgelegd, zie ook CAO.

 

 

Zijn dit voornamelijk jongeren die in deze sector werken?[/b]

 

Dit is zeker ook wel ergens te vinden, let echter wel op dat er een percentuele verhouding van leeftijd t.o.v. minimum(jeugd)loon bestaat.

Link naar reactie
 • 0
Even zoekfunctie gebruiken, belastingdienst en kvk raadplegen zie ook zaken doen met het buitenland. En zeker weten is altijd beter als het om copyrights en andere rechten gaat.

 

De site van zowel de belasting als KvK geraadpleegd. Weinig tot niets over ondernemen op het Internet kunnen vinden (met buitenlandse betalingen en BTW). Googlen leverde me verder ook weinig op. En ik ben geen expert in buitenlandse transacties die zelfs nog buiten Europa kunnen gaan.

 

Heb je ook al eens actuele gegevens van het cafe dat je wilt overnemen kunnen bekijken?

 

Uiteindelijke cafe heb ik nog niet gekozen. Er is zoiezo best veel aanbod (kijk maar eens op hormax.nl of klaassenbv.nl). Het gaat mij meer om de fundamentele zaken achter zo een business. Alvoor ik er 1 koop of in discussie ga, wil ik wel weten waarover ik het heb. Daarom dat ik me op deze sector aan het 'inlezen' ben. En 23 kEUR/FTE is gewoon niets als dit de kostenpost is voor het bedrijf. Ik schreef al dat je bruto op nog geen 1500 EUR/maand uitkomt voor zo een werknemer. En als je de CAO van de horeca erbij pakt, lijkt dit overeen te komen met de allerlaagste schaal. Hoe kan de Rabo met een dergelijke richtwaarde komen?! Graag wil ik wat info over personeelskosten omdat dit toch een belangrijke kostenpost is. Andere kosten die ik overal terugkom voor het draaien van een cafe lijken wel aardig in lijn te zijn. Alles behalve die personeelskosten dus.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Oke... nog wat dieper gegraven in de website van de belastingdienst. Daar kwam ik het volgende tegen (zie bijlage voo reen screenshot - noot: ik heb alles weggehaald wat niet relevant is).

 

Het lijkt dus in eerste instantie dat ik maar deels gelijk heb. Ik dacht namelijk dat er altijd een BTW plicht zou. Ik heb schijnbaar alleen gelijk als de afnemer zich in de EU bevind. Als de dienst afgenomen wordt buiten de EU lijkt geen BTW plicht... Maar... hoe zouden ze moeten zien dat de afnemer van buiten de EU komt?

 

 

 

 

HL_01.thumb.jpg.bd1945f41849d72baf670ffbc7fbc2e7.jpg

Link naar reactie
 • 0
Uiteindelijke cafe heb ik nog niet gekozen. Er is zoiezo best veel aanbod (kijk maar eens op hormax.nl of klaassenbv.nl).

 

Het is niet voor niets dat er zoveel cafés te koop staan, natuurlijk. Als je een eerste marktonderzoek hebt gedaan weet je dat de omzetten van café-exploitaties al geruime tijd gestaag dalen. De toch al niet florissante rendementen komen daardoor nog meer onder druk te staan. Door de recessie en de aanhoudende onrust rond het rookverbod is het helaas te verwachten dat dit jaar het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen sterk zal toenemen. Als je je keuze voor het wel of niet overnemen/starten van een cafébedrijf laat afhangen van het kostenplaatje/rendement/bedrijfsrisico, ligt je conclusie voor de hand. Er blijven echter altijd kansen voor gedreven professionele horecaondernemers met een goed uitgewerkt bedrijfsidee en voldoende uithoudingsvermogen (lichamelijk, geestelijk en financieel...).

 

Ik zou beginnen met marktonderzoek en ontwikkeling van je horecaformule. Markt- en locatieonderzoek geeft je inzicht in de vestigings- en overnamemogelijkheden en geeft vaak inspiratie voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Uit jouw keuze voor een bepaald concept komen eisen voort t.a.v. de omvang en samenstelling van je medewerkersbestand. Dit bepaalt uiteindelijk je personeelslasten. De indicaties op dit gebied van Rabobank, Bedrijfsschap e.a. zijn gemiddelden van gemiddelden.

 

In de uitwerking van je horecaformule maak je keuzes in ondermeer productaanbod, die consequenties hebben voor de eisen die jij aan medewerkers stelt. Het aanbieden van bijvoorbeeld een uitgebreid luxe koffieassortiment en latte art vereist baristavaardigheden en -kennis. Als je je wilt specialiseren op gebied van wijnen heb je gastheren/vrouwen nodig met voldoende productkennis daarvan. Ook je keuzes t.a.v. je serviceaanbod zijn van belang; zo vereisen ruimere openingstijden natuurlijk meer personeelsinzet. Als je bijvoorbeeld een hoog serviceniveau wilt hanteren waarbij medewerkers meer gastheerschap moeten etaleren, kun je je personeelsbestand niet alleen uit 16-jarigen laten bestaan. Als je je op een doelgroep van bijvoorbeeld studenten of senioren richt, is het belangrijk in je personeelsbestand ook medewerkers uit die doelgroep aan het werk te hebben. Enz. Je keuze voor een bepaald type cafeconcept stelt ook eisen aan je bedrijfspand en faciliteiten (bv. grootte, terras of akoestisch geisoleerd i.v.m. livemuziek).

 

 

Link naar reactie
 • 0

Bezint eer zij begint. Dit geldt zeker voor de horeca. De horeca is zeker geen vetpot, ook al doen de ondernemers in deze sector graag vaak anders geloven. 80% van de horeca-ondernemers verdient minder dan een modaal inkomen. Investeringen in exploitaties zijn veelal niet rendabel genoeg. Investeren in Horeca onroerendgoed kan wel lonend zijn. Ik verwacht dat de OG prijzen de komende maanden nog fors gaan dalen. Als je aan het einde van het jaar een horecapand kan bemachtigen met een brouwerij als hoofdhuurder dan kan de horeca een interessante investering zijn.

Wellicht raadzaam om eens te sparren met een horecadeskundige. Ik ben zelf horeca-ondernemer en heb een goede sparringpartner (accountant-adviseur), die mij bij de start met de neus op de feiten heeft gedrukt. In eerste instantie dacht ik dat ik dat dit weer typisch accountantseigen was, maar hij heeft tot op heden volledig gelijk gehad.

Mocht je vragen hebben over het horecavak, laat maar weten.

 

Succes

Link naar reactie
 • 0

Voor wat betreft het BTW verhaal voor de internetdienst, dat klopt (dat wil zeggen: vziw, wij doen het ook zo).

 

ik neem aan dat je afnemers op wat voor manier dan ook betalen voor de dienst? Bij zo'n betaling wordt altijd het land van herkomst ingevuld/achterhaald, als je de betaling via een bemiddelaar laat afhandelen krijg je dat land van herkomst er ook altijd bij in de overzichten t.b.v. de administratie. Rest nog slechts het opsplitsen in EU vs. niet-EU voor de BTW berekening.

 

Zit je wel nog met de vervelende bijkomstigheid dat je met een enkelvoudige front-end prijs verschillende winstmarges hebt, dus je van tevoren een goede schatting moet doen over de verdeling van je afnemers (eventueel bijstellen), zeker als deze marge zo kritiek is als je aangeeft.

 

Zo'n krappe marge is (offtopic) volgens mij niet zo'n heel goed teken voor een beginnende internet-dienst, wil je zeggen dat je het prijspunt niet hoger kunt leggen in verband met de bestaande concurrentie?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  9 leden, 224 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.