• 0

Locatie voor een restaurant

Ik ben samen met mijn vrouw druk bezig met het voorbereiden op het starten van een restaurantje. Een klein oosters restaurantje moet het worden, aangezien daar de ervaring en interesse van mijn vrouw liggen. Het wordt overigens haar restaurant, ik heb het al druk zat met mijn eigen zaken (om je het zoeken te besparen, freelance IT consultant en autoimporteur, beide in BV vorm).

 

Uiteraard zijn we bezig met het schrijven van een businessplan. We hebben nagedacht over waar we het restaurant zouden willen openen (Duitsland) en op wat voor locatie. Via een kennis ben ik gewezen op een pand wat in het dorpje waar we nieuw aan het bouwen zijn. Een voormalig bankkantoortje. Qua indeling, oppervlakte, prijs, mogelijkheden, tuin, parkeermogelijkheden, eersthuurdankoop optie echt helemaal perfect. Alleen, hij staat dus in het kleine dorpje (ongeveer 3000 inwoners) waar we straks wonen. Ongeveer 3km uit het centrum van de grote stad (25.000 inwoners). Dan staat het pandje ook nog aan een tussenweg in het dorpje, dus niet aan de drukke doorgaande weg, maar wel een van de hoofdwegen van het dorpje. Er tegenover staat een ander restaurant (Duits Gaststätte), waarvan de eters dan wel vol uitzicht op ons hebben.

Het zou een leuke plek kunnen zijn om er een afhaalservice bij te doen, aangezien er niets op dat gebied in het dorpje zit. Maar ja, het ging om een restaurant.....

 

Het probleem is nu dat we dat pand niet uit ons hoofd krijgen. Hij is werkelijk perfect, maar bij mij blijft maar knagen dat hij in een dorpje staat, waardoor we het onszelf alleen maar moeilijker maken. Nu heb ik eigenlijk de behoefte om daar eens wat meningen van anderen over te krijgen. Vandaar het topic hier :-).

 

Wat is jullie mening over een Thais restaurantje in een klein dorp bij de grote stad? Is dat dom, of misschien juist niet?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

  • 0

Het lijkt mij dat je in dat dorpje juist lekker goed opvalt, want je bent een van de weinige restaurants. In een grote stad heb je waarschijnlijk meer concurrentie en moet je meer je best doen om op te vallen. Meer concurrentie in de fysieke omgeving heeft ook invloed op de prijzen, deze invloed is kleiner in het dorpje.

 

Ook stelt een klein dorp je in staat een meer persoonlijke relatie op te bouwen met de mensen die bij je komen eten. Marketingtechnisch gezien een leuke opportunity die kan leiden tot een leuk vaste klanten bestand.

 

Je omschrijft het pandje in het kleine dorp als helemaal perfect, dus ik zou zeggen: waarom niet? :)

 

Succes!

 

P.S. Er zijn natuurlijk ook voordelen van de grote stad te noemen, hopelijk komt er een leuke discussie op gang ;)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Siemi, leuk initiatief. Ter hoogte van welk grensgebied zit de locatie, toevallig bij Arnhem/Nijmegen de grens over, of op een hele andere plek? Even voor de beeldvorming.

 

Persoonlijk denk ik dat het kleine dorpje je veel voordeel kan opleveren, naast het persoonlijke contact ben ik het eens met Nick zijn antwoord dat je een goed vaste klantenbestand kan opbouwen. Als je kwaliteit zowel in het restaurant en in de afhaal goed is, dan heb je mond-op-mond reclame mee. Weet niet hoe anderen hier over oordelen, maar ik weet van mijzelf en van mijn vriendenkring dat als ik 10 a 20 minuten rijden echt lekker kan eten dan dichterbij, ga ik toch liever 10 a 20 minuten rijden voor kwaliteit. Zelf ben ik nog zo gek, om zelfs 40 a 50 minuten ervoor uit te trekken, maar dat ben ik ;)

 

Tevens is het ook afhankelijk van je promotie, mensen moeten weten dat je er bent. Adverteren in de lokale buurtkrant, eventueel ook in de regionale krant van het grote nabij gelegen stad. Doe een bepaalde openingsactie voor in het restaurant en bijvoorbeeld voor je afhaal-service. Denk aan flyeracties, maandmenu's e.d. zo kan je de klant variatie bieden. Zorg dat je een goede huisstijl hebt die overal consistent is doorgevoerd, zodat je je imago kan opbouwen en de uitstraling over kan brengen die jij wilt dat het heeft.

 

In het duits grensgebied (ik praat nu uit eigen ervaring over Arnhem/Nijmegen en Oldenzaal) zitten niet veel tot geen authentieke/goede aziatische restaurants, doe er je voordeel mee om ook richting de duitse kant te communiceren.

 

Hopelijk heb je hier wat aan, succes.

 

 

Link naar reactie
  • 0

P.S. Er zijn natuurlijk ook voordelen van de grote stad te noemen, hopelijk komt er een leuke discussie op gang ;)

Ik hoop het ook :-)

 

Zie, je komt weer met een andere invalshoek dan hoe wij het bekeken hadden. We gingen er van uit dat de klanten uit de grote stad zouden moeten komen. Maar in het dorpje zitten er natuurlijk ook klanten. In het dorpje wonen hoofdzakelijk Nederlanders (25%.......), die zo gemiddeld toch wat meer te besteden hebben dan de Duitsers. Als ik kijk naar de straat waarin ik zelf kom te wonen (1 straat verderop dus) hebben we 2 artsen, een advocaat, een notaris en een gesjeesde IT'er (ikke dus).

 

Qua concurrentie hebben we juist iets vernieuwends. De concurrentie bestaat uit vele Duitse tentjes, wat Italiaanse restaurants, en 2 Chinezen. Kortom, geen echte directe concurrent. Het dichtstbijzijnde Thaise restaurant is 20km weg (in NL) of 80 km (in D). We hopen dus ook klandizie van wat verder weg te krijgen.

Link naar reactie
  • 0

Beste Siemi, leuk initiatief. Ter hoogte van welk grensgebied zit de locatie, toevallig bij Arnhem/Nijmegen de grens over, of op een hele andere plek? Even voor de beeldvorming.

Yep, inderdaad in die regio.

 

Persoonlijk denk ik dat het kleine dorpje je veel voordeel kan opleveren, naast het persoonlijke contact ben ik het eens met Nick zijn antwoord dat je een goed vaste klantenbestand kan opbouwen. Als je kwaliteit zowel in het restaurant en in de afhaal goed is, dan heb je mond-op-mond reclame mee. Weet niet hoe anderen hier over oordelen, maar ik weet van mijzelf en van mijn vriendenkring dat als ik 10 a 20 minuten rijden echt lekker kan eten dan dichterbij, ga ik toch liever 10 a 20 minuten rijden voor kwaliteit. Zelf ben ik nog zo gek, om zelfs 40 a 50 minuten ervoor uit te trekken, maar dat ben ik ;)

Alles wordt in het restaurant bereid, dus de kwaliteit komt helemaal goed. Een magnetronrestaurant (zoals we onlangs bij een andere Thai ondervonden....) wordt het zeker niet. We hebben van anderen gehoord dat ze eigenlijk vanwege gebrek aan leuke tentjes naar Nijmegen uitwijken. Dus half uurtje rijden.

 

Tevens is het ook afhankelijk van je promotie, mensen moeten weten dat je er bent. Adverteren in de lokale buurtkrant, eventueel ook in de regionale krant van het grote nabij gelegen stad.

Promotie, de volgende P gaat vanuit het kleine dorpje inderdaad erg belangerijk zijn.

 

In het duits grensgebied (ik praat nu uit eigen ervaring over Arnhem/Nijmegen en Oldenzaal) zitten niet veel tot geen authentieke/goede aziatische restaurants, doe er je voordeel mee om ook richting de duitse kant te communiceren.

Dat was ons inderdaad ook opgevallen. Hier zit eigenlijk niks. Maar dat zou ook kunnen betekenen dat er geen markt is. Al lijkt me dat sterk.

Link naar reactie
  • 0

Je restaurant moet in de stad eigenlijk de status Thais specialiteitenrestaurant o.i.d. krijgen. Als jij in een straal van ±60 km hét Thaise restaurant bent, komen de klanten wel. Kwaliteit, goeie bediening en promotie en je bent al een heel eind denk ik zo.

 

Ik zou zeggen, koop een dvdbox van Gordon Ramsay ;)

Link naar reactie
  • 0

Ah, de Siem v/h AW-forum ;)

Ik woon aan de andere kant van de grens (in NL dus) in dezelfde regio ongeveer.....

 

Ik heb iets meer twijfels.......

 

[*]je hebt sowieso nauwelijks impuls-gasten (lopen door de straat en zoeken een restaurantje).

[*]Je potentiele gasten moet je van ver halen, maar hoe ga je ze zover krijgen dat ze bij je komen? Ze komen dan echt alleen voor jouw tentje, want verder is er in dat gehucht niets te doen.

[*]Ik twijfel of de Duitsers wel zo gek zijn op Thais eten, hun eetcultuur is anders dan de onze en van die Nederlandse dorpsgenoten kun je ook niet van leven. Afhalen o.i.d. gaat de Duitser naar de Döner/Imbiss of Pizza. Thais is dan toch wel effe wat anders (zeker in het landelijke gebied waar je woont).

 

 

Veel succes gewenst met je plannen en het zou leuk zijn als je hier ook laat weten wat je gaat doen.

 

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0

Laten we ook nog even kijken welke argumenten zijn voor de grote stad. Het is goed om voor beide opties de voordelen te benoemen.

 

Allereerst het feit dat de stad een verzamelpunt is voor mensen en een dorp (meestal) niet. Dit betekent dat mensen die in de stad rondlopen het restaurant tegenkomen en wellicht onthouden. Wanneer je zorgt dat je opvalt tussen je concurrenten uit de straat kun je nieuwsgierigheid creëren. 'Dat Thaise restaurant is me al meerdere keren opgevallen, ik zou weleens willen weten hoe het eten daar smaakt'.

 

Ook kunnen mensen spontaan besluiten om uit eten te gaan. Ze stappen in de auto en de kans is groot dat ze naar een stad i.p.v. een dorp rijden, zeker wanneer de mensen niet erg bekend zijn in de omgeving. Een stad wordt nu eenmaal eerder geassocieerd met verschillende en meerdere restaurants dan een dorp. Daarnaast is de kans dat er plaats is in tenminste één van de restaurants in de stad groter dan bij een restaurant in een dorp. Dit is maar een stukje theorie, want het is niet realistisch om er vanuit te gaan dat net iedereen toevallig uit eten wil gaan op een willekeurige, niet-aan-feest-gerelateerde dag :P

 

Misschien kun je ook nog informeren naar bepaalde relevante afspraken en regelgeving. Deze kunnen verschillend zijn in steden en dorpen. In hoeverre je met een restaurant met bepaalde regelgeving te maken hebt en hoe deze de bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden of beperken weet ik overigens niet precies.

 

 

Maar toch, naast het feit dat het mij leuker lijkt om een restaurant in een dorp te hebben, is het denk ik de beste optie :)

 

Ik kan me ook voorstellen dat een restaurant in een dorp andere kosten met zich meebrengt dan eentje in een grote stad. Heb je hier toevallig al naar gekeken en kun je vertellen wat deze verschillen zijn?

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik sluit me geheel aan bij Ed.

 

Een restaurant openen in een dorp waar meteen de loop in moet zitten kan alleen maar als er een kok met een gevestigde reputatie in staat met al een vaste klantenkring.

Bedenk wel als je in het dorp gaat openen dat het jaren duren kan voor dat er een reputatie is opgebouwd.

 

Het gaat je in ieder geval erg veel geld kosten aan marketing de eerste jaren en dan nog maar hopen of je restaurant aan gaat slaan.

 

Al eens afgevraagd hoeveel procent van de Duitsers en Nederlanders er Thais eten buiten de deur en of men dit vaker doet.

Persoonlijk ben ik maar 1 keer naar een Thai geweest, het was lekker maar niet voor herhaling vatbaar.

Link naar reactie
  • 0

Persoonlijk ben ik maar 1 keer naar een Thai geweest, het was lekker maar niet voor herhaling vatbaar.

 

En daarmee sla je de spijker op z'n kop! Vooral als je in zo'n gehucht gaat zitten moet je het van de terugkomers hebben, waarbij ik mij ook afvraag of je dat gaat hebben met Thais eten (in Dld!).

In hoeverre is je idee gevoed door je eigen leuke, romantische vakantie in Thailand waar je zo lekker gegeten hebt? Dat mag in ieder geval niet de drijfveer zijn om hier te proberen iets op te zetten.

 

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0

Ik heb al wat DVD's van Gordon Ramsay. Goed spul ter ontspanning ende vermaeck. Het gebruiken van krachtwoorden gaat me nu veel beter af en hoort blijkbaar bij een goed restaurant :-).

 

Ik ben me er terdege van bewust dat er een kleine doelgroep is. Niet iedereen eet Thais. Sterker nog, ik heb vroeger op 100m afstand van een Thais restaurant gewoond en er toen nooit gegeten. Toen ik er een jaar geleden eens gegeten heb op een doordeweekse dag, was ik stomverbaasd dat het vol zat. We konden nog net met ons drieen aan een 2 persoons tafeltje terecht.

 

Ik verwacht geen rijen voor de deur. Daarom gaan we het zeker kleinschalig aanpakken en proberen we de kosten binnen de perken te houden. In het Thaise restaurantje waar we 2 weken terug hebben gegeten, liepen 3 serveersters, 1 manager en waren er 3 koks in de keuken bezig. Dat terwijl er "slechts" 25 eters zaten en 4 personen voor een afhaalmenu kwamen. Dat was op een zaterdagavond.....

 

@Ed, ik vrees dat ik idd die Siemi ben :-)

 

De zorgen van Ed deel ik helaas ook (dat was tenslotte de aanleiding van dit topic). Geen toevallige aanloop. Daarvoor moet je echt in de stad zitten. In de binnenstad kun je in de zomer ook een terrasje buiten zetten en koffie en zo verkopen. In het dorpje is het alleen maar dinner.

 

Voor zover ik heb begrepen, zijn Duitsers wel gek op Thais eten. Er wordt dan ook wel geklaagd over de kwaliteit van de Thaise restaurants waar men eens is geweest. Aangezien mensen dat vertellen zonder dat ze weten van onze plannen, is dat een teken dat Duitsers toch wel Thais eten. Dat doen ze wel zeker minder frequent dat Duits eten (duh). Thais eten is meer een luxe vorm van uit eten gaan, voor als je eens wat anders wilt. Ik verwacht daarom ook geen klanten die iedere week komen.

Voor afhalen is de donner en de pizza inderdaad populair. Dat is alleen een ander soort afhaalmaaltijd. De trend is toch meer richting het gezonde, in plaats van de vette hap. Ook gezien de prijzen van een Donner, is dat geen concurrentie. Totaal verschillende markten.

 

Een van de nadelen van de grote stad lijkt mij dat je minder goed bereikbaar bent, op het moment dat de klanten komen. De hele binnenstad is voetgangersgebied met alleen aan de uiteinden parkeergelegenheid. Het meest ideale zou dan volgens mij zijn aan een van de echte doorgaande wegen op een zichtlocatie. Zoals het griekse restaurant bij ons in de straat. Op een hoek, bij een stoplicht. Goed zichtbaar van 3 kanten en nog eigen parkeergelegenheid ook. Zulke locaties liggen echter niet voor het oprapen, plus dat ze duur zijn.

 

Het is inderdaad zo dat niet overal een horecavergunning op te krijgen is. Het pand in het dorp heeft dat wel.

 

In het dorp is waarschijnlijk idd leuker, praktischer en goedkoper. Maar het nadeel is de marketing die je er tegenover moet zetten.

Het verschil in de kosten is dat het pandje wat we op het oog hebben ongeveer 2 ton vraagprijs heeft. Daarvoor heb je in de binnenstad niets. Onderdeel van het pandje is ook nog een appartement wat momenteel nog verhuurd is. Dus de maandelijkse kosten zullen dus zo'n 600 euro zijn. De overige kosten maakt weinig uit. Stroom en gas is op beide plekken even duur.

 

Het kan inderdaad een tijd duren voor een restaurant in een dorpje zijn top bereikt. We hebben gezegd dat we na 6 maand open te zijn geweest de boel evalueren. Als we dan nog steeds zelf onze enige klanten zijn, dan gaat de stekker er uit. Als het er naar uit ziet dat er wel potentie is, dan draaien we door.

 

Gelukkig is het idee van een Thais restaurant niet ingegeven door een leuke vakantie. Mijn vrouw heeft best wel heel veel moeite moeten doen om mij er van te overtuigen dat een Thais restaurant inderdaad een goed idee is. De restaurants waar we tot nu toe geweest zijn, zijn allemaal goed bezocht en er lijkt dus wel potentie in te zitten. Tel daar nog bij op dat er bij ons in de buurt niks in die geest zit. Of zelfs niks voor als je eens een keer anders uit eten wilt.

 

Zo, een heel verhaal en veel reactie op de voorgaande reply's ;-).

Link naar reactie
  • 0

En toch......als ik je reactie lees, denk ik dat de keus al gemaakt is.

 

 

 

Heb je de forumregels trouwens goed gelezen???

Iedereen die een topic opent over restaurants, verplicht zich automatisch om de eerste 10 reageerders uit te nodigen voor een gratis diner :P

Beter een kleine baas dan een grote chef.......

Link naar reactie
  • 0

Voor de keuze voor een vestigingslocatie zijn denk ik vooral de lokale vraag- en aanbodaspecten van belang.

 

Ten aanzien van de vraag: wat is het verzorgingsgebied van je bedrijf, hoeveel potentiële klanten zijn er voor een Thais restaurant op die locatie? Voordeel is dat voor een gespecialiseerd restaurant het verzorgingsgebied groter is, gasten zijn bereid er langer voor (om) te rijden. Voor een specialiteitenrestaurant is het klantenpotentieel in het dorp alleen natuurlijk onvoldoende. In algemene zin: is het daadwerkelijk zo dat in Dld de Aziatische keuken in opmars is (in Ndl in elk geval wel), heb je al eens wat breder marktonderzoek naar de vraagtrends gedaan?

 

De omzetpotentie wordt ook bepaald door het aanbod. De vele Duitse tentjes, Italiaanse restaurants, en Chinezen die jij noemt zijn zeker ook jouw concurrent. Als jouw vestigingslocatie in een dorp een zwakte is t.o.v. de concurrentie, welke sterke kanten staan daar in jouw concept tegenover? Behalve je specifieke Thaise keuken, kan dat bijvoorbeeld zijn een mooiere ambiance, beter gastheerschap, speciale arrangementen voor groepen, andere openingstijden, gratis vervoer van en naar huis, faciliteiten voor private dining, e.d. Ook afhaalmogelijkheid lijkt mij een goed idee, dit kan extra omzet opleveren zonder veel extra (personeels)inzet. Omdat jezelf de inrichting bepaalt, kun je misschien een min of meer afgescheiden (wacht)ruimte) daarvoor creeren. Daarnaast zijn omgevingsaspecten van belang, zoals je bereikbaarheid, zichtbaarheid, herkenbaarheid, passantenstromen, bedrijvigheid, e.d. Als ik het goed begrijp ligt het bedrijf relatief geïsoleerd, niet aan een doorgaande route en zijn er weinig “consumententrekkers” in de naaste omgeving. Kun je met actieve marketing genoeg klanten naar je restaurant trekken? Hou rekening met extra budget daarvoor bij het doen van investeringen, en het aanhouden van meer reserve vanwege een langere aanloopperiode.

 

Om meer inzicht te krijgen in welke omzet je moet halen om in elk geval uit de kosten te komen kun je je globale breakevenomzet proberen uit te rekenen. Dat geeft misschien meer inzicht van tevoren; het zou toch zonde zijn als je na flink investeren en zes maanden hard werken de zaak weer moet sluiten. Dat kan als je je vaste kosten weet (huisvestingskosten, aflossing, rente, energie, e.d.) en uitgaat van percentages voor de variabele kosten. Gemiddeld genomen kun je uitgaan van bijvoorbeeld een inkoop van 30 %, personeelskosten van 30 % en overige kosten van 8 %. Als jouw vaste kosten in totaal bijvoorbeeld 50.000 euro zijn, is de formule 100 % - variabele kosten 68 % - vaste kosten € 50.000 = 0. Je bent dan bij een omzet van € 156.250,- (excl BTW) uit de kosten. Je verdient dan zelf nog niets.

 

Link naar reactie
  • 0

Inmiddels zijn we 2 maand verder. We zijn verder gegaan met de plannen (en het business plan schrijven). We zijn het met de verkoper van het pand eens geworden en het dus gekocht.

 

Helaas besloot de verkoper, om redenen die niemand schijnt te weten, toch te verkopen aan een ander. Hij gaf als motivatie dat een restaurant daar toch nooit iets wordt. De uiteindelijke koper was geloof ik de zus van de achterbuurvrouw van zijn moeders zus, of zo. Het pand wat we op het oog hadden gaat dus niet door. Helaas, want hij pastte perfect bij onze plannen.

 

Ik heb inmiddels bij een makelaar een zoekopdracht uitstaan. Verder houden een bouwondernemer en iemand die in het onroerend goed wereldje bekend is de ogen open. Er moeten op die manier wel andere pandjes te vinden zijn die nog beter geschikt zijn.

 

Ik zal hier zo af en toe wel eens een update posten, in de hoop op feedback (zowel positief, als negatief).

Link naar reactie
  • 0

Heb dit draadje niet eerder gezien, maar ik beloof je: zodra je opent, sta ik binnen 3 maanden bij je op de stoep. Ik mis Thailand! ;D ;D ;D

 

Iets serieuzer: er is zeker een markt voor Thais eten. Mensen in NL (en ook DLD) zijn al redelijk gewend aan exotisch eten dus als je goede kwaliteit aanbiedt voor een redelijke prijs, why not? Met goede promotie (gratis of tegen kostprijs eens proefsessies organiseren op de locale braderie, de plaatselijke sportclub eens een gratis etentje aanbieden als ze kampioen worden etc etc, cursusje Thais koken tbv de plaatselijke kookclub) kom je wellicht een heel eind.

 

Veel succes! Ik krijg er honger van ;D.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Gisteren de papieren ingevuld voor een financieringsaanvraag bij de bank. We hebben nu een horeca gelegenheid gevonden op een superplek. Het pand staat op een locatie waar heel veel verkeer is, pal tegenover een druk winkelcentrum. Ook is er ruim voldoende parkeerruimte voorhanden. Top dus. En heel iets anders dan het eerste object.

 

Het pand op zich is een paar jaar geleden helemaal gerenoveerd. Zo grondig dat ik hem kan financieren alsof het een nieuw pand is. Als klap op de vuurpijl zit er ook nog de exploitatie van wat appartementen bij. Dus in alle opzichten super en heel geschikt. Als het een beetje meezit horen we binnen 3 weken of we de benodigde financiering krijgen. Spannend!

Link naar reactie
  • 0

Tsja, het kan heel snel gaan. Helaas niet op grond van het business plan, maar op basis van mijn inkomen. Toch blijft het apart, ons eigen nieuwbouwhuis is eind Juli klaar, wat ook grotendeels met vreemd vermogen is gefinancierd.

 

Ik moet nog wel de papieren van de bank krijgen over de exacte voorwaarden en zo, maar het geld kunnen we krijgen, dat is toch wel de grootste horde die te nemen is.

 

Overigens betreft de financiering het gehele pand, dus ook 4 appartementen, 3 garageboxen en 1200m2 grond op een A locatie. Aangezien het bestaande restaurant incl inventaris hiermee gefinancierd wordt (1 prijs) is het een gunstige manier om te kunnen beginnen.

Link naar reactie
  • 0

Inmiddels zijn we geopend :-)

 

Uiteindelijk kregen we 1 Maart dit jaar de sleutel en konden we beginnen. Tenminste, wat het pand betreft. We moesten nog even door een vergunningoerwoud. In eerste instantie hebben we een Gewerbeanmeldung gedaan, voor een erlaubnisfreies Cafe. Dat had tot gevolg dat we geen alcoholische dranken mochten verkopen. Het voordeel was wel dat er geen verdere vergunningen nodig waren (geen hygiene helemaal niks!).

 

Ondertussen hadden we wel de frikadellenkurs van het IHK gevolgt. Vreemde cursus trouwens, welke echt gegeven werd als jullie zitten hier met tegenzin, ik zat ook liever thuis, dus we vliegen er even doorheen. Die cursus was een van de vereisten voor het verkrijgen van de consession (horeca gelegenheid met maaltijden en alcoholica).

 

Verder hebben we goedkeuring gehaald, en gekregen, van achtereenvolgens; Bauamt, finanzamt, Gewerbeamt, Auslanderamt, Gesundheitsamt, Stadtamt, Tiefbauamt, Schuldnerregisteramt en het Ordnungsamt. ik hoop dat ik er niet een vergeten ben te noemen :-).

 

Kortom, we zijn inmiddels geopend als Thais restaurant. Ondanks dat het een lastige tijd is om te starten (eerst WK en vervolgens mussen die van het dak vallen) hebben we over belangstelling niet te klagen. Ook krijgen we hele goed feedback van de klanten. We hebben zelfs al de nodige klanten die op aanraden van andere klanten zijn gekomen. We zijn dus erg tevreden :-)

 

Problemen zijn er uiteraard ook al geweest, zoals een medewerker die er zo maar per meteen mee ophield en een andere medewerker die wat moeite heeft met onderscheid tussen haar geld en ons geld......

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 155 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.