Jump to content
WelleKe

Vakbonden zorgen zelf voor hoge werkloosheid

Recommended Posts

Zibb artikel

 

http://www.zibb.nl/ondernemen/personeel_nieuwsbericht.asp?artnr=618611

 

De relatie tussen de lonen en sociale voorzieningen is niet aanwezig in de Verenigde Staten, zegt onderzoeker Albert van der Horst... In de Europese landen, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, zijn de voorzieningen ruimer. Dit heeft ertoe bijgedragen dat hoge en langdurige werkloosheid een bekend verschijnsel is geworden in Europa.

 

Volgens mij vergeet de onderzoeker er bij te vermelden dat de nevenwerking in de VS juist weer is het grote aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft.

 

Normaal ben ik heel sterk voor marktwerking, maar waar de markt grove steken laten vallen moet de maatschappij ingrijpen. Wel ben ik voor een grotere eigen bijdrage van werknemers aan ziektekosten, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Zoals Zalm laatst voorstelde. Als ondernemer moeten we onszelf veel aanvullend verzekeren, ik zie het ook als een voordeel wanneer werknemers dit moeten doen. Ziek worden vind ik ook een eigen risico, wil je dat risico voldoende wilt afdekken dan moet je je daartegen verzekeren en niet de werkgever met de kosten opzadelen.

 

Wat is jullie mening over het onderzoek en de mate waarin werknemers/ondernemers zelf risico moeten dragen?


Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link to post
Share on other sites

Ik ben er voor dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dat betekent dus bijvoorbeeld een progressieve belasting, zoals we die hier ook hebben in Nederland.

 

Waar ik echter ook voor ben is een grote mate van zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van de burger. Kortom, de eeuwige uitkeringstrekkers of de WAO'er die bijklust met badkamertjes tegelen kan echt niet meer.

 

Ik vind wel dat veel ondernemers wel erg hard piepen over de zware lasten die ze moeten dragen. Ik vind dat ondernemers ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen. Bovendien hebben zij er ook baat bij als hun werknemers-volk er goed en gezond bij loopt. Hier mogen ze best wat voor over hebben. Wat wel afgeschaft moet worden zijn de enorme stapels papierwerk die iedereen moet invullen.

 

Het verhaal dat werkloosheid in Europa veroorzaakt wordt door onze verzorgingsstaat is naar mijn mening bullshit. Typisch standpunt van een zwart/wit denkende rechtse onderzoeker naar mijn gevoel.

 

Misschien is het wel zo dat door de kosten van de verzorgingsstaat bedrijven in Europa minder manouvreerruimte hebben dan in de VS. Het zal ook best kunnen dat dat hier en daar werkgelegenheid kost. Maar je kunt het ook van de andere kant bekijken. Als het in de USA effe iets minder gaat, knalt een bedrijf als General Electrics of Boeing er tienduizenden mensen uit. Deze mensen krijgen vervolgens helemaal NIKS, of heeeeel weinig.

 

Ik persoonlijk heb liever de verzorgingsstaat, met alle nadelen die daar ook weer aan kleven, dan de miljoenen mensen die onder de armoedegrens leven in de USA. Want daar krijg je vervolgens alleen maar narigheid mee.


www.pimbliek.nl - IT Consultant

Link to post
Share on other sites

Hmm, zoals viel te verwachten is de stellingname van Albert van der Horst (a.van.der.horst@cpb.nl) wat genuanceerder dan in het Bizz bericht doet vermoeden. Voor het originele document zie http://www.cpb.nl/nl/news/2003_21.html

 

Groeten,

Nils

 


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 151 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept