• 0

Stress bij (startende) ondernemers

Zelfstandig werken en het ervaren van stress is een verschijnsel wat uiteraard vaak voorkomt. Er komt namelijk aanzienlijk veel op jouw eigen schouders terecht. En dat is ook mooi. Daarvoor heb je immers voor dit bestaan gekozen. Maar zoals aan de meeste situaties in het leven zit er ook een keerzijde aan vrijheid en autonomie.

 

Zoals dat je soms best eenzaam bent, die dagen thuis achter je computer. Of dat je onzeker wakker schrikt, omdat je nog steeds niet voldoende opdrachten hebt binnengehaald. Bang om het toch niet te redden, gezichtsverlies te lijden. Verdrietig dat je ondanks al je grote inspanningen maar niet die grote klapper schijnt te kunnen maken. Boos dat je klanten niet op tijd betalen. Nerveus als de rekeningen zich steeds meer lijken op te stapelen. Verward omdat je graag je familie of geliefde wilt ondersteunen, maar dat je het daarvoor nu echt te druk hebt. En ga zo maar door.

 

Hoort stress bij het ondernemen, of kan het ook anders?

Belangrijk om je niet teveel door je ‘negatieve’ gevoelens te laten hinderen, is er waarde aan toe te kennen (oftewel: erkennen dat ze in jou bestaan). Vaak zijn we geneigd ze rationeel af te doen met: ‘Tja, dan had ik maar geen ondernemer moeten worden’ of ‘dat hoort nou eenmaal bij het leven van een zelfstandige’.

 

Het effect wat dan kan ontstaan is: niet zeuren, mond houden en doorgaan. Dat is een goede kortetermijnoplossing en inderdaad handig als je een belangrijke opdracht hebt en ook daadwerkelijk door moet. Het signaal wat jouw gevoel je duidelijk wilde maken is alleen (nog) niet ingewilligd. Grote kans dat het daarna weer terug komt om je hier alsnog van op de hoogte te stellen. En dan meestal ook gelijk wat sterker om de kans op erkenning te vergroten, vaak in combinatie met lichamelijke klachten.

 

De signaalfunctie van gevoelens

 

De oorzaak van de gevoelens die we liever niet ervaren (zoals onbehagen, angst, teleurstelling, verdriet, walging e.d.) is meestal een onvervulde behoefte in onszelf dat om aandacht ‘zeurt’. Zodat het wel vervuld kan worden en je dan weer blij, voldaan en tevreden kunt zijn. Kortom: je gevoel is bedoeld om jou duidelijk te maken dat je iets nodig hebt. Je voelt je bijvoorbeeld gespannen en zenuwachtig. Wat je dan nodig hebt verschilt uiteraard per persoon en situatie, maar in de meeste gevallen kan je dan wel wat geruststelling en ondersteuning gebruiken. Misschien ook wel meer zekerheid.

 

Als je weet wat je wenst, kan je snel en doelgericht actie ondernemen om tot verwezenlijking over te gaan. Ben je bijvoorbeeld geïrriteerd of gefrustreerd, dan kan dit erop duiden dat je behoefte hebt aan rust, of juist aan beweging of inspiratie. En als je boos bent, verlang je misschien wel naar verbondenheid of integriteit. Of naar respect. Elke nieuwe situatie brengt gevoelens met zich mee en dit kan vrij verwarrend zijn. Als je verward bent, is de kans groot dan je helderheid op dat moment erg zou appreciëren. Als je jouw gevoelens direct kan koppelen aan een behoefte, kan er veel en snel duidelijk worden.

 

Tip: zou jij graag willen weten wat jouw gevoel je wil eigenlijk wil ‘wijsmaken’? Neem dan eens een kijkje in het boek ‘Geweldloze Communicatie’ van Marshall Rosenberg. Of ga eens praten met een counsellor bij je in de buurt. Counsellors zijn gespecialiseerd in het verwoorden en verbinden van gevoelens aan behoeften en dit kan je wellicht veel duidelijkheid en ordening opleveren.

 

Hoe ervaar jij de signaalfuncties van jouw gevoelens?

WeMo Stresscounselling voor gedreven professionals: www.stresscentrum.nl

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

  • 0

Inderdaad, heel herkenbaar.

 

Welke ondernemer is er niet 's avonds wakker geschrokken, omdat hij iets was vergeten te doen.

 

Mijn advies tegen stress verlichting: koop een X-Box of playstation 3.

Verstand op nul en een avondje gamen helpt me alles te vergeten :D

Een avondje singstar doet wonderen :D

Zolang je het maar niet filmt en op YouTube zet.

BizFusion Home :: http://www.bizfusion.nl

BizFusion Community :: https://www.bizfusion.nl/blog.aspx

BizFusion Twitter :: http://twitter.com/bizfusion

Link naar reactie
  • 0

Wat is stress?? Waarschijnlijk geeft ieder van ons hier een andere betekenis aan. Van stress in negatieve zin hebt ik nooit last gehad (niet in loondienst en niet als zelfstandige). Teveel werk (en daardoor minder ontspanning en kortere nachtrust) herken ik wel maar ook hier telt hoe je ermee omgaat. Een mens wordt niet gevormd door de dingen die hij meemaakt in het leven maar door de wijze waarop je ermee omgaat. Als een stresscounselor hierin kan helpen (of een familielid, mentor, goede vriend, dagje sauna of verfrissende duik in de Oosterschelde) geeft dat aan op welke wijze men met stress wil (leren) omgaan op het moment dat de beker even dreigt over te lopen. Dit is volgens mij niet uniek voor startende ondernemers of beter gezegd: dit is niet mijn ervaring.

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

Dat is heel herkenbaar. Als ik 's nachts wakker word, ga ik nadenken over mijn bedrijf en wat ik allemaal nog moet en wil doen. Eigenlijk wil ik dan meteen opstaan en naar de computer lopen om bijvoorbeeld een rekening te betalen, of mijn website aan te passen. Wanneer ik hier aan toe zou geven, zou ik snel overspannen zijn, denk ik. Ik beveel mijzelf om verder te slapen.

Weezenhof.com Webdesign

Link naar reactie
  • 0

Bedankt allen, voor jullie reacties! Ik ben blij dat deze column een positieve bijdrage kan leveren aan higherlevel!

 

René en Marjan: het klopt dat er positieve spanning (eustress) bestaat die zorgt dat je wordt uitgedaagd en je energiek, bruisend, levendig, uitgelaten en sprankelend voelt. Daarentegen bestaat er ook de wat minder leuke variant, namelijk distress. Deze vorm van druk kan je uitputten of moedeloos (en soms zelfs radeloos) maken. Ook als je erg somber of langdurig treurig bent, doodsbang, nerveus of vaak beverig kan dit een teken zijn van distress (overbelastng). Mildere varianten van distress komen voor als je bijvoorbeeld gefrustreerd of geïrriteerd bent, ontzet of ontdaan.

 

Zolang je jouw gevoelens niet 'negeert' en ze de ruimte geeft om te 'mogen bestaan' (verwerken), zal er niet zo snel distress ontstaan. Dit gebeurt meestal als er een reeks van (vaak onverwachte) ingrijpende veranderingen/gebeurtenissen in jouw leven plaatsvinden en/of gevonden hebben. Of als je al een hele tijd teveel hooi op je vork hebt genomen. Als je jouw eigen wensen een lange periode niet hebt vervuld, kunnen hinderende gevoelens steeds intenser en langduriger gaan aanhouden. Het zou b.v. mogelijk kunnen zijn dat je al heel erg lang verlangt naar tederheid, delen, verbondenheid en ondersteuning, maar dat je dit heel moeilijk vindt om dit toe te geven.

 

Stress is in mijn beleving ook niet specifiek gebonden aan een bepaalde beroepsgroep, visie of organisatie. Ieder mens beleeft zijn gevoelens en zijn leven op zijn eigen manier. Een counsellor zal je dan ook niet veroordelen om jouw verhaal. De één verkeert in een crisissituatie als zijn/haar konijn ziek is, omdat dit lieve beestje voor zoveel warmte, geruststelling en verbinding zorgt. Een ander kan dit lachwekkend vinden, maar die persoon maakt zich wellicht weer meer druk over zijn of haar gewicht. Misschien verlangt diegene juist weer meer naar schoonheid, erkenning, respect of eenheid.

 

Groeten, Wendy Mozes

WeMo Stresscounselling voor gedreven professionals: www.stresscentrum.nl

Link naar reactie
  • 3

Wellicht kunnen jullie dit gebruiken om de woordenschat van je eigen gevoelens en behoeften aan te scherpen:

 

Lijst met gevoelens

Ademloos, Angstig, Bang, Bedroefd, Bedrukt, Behaaglijk, Beverig, Bevreesd, Bevredigd, Bezield, Blij, Boos, Bruisend, Chagrijnig, Dankbaar, Dolblij, Doodsbang, Eenzaam, Energiek, Erkentelijk, Extatisch, Futloos, Geamuseerd, Geagiteerd, Gefrustreerd, Geïrriteerd, Gekwetst, Gelukkig, Gelukzalig, Geprikkeld, Geraakt, Geschokt, Geschrokken, Gespannen, Gevoelig, Glorieus, Jolig, Kalm, Koel, Koud, Kwaad, Levendig, Machteloos, Melancholiek, Miserabel, Moe, Moedeloos, Nieuwsgierig, Nerveus, Onbehaaglijk, Ongeduldig, Opgelucht, Ongelukkig, Ongemakkelijk, Onrustig, Onstuimig, Onthutst, Ontroerd, Ontspannen, Ontsteld, Ontzet, Onzeker, Opgetogen, Opgewekt, Overstuur, Overweldigd, Paniekerig, Perplex, Slaperig, Smartelijk, Somber, Sprankelend, Stil, Teder, Tevreden, Treurig, Triest, Trots, Uitgelaten, Uitgeput, Verbaasd, Verbijsterd, Verbluft, Verdrietig, Verrukt, Vurig, Vervuld, Verward, Verwonderd, Voldaan, Vredig, Vreugdevol, Warm, Wanhopig, Weemoedig, Zelfvoldaan, Zacht, Zalig en Zenuwachtig,

 

Lijst met behoeften

Aanraking, Acceptatie, Authenticiteit, Autonomie, Betekenis, Bescherming, Beschutting, Beschouwing, Beweging, Bijdragen, Creativiteit, Delen, Eenheid, Erkenning, Geruststelling, Harmonie, Heelheid, Helderheid, Humor, Inspiratie, Integriteit, Leren/groeien, Licht, Lucht, Mededogen, Nabijheid, Ondersteuning, Ordening, Plezier, Respect, Ruimte, Rust, Schoonheid, Seksuele expressie, Spelen, Tederheid, Veiligheid, Verbinding, Vertrouwen, Vervulling, Vieren van het leven, Vieren van het verlies (rouwen), Voedsel, (innerlijke) Vrede, Warmte, Water, Zekerheid, Zelfexpressie, Zorg.

 

(De oplettende lezer zal het waarschijnlijk opvallen dat er bepaalde gevoelens niet in de lijst zijn opgenomen, zoals bv jaloezie, aangemoedigd, bedreigd, gebruikt, aangevallen, hulpeloos, heerlijk, getiranniseerd worden. De reden hiervoor is dat de lijst met gevoelens puur is gericht op de kwaliteiten van gevoelens, zoals die binnenin jou worden waargenomen. Je kunt hier meestal: 'ik ben of ik voel me' voorzetten. De niet vermelde gevoelens hebben meer te maken met interpretaties van gebeurtenissen dan over de gevoelsbewegingen zelf (en hier kun je vaak: 'ik vind/ik denk dat' voorplaatsen) B.v: als je jaloezie ervaart, ben je vaak bang, boos en/of gefrustreerd, en die staan dus vermeld in de gevoelenslijst).

 

put.jpg

 

Deze lijsten horen bij het 'Geweldloze Communicatie' model van psycholoog Marshall Rosenberg.

 

Heb je nog vragen, stel ze gerust!

 

Wendy Mozes

Stress en Performance Counsellor

WeMo Stresscounselling voor gedreven professionals: www.stresscentrum.nl

Link naar reactie
  • 0

Het lijkt me dat iedereen distress en eustress krijgt van andere dingen... ik krijg eustress van nieuwe dingen starten, en distress als plannen langer duren dan gepland. Maar bij ondernemerschap hoort onzekerheid, en dat creert voor veel mensen distress, ook zeker voor mij herkenbaar.

Mjin moeder schrijft boeken geinspireerd door Rosenberg, dus ik krijg er wel wat van mee, maar het blijft altijd moeilijk om je eigen behoeften te herkennen!

 

Oja, en ik vind de titel "geweldloze communicatie' niet lekker: "geweldige communicatie" is marketing technisch toch veel sterker? ;)

Startup coach | Pitchtrainer | Spreker | Presentator | www.arthurtolsma.nl

Schrijver van Startups & Downs. Fouten, successen en lessen van een ambitieuze ondernemer

Link naar reactie
  • 0

Ik ben opgetogen over het gegeven dat er zoveel mensen positief op de column reageren en zich erin kunnen verplaatsen! Dat stelt me gerust en geeft me het vertrouwen om op deze wijze meer te gaan schrijven.

 

René, ik vermoed dat eustress inderdaad korter duurt, omdat je dan namelijk in je wens hebt voorzien (en als 'beloning' daarvoor ben je tevreden, gelukkig en voldaan). Distressgevoelens houden langer stand, want je hebt jouw verlangen (nog) niet gerealiseerd. Dus blijft je gevoel maar signalen aan je afgeven, net zolang totdat je jouw behoefte heb vervuld. En daarna sta je weer open voor nieuwe signalen, het kan soms flink druk zijn bij ons van binnen. Let wel: dit is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, want gevoelsbewegingen zijn tot nu toe nog niet te meten. Ieder is op dit vlak dus zijn eigen doctorandus!

 

Trouwens, na een BDE kunnen de signaalfuncties van gevoelens intenser worden ervaren, soms worden dan zelfs gevoelens van anderen opgevangen (zie voor meer info de laatste alinea van dit menu: Counselling (HSP en USP: dubbele belasting?)

En Arthur: die titel zou inderdaad geoptimaliseerd kunnen worden. Zijn communicatiemodel is in mijn ogen goud waard! Het achterhalen van je ware verlangens is inderdaad niet eenvoudig, al helpt het wel om je woordenschat van gevoelens plus die van behoeften aan te scherpen. Hoe beter je je gevoel kunt formuleren, hoe gemakkelijker het is om (ook voor je medemens) aan die bijbehorende wensen te kunnen voldoen.

 

Ik pleit dan ook voor lessen 'emotietaal' (hoe verwoord ik mijn gevoelens en koppel ik die aan hetgeen ik nodig heb) op basisscholen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter, vermoed ik zo.

 

Op dit moment ben ik bezig met de column 'Keuzestress', wat in drie delen zal verschijnen.

 

Groeten, Wendy

WeMo Stresscounselling voor gedreven professionals: www.stresscentrum.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 251 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.