Ga naar inhoud
 • 0

Graag jullie advies Verbetering afgewezen ondernemingsplan

Beste mensen,

 

Sorry :-[ ,alleen lezen als je puf hebt voor een uitgebreid ,literair boekwerk ;D maar ik beschrijf alles meteen maar uitgebreid om mezelf te introduceren, mijn hart te luchten maar vooral omdat jullie meestal om meer info vragen omdat het anders moeilijk word om mee te denken. Vergeef me mijn spelfouten, dislectisch ,en heb nu geen tijd om alles na te pluizen.

Heel graag zou ik jullie advies willen horen betreffende het volgende ;

 

ik heb altijd sterk ondernemersbloed in mijn aderen voelen druisen. altijd inovatieve ideeen en bedrijfsplannen gehad.

Helaas ben ik afgekeurd wegens ernstige straatvrees waar geen therapie nog tegen opgewassen is gebleken.

ik wil niet langer mijn tijd verdoen ,levend met mijn kindjes in bittere armoede en dolgraag werken en een eigen onderneming is behalve mijn grootste droom ook de manier om de grote afstand naar de arbeidsmarkt te overbruggen. ik ben nu (met mijn gezin en ook 100% afgekeurde man, 2 jonge kinderen) al te langdurig aangewezen op een WWB (bijstands) uitkering.

 

ik heb een mij zeer aansprekend reintegratie bureau benaderd voor ondersteuning voor het helpen zoeken naar mijn beste meest levensvatbare bedrijfs idee en het schrijven van een ondernemingsplan. schriftelijk leek me dat gezien mijn ervaring met schrijven geen enkel probleem, maar vooral (onzeker) ter ondersteuning bij het financiele gedeelte. Zij wilden mij graag als client, ze dachten mij goed te kunnen ondersteunen, puur maatwerk en ze hadden bovendien net een ander meisje met straatvrees en mensenschuw vanuit uitkeringspositie aan een webwinkel geholpen. Ze opereerden in een andere regio, wat hun betrefd geen probleem. Ze hebben sociale zaken benaderd, Sociale zaken gaf aan over een eigen bureau te beschikken en te zullen kijken of ik mischien bij hun ook terecht kon (al leveren ze niet echt maatwerk en hadden geen ervaring met mijn beperkingen) , maar sloten mijn keuze niet uit.

 

Sociale zaken en werkgelegenheid kwam op huisbezoek om mijn ondernemerscapaciteiten te testen. Deze werden zeer goed bevonden, men zei dat ik (en mijn voorlopige plan om wat concreter te kunnen zijn met mijn partner naar diens idee tot een keuze voor een webwinkel in hobby- en kunstmaterialen gekomen) zo goed overkwam dat mijn verzoek tot een IRO om hulp van een integratie bureau te kunnen bekostigen werd afgewezen. Dit maakte mij natuurlijk trots, maar ik vroeg mij af of ik het maken van de perfecte keuze tot het juiste bedrijf en schrijven van het plan echt alleen af zou kunnen. Wel zou ik na een door een extern bureau eventueel goedgekeurd plan recht krijgen op verplichte management begeleiding.

 

Voorts had ik doordat ik het plan nu geheel zelf moest schrijven geen recht op een voorbereidings krediet om marktonderzoek te kunnen doen en kon hierdoor mijn overigens met veel enthousiasme zelf geschreven plan ook niet laten narekenen door een accountant, terwijl ik dus aangaf dat alhoewel ik erg mijn best heb gedaan en het cijfermatig zo goed mogelijk onderbouwd heb toch onzeker was over het financiele gedeelte. ik heb dan ook de bedrijfs econome van een door sociale zaken benaderde externe consultancy die mijn plannen op levensvatbaarheid zou gaan beoordelen ivm de aanvraag van een starterskrediet via het Bbz op het hart gedrukt dat ik zonder meer bereid ben om hun adviezen op te volgen en de administratie uit te besteden als dat me ondanks mijn (welicht wat weggezakte maar zo weer opgepoetste ervaring toch iets te moeizaam blijkt) zodra dat erin zit, temeer daar ik op internet zag dat ze de plannen (doorstart) van een mijnheer afgewezen werden vooral omdat hij niet bereid was de administratie ,wat niet zijn sterktste kant was uit handen te geven.

 

We hadden een zeer goed aanvoelend gesprek tijdens een huisbezoek van 2,5 uur. Het gaf me het gevoel dat ze mijn plannen echt heel serieus nam. ik gaf aan (werkelijk) zeer flexibel te zijn, en mij aan te passen aan adviezen en de vraag van de markt.

in mijn plan en mondeling toegelicht dat ik bijvoorbeeld zoekmachine optimalisatie beheers, me (met veel intresse) steeds verder verdiep in marketing en internet marketing.ik weet uit ervaring dat ik vrijwel bovenaan in de zoekmachines kom te staan, en wil via de nodige verschillende domeinnamen verschillende doelgroepen aanspreken ( een bewezen marketingtechniek die ze niet kende ), portal /startpagina beheerders benaderen, banners, google clicks ,nieuwsbrieven, hobby forum aan mijn webside verbinden etc. Ook genoemd doelgroep gericht adverteren in tijdsschriften, huis aan huis in bepaalde wijken/straten, beursen, free publicity (regelmatig intressante artikelen inzenden, plaatselijke kranten plaatsen dit graag) , reclame op chique herbruikbare tassen waar ik lichte paketten in verzend, paketten beschikbaar stellen voor bel en win wedstrijden in tijdschriften, gratis producten voor revieuws, intressante catalogus richting verschillende doelgroepen uitbrengen (geld terug bij aanschaf, producten, workshops ,inspirerende intressante artikelen en kortingsbonnen erin. Catalogussen doen concurenten ook, werkt prima) kortingsbonnen in advertenties, scholen apart benaderen etc.

 

ik heb nu bewust gekozen voor "Go with the flow" volg dat wat al bewezen succes heeft., ik wilde me nu eens niet onderscheiden omdat ik alhier op het forum begreep dat (imk, ik heb te maken met een ander bureau) de beoordelende ambtenaren het meestal niet zo hebben op innovaties ; dus gekozen voor een bestaand en elders goedlopend bedrijfje , door het beperkte startkapitaal en gezien mijn beperking ( straatvrees, thuis kan ik alles ) gekozen voor een webwinkel, later zodra het kan ook fysieke winkel (waar mijn partner graag in gaat staan, we wonen om de hoek van een drukke bekende lange winkelstraat)

Aangezien ik zeer creatief en tegelijk ook zakelijk ben gekozen voor een webwinkel in hobby- en kunstmaterialen.

ik heb er ( kunst en hobby's ) echt veel passie voor en verstand van, het is iets als je assortiment maar breed genoeg is overal (heb ik zo veel mogelijk onderzocht) meer dan uitstekend loopt. ideaal voor internet want geen bedervelijke waar of maten zoals in mode die liever eerst gepast worden en oneindig geruild, aangepast (was mijn criteria door eerder in de bruidsmode opgedane ervaringen, begon zonder startkapitaal op zich te lopen maar was toch niet waar mijn hart echt lag, en veel stress brengt mode mee die nooit helemaal perfect past , (logisch, terecht) erg kritische bruidjes)

ik wil mij onderscheiden door het naast het geeikte -in mijn ogen al zo- heerlijke Basis hobby- en kunstenaarsmaterialen aanbod aanbieden van een wat luxer assortiment vooral pure, natuurlijke materialen, ook zelf geimporteerd (waar ik ervaring mee heb) van kleinere exclusieve producenten , verleidelijke en inspirerende materialen als werkelijk prachtige zijde en gedessineerd Chinees satijn, parelmoer/abelone, hout, wol van echte schaapskuddes (meteen een mooi inspirerend verhaal) pigmenten en papier van verf en papier molens ,kristallen en stenen etc. Voorts het aanbieden van zelf samengestelde knutsel en handwerkdozen voor de vergeten grote doelgroep kinderen ,senioren en beginnende hobyisten. hier dorst ik niet teveel aandacht en nog geen geld voor het samenstellen te vragen aangezien ik bang was dat ze dit te experimenteel zouden vinden.

 

ik kreeg extra veel hoop toen ze me nog mailde om te vragen hoe hoog een futiel bedragje voor lidmaatschap van een thuiswinkel keurmerk was (wat m.i. prima onder onvoorzien kan vallen,ze dus niet naar had hoeven vragen)

Ze belde me vlak erna dat ze een negatief advies ging uitbrengen.

ik moest echt doorvragen waarom, en vissen of ik de mogelijkheid kreeg om iets met eventuele in het rapport genoemde adviezen te doen en wat ik zou moeten veranderen. ik vond het heel erg vreemd dat er een negatief rapport word uitgebracht zonder iemand in de gelegenheid te stellen om voor verzending aan sociale zaken punten te verbeteren. je kan niets meer bijstellen en alleen nog bezwaar indienen nadat het al aan Sociale Zaken verstuurd is.Bezwaar zal na hun advies mij af te wijzen niet snel meer kans maken ben ik bang (of is die angst onterecht ??)

Bezwaar indienen, weinig tot geen kans meer want al stempel afwijzing, opnieuw met een plan moeten komen, de hele malle papier molen opnieuw langdurig door moeten, als ik al die kans nog krijg...??? ; lijkt mij puur nodeloze Ontzettende energie ,geld en tijdverspilling voor alle betrokken partijen !!! Vraag mij af of dit gebruikelijk is, ik meen uit de webside van het imk op te maken dat ze bijsturende adviezen geven die je op kan volgen en zo alsnog de kans krijgt. Hier dus niet !!!

 

Ze vond de overlevingskansen in mijn branche onvoldoende (met 56 % na 4 jaar gestard in 2002, in 1994 gestard na 4 jaar 65% ik zou vallen onder de branche educatie en vrijetijdsartikelen, (dit is overigens bij allerlei detailhandel branches heel gemiddeld, na 5 jaar is dat gemiddeld 50% na 9 jaar 39%)er zijn bijna geen uitschieters, enkel doe-het-zelf zaken (inclusief decorettes) met 80 %, mischien kan ik naast de muur decoratie stoffen wat ik al van plan was muur decoratieverfen en stempelen nog koppelen aan mijn hobby en kunst verf arsortiment waar ook al voor muurverf geschikte stempels en sjablonen bij zaten en dit extra uitlichten ;) of word het dan helemaal te breed en te onoverzichtelijk ? daarmee val ik dan oppeens deels in de doe het zelf branche... vraag me af of je dus geen kans meer krijgt om een winkel of webwinkel gefinancierd te krijgen als het geen doe het zelf zaak betrefd ??? )) ze vond de ovelevingskansen dus onvoldoende ; te veel concurentie, verzadigde hobby markt. ik zie bij zaken ,mits met een breed genoeg aanbod, alleen allemaal florerende zaken ,waar ik zelf graag koop en blijf kopen ,die al vele jaren met enorm veel succes draaien.Zou ik volgens haar (schampere lach) niet aan te pas komen, maar die zijn toch ook ooit klein begonnen ? (ik vind het zulke vreemde argumenten, hoe kom ik hier ooit dan wel aan te pas ? hoe krijg je ooit dan wel de kans je te bewijzen ? :'( risico hoort er ook bij maar dat willen ze niet nemen... ???waarom me dan,zonder hulp of kans op bijsturen naar advies ,een plan laten indienen ?)

De intresse in hobby's zou (ondanks toch redelijke cijfers) tanende zijn ,steeds gehaaster, resultaat gericht en oppervlakkiger worden (geen punt ik verkoop ook naast traditionele materialen mallen machientjes als cuttle bugs) ; terwijl ik juist door internet steeds meer mede hobby enthousiastelingen tegenkom, die zich door internet (via forums en bv filmpjes op you tube) fantastisch enthousiast hierover steeds verder kunnen verdiepen in allerlei traditionele en trendy hobby's. (ik wil zelf ook voorbeeld/workshop filmpjes plaatsen en een forum bij mijn webwinkel plaatsen etc.) hobby netwerken en kennis breiden zich steeds verder uit, als winkel kan je hier juist prima je presenteren en je klantenkring service bieden en bereiken, intresseren , vasthouden, inspireren en service bieden.

 

Ze vond dat ik er te makkelijk vanuit ga dat ik genoeg clienten zal aantrekken die gemiddeld 50 € per keer besteden.

dat terwijl ik zeer duidelijk heb aangegeven dat thuiswinkel.org na gedegen onderzoek uit gaat van 1 op 5 van de bezoekers van een webside koopt en dan 138 € uitgeeft per client en ik ben veiligheidshalve uitgegaan van 1 op 20 bezoekers die koopt in het beste geval en 1op de 60 worst case, maar nog prima te redden scenario die ook nog eens slechts 50 ipv 138 € uitgeeft, bij 400 bezoekers per dag, wat een gemiddelde hobby webwinkel met een beetje gevarieerd assortiment prima red.

De (miljarden) omzet van webwinkels groeit overigens 9x zo goed als stenen winkels.Die cijfers noemt ze niet ook.

 

Ze vond mijn doelgroep te breed gekozen, (hoger opgeleide vrouwen en kinderen.

als nichemarkten Senioren en beginnende hobbyisten )

ik vind het geen enkel probleem om dit nader te onderzoeken en toe te spitsen/duidelijker af te bakenen.

mischien kan iemand hier mij daarmee helpen ? of adviseren waar ik die hulp kan krijgen ?

 

Ze denkt dat ik de bestaande hobbyisten niet moet benaderen, niet weg moet gaan kapen (waar is een beurs dan voor?) bij de bestaande op bv de Kreadoe beurs te vinden bedrijven (waarvan er 200 van de 250 op mij zouden lijken en ik op de een of andere manier als enigste niet aan te pas zou kunnen en mogen komen...) ze denkt dat ik die niet via (bv ) de Kreadoe beurs het tijdsschrift en mailinglist moet gaan benaderen maar enkel nieuwe markten moet aanboren. Ze denkt (en dat is echt een vooroordeel ) dat de hoger opgeleide vrouwen waar ik het als mijn grootste doelgroep over heb uit cpb onderzoek oververtegenwoordigd onder de hobyisten,vast nog geen hobbyisten zijn en enkel elders te vinden zijn, ze denkt dat hobbyisten lager opgeleide volkstantes zijn. (daar is niets mis mee op zich en als dat zo zou zijn zijn die bij mij van harte welkom. ) Maar ik ben gaarne bereid me aan haar adviezen aan te passen en op zoek te gaan naar nog meer ,nog niet hobbyende, hoger opgeleide dames. :-K

 

Ze denkt dat ik "ondanks dat een groot gedeelte van mijn familie ondernemer is" (een van de vele fouten waaruit blijkt dat ze niet zo goed heeft gelezen/geluisterd als ik hoopte) ...alleen mijn broer) niet voldoende realistisch bessef tegen wat voor problemen ik aan kan lopen in het ondernemerschap en onvoldoende analiserend en oplossend vermogen heb. ze schrijft niet waarom. ik ben laag opgeleid maar heb het wel door mijn gebleken zakelijke talenten op de werkvloer tot salesmanager van een financieel adviesbureau geschopt en heb de nodige werkervaring met verkoop , import, marketing, fysieke en webshops. Trends bespeuren, Leveren , service ,aandacht voor detail en het nakomen van afspraken ben ik zeer stipt in maar zou ik volgens haar vast niet aan kunnen voldoen, zonder dat ze schrijft waarom ze dat verondersteld of adviseerd hoe ik dat op zou moeten/kunnen lossen.

 

Ze vind mij niet flexibel genoeg , ik zou trends door mijn beperking namelijk iets later dan anderen ontdekken , ondanks dat ik haar verrasde met kennis over de meest trendy hobby's waar ze nog nooit van gehoord had (ze had zich erin verdiept en beoefent zelf ook e.e.a.) en ik echt met plezier de hele wereld ervaren en kundig afspeur via internet en ik ook enthousiast aangaf nieuwe hobby's hier te willen gaan introduceren. Ze vond me niet flexibel omdat niet ik de beurzen met trends zelf kan bezoeken, maar mijn partner. hij word volle zakenpartner en neemt alle zaken buiten graag waar, maar word niet genoemd door haar.

hij heeft overigens als 2de generatie (indo) allochtoon en wij als paar die samen starten volgens de cijfers de beste kans ,te overleven, dit soort cijfers heb ik niet genoemd maar zij zal het zeker niet doen. het was net of ze alleen negatieve cijfers zocht en ze schreef ook letterlijk dat ze alleen mijn zwakke kanten belichte, terwijl ik me daar volgens haar voldoende van bewust ben, ik schrijf ook hoe ik ze kan ondervangen dit noemt zij weer niet. het vreemde is ze schrijven je halve plan tot in detail over waarbij ik me afvraag waarom, dat leest men hopelijk zelf bij Sociale Zaken wel al in mijn plan, echter essentiele en goede plannen en gunstige cijfers laat men eruit , de hele teneur is negatief, ik was zo enthousiast en voel mij nu hier een zeur omdat ik helaas haar negatieve kijk hier moet weergeven om mij er hopelijk met jullie advies uit te kunnen worstelen)

 

Ze vond (mondeling, niet te bewijzen, staat niet in haar rapport) dat ik me juist wel had moeten richten op nog veel meer specialisatie , bv de knutseldozen (ook elders per vertegenwoordiging aanbieden) zou ik me nog veel meer en van meet af aan op moeten richten. ik neem haar adviezen graag ter harte maar ik kan dus enkel nog bezwaar maken, ze had het rapport al afgerond, ging het opsturen. (en dat klonk als punt. daar durf je dan niets echt tegenin te brengen ) ik heb een uitspraak gelezen ; iemand maakte bezwaar en de uitspraak was dat het beoordelende bureau voldoende ter zake kundig word geacht (ook punt) wat heeft het dan nog voor zin het in te dienen als er toch niemand zich meer in wil verdiepen ?

ik heb nu twee weken de tijd om in plaats van eerst aan hun voor opzenden aan Sociale Zaken , nu na opzenden aan SZ duidelijk gemotiveerd aan te geven met welke delen van het adviesrapport ik het niet eens ben.

ik vind het juist goed om opbouwende kritiek te krijgen maar heb nu door het al uitgedeelde stempel "wij adviseren het plan af te wijzen" niet het idee dat ik nog echt de gelegenheid heb om mijn plan aan te passen en te verbeteren.

Vergis ik mij daarin ???? kan ik dit nog (binnen de termijn van 2 weken) met goede tegenargumenten, met betere cijfers of wijzen op prima gemiddelde overlevingskans (of is dit echt te mager?krijgt niemand de kans?)en bereidwillige aanpassing van de plannen en doelgroep ten goede buigen ?????

(Hadden ze me nu maar meteen de verzochte begeleiding gegeven, dit is zo zonde van alle (gemeenschaps) geld, tijd ,hoop en energie...)

 

Alvast hardstikke bedankt voor het lezen, en eventuele feedback !

Hartelijke groet van Leonie.

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

4 antwoorden op deze vraag

 • 0

Maak je niet al te druk over de tijd.

Na de genoemde twee weken krijg je een schriftelijke afwijzing waarna je nog binnen 6 weken schriftelijk in beroep kan gaan bij B & W tegen de uitspraak.

Tevens kan je gewoon na afwijzing een tweede plan inleveren.

 

Betreffende het ondernemersplan is het beter als je het volledige plan kan doormailen aan diegene die daar naar willen kijken om je te helpen.

 

Heb jezelf ook al gekeken naar andere instanties waar je evt. een starterskrediet van kan krijgen?

 

 

Link naar reactie
 • 0

Ha Rene, Wat fijn om meteen al zo'n aardige en positieve reactie te krijgen terwijl ik alleen maar op mijn kop verwacht om mijn te lange lap tekst...

ik mail mijn plan graag door aan degene die nog 20 a4 voor zijn kiezen kan hebben ;D

jammer dat ik het afwijzings raport niet in digitale vorm heb, vandaar hier getracht te schetsen.

Fijn dat de termijn langer is, blijft jammer dat het niet nog voor afronding negatief advies mocht worden aangepast. vraag me af of dat de gebruikelijke omslachtige en nodeloos negatieve procedure is.

Bbz is het meest gunstig omdat de schulden worden kwijtgescholden als je inkomen onvoldoende blijft...

Maar ik ga door tot ik het (eventueel in compleet gewijzigde vorm) erdoor heb, waar of hoe dan ook.

ik voel echt dat ik het glansrijk waar kan maken ! Nu geef ik niet meer op.

uch ! ;)Leonie.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  7 leden, 205 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.