loading
Ga naar inhoud
haplo
Verberg

btw verleggen

vraag

Hallo,

 

Ik ben zzp'er. Ik renoveer badkamers voor verschillende bedrijven bij particulieren. De klant komt bij de badkamerspecialist, zoekt daar alles uit. Vervolgens wordt ik gebeld om bij de klant te gaan kijken en hoeveel het kost om die badkamer te renoveren.(van sloop tot eindafwerking). Ik stuur een offerte naar de badkamerspecialist. Als de klant akkoord gaat, krijg ik van de badkamerspecialist de opdracht. Ik factureer aan de badkamerspecialist. (incl. btw)

Iemand van de belastingdienst vertelde mij dat ik de btw moet verleggen. Ik denk hier anders over.

 

Is er iemand die hier duidelijkheid over kan verschaffen?

 

Alvast hartelijk dank,

 

Haplo

Link naar bericht
Delen op andere sites

2 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Het verleggen van BTW is gebruikelijk in de bouwsector. Waar het om gaat is om in de keten van aannemers en onder- onder- onderaannemers de onderlinge aansprakelijkheid te beperken. De Wet Ketenaansprakelijkheid zorgt er voor dat als een onderaannemer zijn verplichtingen inzake loonheffingen en BTW niet nakomt, de aannemer die daarboven staat aansprakelijk is voor de nakoming daarvan. Hierdoor is uiteindelijk de hoofdaannemer (en dat kan een behoorlijk lange keten zijn bij grote bouwprojecten) verantwoordelijk voor het nakomen van de loonheffings- en BTW verplichtingen van de hele keten. Achterliggende gedachte is dat hierdoor het zwartwerken en witwassen beperkt wordt. Een gemeenschappelijke hobby van de bouwcombinaties in de jaren '80.

 

Het verleggen van de BTW en het gebruik van een G-rekening kan niet door de fiscus verplicht worden gesteld, volgens mij. Maar verstandig om te doen is het zeker. Het is een algemeen gebruik in de sector, en wie daarvan afwijkt maakt het zichzelf niet makkelijk. Hetzelfde geldt voor het gebruik van VAR-verklaringen. Het is dusdanig gemeengoed dat iedereen die daar vanaf wijkt stuit op een berg van onbegrip. Het gaat dan niet meer om logisch nadenken, maar een typische variant van xenofobie maakt zich dan van de ketenpartners meester. Wie anders is, maakt zich verdacht. Waarom zou je anders niet gewoon meedoen met de rest van de kudde?

 

Het gebruik van BTW-verlegging en G-rekeningen is in de eerste plaats een zaak tussen opdrachtgever en -nemer. Praat eens met badkamerspecialist en vraag hoe hij 'er in staat'. Het brengt jou geen enkel nadeel. BTW betalen moet je toch en op deze manier krijg je alleen maar je betaalde voorbelasting BTW ieder kwartaal terug. Belassting betalen moet je uiteindelijk ook, dus op middels de G-rekening spaar je daar dan automatisch voor. Alle teveel gestorte loonheffingen op de G-rekening kun je eens per kwartaal/half jaar/jaar, naar gelang jouw behoefte gewoon terugvragen.

 

Er is een wetswijziging rondom de G-rekening in de maak. Het gebruik van de G-rekening maakt plaats voor een depotstorting op de rekening van de Belastingdienst. Ik heb momenteel niet zoveel te maken met G-rekeningen, dus wellicht dat iemand anders een update kan geven rondom deze materie? Hoever staat de Belastingdienst hiermee? Of is dit nu net zo'n gebed zonder eind als de persoonsvennootschappen en de vereenvoudiging rondom het oprichten van een BV?

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 0 leden online en 28 gasten

  Er zijn momenteel geen geregistreerde gebruikers online

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké