• 0

roken in de winkel?

Ik was gisteren in een 'toys for boys' winkel, en heb me daar hogelijk verbaasd. Toen ik in gesprek was met waarschijnlijk de eigenaar kwam er een klant binnen met zijn vriendin die de eigenaar kende. De klant bood de eigenaar meteen een sigaret aan en hij en zijn vriendin staken er ook eentje op.

 

Nu was ik met een kind daar die licht astmatisch is en ik ben dan ook maar weggegaan, maar later toen ik thuis was dacht ik pas dat ik er iets van had moeten zeggen.

 

Maar daarna besefte ik me ineens dat ik helemaal niet weet of het wel verboden is om te roken in een winkel? Ze hebben het roken in de horeca uitgebannen, maar hoe zit dat met winkels? Mag het daar wel?

 

Afijn, de ondernemer is toch mooi 500 Euro omzet misgelopen omdat ik graag wat leuks had willen kopen.

 

Groet, Martin

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Het rookverbod in de horeca is voortgekomen uit het idee dat werkplekken rookvrij moeten zijn. Volgens mij mogen vrachtwagenchauffeurs ook niet meer roken in hun eigen cabine omdat het hun werkplek is.

 

Voor zover ik weet mag het dus niet ;)

 

Toevoeging: maar uiteraard ook behoorlijk dom van de eigenaar van de winkel, omdat hij op z'n minst kan voorspellen dat hij met roken in de winkel mensen voor het hoofd stoot.

Link naar reactie
  • 0

Het rookverbod is ook geldig in een winkel, hier mag absoluut niet gerookt worden!

 

En ik denk inderdaad ALS je dit al doet, vraag dan op z'n minst aan klanten of ze hier bezwaar tegen hebben. In eenrestaurant waar ik ook weleens kom en de eigenaar een bekende is, roken we ook wel eens een sigaar, maar dit tegen sluitingstijd dat er weinig/geen klanten meer zijn.

Link naar reactie
  • 0

Het rookverbod in de horeca is voortgekomen uit het idee dat werkplekken rookvrij moeten zijn. Volgens mij mogen vrachtwagenchauffeurs ook niet meer roken in hun eigen cabine omdat het hun werkplek is.

 

Dat schijnt in engeland zo te zijn inderdaad, maar hier?

 

Ik vraag me af waarom het verboden zou zijn te roken in je eigen winkel als daar geen personeel werkt, ik zie de locale shoenmaker (eenmanszaakje) ook wel eens met een sigaret in zn mond aan het werk. In de horeca is het verboden om zo eenmanszaken geen concurrentievoordeel te laten hebben ten op zichte van kroegen met personeel, maar of zoiets ook geldt voor detailhandel?

 

Bedenk wel dat 'werkplek' impliceert dat er iemand -in loondienst- werkt, wat in genoemde situatie niet zo lijkt te zijn.

Link naar reactie
  • 1

De AMvB heeft het over onderstaande locaties (buiten de horeca en openbare gebouwen/vervoer).

Het maakt zo te zien dus niet uit of er wel of geen personeel is.

 

Artikel 3

1. Degene die het beheer heeft over een van de volgende gebouwen is

verplicht in de daarin voor het publiek toegankelijke delen een rookverbod

in te stellen, aan te duiden en te handhaven:

a. horeca-inrichtingen waar geen personeel werkzaam is;

b. overdekte winkelcentra en congrescentra;

c. alle overige gebouwen waar, al dan niet door tussenkomst van

personeel, goederen verhandeld worden of diensten verricht worden.

2. De verplichting geldt niet in afsluitbare, uitsluitend voor het roken

van tabaksproducten aangewezen en als zodanig aangeduide ruimten.

 

M.b.t. vrachtwagens zegt de VWA het volgende:

 

"11. Ik werk bij een transportbedrijf als vrachtwagenchauffeur. Ik rij in een vrachtwagen die door mijn werkgever ter beschikking is gesteld. Mag ik in deze vrachtwagen roken?

De vrachtwagen is voor een vrachtwagenchauffeur een werkplek en dient daarom volgens de Tabakswet rookvrij te zijn. Alleen als de vrachtwagen eigendom van de chauffeur is en deze geen werknemers in dienst heeft is de Tabakswet niet van toepassing."

 

 

Link naar reactie
  • 0

c. alle overige gebouwen waar, al dan niet door tussenkomst van

personeel, goederen verhandeld worden of diensten verricht worden.

 

Dat zou suggereren dat ik hier momenteel in mijn woonkamer zwaar in overtreding ben... ;)

 

waarschijnlijk ben je niet de enige :-)

 

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 0

Paar korte reactie's :

 

In mijn winkel rookte ik ook, maar dan achter op kantoor annex keuken annex kantine. Maar wanneer ik even ergens een boodschap had gedaan, en van buiten terug binnen kwam, vond ook ik het stinken. Heb er ook wel eens commentaar op gehad. Helaas was het geen reden om daar niet te roken.

 

Wél een reden voor mij was om minimaal een uur voor de lunchpauze's van de dames daar niet meer te roken. Kreeg daar op een gegeven moment commentaar over (logisch).

 

En vandaag in de krant :

http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/4529690/Rookpolitie-undercover-tijdens-carnaval.ece

 

Alaaf !

 

 

Link naar reactie
  • 0

Tja, dit onderwerp is helemaal in mijn straatje natuurlijk.

 

Ik mis 'em wel, een sigaar en een bakkie koffie in de winkel in de ochtend. Maar zo erg is dat allemaal niet. Ik zal jullie vertellen: ik vind het het prima zo. Er wordt niet meer geouwehoerd en gerookt, maar gewerkt! Dat 'je klanten geen sigaren meer kunnen proeven in de tabakswinkel' is de grootste flauwekul en werd door winkeliers en hun personeel alleen maar aangegrepen om zelf lekker te kunnen paffen!

 

Er komen nu tegenwoordig eenmaal genoeg niet-rokers in een tabakswinkel die zich misschien kunnen storen aan de kwalijke afschuwelijke acuut dodelijke tabaksdampen. Aan de andere kant kan je je natuurlijk afvragen wat je te zoeken hebt in een tabakszaak als je niet tegen tabaksrook kunt, maar ik moet nu eenmaal meedoen aan die fris gewassen toilet-area heilstaat die de regering voor ogen heeft...

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Er komen nu tegenwoordig eenmaal genoeg niet-rokers in een tabakswinkel die zich misschien kunnen storen aan de kwalijke afschuwelijke acuut dodelijke tabaksdampen. Aan de andere kant kan je je natuurlijk afvragen wat je te zoeken hebt in een tabakszaak als je niet tegen tabaksrook kunt, maar ik moet nu eenmaal meedoen aan die fris gewassen toilet-area heilstaat die de regering voor ogen heeft...

 

Tja, wat te denken van dat 16 jarige meisje met zware astmatische bronchitis dat haar opa zo graag een sigaartje voor zijn verjaardag wil geven ::)

 

Kijk, er is altijd wel een voorbeeld te vinden. Soms gaat het erg ver, maar je kunt niet voor alle individuele gevallen een aparte regeling maken. In veel gevallen vind ik het wel zo prettig dat er niet gerookt mag worden: kan ik eindelijk weer eens met mijn vrouw uit eten, zonder dat ze nog 3 dagen last van haar keel heeft.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 3

Rokers zijn sexy

Uitgegeven: 17 juli 2008 07:12

Door Nico Dijkshoorn.

 

Deze column is alleen voor rokers. Niet-rokers mogen deze tekst wel lezen, maar dan alleen met een dikke winterjas aan vlak voor de deur van het kantoor of voor hun huis. Er mag door niet-rokers tijdens het lezen niet instemmend worden gebromd, gelachen of worden gevloekt.

 

Na het lezen moeten de handen van de niet-rokers worden gedesinfecteerd. Deze tekst moet worden verscheurd en eenmaal weer binnen mag er niet met familieleden of collega's over deze tekst worden gesproken. Niet-rokers die dit nu toch binnen lezen, zullen uit hun huizen worden gesleept en in speciale niet-rokerskampen worden heropgevoed.

Rokers daarentegen mogen deze tekst lekker met de voeten op het bureau lezen. Glaasje wijn er bij en natuurlijk mag er tijdens het lezen as worden afgetikt boven een van de foeilelijke planten die door de niet-rokers maffia het kantoor binnen is gedragen.

Drie pakjes

Ik ben zelf een niet-roker, maar ik begin volgende week. Ik zet meteen maar in op drie pakjes per dag. Als ik ergens niet bij wil horen is het wel de fundamentalistische anti-rook brigade. Ik ga liever jong dood dan dat ik de rest van mijn leven in rookloze cafés moet verblijven, met die humorloze vitamineslikkers, djembee-trommelaars en bloemenfluisteraars om me heen.

Want laten we eerlijk zijn, rokers hebben humor. Rokers hebben stijl. Rokers zijn sexy motherfuckers. Na het neuken rook je samen bezweet een sigaret in bed. Niet-rokers aaien samen een kat. Niets is opwindender dan een vrouw met haar dat naar rook ruikt.

Niet-rokers haar ruikt altijd naar Granny Smith appels of naar veerkrachtige bamboe. Goed, niet-rokers zijn misschien net zo gezond als een kiwi, maar helaas hebben ze ook het gevoelsleven van deze vrucht.

Fanatisme

Vooral de betuttelende houding van de overheid en de niet-rokers maakt me gek. Ik schaam mij voor mijn niet-roken. Dat kleinzielige gedoe, dat belerende en dat bijna religieuze fanatisme, het maakt me razend. Trots zijn op je gezondheid en niets liever willen dat een ander ook gezond gaat leven, dát vind ik pas ziekelijk.

Dat eeuwige gejank van niet-rokers over het meeroken. Dat ze van alles binnen krijgen. Ik zou zeggen, wees blij dat je eens ergens aan meedoet, en dat je eindelijk eens iets binnenkrijgt.

Gevoelsdingetje

Roken is een gevoelsdingetje. Roken, dat is met een vreemde vrouw in een café zitten. Zij pakt haar tas, blijft je aankijken terwijl ze naar je luistert en steekt een sigaret op. Roken, dat is naar een voetbalwedstrijd kijken en op van de zenuwen een sigaret opsteken.

Rokers zijn mensen die 's nachts twee uur lopen naar een benzinestation om sigaretten te kopen. Niet-rokers liggen dan al uren op bed na te denken over eeltplekjes op hun hielen. Rokers lopen na een avondje stappen gewoon kaarsrecht naar huis en rijden niet met 130 km per uur op twee meisjes in. Alcohol mag wel in cafés. Onbeperkt.

Slappe zakken

Ik vind de wet die de horeca helemaal rookvrij heeft gemaakt belerend en hoogmoedig. Alsof rokers zelf niet weten wat goed of slecht is. Juichend hoor je het de niet-rokers vertellen op de radio en de televisie: steeds meer mensen willen stoppen met roken. Slappe zakken vind ik dat, mensen die nu stoppen om samen met niet-rokers in een café te kunnen zitten.

Ga juist niet meer naar de kroeg, rokers. Thuis blijven. Rookgordijnen optrekken. Eens kijken hoe ze het zonder jullie gaan redden. Eens kijken hoe de gesprekken gaan stokken in die rookvrije ruimtes als al die gezonde mensen bij elkaar aan een tafeltje zitten. Geen asbak om mee te spelen. Ga er aan staan.

Binnen vier maanden zullen ze jullie smeken of je weer gezellig binnenkomt. Wet of niet. Trap er niet in, deze zoveelste Christen-Socialistische betuttelings-actie. Als het aan Rouvoet ligt zitten we over 10 jaar allemaal Christelijke Kampvuurliederen te zingen in een tot Centreparcs omgebouwd Nederland. Daarom zeg ik: rook voor je vrijheid. Rook ze uit.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Wat betreft roken in de winkel:

 

ik heb een lijstenmakerij en het meerendeel van de klanten rookt ...nu rook ik zelf ook en ben er zopas eens achteraan geweest hoe het in mijn situatie zit.

 

Ben zelf eigenaar van een vrijstaand pand, heb geen personeel en heb een winkelgedeelte met kunst en lijsten, op 1e verdieping een werkplaats.

 

Ik heb Stivoro gebeld en na uitleg over mijn situatie keeg ik te horen dat ik wél mag roken!

 

op het moment dat ik evt. een cursus zou geven, dan mag het niet meer, maar dit soort dingen zijn bij mij toch niet aan de orde.

 

ik ben tevreden, en sja, als ik klanten mocht kwijtraken omdat er gerookt mag worden: so be it!

Link naar reactie
  • 0

De AMvB heeft het over onderstaande locaties (buiten de horeca en openbare gebouwen/vervoer).

Het maakt zo te zien dus niet uit of er wel of geen personeel is.

 

Artikel 3

1. Degene die het beheer heeft over een van de volgende gebouwen is

verplicht in de daarin voor het publiek toegankelijke delen een rookverbod

in te stellen, aan te duiden en te handhaven:

a. horeca-inrichtingen waar geen personeel werkzaam is;

b. overdekte winkelcentra en congrescentra;

c. alle overige gebouwen waar, al dan niet door tussenkomst van

personeel, goederen verhandeld worden of diensten verricht worden.

2. De verplichting geldt niet in afsluitbare, uitsluitend voor het roken

van tabaksproducten aangewezen en als zodanig aangeduide ruimten.

 

M.b.t. vrachtwagens zegt de VWA het volgende:

 

"11. Ik werk bij een transportbedrijf als vrachtwagenchauffeur. Ik rij in een vrachtwagen die door mijn werkgever ter beschikking is gesteld. Mag ik in deze vrachtwagen roken?

De vrachtwagen is voor een vrachtwagenchauffeur een werkplek en dient daarom volgens de Tabakswet rookvrij te zijn. Alleen als de vrachtwagen eigendom van de chauffeur is en deze geen werknemers in dienst heeft is de Tabakswet niet van toepassing."

 

 

 

Naar aanleiding van de recatie van Friestyler nog even gekeken en wat er verder in de AMvB staat en het deel betreffende "alle overige gebouwen waar, al dan niet door tussenkomst van personeel, goederen verhandeld worden of diensten verricht worden" blijkt niet juist te zijn. :-[ Ik heb geciteerd uit een ontwerpbesluit en in het uiteindelijke besluit is artikel 3.1.c schijnbaar komen te vervallen.

Winkels e.d. zijn dus niet verplicht een rookverbod in te stellen zolang de rookvrije werkplek voor personeel niet in het geding is. Over klanten wordt niet gesproken....

Link naar reactie
  • 0

inzake klanten en roken:

 

ik zit in de artistieke hoek en blijkbaar zitten daar veel rokers, het meerendeel van m'n klantenkring is ook roker en de reacties zijn tot zovere op 1 na allemaal goed...ze zijn blij dat ze tenminste nog eens een sigaretje kunnen opsteken.

 

voor mezelf is het ook nog eens makkelijk...wat is er beter dan de dag beginnen met een sigaretje en een bakje.

 

het is overigens niet zo dat ik de ene peuk na de ander opsteek, de deuren staan onder en boven geregeld even open enz. enz. , dus de klant zal er niet veel last van ondervinden.

 

persoonlijk vind ik wel dat het hele rookgebeuren té ver doorgeslagen is...er zijn m.i. belangrijker zaken om over te ouwehoeren!

 

 

Link naar reactie
  • 0

Mij persoonlijk doet het ook niks, ik heb zelf 16 jaar gerookt en vind het af en toe nog wel lekker om wat rook in te ademen. (Stiekeme meeroker.. ;))

 

Het gaat er meer om dat ik die winkel inga met een jongetje van 12 die astmatisch is, dan verwacht je niet dat ze de winkel even blauw zetten van de rook. Of het dan wettelijk wel of niet mag zal me een zorg zijn, dan maar geen dingen kopen bij je.

 

Groet,Martin

Link naar reactie
  • 0

Ik heb welgeteld 1 klant die niet rookt, en laat dat nou ook de enige klant zijn die niet in een kritieke fase zit met zijn onderneming... Tot nu toe zie ik bij iedere nieuwe klanten een zucht van opluchting verschijnen als ze zien dat er gewoon een asbak op mijn bureau staat....

 

Dus je eerste advies is "stoppen met roken!".

 

Natuurlijk is het prima om je aan te passen aan de klant. Wil de klant graag roken, zeker in een stressvolle situatie, dan moet dat kunnen. Zou wel meteen goed ventileren zoals TS doet.

 

Anders wordt het als er kinderen bij zijn of mensen waarvan je weet dat ze niet roken en er last van hebben. Dan roken, ook al is het in je eigen kantoor, vind ik not done.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 245 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.