Jump to content
Nils de Witte
Verberg

'Nederland wordt derderangs kennisland'

vraag

Bron: WebWereld Door Wilbert de Vries

 

Vrijdag, 20 juni 2003 - De overheid moet een actievere rol vervullen in het stimuleren van het technologieklimaat in Nederland, anders zijn de gevolgen niet te overzien.

 

Dit stelt althans Sjoerd Vollebregt, voorzitter van de raad van bestuur van technologiebedrijf Stork. De topman zet kanttekeningen bij de manier waarop Nederland zich als technologieland ontwikkelt.

 

"Voor innovaties zijn goed geschoolde technici nodig. Daaraan schort het momenteel in Nederland", zei Vollebregt donderdag in een toespraak tijdens de 'Ode aan Techniek 2003' manifestatie in Amsterdam.

 

"Naast alles wat het bedrijfsleven zelf doet, heeft de overheid een belangrijke rol in het stimuleren van het technologieklimaat. Als verbetering van het techklimaat in Nederland te lang op zich laat wachten, ontstaat onherstelbare schade en worden we een derderangs land."


 

Uhh, wat doet Stork of de heer Vollebregt om technische studies aantrekkelijk te maken? Krijgen die mensen bij hem een goede baan of zo. Ook her bestaan mogelijkheden voor marktwerking. Ik zeg niet dat de overheid niets hoeft te doen, maar wat kunnen de technologie bedrijfen doen om het leven van een techneut te veraangenamen? Meer carriére perspectief? Meer eigen verantwoordelijkheid? Meer uitdaging/beloning?

 

Volgens mij gaan de meeste leuke banen nog steeds naar die MBA knakkers die niet veel meer geleerd hebben dan het strikken van hun das.

 

Het kan zijn dat ik het van deze afstand helemaal verkeerd zie, maar dat verhaal van Vollebrecht komt een beetje over als een jankverhaal.

 

Ik hoor het wel.

Groeten,

Nils

 

 


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Je moet toch wat als bedrijven als Philips en DSM je al maanden, zo niet jaren voor zijn gegaan...

 

Het is inderdaad wel zo dat een techneut of een projectmanager (technisch/wetenschap) qua salaris het bij lange na niet haalt bij andere managers e.d.

 

Op dit moment zitten de bedrijven overigens redelijk goed qua geschikte kandidaten op de arbeidsmarkt. Sommige bedrijven kiezen in deze tijd ervoor om een zeer voorzichtig personeelsbeleid te voeren, terwijl er nu de kans ligt om eindelijk goed technisch personeel binnen te halen (of je ze houdt is natuurlijk ook een uitdaging).

 

Toch zit er denk ik wel een kern van waarheid in. Ik denk dat zeker op het gebied van mathematica, natuurkunde en chemie er veel te weinig studenten zijn.


'Een vraag stellen en je even dom en onwetend voelen is beter dan je hele leven dom voelen omdat je de vraag niet hebt gesteld' - vrije vertaling van een oud Chinees gezegde

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Die zijn natuurlijk allemaal een lerarenopleiding aan het doen omdat we daar vier jaar geleden een tekort aan hadden. Of zijn ze misschien de verpleging ingegaan, omdat studenten daar heengelokt zijn? Of zouden ze ....

 

Zucht.

 

Voorzitter van de raad van bestuur van een technologiebedrijf luidt de alarmklokken over studenten technologie?

Hoe onafhankelijk is zo'n bericht?

 

En 'derderangs' komt na 'tweederangs', is dat waar we nu staan? Tweederangs, alle stimulatie vanuit de overheid ten spijt? Alle miljoenen/miljarden die gestopt zijn in die ontwikkeling, zomaar *foetsie*?

 

Boeiend ;D

 

Annedien

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 147 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept