Jump to content
Guest Verwijderd account
Verberg

Windows, Linux, Mac of iets anders

vraag
Guest Verwijderd account

Omdat de investering in software voor een starter toch een behoorlijke kostenpost vormt, vraag ik mij af of starters gebruik maken van Linux. Veel Linux versies zijn gratis te downloaden of op CD voor een paar tientjes te koop, inclusief uitgebreide Office software.

 

In eerste instantie is deze vraag puur bedoeld voor de desktop. Wellicht is het daarna interessant om na te gaan welke software op een eventuele file server of firewall/router gebruikt wordt.

 

Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Ik ben zelf een starter en heb gekeken naar de mogelijkheid om met linux te gaan werken maar er waren toch een aantal nadelen zo had ik problemen met mijn moden e.d. Uds ik ben als starter toch voor het dure Windows gegaan. Nu is het wel zo dat ik zelf die producten ga verkopen dus is het minder duur in de aanschaf


TwoFriends.nl Computers voor een vriendenprijsje
Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Guest Verwijderd account

Welke nadelen heb je met Linux ondervonden?

 

Enne.....hoeveel heb je betaald voor de Windows applicaties?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik vind Linux desktops nog steeds te gebruikers onvriendelijk. Misschien is dat omdat ik er nooit zo erg aan gewend ben geraakt als aan windows.

 

Is er een linux versie die echt met windows kan concurreren op de desktop?

 

(qua usability, ik weet dat het stabiler, veiliger, goedkoper, etc. is)


HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Guest Verwijderd account

Verschillende Linux versie kunnen zeker met Windows concurreren. Met name SuSE, RedHat en Debian zijn erg goed en hebben veel ondersteunende fora.

 

Om zonder risico voor Windows kennis te maken met Linux is de Knoppix versie een aanrader. Deze start van CD en gebruikt de bestaande harddisk met Windows niet en kan daar (standaard instelling) niet van lezen of schrijven. Je kunt Linux dus proberen zonder Knoppix te hoeven installeren. Wel even in de BIOS instellen dat de PC van CD opstart.

 

Je kunt Knoppix downloaden van www.knopper.net/knoppix/index-en.html als een ISO bestand en daar een CD van branden.

 

Een CD kopen kan ook voor 7 euro. De verkoop adressen staan op de site.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

 

Ik heb een jaguar in mijn computer (Mac OS 10.2) maar ben al drie maanden bezig met de upgrade. Elke keer als ik een nieuw besturingssysteem installeer verlies ik wel wat. Files, adressen, settings. Toch ben ik fanatiek Applaar. Mijn Macs zijn belangrijker dan mijn autoos.


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Server: SCO Linux 4. Helaas momenteel gestopt omdat ze een aketfietje hebben met IBM over een slordige 3-4 miljard. Ik ben trouwens partner van SCO (al sinds 1990).

Unix is het beste (en eigenlijk enige) server platform. En roep nou niet iets van Vax! of Aix! Da's allemaal Unix (based), net als Linux.

 

Werkstations: Momenteel helaas alleen Windhoos, maar er ligt een plan klaar voor een migratie.

 

Ik ben bezig met een totaaloplossing op linux-platform. Aan de serverzijde is dat al lang geregeld. Op werkstations heb ik wat problemen met graphics. De kwaliteit is me nog niet goed genoeg. Mijn business software is allemaal web based, StarOffice is een prima office product en e-mailen kan ook aan alle kanten....

 

Linux gratis? Beter niet doen. Neem een compleet pakket. Suse is redelijk stabiel. Vergeet RedHat. Dat geeft niks dan narigheid.

 

Maarreh, als het even mee zit heb ik binnen twee jaar een mooie Amiga met G3 of G4 processor. Die is mooi man, maar wel een beetje prijzig.


Olaf Janssens

www.anasign.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Linux is ondertussen het 'knutselstadium' al lang ontstegen. Linux is klaar voor de desktop, maarrrrr niet 'right-out-of-the-box'. Ik vind de huidige distributies (versies van verschillende leveranciers) nog te weinig netjes. Er zit vaak veel overbodige rommel bij een standaard desktop-installatie. Verder moet er vaak nog veel te veel worden ingesteld en uitgezocht. De gemiddelde gebruiker heeft hier veel moeite mee, en een slimme ondernemer gaat hier niet zijn of haar kostbare tijd aan verspillen.

 

Kortom, Linux is prima geschikt voor de desktop, maar niet met een standaard distributie wat mij betreft. Bijvoorbeeld Mandrake Linux wordt vaak gepromote als desktop-OS, maar ik vind de overhead in Mandrake verschrikkelijk. Je krijgt veel troep mee, en het is niet zo snel.

 

Toch denk ik dat Linux meer dan bruikbaar is voor ondernemers. Je kunt heel gemakkelijk duizenden euro's besparen op licentiekosten, en de onderhoudskosten zijn ook erg laag. Beheer kan voor 99% op afstand gebeuren (dit scheelt veel kilometers en dus kosten) en er zijn ondertussen ook in Nederland bedrijven die prima installatie, configuratie en support bieden tegen tarieven die ook voor veel startende ondernemers te doen zijn. (Als je zo'n bedrijf zoekt, zie mijn signature ;D).

 

Qua gebruiksvriendelijkheid, Linux desktops doen ondertussen niet meer onder voor Windows, MITS goed geconfigureerd. Je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt, dit is allemaal heel flexibel. Ik gebruik zelf bij voorkeur de KDE desktop. Deze is bijzonder gelijkend te maken met de Windows-desktop, wat een overstap voor een 'switcher' heel gemakkelijk maakt. Wil je iets anders, dan is dat ook heel makkelijk te realiseren.

 

En natuurlijk is het allerlekkerste van Linux:

- blauwe schermen??? hebben we niet

- zandlopers waar je oneindig op zit te wachten terwijl je je afvraagt wat je machine in godesnaam doet (je hebt tenslotten een Pentium 7 8,5 GHz en de verkenner openenen duurt nog steeds 20 seconden..). Doen we ook niet aan. Linux is snel, en lineair schaalbaar. Meer geheugen, meer CPU, en je systeem wordt ook gewoon sneller.

- licentie??? hey it's free!

- support??? goedkoop!

- ... zo kan ik nog wel even doorgaan ;)

 

Kortom, probeer het eens uit!


www.pimbliek.nl - IT Consultant

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Interessant linux produkten zijn ook Lycoris (www.lycoris.com), dat probeert om windows te kopieren qua lay out, Lindows (www.lindows) dat een soort abonnementsservice heeft en Ximian (www.ximian.com) dat een goede concurrent voor Outlook heeft.

Codeweavers (www.codeweavers) tenslotte levert software om windows produkten op een linux machine te laten draaien.


Generalife Business Acceleration

www.generalife.nl

www.marbella.nl

www.valerionsolutions.com

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Interessant linux produkten zijn ook Lycoris (www.lycoris.com)........ knip knip knip ;) ....

Laat ik het zo zeggen: voor iemand met stevig verstand van Linux is het niet extreem moeilijk om een distributie samen te stellen die alle zaken die jij noemt te bevatten. Dus een Windows-look-a-like desktop, inclusief MsOffice vervanger, Outlook vervanger, mediaplayer / winamp vervanger, enzovoort. En verder kun je inderdaad met Wine sommige (niet alle!) Windows-applicaties draaien. CodeWeaver gebruikt een aangepaste versie van Wine.

 

Alle dingen die je noemt zijn mogelijk, maar helaas niet voor iedereen, je hebt er namelijk flink wat kennis voor nodig. Bedrijven als Licoris, Lindows en Ximian maken daar gebruik van. En in Nederland maakt PingWings daar dus gebruik van. Ik lever een Linux totaal oplossing voor het MKB waar elke Windows-gebruiker mee uit de voeten kan en waarvoor de MKB'er in kwestie zelf geen (dure) Linux-kennis voor in huis hoeft te halen.

 

Zooo, genoeg reclame :P


www.pimbliek.nl - IT Consultant

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik heb doodgewoon geen zin om te verdiepen in andere besturingssytemen. ??? Op het moment dat ik forse beheerskosten zou krijgen zou ik daar misschien eens naar laten kijken. Voorlopig koop ik gewoon 2e hands originele MS software :-*


Auto leasen? Eerst bij LeaseVergelijker kijken! | InfoTrade: erkend Adwords Qualified Company

 

Hope is not a strategy!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik heb doodgewoon geen zin om te verdiepen in andere besturingssytemen. ??? Op het moment dat ik forse beheerskosten zou krijgen zou ik daar misschien eens naar laten kijken. Voorlopig koop ik gewoon 2e hands originele MS software :-*

Juist omdat je geen zin hebt (wat ik me goed kan voorstellen!) om je erin te verdiepen is het misschien slim om een daarin gespecialiseerd bedrijf (die zich er al in verdiept heeft) je daarin te laten adviseren. Misschien kun je dan wel meer geld besparen dan je denkt. :)


www.pimbliek.nl - IT Consultant

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ondernemers die alleen maar officetools gebruiken zouden eigenlijk meteen moeten overstappen!

 

Als je een windowmanager zoals KDE gebruikt, en een distro als Knoppix dan hoef je zelf bijna niets te doen. Je installeert het en je hebt een compleet office pakket en allerlei andere handige functies voor nop. Dit werkt allemaal net zo makkelijk als Windows.

 

Probeer maar eens een keer Knoppix vanaf cd te draaien. Dan hoef je niets te installeren en dan kun je zien hoe makkelijk het is. www.knoppix.net/get.php

 

Het enige wat ik jammer vind is dat er geen Photoshop voor linux is. Je hebt The GIMP, maar die is lang niet zo goed als Photoshop.

 

EDIT: Zaphod, iK had net een idee. Als je nou een zaaltje in een restaurant afhuurt, een hoop ondernemers uit het mkb uitnodigd en een gastspreker inhuurt die een leuk verhaaltje verteld over de verschillen tussen windows, mac os en linux en de applicaties. Hierna laat je live zien hoe knoppix-linux werkt. Daarna geef je iedereen een aangepaste knoppix cd (met overige applicaties die handig zijn voor ondernemers geïnstalleerd, en uiteraard je bedrijfsnaam ergens in beeld). Daarna kun je nog wat gaan eten (en ondertussen nog wat netwerken) waarna iedereen met een knoppix pingwingsedition distro naar huis gaat. Het hoeft je nog niet eens zoveel te kosten, veel kun je zelf en je laat de bezoekers uiteraard zelf een bedrag betalen waarmee je het etentje betaaldt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ondernemers die alleen maar officetools gebruiken zouden eigenlijk meteen moeten overstappen!

 

Helemaal mee eens. En die hoeven ook een Pentium-4 op 3 GHz met 1 Gb geheugen erin. Dit geldt trouwens ook voor personeel, mensen die brieven tikken kunnen toe met eenvoudige hardware en goedkope software.

 

Waarschijnlijk kun je mensen best overtuigen met een knoppix-CD voorzien van OpenOffice en wat meer nuttige tooltjes (browser, whatever) voor de ondernemer. Zeker als je zorgt dat je bedrijfsnaam/logo lekker in de achtergrond verwerkt zit, je website de startpagina van de browser is, etc. etc.

 

Je zou ook nog dat ding gratis kunnen versturen na bestellen op internet. Alleen voor bedrijven natuurlijk (anders krijg je mensen die onderzetters sparen).

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ondernemers die alleen maar officetools gebruiken zouden eigenlijk meteen moeten overstappen!

Helemaal met je eens! Laat ze maar mailen / bellen ;)

EDIT: Zaphod, iK had net een idee. Als je nou een zaaltje in een restaurant afhuurt, een hoop ondernemers uit het mkb ....

Ik zat er zelf aan te denken om een keer zo'n presentatie te geven bij de lokale bedrijfsvereniging. Ben net lid geworden, eerst een keertje de kat uit de boom kijken en dan eens voorstellen aan het bestuur denk ik zo. Bedankt voor je idee! Reusje voor Hans!


www.pimbliek.nl - IT Consultant

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zoals is al zei, op het moment dat het om meerdere licenties gaat zou ik er eens naar laten kijken. Had nog niet begrepen wat jullie precies doen, maar geloof dat er zeker een markt voor is. Presentatie geven is volgens mij een prima tool!


Auto leasen? Eerst bij LeaseVergelijker kijken! | InfoTrade: erkend Adwords Qualified Company

 

Hope is not a strategy!

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Guest Verwijderd account

Leuk, wat deze poll allemaal heeft opgeleverd.

 

De uitslag lijkt me niet helemaal representatief met de steekproef grootte van 24, maar de reacties geven wel aan dat alternatieven voor Microsoft Windows leven en in de belangstelling staan.

 

Wel jammer dat dit bericht is verplaatst naar het ICT-forum omdat het eigenlijk alle ondernemers betreft die ICT middelen gebruiken of zouden moeten gebruiken. Volgens mij is dat ongeveer 9,9 op de tien.

 

Ik hoop dat de presentatie die Zaphod heeft voorgesteld doorgang vindt. Ik zal er zeker bij zijn!

 

Houd me op de hoogte!

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Openoffice komt erg overeen met Microsoft Office. Openoffice heeft een paar kleine verbeteringen ten opzichte van Microsoft Office. Maar helemaal perfect is het nog niet, zo is het niet helemaal compatibel met de microsoft bestanden en "de opstartsnelheid van Open Office is wel erg traag.

Ik raad je aan het gewoon een maandje uit te proberen. Het is toch gratis.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zeker als je overweegt MS Office aan te schaffen, zou ik deze mogelijkheid eens goed onderzoeken. De meestgebruikte features werken vrijwel hetzelfde, het is vooral een kwestie van heel even wennen.

 

Even een brief/offerte/factuur maken in writer, of wat spreadsheet werk in calc, dat doe je in de korste keren. Als je met MS office overweg kunt, voelt het allemaal heel intuitief aan, en de extra handigheidjes ontdek je vanzelf :)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Openen kan altijd, en je kunt ze ook opslaan in MS formaat, maar dat moet je bij het saven even aangeven. Conversie gaat vrijwel altijd helemaal goed, soms even een gekkigheidje als er layout-features in ms office gebruikt zijn die openoffice niet kent. De export naar MS formaat is voor zover ik kan zien flawless.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

..... En roep nou niet iets van Vax! of Aix! Da's allemaal Unix (based), net als Linux........

 

 

Vax is toch echt wel de verouderde DIGITAL architectuur waar VMS op draait. Ik kan je zeggen dat er niets zo stabiel is als VMS. Zelfs de software in je wasmachine crasht nog eerder dan een VMS machine.

 

Uit betrouwbare bron kan ik je ook vertellen dat de nederlandse telecomindustrie voor 80% op VMS loopt, alsook defensie. Eigenlijk iedereen die missioncritical computing wilt kan niet om VMS heen.

Ik zou echt niet in een vliegtuig stappen waar als systeemsoftware unix draait.

 

In de 4 jaar die ik nu systeemmonitoring doe heb ik 1x een crash gezien van een VMS machine, en dat kwam door een hardwarefout. De DNS servers van mijn werkgever draaien al 8 jaar zonder problemen. De reserve failovernode die ernaast staat heeft nog nooit hoeven werken.

 

Linux is geen unix

It looks like unix, feels like unix, and even works like unix but it is not unix. Als je eens in een grote omgeving heb gestoeid snap je ook waarom.

 


The future is open !

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

ik zou voor een desktop altijd windows nemen, en voor een server altijd linux

 

op een server van me staat windows server 2k4. die is wel chill, maar linux kan gewoon veel meer (behalve op gebied van game-hosting)

 

maar het gaat om een desktop hier; dus windows


Technisch innovator.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

De IT markt is structureel aan het veranderen van aanbodmonopolie naar vraagmonopolie, het leidt tot gezonde concurrentie op oa de desktop markt. Rijden de meeste anno 2004 nog in het uniforme Fordje jaren 20 met zwarte kleur (windows xp/98), over enkele jaren heb je blauwe, groene, kleine en grote autotjes . Wil je veiligheid? kies je voor luxe? jouw desktop experience op elk moment van de dag bepaal je dankzij de opkomst van open standaarden en breedband, je bent niet meer gebonden aan de keuze van je 'buurman'.

 

In 2004 is er een enorme Wende tot stand gekomen, de IT markt is fundamenteel veranderd omdat met name de non-profit sector Open Standaarden afdwingt. Met open standaarden wordt geen open source bedoeld, maar bestandsformaten die gestandaardiseerd zijn. Noem het de ISO-isatie van het IT landschap.

 

Een sofwareleverancier welke een applicatie verkoopt die in zijn output (bijvoorbeeld een opgeleverd tekstverwerkingsdocument) niet interoperabel is met een gelijksoortige applicatie kan het shaken. Grote organisaties weten heel goed dat de output van een applicatie een lock-in is, als je eenmaal aan een applicatie met gesloten standaarden begint kom je er alleen met veel kosten vanaf. Door de opkomst van open standaarden (dankzij de internet ontwikkelomgevingen) hebben de vragers in de markt een nieuwe mogelijkheid gekregen, namelijk selectie van tools die alleen met open standaarden werken zodat migratie naar een andere omgeving eenvoudiger wordt. Open standaarden slechten ook de barrières tussen platforms en daarmee tussen desktop omgevingen.

 

De enorme capaciteitstoename van breedband in combinatie met de beschikbaarheid van breedband leidt de komende jaren tot network based computing, zowel voor de desktop pc tot de PDA en smartphone. Het is niet meer noodzakelijk in de nieuwe generatie computers om een besturingssysteem te installeren, contact met internet via een ingebouwde chip (de eprom die nu alleen de BIOS instructies bevat) is voldoende. De gebruiker surft vervolgens naar zijn gewenste Desktop Service Provider. Zo is het denkbeeldig dat binnen een kantooromgeving Pietje 'on-demand linux' gebruikt en Jantje 'on-demand Windows'.

 

Conclusie? meer keuzevrijheid op de desktop markt . Of open standaarden ook het innovatief niveau boosten is een grote vraag en interessant voor een nieuw topic.


doe wat alleen jij kan doen

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Leuk, wat deze poll allemaal heeft opgeleverd.

 

De uitslag lijkt me niet helemaal representatief met de steekproef grootte van 24, maar de reacties geven wel aan dat alternatieven voor Microsoft Windows leven en in de belangstelling staan.

 

Dat lijkt me een voorbarige conclusie. Een poll als deze is veel interessanter voor degenen die bewust met alternatieven bezig zijn, dan voor degenen die het weinig boeit. Bovendien zit je op een internetforum waardoor je sowieso al meer mensen trekt met een bovenmatige aandacht voor ICT en alternatieven. Het is hetzelfde als dat Webwereld een enquete houst over welke browser wordt gebruikt en dat daar dan 20% Mozilla/Firefox uit naar voren komt.

 

Bel 100 bedrijven en bedrijfjes af en je komt waarschijnlijk tot de conclusie dat 98% op Windows draait (wat een jaar geleden misschien nog 98,5% was).


eBase - Portal voor de internetbranche

• nieuws • internetbureaus • opdrachtgevers • branches • nieuwe websites • gratis vacaturebank •

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

In 2004 is er een enorme Wende tot stand gekomen, de IT markt is fundamenteel veranderd omdat met name de non-profit sector Open Standaarden afdwingt. Met open standaarden wordt geen open source bedoeld, maar bestandsformaten die gestandaardiseerd zijn. Noem het de ISO-isatie van het IT landschap.

 

Sun claimt ISO-standaard voor XML

Planet Internet, 01/10/2004 11:06

Sun heeft een verzoek tot certificatie als internationale ISO-standaard ingediend voor de XML-structuur van Open Office. ISO staat voor International Organization for Standardization, die is gevestigd in Geneve en is gevormd door standaardisatieorganen in ruim 140 landen.Het certificatieverzoek, zo blijkt nu uit een bericht op de weblog van Sun-baas

Tim Bray, werd op 1 september ingediend op verzoek van de Europese Commissie.


doe wat alleen jij kan doen

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 19 leden online en 236 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept